7 iun. 2014

Bipartidismul, disparitia partidelor mici, o societate civila mai activa

Bipartidismul e un sistem pe care am incercat sa il evitam in ultmii zece ani, un sistem invechit, la care majoritatea tarilor au renuntat, unele dintre ele extrem de greu. Un sistem caruia in special PNL i s-a opus pana in 2012, iar in ultimii doi ani PDL. 

Astazi, bipolaritatea vietii politice tinde sa se produca inevitabil, cu o viteza care poate ne surprinde, atat prin acceptarea fuziunii de catre partidele mari de dreapta  - PNL si PDL (cel mai probabil sub brandul PNL si apartenenta europeana la PPE) - cat si prin introducerea uninominalului majoritar intr-un tur - un logic pas doi. 

Singurul partid care avea parghii si interesul sa se opuna, UDMR, se pare ca va accepta acest sistem si se va alatura taberei careia de fapt ii apartine, adica cea a popularilor (PNL-PDL). Cum? Vom vedea. 

Sistemul bipolar aduce cu sine un deficit de democratie, produce efecte ireversibile, va duce la disparitia partidelor mici, dar creeaza un plus de stabilitate politica cu tot ce inseamna ea: predictibilitate, previzibilitate, coerenta, adica acea stabilitate ceruta de UE si NATO in aceasta zona de grave confruntari si tensiuni, din coasta Imperiului Raului. Unii spun ca e doar un pretext pentru un control mai riguros, altii ca drumul occidental pe care ne dorim sa il urmam ne impune acest sacrificiu. 

Disparitia in viitorul apropiat a partidelor mici: PMP, FC, PNTCD, NR, va face ca singura alternativa la politica marilor partide sa fie capacitatea societatii civile de a genera alternative politice, proiecte viabile si forta de a le putea impune marilor actori politici. Vom reusi sa facem fata acestei noi provocari? Vom afla... 

28 de comentarii:

ADRIAN spunea...

A fost fortata constituirea a doua blocuri prin diverse forme manipulatorii prin intermediul media, prin masuri d'astea populiste precum VUM si prin diverse soparle infiltrate in partidele istorice menite sa le sape pe dinauntru. UDMR nu cred ca are interesul sa se dizolve intr-o fromatiune oricare ar fi ea, ar fi o sinucidere politica asa cum PNL se sinucide fara nicio gratie in ultima vreme.
O criza morala profunda care sta la baza acestei decaderi in ale democratiei care inseamna viata politica polarizata. O tara trista.

Lilick Auftakt spunea...

Adrian, e o singura explicatie pentru rapiditatea cu care se transforma lucrurile: presiunea externa, in contextul in care stim ce se intampla foarte aproape de frontierele Romaniei.

Nu stiu daca pentru PNL e o sinucidere, in situatia in care isi salveaza brandul si ramane singurul partid de dreapta din Romania. Au facut greseli foarte mari si ar fi putut sa dispara.

ADRIAN spunea...

N-am nicio strafulgerare din chestia asta cu "singurul partid de dreapta" pentru ca stim cu totii ca dreapta si stanga in Romania echivaleaza cu binecunoscutul "bullshit". Din punctul meu de vedere un brand lipsit de orice onoare sau morala este egal cu un mare 0 barat. De aceea mai spun o data. O tara trista. Condusa pe merit de un mitocan trist.

Lilick Auftakt spunea...

A, bineinteles.

Shadow spunea...

@lilick
daca e unul la pnl care v-a scos ca argument "presiunea externa de la granita cu ucraina, moldova, etc" pt asta este o minciuna.

Nu exista o astfel de presiune externa. E singurul scenariu in care basescu isi poate "preluungi si mandatul" si poate face "jocurile".

Nici unul din think-tankurile occidentale nu considera rusia destul de puternica pt a-si permite sa atace Romania oricat de slab dotata este aceasta.

