24 ian. 2012

Despre demisia din Parlament

Tin de la inceput sa va spun ca nici eu nu sunt de acord cu demisia parlamentarilor. Precum stiti, propusesem o forma de greva parlamentara. Imi place insa cum a argumentat Transildania. Il citez:

"Exista, in afara absurditatii care ar insemna demisia, o multime de alte metode inteligente de protest a parlamentarilor opozitiei, la care ar trebui sa se gandeasca, fie in strada, in parlament sau in circumscriptiile care le reprezinta. Eu daca as fi parlamentar nu mi-as da demisia niciodata, lasand fara vot in Parlament pe cei care m-au ales, si cei carora le voi cere din nou votul, ci din contra, as protesta zi de zi (si) in Parlament."

Se pare insa ca draga noastra opozitie ori nu are imaginatie, ori e paralela cu protestele din strada. Cu astfel de gesturi extreme nu va impresiona pe nimeni. Cei influentati de mesajul basist "toti sunt la fel" se vor bucura ca au scapat sa mai plateasca cativa parlamentari, iar cei informati, cei care cunosc cu adevarat valoarea Parlamentului, a opozitiei, care au responsabilitatea votului, vor fi jigniti de usurinta cu care opozitia politica iese de pe terenul de lupta, din Parlament, acolo unde inca se mai simt reprezentati. Si va scriu aceste lucruri dupa ce am vorbit deja si cu alte persoane, nu e doar o concluzie a mea. In plus, faptul ca opozitia nu este cu-adevarat unita nici macar in acest demers, da senzatia de bajbaiala, de neseriozitate, de superficialitate, de heirupism.

Un articol bun a scris si Lucian Gheorghiu in Cotidianul pe aceasta tema, iar Spune si tu are cateva argumente pro si contra demisiei. Pe http://www.acum.tv/articol/45670/, senatorul Raymond Luca a ales sa isi intrebe electoratul ce crede despre o astfel de demisie, daca ea ar fi oportuna. Un gest salutar.
Iata cum ar arata Parlamentul fara opozitie:



35 de comentarii:

niku_elektriku spunea...

@ lilick

din punctu' asta de vedere o aprob intru totu' pe saftoaica:

daca vretzi sa rupetzi pisica, rupetzi'o!

si stii foarte bine cit iubesc aceasta "constructzie politica"!

e pentru prima data cind, spre "sfirsit de epoca", cum e asta cu basescu si ai lui, discursurile opozitziei imi par la fel de insuportabile ca ale puterii.

mi s'a intimplat la ambele (din cele trei cite au fost cu' totu'! :) alternantze la putere in care erau inlocuitzi pesedistii/pedeseristii: si la aia din '96 si la aia din 2004, adica cdr si aliantza "da" pareau rezonabile, prin reprezentantzi, chiar daca nici aia nu erau mai de soi.

acuma, cind dau de cite un fratzii negoitza, rovana plumb, d'un ghise si care or mai fi, mut canalu' obligatoriu ca si cind as fi dat de boc in persoana (nici cu "fratzii siamezi" ponta-antonescu-constantin nu mi'e rusine, ca doar abia asteapta sa'si fringa gitzii unii altora!).

mi'e jena de viitoarea alternantza la putere, care - din pacate - e obligatorie la noi, pentru ca puterea ia mintzile oamenilor, dupa cum bine se vede.

Mihai spunea...

Pot exista pareri pro si contra. Problema este care forma are cel mai mare impact la populatie. Eu nu stiu. Nu sunt sociolog.

radu spunea...

Sunt multe de reprosat actualei Opozitii. Imi rezerv placerea dupa ce alternanta dorita de mine se va fi produs. Fie si peste 20 de ani ;)
Da, plecarea din Parlament ar fi sinucigasa. Pana acum cateva zile credeam altfel, dar m-am lamurit. Trebuie greva parlamentara, renuntarea la indemnizatii, protest in parlament (banderole, chestii de-astea).
Pana una-alta, astept diversiunile de razboi rece, adica de kkt, ale cianoticului basecu in fatza "romanilor" si vreau sa vad daca e acceptata de CC al PD comasarea despre care vad ca nu mai vorbeste nimeni din Opozitie, de parca le-ar conveni.
Despre instinctul sinucigas al Opozitiei s-ar putea scrie tratate.

Lilick Auftakt spunea...

