14 dec. 2009

"Stim de pe-acum ce ne-asterneti la drum..."

Cineva mi-a recomandat astazi (nu intamplator) sa vad un film: "The Caine Mutiny" - 1954. Despre un capitan de vas cu o personalitate paranoida. Vi-l recomand si voua. Rolul principal e interpretat excelent de Humphrey Bogart. O secventa din finalul filmului m-a amutit. Stiam ca o mai vazusem recent, intr-o alta interpretare. Despre ce e vorba? Iata:



5 comentarii:

Lulutza spunea...

Cunosc personalitatea cu pricina. Credeam ca ajunge litiu, xanax sau zoloft... Si multe, multe laude, pe post de euforizant. Doamne fereste sa critici sau contrazici vreun... idealist din astia, ca isi va petrece viata in cautarea celei mai crunte razbunari. Nu-ti raspunde la "buna ziua" si peste 10 ani afli ca, de fapt, i s-a parut ca nu ai fost suficient de politicos cind i-ai spus-o si a luat-o ca pe o "umilinta". Motiv pentru care se razbuna, facindu-l pe "ticalos" sa ajunga personaj de roman fluviu la secu.

Le spui ca nu merita sa-si linguseasca seful pentru avansare, ca ala tot amanta si-o va promova, o interpreteaza ca si cum i-ai sapa. Memorie de elefant pentru detalii insignifiante, interpretari abuzive ale realitatii, orgoliu imens, prea multa imaginatie in torturi si revanse...

Ce mi s-a parut curios, este ca astia nu-i iarta nici macar pe cei care au facut greseala sa le faca vreun bine - li se pare ca au fost sfidati sau ca peste tot exista ginduri ascunse, dusmani, intentii necurate. Doamne fereste.

In fine, treaba apropiatilor, sa-l stapineasca sanatosi. Dar, un sfat dezinteresat de la... Stan Patitul: sa doarma cu schimbul, in camere incuiate sau blindate si sa nu manince/bea nimic din mina lui.

Lucia Verona spunea...

Da, personajul e cunoscut şi e fix aşa cum l-ai descris. Şi Lulutza are dreptate - se răzbună pe toţi cei care, crede el, i-au făcut vreun rău, dar şi pe cei care i-au făcut un bine.

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza, Lucia

Sigur! :)

Anonim spunea...

Lilicka, mai devreme sau mai tarziu, paranoia Basescului va tasni ca un vulcan si multi romani se vor convinge ca acest om este intr-adevar bolnav si ca de vina este sistemul care nu solicita un examen psihiatric amanuntit pentru a candida la o asemnea functie in stat. Aseara l-am vazut pe Varujan care povestea ca dupa ce chiombu a ajuns presedinte, i-a transmis confidential prin Videanu sa nu i se mai adreseze cu apelativul Traiane. Intaresc cele spuse de Varujan, printr-o alta intamplare povestita de un unchi de'al meu, cu multi ani inainte, unchi care a lucrat pe aceeasi nava cu chiombu', mai intai ajutandu-l pe acesta sa vina ca Ofiter II pe nava respectiva,, punandu-i o vorba buna la personal. Dupa primul voiaj pe aceasta functie in care se tutuiau, iar chiombu isi bea cafeaua si tuicutza premergatoare mesei din rezervele unchiului meu, in al doilea voiaj, din lipsa de personal, chiombu' desi nu avea brevet a fost trecut pe functie de Secund (Ofiter I Maritim). Imediat cum a fost avansat primul lucru pe care l-a facut la momentul in care unchiul meu ia zis Traiane, a fost sa-l dea afara din cabina si sa revina cand ii va zice Tovarase Capitan, iar apoi l-a chinuit tot voiajul urmator. Omul este bolnav de putere si de functii. Concluziile le tragi tu.
sa fim iubiti
marcus

Lilick Auftakt spunea...

Merci pentru povestire, @Marcus