21 dec. 2008

Dupa 19 ani de la revolutie PD-L trimite un asasin in Parlament















Personajul se numeste Eugen Badalan.

"A candidat din partea PD-L la Camera Deputatilor intr-un colegiu din Braila. A fost ales deputat in ciuda faptului ca a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, inca de acum un an, pentru un prejudiciu de 1,2 milioane de euro adus unei unitati militare."- ziare.com


Cititi mai jos marturiile revolutionarilor:


"Traian Dima, revolutionar, fost muncitor la Sectia de Gospodarire Comunala, spune ca, "la un moment dat, cea mai dura replica a maiorului, pe atunci, Badalan, a fost: «Daca mai faceti un pas, va impusc! Ati rupt stegul pe care eu am jurat!». Ce s-a intamplat de fapt?! Noi, revolutionarii, aveam o intelegere cu el, sa nu trecem de liniile de tramvai, acel spatiu de delimitare dintre manifestanti si soldati. La un moment dat, am observat ca soldatii ne tot inghesuiau si patru-cinci insi ne-am dus la Badalan, care raspundea de soldati, sa-i spunem ca stam cuminti. Dupa raspunsul pe care vi l-am spus ca l-a dat, am fost singurul oras din tara care a pus la loc steagul cu stema. Este foarte curios cum toti militarii sau ofiterii care s-au opus manifestantilor, inclusiv in Arad, cei care au fost impotriva Revolutiei, au fost luati la Bucuresti si avansati. Ordinul special dat de Badalan a fost ca, daca trecem liniile de tramvai, soldatii sa bage baionetele in noi. Soldatii erau foarte speriati. Erau, in majoritate, foarte tineri. Eu am stat langa unul care nu se uita unde trage. A intors capul spre umarul pe care tinea sprijinita arma si a tras. Plangea si tragea!".




Valentin Voicila: Badalan i-a cerut lui Diaconescu sa-i taie pe manifestanti cu baioneta

"In noaptea de 21 spre 22, am ramas doar vreo suta de oameni in strada si domnul Badalan, pe atunci avand functia de Sef al Statului Major al Diviziei Mecanizate de la Oradea, raspundea practic de Arad, fiind detasat aici. Vazand ca am ramas foarte putini, au inceput sa ne preseze si pozitia noastra devenea tot mai incomoda. Distanta intre soldati si noi devenea tot mai mica. Atunci, am mers impreuna cu alti cativa colegi de-ai mei la domnul Badalan si i-am spus: "Domnule maior, noi ne-am respectat cuvantul. Va rugam sa vi-l respectati si dumneavoastra si sa nu mai schimbati pozitiile de lupta!" Atunci a pus mana pe pistol si a spus: «Mars din fata mea ca te impusc! Am depus juramatul pe steagul tricolor cu stema si voi ati rupt stema!».

M-am retras si le-am cerut colegilor mei sa schimbe steagul si sa-l puna inapoi, pe cel cu stema, tocmai pentru a evita o varsare de sange. Neculai Diaconescu, pe atunci maior, comandantul trupelor de la Lipova, a refuzat sa execute ordinele primite de la Eugen Badalan, care i-a cerut sa imprastie demonstrantii in forta, cu baionetele, sa-i taie si sa spele apoi piata. Daca nu ar fi fost Diaconescu, ar fi fost o baie de sange la Arad. (...) Domnul Diaconescu a fost in conflict continuu cu domnul Badalan. Acum patru ani, cand Badalan a fost avansat ca Sef al Fortelor Terestre, am protestat. De aceea, protestez si acum, deoarece aceasta ascensiune fulminanta este o jignire pentru Revolutie si pentru Armata Romana. Am inceput deja sa strangem semnaturi si ne vom adresa forurilor internationale daca Badalan nu este inlaturat din aceasta functie. (...) Glasul Romaniei in NATO, prin Badalan, va fi foarte stins."




Emil Simandan: Prezint, in cartea mea, pe toti aradenii omorati

Emil Simandan se numara printre ziaristii aradeni cu o mare probitate profesionala si cu o activitate de 35 de ani in gazetarie. In afara celor 14 carti publicate, a fost singurul autor roman, care, dupa o documentare de zece ani, a publicat doua volume dedicate evenimentelor de la Revolutia din Arad, din 1989, sub denumirea de "Intrebatorul din Agora". Potrivit lui: "Ambele carti au fost date domnului presedinte Iliescu. Anul trecut, in decembrie 2003, cu prilejul comemorarii Marii Uniri de la 1918, domnul presedinte a primit cartea mea. Deci domnul Iliescu nu poate sa spuna ca nu au fost morti si evenimente tragice la Arad. Probabil ca a avut un lapsus sau, fiind luat prin surprindere de catre ziaristi, a afirmat ca la Arad nu cunoaste sa fi existat astfel de evenimente. Numai asa...daca n-a rasfoit cartea sau daca n-a dat-o unui consilier, sa o rasfoiasca. In cartea pe care o are sunt prezentati toti cei 24 aradeni care au murit in decembrie 1989, dintre care 19 impuscati exact in municipiul Arad. Prin cartile trimise, domnul presedinte cunoaste ce s-a intamplat la Arad, si atunci afirmatia lui, de saptamana trecuta, este hilara! (...) Eu am fost agresat si batut cand am scris aceasta carte".