Au dubii de reusita rusa in republica moldova. E foarte normal ca in tabara "prezidentiala" sa se agate de acest "pai". Orice nu este democratic si care sa orienteze votul spre traian basescu end comp e bun de luat.

In realitate nu exista diferente notabile intre psd-ul lui iliescu (ala vechi) si pdl-ul, fc-ul, pm-ul lui basescu. Toate converg spre non democratie.

Am scris atunci cand pnl a acceptat in partid pe frunzaverde si mai tarziu pe stanisoara ca astia sunt cartite si fac parte dintr-un plan mult mai complicat al serviciilor de informatii romanesti. Restul este doar "ipocrizie" si asa zisa democratie.

Se ajunge la disparitia partidului liberal unicul a carui preluare a fost incercata sub tariceanu si care mai deranja la cei care fac jocurile la sri, sie, etc.

Lilick Auftakt spunea...

Shadow, hai sa nu mai inventam si noi alte mituri cu liberalii. PNL a fost predat demult. Nu lui Basescu, ci PSD-ului. Prin Tariceanu. Care confirma astazi acest lucru prin zbaterile pe care le face. Singura modalitate sa mai existe ceva din PNL, numele adica, si eticheta de "dreapta", era aceasta miscare cu fuziunea. PNL nu mai exista altfel decat cu numele.

Hari spunea...

Bi-partidismul este un fenomen atât de rar, pe cât de rare sunt democrațiile rodate, în care opinia publică este luată în serios.

Când, între cele două partide mari, apare o a treia forță politică, cum este cazul Farage în Marea Britanie, asta nu înseamnă colapsul bi-partidismului, ci refuzului celor două partide consacrate de a reprezenta o parte a publicului, cum ar fi extremiștii și xenofobii, în acelați caz Farage.

Ideea este că bi-partidismul se construiește întotdeauna de la bază, de la firul ierbii, în micile colectivități, cei de la centru nefăcând altceva decât să preia sarcina de organizare a partidului la nivel național și să controleze fluxul bi-direcțional al resurselor partidului.

La noi, în România, nu se poate vorbi de așa ceva. Nimeni din conducerea partidelor, fie ele mari, fie mici, nu este intersat de ceea ce se întâmplă în organizațiile de bază, decât atunci când sunt alegeri. Și atunci se interesează doar de rezultate, nu de opiniile oamenilor.

Așa că, orice bi-partidism s-ar face la noi, el ar fi doar unul mimetic, fără substanță, ca întreaga viață politică românească, de altfel.

Lilick Auftakt spunea...

Nu e vorba de refuzul celor doua partide de a reprezenta extremisti, Hari. E vorba de o parte din ce in ce mai mare a electoratului care, nereprezentata fiind, devine mai vocala. Partidele mari prefera sa ii numeasca extremisti, decat sa incerce sa asculte problemele reale pe care le au. O societate civila mai activa la noi, ar impiedica si acest pericol, al partidelor asa-zis extremiste.

Shadow spunea...

@lilick

Pe bune hai sa nu inventam "mituri" cu liberali. Cand a "predat" tariceanu partidul la psd? Atunci cand a guvernat? Ca doar atunci a avut el putere in partid si de voie de nevoie guvernul in intregime liberal era sustinut de psd "de frica".

Imediat dupa guvernare crin si oamenii lui nu l-au sustinut nici in faza acuzelor aberante cu sterling din parlament.

Cand a predat tariceanu partidul? Cand si-a dat demisia? Cand a reintegrat partidul? Cand "face gat" in interior pt ca cei care si-au asa zis depus demisiile pt rezultate proaste la alegeri dar au hotarat sa se duca la ppe si sa se alieze cu pdl? Cand exact ca eu unul nu m-am prins. Lumineaza-ma si pe mine.

