Sambata l-am vizitat pe Neagu Djuvara. Nu singura, ci impreuna cu trei prieteni: Marius Ghilezan, Aida Minerva Tanasescu, care locuieste in Olanda, si Paulina Selaru. Marturisesc ca la inceput am avut emotii similare cu cele avute atunci cand am intrat in casa Doinei Cornea.
Am trecut mai intai prin Piata Galati sa luam un cos cu fructe de sezon si ne-am apropiat de casa istoricului, aflata in apropierea bulevardului Dacia. Inainte sa intram in curte m-am gandit ca e pentru prima data cand sunt atat de aproape de o personalitate prestigioasa a culturii romane intrata in al 100-lea an de viata.
O vazusem si pe Cella Delavrancea, la Radio, in concertul aniversar la implinirea unui secol de viata. Insa acum era altceva.
Mergeam la Neagu Djuvara sa-i cerem un sfat. Sa-l intrebam daca Monarhia in Romania mai poate avea un viitor. Si care ar fi acela.
Ideea de a merge la Neagu Djuvara ne-a venit dupa ce Printul Nicolae a fost exclus din linia de succesiune a Casei Regale si dezmostenit. Imediat dupa acea decizie am fost intoxicati, fiecare in particular, cu tot felul de zvonuri, de versiuni. In toate, Nicolae era calomniat in fel si chip, de cele mai multe ori de persoane foarte apropiate sau asa-zis apropiate de Palatul Elisabeta. Niciunul dintre noi nu daduse crezare soaptelor care ni se susurau la ureche. Era prea mult si prea abject.
Am intrat in curtea Seniorului Djuvara unde ne-au intampinat trei pisici. Calcam si noi si ele pe varfuri. Am inceput sa ne spunem incet unul altuia: "Daca a uitat cumva ca venim? Daca nu o sa ne primeasca?" Am sunat si usa s-a deschis apoape instantaneu. Am urcat scarile inguste, in spirala. Dumnezeule, m-am gandit, cum le poate urca? Si pentru noi era destul de dificil...
Usa apartamentului era deschisa si am intrat incet, cu aceeasi teama.
Neagu Djuvara ne astepta in sufragerie, pe canapeaua de piele, sub tabloul in care ii era pictata mama, imbracat sport-elegant, zambind. "Ei, bine, ce va aduce la mine?", ne-a intrebat. "Arde tara, Domnule Djuvara!" a spus Aida. "Cum?!", a intrebat. Aida a repetat mesajul cu si mai multa convingere. Istoricul a facut ochii mari, intrebatori, apoi a inceput sa rada sanatos, si din momentul acela toata atmosfera s-a relaxat.
Ne-a poftit sa stam jos, cat mai aproape ca sa ne auda bine, si sa ii povestim ce si cum, in jurul masutei cu cafea si biscuiti. Discutia a fost lunga. Intai ne-a ascultat pe fiecare, apoi povestile s-au prelungit pana pe inserat. De cateva ori ne-am scuzat, i-am spus ca nu vrem sa il retinem prea mult. Dar adevarul era ca nu am mai fi plecat. Ne-a coplesit cu memoria fantastica.
Au fost aproape trei ore in care nu am discutat numai de Monarhie. Am simtit ca am intrat intr-un Univers din care n-as mai fi vrut sa ies. Ne-a prezentat tablourile de familie, cartile, o multime de fotografii, inclusiv de la cununia oficiata de Monseniorul Ghika, astazi Fericitul Vladimir Ghika, ne-a povestit istorii, ne-a descris personaje, ne-a poftit sa-i vizitam apartamentul...
Am discutat subiecte pornind de la "ciuma de la 1300" pana la "tatarul scopit Ponta". A glumit, a spus bancuri, a fost in verva, parea mai tanar decat noi... Insa atunci cand vorbea despre Monarhie si viitorul ei devenea cumva brusc serios si trist. A zis ca nu ne poate incuraja. Ne-a spus ca Monarhia parlamentara e cea mai buna forma de guvernamant posibila, dar ne-a repetat de cateva ori, in franceza, ca in Romania totul s-a terminat.
Nu voi povesti mai mult de-atat... Intr-un fel, stiam de cand ne-am propus sa il vizitam ca nu ne poate da un alt "diagnostic" pentru tara. Dar poate mai aveam un sambure de speranta, sau poate doream sa auzim un adevar rostit franc de un... specialist. Prietenii monarhisti de pe Facebook stiu ca am fost in aceasta vizita, dar nu am vrut sa le spunem concluziile si mesajul lui Neagu Djuvara ieri, din respect pentru Ziua Aniversara a Regelui.
Am plecat din casa remarcabilului istoric cu sentimente amestecate. Pe de o parte tristi, pe de alta plini de bucuria si placerea pe care ti-o da o astfel de intalnire. Ne-a rugat sa mai trecem. Sa ii aducem fotografiile pe care le-am facut. "Toti imi fac fotografii, dar nimeni nu mi le da si mie". O sa i le ducem... Cu mult respect si pretuire...
Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia
-
*Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia* – Energi terbarukan di
Indonesia akan meningkat jika negara terus memanfaatkan energi panas bumi.
Indon...
3 comentarii:
La 94 de ani , nu-i mai poti ura Majestatii Sale , La Multi Ani ci , cel mult : MULTA SANATATE MAJESTATE !!! In rest , parerea mea sincera este ca , daca in anii '90 Romania si romanii n-au dorit monarhie , azi este total depasita ideea respectiva . ATUNCI DA , AZI....NU PREA CRED CA ESTE O SOLUTIE , mai ales ca , am vazut rude ale Casei Regale a Romaniei anchetate in USA pentru niste ilegalitati , printi si printese ale altor Case Regale , amestecati in destule " incidente " neplacute ce i-au adus in atentia presei si-a tribunalelor din tarile in care au avut loc incidentele . Deci...si astia sunt tot oameni , supusi acelorasi pacate ca si vulgul si-atunci , vorba lui Traian Basescu { pe care nu l-am putut suporta NICIODATA si nici azi nu mi-am schimbat parerea in acest sens } : " De un presedinte nedorit , scapi dupa patru sau cinci ani , d e un Rege ....este mai greu " . Am citit cu mare atentie postarea dumitale si n-am inteles chestia aceea spusa de amica dumitale "- Arde tara " adica , ce-a vrut sa spuna ? Firesc sa-i iasa o aiureala din gura deoarece , traieste , locuieste in Olanda insa...este totusi o stire de Can-Can pe care i-a dat-o domnului Juvara , stire ce , la venerabila-i varsta .... De asemenea , n-am reusit sa descopar ce a spus istoricul Juvara despre actualitatea monarhiei ca forma de stat pentru Romania azi cand , in Franta bunaoara sau chiar Italia ... Grecia sau Germania nu se discuta nici macar in gluma despre o restaurare a regalitatii . Despre Printul Nicolae si indepartarea sa de la succesiunea Coroanei Romaniei , chiar casa Regala a dat un comunicat suficient de clar pentru ca nimeni sa n-aiva cine stie ce idei ! Dar , sa spunem ca Principesa Margareta va devenii Regina , ce vom face noi monarhistii si intreaga populatie a prezumtivului Regat al Romaniei , ai vom aduce inchinarile noastre Printului Radu Duda , acest cabotin ce se prezinta , fost actor ? Ronal Reagan a fost la randu-i actor insa ala , chiar a interpretat roluri si bunicele si chiar bune in destule filme pentru a-si fi putut aroga acest titlui de , ACTOR . Radu Duda...no offence !
Linia dinastica de Hohenzollern-Sigmaringen, pare ca s-a incheiat definitiv, la noi (nu este, totusi, o mare si iremediabila catastrofa, odata ce, intr-un final, toate dinastiile se sting : s-au stins dinastii mari, cea Arpadiana, cea a Plantagenetilor, a Capetienilor, a Tudorilor, a Stuartilor, cea Jagellona, dinastia Romanovilor, etc., etc).
Numai un cetatean total neserios poate agrea ideea unei continuari fortate, cu Margareta, Regina (ceea ce nu-i nicicum in spiritul istoriei noastre) si cu "Alteta Sa" Radu Duda (mariaj care a incalcat Carta Regala de la 1888), drept print consort. Daca, cumva, acest cuplu tirzior ar fi zamislit (biologic) un copil de sex barbatesc, pe care Regele inca in viata sa-l numeasca Mare Voievod de Alba Iulia, cu mama lui Regenta, pina la majorat, atunci, da, poate, cine stie...?
"Prins Pol-Pulea Spataru", e bastard. Asa ca, probabil, ne vom mai juca putin de-a republica, preț de vreo 2-3-4 presedinti.
Apoi, România, entitate care are un suflet feminin (au spus-o toti, de la Iorga, la CTPopescu), va pofti Domn si se va-ntoarce la forma ei de guvernamint dintotdeuna.
Va fi, presupun, tot cam ca la 1864, cind cetatenii vor mandata corpurile legiuitoare, dupa plebiscit, sa caute un alt print strain, pentru mostenirea tronului, ai carui primi urmasi baieti sa fie crescuti in religia autohtona majoritara, ortodoxa. Si totul se va relua, la un alt nivel al spiralei istorice, asa precum o cer si dreptatea, si memoria, si datina. Pina atunci... Sa-i uram sanatate Regelui actual, constienti ca El reprezinta pentru noi un Dat, dar si o mare si nerezolvata problema, care mai degraba inchide, decit deschide orizonturi - in timpul vietii sala pamintesti fiind obligatoriu, dar si decent, sa se pastreze status-quo. Asta e!
Anonymus Magnus
Linia Hohenzollern nu s-a stins deloc. Din contra, e plina de tineri. :)
Trimiteți un comentariu