@Nikule, da-mi voie sa nu am asa mare incredere in Saftoaica. Apoi Saftoaica nu a mers in Piata, nu stie ce zic oamenii, grupurile alea atat de diverse. Eu vreau sa ma bazez pe politicieni care isi stiu rolul, rostul si mai ales.. care cunosc Constitutia si stiu in ce context se pot declansa alegerile anticipate. Daca acesti politicieni pe care i-am votat sa stea in Parlament (nu in strada! acolo stau eu!) nu au imaginatie, sa plece, dar le va fi mult mai greu sa ne convinga sa ii votam. Un parlamentar lupta pana la capat in Parlament, acolo unde e terenul de lupta in care si EU l-am trimis si tu. Se lupta pentru ca Parlamentul, cea mai importanta institutie a statului, sa existe. Nu o abandoneaza.

Lilick Auftakt spunea...

@Radu, cu dementul ala in delir o sa ne distram maine. Opozitia insa e chiar sinucigasa. Pacat!

Lilick Auftakt spunea...

@Mihai, pai auzi pe cineva in strada sa laude opozitia ca vrea sa isi dea demisia? Iti spun eu: multi se bucura sa scape de cativa parlamentari. Manipularea basista functioneaza inca. Opozitia trebuie sa arate seriozitate si ratiune.

atreides spunea...

Asta cu demisia e o prostie monumentala. M-a enervat atat de mult incat am facut urmatoarea chestie: am postat niste mesaje suparate, aproape violente, dar absolut rationale, pe blogurile unor liberali precum Alina Gorghiu, Vosganian, Mihai Voicu, Dan Mihalache. Ma tem ca oamenii totusi nu au inteles ce sunt pe cale sa faca. Traim cred un moment de delir irational in randul PNL, un fel de tendinta sinucigasa. Mai rau, ma tem ca si mare parte dintre sustinatorii lor urmeaza aceesi tendinta: Alina Gorghiu a facut un sondaj pe blogul ei pe aceasta tema, si cei care vor demisia sunt majoritari. Din pacate nu prea vad cum i-am putea ajuta sa se trezeasca din delir, poate sa facem o petitie ceva pe net, nu stiu. Am niste draci de nu se poate.
Mai este insa un lucru, neplacut pentru noi personal si care poate ar trebui sa ne dea de gandit. A nu intelege consecintele posibile ale demisiei (faptul ca pedeleprele raman cu 100% in Parlament si se pot juca inclusiv cu Constitutia) deja nu mai e problema de intelegere politica, e problema de IQ. Deci, despre ce naiba vorbim noi aici?!?

Lilick Auftakt spunea...

@Atreides, am asteptat si eu o vreme pana am scris direct ceea ce cred. Tot am sperat ca se trezesc. Stiam reactiile voastre. Nu esti numai tu... Toti oamenii rationali au spus: "asa ceva nu se poate". PNL are INCA, totusi, un electorat inteligent si informat, care nu pune botul la aceste vitejii, la aceste acte populiste.

Lilick Auftakt spunea...

@Atreides, si e incredibil ca majoritatea mi-au scris de ... Constitutie. Cu frica de a nu fi schimbata Constitutia.

Lilick Auftakt spunea...

Le-o fi bagat Basescu ceva in ceaiul de seara, nu stiu... dar unii sunt in stare sa rupa USL pentru aceasta demisie. OK, sa rupa USL, eu nu sunt uslista, dar nu asa prosteste. Sa puna ceva solid in loc, sa faca gesturi rationale.

Lilick Auftakt spunea...

Si acum nu vreau sa fiu rea, dar daca sare Niku sa aprobe demisia, argumentand cu Saftoaica, voua cum va suna? (Niku, fara suparare, nu am nimic cu tine)

radu spunea...

Despre Saftoaica si Orban am mai scris. Cineva zicea pe un site ca au vrut sa-l expuna pe Crin. Aveau dreptate, dar aici Crin si-a facut-o cu mana lui, riscand sa joace totul la cacealma pe o carte care s-ar putea dovedi pierzatoare. Poate totusi nu va trage cartea asta si se va opri in al 13-lea ceas.

Anonim spunea...

@atreides, @lilick, @radu - asa este: locul parlamentarilor care ne reprezinta este in Parlament! Si in strada, daca doresc - dar nu "pe tusa"! Noi, cei chemati la patru ani sa votam, privim, ascultam si nu intelegem. Iar combinatia de "deficit de IQ" cu delir irational, manifesta la sustinatorii demisiei PNL din Parlament, arunca in aer sansele de schimbare in care speram. Poate, totusi, se trezesc la realitate - cu totii: si cei care vor sa-si dea demisia, si cei care le sustin gestul! Greva parlamentara e semnul protestului, al solidarizarii cu dorintele legitime de schimbare pe care le exprima romanii, pe cand demisia lasa camp liber abuzurilor si sfidarii si incalcarii legii de catre puterea PDL in continuare.