Maior Dinu Lazar, presedintele BNR ’89: Regret ca persoane controversate apar in astfel de functii

"In mod normal, atunci cand apar intrebari de acest fel, un om de bun-simt se retrage. Este vorba despre Eugen Badalan. Pe de alta parte, cei care l-au numit acolo cunosteau aceste lucruri si in mod normal nu trebuiau sa-l numeasca in aceasta functie. Imi exprim regretul ca persoane controversate apar in aceste functii de maxima importanta ale statului roman. Despre Iliescu... ca de obicei, dansul ii indeparteaza pe cei care au luptat cu sinceritate in 1989 pentru inlaturarea dictaturii comuniste si ii readuce in prim-plan pe cei care au luptat pentru pastrarea dictaturii".




Attila Duka, secretarul general al Fundatiei Judetene a Revolutionarilor: Numirea lui Badalan este o gafa

"Despre amenintari... lumea este speriata si la 15 ani de la Revolutie. Consider ca Armata Romana are foarte multi militari care merita aceasta functie. El ar trebui sa-si ceara, macar, autosuspendarea. Cel putin pana la elucidarea acuzatiilor facute asupra lui. Noi, aradenii, suntem deosebit de revoltati. Consider ca aceasta numire a lui Badalan este o gafa. Banuiesc ca sunt interese obscure in aceasta numire. Mesajul meu catre domnul Badalan este urmatorul: il rog din suflet sa-si dea demisia, daca-i pasa de acest popor! In mod cert, Badalan a ordonat macelarirea revolutionarilor cu baioneta. Marele erou este colonelul in rezerva Diaconescu, caruia ii multumim ca n-a executat acel ordin criminal! Ne vom face de ras, cata vreme Badalan va reprezenta Armata Romana in NATO".



Encev Boni, revolutionar: A vrut sa vina pompierii sa spele platoul de sange

"Badalan a dat ordin sa ne intepe cu baioneta si sa traga in noi! Eu lucram, pe vremea aceea, la Fabrica de Zahar. Colonelul Neculai Diaconescu nu a facut asa ceva. Eu eram in strada, in fata Palatului Administrativ. Parerea mea este ca foarte multi traiesc datorita lui Diaconescu.(...) Despre declaratiile domnului Iliescu...nu o data a depus coroane la Arad, ci de mai multe ori si s-a rugat pentru mortii inscrisi pe troita. Asta e marea mea durere! Cati morti trebuie sa fie in Arad ca sa recunoasca ca au fost cu adevarat?! Eu va spun acum doar cateva nume ale revolutionarilor aradeni morti: Gruber Geza, Bugyi Robert, Duma Pavel, Clepe Ioan Gheorghe, Safaleru Andrei, Suciu Sorin Sandel, Erbei Cristian, Bute Ioan, Cojocaru Ladislau, Lile Cristian, Ranoiu Gelu Iustinian. Atat imi amintesc acum din cei 19. Revenind la Badalan, noaptea, pe la vreo 2:00, a vrut sa ne termine pe toti si sa vina, dupa aia, pompierii sa spele platoul de sange, sa nu se mai vada nici o urma! Ce se intampla in tara asta e durere mare! Badalan a fost detasat atunci, de la Oradea, in Arad. Eu aveam atunci 29 de ani. In noaptea de 21 spre 22,...atunci a vrut sa ne termine pe toti. Eram in Piata Revolutiei vreo 150 de oameni si a vrut sa ne termine!"

Surse: www.gardianul.ro si HotNews.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Pai cui sa explici toate astea? dobibocilor oranj ?

Anonim spunea...

Compromisul strategic! Sau strategia compromisului? De-o fi una, de-o fi cealalta, tot Base Voda e cel mai cel la strategii diabolice si la compromisuri profitabile! Profitabile pentru el personal si pentru cei mai docili si lingusitori dintre dobiboci si prostonutze!

Anonim spunea...

Cercetat penal de DNA in mai multe dosare, blocate deocamdata in Instanta.

Anonim spunea...

Atilla Duke (nu Duka) ar face bine sa taca atunci cand vine vorba de Revolutia din Arad. Altfel o sa-l citez si eu: "Am pus mana pe o pusca si am tras oriunde mi s-a parut ca misca ceva". Ma opresc deocamdata aici... A nu se intelege ca o loare de pozitie in favoarea lui Badalan.

Niste imagini foarte putin cunoscute din acele zile la Arad. (for the record, incepand din 17! decembrie 1989).

http://www.youtube.com/watch?v=r7VfQXbdw6Y

Lilick Auftakt spunea...

@Draghi

Multumesc. Am vazut filmuletul si e foarte interesant.