PS. 1. Vad ca irl s-a despartit de pavelescu. Eu v-am spus ca e o tampenie sa faceti alianta cu el. Ei mai bine mai tarziu decat niciodata.
2. Existenta a numai doua partide este o tampenie si lipsa de diversitate colosala. Ea este caracteristica scaderii importantei actiunii votului si implicarii personale in "viata cetatii". Binenteles "politicienii" adora aceasta lipsa "concurenta".
Democratiile "mari" cu doua partide si miscarii "reusesc sa-si prosteasca bine binisor alegatorii. Asta e una din cauzele aparitiei miscarilor extremiste.
3. Deci "presiunea externa" este argumentul caror politicieni liberali ca sunt curios. Istoria drobului de sare e baza manipularii.

Lilick Auftakt spunea...

Shadow, si pesedistii si basistii si-au dorit macar sa-si atarne un L in coada. Reflexe comuniste, de partid stat. Uita-te acum la stanga. PSD s-a aliat si cu "conservatori" si cu progresisti (UNPR) si cu Partidul Poporului. Mai lipsea doar L-ul liberal, pentru un partid care sa multumeasca chipurile pe toata lumea. Tariceanu nu colaboreaza doar acum cu PSD-ul. A facut-o dintotdeauna. Unii spun ca nu avea de ales.

Pentru prima data insa PNL si PDL pot sa fuzioneze si fara imixtiuni basiste si fara cele socialiste. E poate cea mai buna miscare din ultimii... nici nu mai stiu cati ani. Ii va obliga pe pesedisti si basisti sa colaboreze pe fata. Au facut-o si pana acum.

Noul PNL va fi singurul partid de dreapta. Ma rog, cat de dreapta poti fi in PPE. Insa pana acum, in ALDE, trebuia sa faca politicile stangii. Motiv pentru care eu nici macar nu am votat PNL.

Tariceanu nu a reusit sa predea partidul. Da, si-a dat demisia. Incearca sa faca aum un alt partid care sa intre in ALDE. Treaba lui. Nu cred ca o sa reuseasca...

Fuziunea cu PDL si intrarea in PPE erau discutate de cel putin 3 ani. Insa PDL trebuia sa scape mai intai de Basescu pentru a se putea face.

PS. 1 Da, o greseala. PNTCD merge pe un drum dubios...
2. Ai mare dreptate aici. Si eu ma tem de asta. Tocmai de aceea incurajam societatea civila.
3. Nu, niciun politician nu ar spune asta. :)

Shadow spunea...

@lilick

cand tovarasul ilici si-a definit bine "testamentul" ideologic, imediat dupa Revolutie cand a "acceptat" ideea de "multipartitism" el insusi a spus "da multi partide dar si la stanga si la dreapta ai nostrii". E ceea ce s-a caznit ani de zile sa o faca basescu.

Cu ajutorul lui antonescu e pe cale sa reuseasca.

Cand a "colaborat" tariceanu cu psd-ul altfel decat din pozitia de executiv cu nici un psd-ist in guvern?

Spui ca pnl si pdl pot fuziona fara imixiuni basiste? Ma indoiesc. Imixiunile basiste sunt deja in pnl (frunzaverde, stanisoara, etc) + cele din pdl la greu boc, macovei, tru and comp.

Eu ca simplu votant nu stiam ca de 3 ani se discuta de fuziunea cu pdl sau intrarea in ppl. Dar bine asta nu conteaza.

Lilick Auftakt spunea...

Shadow, nu fac speculatii. Stiu care sunt discutiile. In legatura cu Crin, iti dai seama ca as putea face parte foarte bine din corul celor care il hulesc, dar nu si pentru ca a propus fuziunea si intrarea in PPE. De fapt nu e ideea lui. A tinut sa-si aroge acest merit inainte de a disparea.

Frunzaverde si Blaga sunt cea mai ferma garantie ca Basescu nu va intra in combinatie. PNL-ul nu ofera astfel de garantii. Frunzaverde si Blaga insa il urasc cel mai mult pe Basescu. Si, de altfel, Blaga e singurul care de doua ori l-a invins. Odata la Congres (am fost in sala si stiu ce s-a intamplat), urmat de episodul "perdeluta", si odata in ultimele alegeri, cand PMP spera sa surclaseze PDL. Nu s-a intamplat.

Shadow spunea...

@lilick
Nu ma intereseaza sa-l critic pe crin el este istorie azi. Ceea ce insa a lasat dupa el este un bun subiect de dezbatere pt membrii pnl si cei care voteaza si au votat pnl.

E din seria, pt mine personal, asa nu.

Eu unul nu imi permit sa accept garantii de la frunzaverde, blaga si stanisoara. Pare mult prea vizibil acest plan de "cucerire" a pnl-ului. Dar eu sunt nimeni.

Ceea ce nu inteleg insa este "furia" si "inversunarea" impotriva lui tariceanu.

Iar azi vad cum pnl face "corp comun cu pdl" pt a fi invitat basescu la senat. Eu nu vad de ce ar trebui invitat. Argumentul lui tariceanu vizavi de "unicameral" ramanand in picioare.

Consider inca ca pnl nu isi foloseste atuurile ci le distruge continuand negocieri cu "echipa" asa zis "perdanta" si "demisionara" dupa alegerile europarlamentare.

Din punctul meu de vedere, benefic ar fi fost pt pnl sa o sustina 'pe sestache) pe udrea sa preia pdl-ul. In astfel de conditii pdl-ul iesea in mod automat "in decor" din punct de vedere al voturilor.

Stiu e "politica" e "curvasarie" dar numai asa pot fi distrusi oamenii lui basescu care numai de dreapta nu sunt.

Anonim spunea...

vot uninominal pur ca in anglia va face ca udmr sa aiba permanent oameni in parlament. asa acum sunt aproape de prag. parca legea antonescu-ponta spunea ca sa i se dea udmr-ului un parlamentar in plus in zonele unde sunt peste 20% in caz de VUM.

Lilick Auftakt spunea...

Anonim, da, UDMR ar avea oameni in Parlament, alesi in Harghita si Covasna, dar ar pierde mult fata de votul proportional. Iata ca acum au fost inaintea PNL si in judete care nu sunt traditional ale lor, cum ar fi Clujul. La Cluj au luat 16% si PNL a fost in urma lor, pe locul patru. Ar pierde si la Tg Mures, si in Bihor, si tot ce li se aduna si de prin celelalte judete, vot cu vot.

Lilick Auftakt spunea...

Shadow, se vede ca esti totusi departe. Vezi PNL ceea ce nu (mai) e demult. Ce atu-uri mai are in afara de brand? Nimic. E un partid care in ultima guvernare a dat cei mai multi ministri penali, care nu a guvernat nimic, care isi anulase total doctrina, etc, etc

Nu e vreo furie sau vreo inversunare impotriva lui Tariceanu. Omul e doar extrem de stupid cand vrea sa alipeasca PNL la PSD definitiv.

Cum sa o sustina PNL pe Udrea sa preia PDL? Uite, eu am fost si la congresul acela la PDL. Pai delegatii din sala, chiar si multi din cei veniti pt Udrea, cand au ajuns acolo au votat cu Blaga. Trebuie sa cunosti activul de partid, Shadow, ca sa iti dai seama ce se intampla si in PDL si in PNL...

Iar asta cu pedelistii care au cerut sa fie invitat Basescu la Senat... ma rog, e din propaganda antenelor si a PSD. Au cerut si liberali si UNPR-isti, si pesedisti, etc...

Deceneu spunea...

Sustin 100% opiniile lui @Shadow.
Am sustinut intotdeauna ca orice alianta cu PSD sau cu PDL este toxica.

Daca PNL ramanea independent si nu facea atatea compromisuri care l-au compromis, putea fi cel mai puternic partid.
PP-DD a luat voturile celor care nu au vrut sa voteze nici USL nici PDL. Toate voturile respective ar fi fost ale PNL si mult mai multe.

Bazinul electoral al celor care considera ca nu este nici o diferenta intre partide este foarte mare.

Electoratul nu se mai lasa pacalit de diabolizarea unora sau altora, si de schimbari de lideri.

Lilick Auftakt spunea...

Deceneu, si eu sunt de acord ca PNL a gresit cand s-a aliat cu PSD si cand au renuntat total la doctrina. Insa acum acest lucru nu-l mai pot repara decat fortand fuziunea pe dreapta si devenind singurul partid de dreapta. Altfel se dezintegreaza. PNL e un partid in haos. Va puteti imagina ca de la peste 30% cat avea in Bucuresti acum are 10%?

Shadow spunea...

@Lilick
E interpretabil ce si cum au gresit. Era necesara o dezbatere interna. Alianta cu psd pt a intrerupe accesul pdl si al basescilor la putere era normala. Anormala a fost echipa de "ministri" cu care pnl a defilat la putere.
Era super simplu ca pnl sa iasa din alianta imediat ce ponta si basescu au semnat "celebrul acord". Dar nu au facut-o si a fost o mare greseala.

Greseala actuala cu contopirea cu pdl este doar bomboana pe coliva. Eu nu votez liste care contin pdl-isti.


PS. De curiozitate acuma. Trebuie sa te felicit pt "integrarea" in pdl (pt ca vad ca irl s-a grabit si mai tare decat pnl-ul) ? Sau tu nu esti in irl?
Sa te felicit ca esti colega cu macovei, blaga, boc si compania?
Nu stiu daca sunt capabil.

Lilick Auftakt spunea...

Shadow, pentru inceput trebuie sa iti spun ca eu nu sunt membru de partid. Al niciunui partid. Si mai mult ca sigur nu voi fi. Politica in societeta civila, intr-un ONG, respectiv in IRL, cel putin mie imi aduce mult mai multe satisfactii si mult mai multa libertate decat politica de partid. IRL ramane ONG, chiar daca majoritatea politicienilor din acest ONG vor activa in PDL si in noul PNL. Restul, cei care alegem sa facem politica doar din societatea civila, avem un protocol de colaborare. Nu voi fi membru nici al noului PNL rezultat din fuziune.

Echipa de ministri, spui? Echipa de pupincuristi promovata de Antonescu e divizata azi in doua: jumatate din ei sunt cu Tariceanu si jumatate cu Johannis. S-au reorientat repede la pupat in fund. Cred ca nu exista presedinte de partid care sa fi facut niste promovari mai proaste... In PNL trebuie o curatenie masiva. Dar poate o face Johannis pana la fuziune.

Stim foarte bine ca coabitarea a fost impusa de Bruxelles si de americani. E trecuta, cu o nota apreciativa, chiar pe site-ul administratiei de la Washington.

Shadow spunea...

@lilick

uite ca pot sa te felicit

coabitarea este normal sa fie considerata "normala" si "apreciata". Ar reprezenta "maturitate politica". Coabitarea insa nu are nevoie de tratate, intelegeri semnate intre parti. Pt asta exista legea in vigoare absolut suficienta.


Nu inteleg insa apartenenta politicienilor la ong-uri. Ar trebui interzisa de lege.

Si da am vazut "numele" unor lipitori lipiti si de tariceanu care faceau parte din echipa de pupincuristi antonescieni.

Aceeasi problema. politica de cadre care nu urmeaza un parcurs "meritocratic" ci unul bazat pe "pile", "grade de rudenie", copinaje, etc

Shadow spunea...

@lilick

din cate am auzit eu este vorba de un "protocol de fuziune" intre irl si pdl. Fuziunea nu se poate face decat intre "partide" si nu intre "partide" si "ong-uri".
Pana la urma a fuzionat si ramane ong? Sau cei care nu vor in partid ca tine sunt obligati sa semneze "colaborari"?

Asta spune ca nici inainte IRL nu a fost in esenta ONG ci doar o forma de partid. cand spun "inainte" ma refer la "epoca moisescu". Probabil IRL a fost ONG inaintea venirii lui moisescu si apoi Chiliman in IRL. Asta daca exclud deja existentii membri de partid PNL care existau deja in asa zisul ong.

Johannis sa faca "curatenie" ? Nu sunt asa de naiv. Nici tariceanu in locul sau nu ar face. Are nevoie de "greii" din "teritoriu" care se mai pricep la "organizare".

Anonim spunea...

Lilick, nu vă duceți la PDL. Aveți răbdare!
Anonymus Magnus

Lilick Auftakt spunea...

Magnus, nu ma duc eu nicaieri. S-au dus politicieni din IRL. Dar treaba e discutata si cu Johannis. Se va face noul partid. Mai sunt foarte putine lucruri de stabilit, cum ar fi numele, sigla, simbol...

Lilick Auftakt spunea...

Shadow, asta cu "fuziunea" dintre IRL si PDL e "opera" jurnalistilor si a lui Blaga. Nu multi inteleg ce este acela un ONG. Nu functioneaza ca partid, pentru ca multi dintre oameni sunt si erau deja in partide. Noi suntem organizati in niste comisii, pe domenii. Exista bineinteles si structurile de conducere: consiliul director si consultativ, se fac sedinte. E adevarat ca sunt si filiale in tara, ca avem mai multe sedii. Ceea ce induce putin in eroare si multi cred ca e partid. Dar e un ONG politic. :)

Nu i se poate interzice unui politician sa activeze intr-o asociatie, doua, zece. Dreptul de asociere e garantat de lege.

Ordinea venirii in ONG nu e cea descrisa de tine. :) Romania Liberala a fost initial o simpla platforma, un site. ONG a devenit dupa un an. Cu Moisescu, Chiliman si restul politicienilor.

Nu e nevoie sa fii intr-un partid ca sa faci politica. E adevarat ca politicienii inversunati nu pot sta departe de jocul politic de actualitate si prefera sa intre si in partide, dar unii sunt interesati doar de politici, de proiecte politice pe termen mai lung.. etc

Lilick Auftakt spunea...

Dar haideti mai bine sa comentam ultimul scandal cu arestarea din familia Basescu. :)

Lilick Auftakt spunea...

Dar haideti mai bine sa comentam ultimul scandal cu arestarea din familia Basescu. :)

Shadow spunea...

@Lilick
Ce sa mai comentezi. Personal eu zic ca este o alta "smecherie" a serviciilor. Avand mai multe scopuri.

1. Sa "forteze" "unificarea dreptei" pe "directia si sensul" proprirului lor interes.

2. Sa resusciteze si sa testeze inca odata daca la "mase" mai tin "lacrimile de crocodil" prezidentiale.

3. Sa "prezinte dna si sistemul de justitie" romanesc ca unul complet "independent" ceea ce nu este cazul.

Modul de a "epura" clasa politica prin "dosare" si eventual "condamnari in raspar" fara probe directe, doar pe baza unor procese de intentie, etc este un mod tipic al serviciilor de informatii care pot astfel sa-si "aranjeze" oamenii in sistem.
In Romania din pacate nu institutiile "controleaza" serviciile ci serviciile controleaza "toate institutiile".

Pt alegerile prezidentiale de la sf de an tema va fi (tocmai din nou ridicata la fileu) - anticoruptia, justitia, etc cand in realitate ar trebui sa fie o dezbatere pe "programe".

Nu vad cum Romania ar putea scapa de puterea serviciilor lui maior, codlea, melescanu si intregilor armate bine platite si bugetate din jurul lor.
Ramanem astfel de "lumea a III-a".