Lilick Auftakt spunea...

Da, multi spun ca cei doi au vrut sa il starneasca mai rau pe Crin. Totusi ma gandesc ca mai sunt si capete limpezi in PNL. Exista si niste reguli in politica. Ca politicianul sa nu fie mai isteric/mai disperat/sa faca gesturi mai extreme decat strada. E foarte important. Nu avem nevoie de gesturi in stil DDD, Vadim sau Becali.

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim, strada are rolul ei si poate sa ceara orice. Chiar si sa se sinucida toti parlamentarii. Politicienii sunt, sau vrem sa fie, pe alt palier. Oricum, nu pe cel al gesturilor extreme, de unde nu te mai poti intoarce.

radu spunea...

Eu am inteles ce-a vrut Crin, a vrut sa fure electoratul lui DD si Vadim, plus albacazapadistii antisistem. Nu cred ca merge, aia sunt de fapt basisti mascati, lipsiti de luciditate, iar electoratul PNL trece drept lucid.
Fuck, vijelia de-afara mi-a blocat televizorul prin cablu si nu pot sa vad sondajul-surpriza de la Antena 3.

Lilick Auftakt spunea...

USL: 59
PDL: 11
PP-DD: 10
UDMR: 6

radu spunea...

@Lilick: mersi :)
Dea Domnul sa fie-asa si sa nu ne-mbatam cu apa rece.

atreides spunea...

Din gandirea politica a celor care ne reprezinta in Parlament, azi, Alina Gorghiu:
''Am primit mai multe intrebari despre motivatia demisiei parlamentarilor si cateva comentarii aici, pe blog. As incepe raspunzand nu la ce rezolvam prin demisie, ci la ce rezolvam daca ramanem in Parlament, iar raspunsul e nimic''
Uau, atat intelege Alina din ceea ce se intampla? E chiar atat de greu de priceput ca chiar daca toti oamenii din opozitie vor dormi neintrerupt in scaunele din Parlament de acum si pana in ziua alegerilor, somnul lor ne aduce un lucru estential, si anume ca javrele ordinare nu vor putea sa-si puna labele lor jegoase pe Constitutie?

Lilick Auftakt spunea...

@Atreides, cu Alina vorbisem zilele trecute si a fost de fapt prima careia i-am spus opinia mea si a altora. Ea, la modul sincer, nu se leaga de scaun. E tanara si are o viata inainte in politica. Oricum, e bine sa stie opiniile tuturor.

radu spunea...

Am mirosit eu ceva inca de acum o sapt. de pe blogul lui Cristian Preda. Mi se confirma acum de pe madam bleenoragy ca basecu ne pregateste maine marea iesire curajoasa de superman puriu prin care vrea sa lasa Opozitia in ofsaid.
Zice-asa: faceti voi Constitutia cum vreau eu, plus regionalizare si deficit 1%, si eu ma angajez sa renunt la doi ani de mandat si sa facem prezidentialele tot in 2012, ca sa scap[ati de mine, cum vrea strada. In felul asta, reiese ca nu eu, traian cel drept, ma agat de scaunul Puterii, ci comunistii lui "Ilici, Tonta si Antenescu" nu vor sa respecte ce-au decis romanii la referendum.
Pai, nu?
Nasol ar fi ca si prin demisiile senatorilor si deputatilor USL chiar sa ramana doar 300 de parlamentari care sa consfinteasca prin constitutie starea de fapt.

Lilick Auftakt spunea...

@radu, sa asteptam sa vedem ce se intampla maine... Am niste idei, dar nu vreau sa le discutam deocamdata. Sa nu dam idei adversarilor. :)

atreides spunea...

@radu, treaba asta cu trocul nu prea tine. Din simplul motiv ca oricum dupa alegerile parlamentare, daca USL ia peste 50%, il suspenda si oricum scapam de el. Daca totusi vine cu prostia asta, USL poate sa ii spuna cam asa: demisioneaza matale acum, asa cum cere lumea, nu la toamna (ca la toamna nu mai avem nevoie sa demisionezi, ca te dam noi jos) si, dupa aia, modificam noi Constitutia exact dupa cum vrea muschii matale. Mai precis, la cinci minute dupa aia :)
Nu, eu cred ca va continua pe linia cu Voronin, ceva cu Moscova, un fel de ciorba reincalzita; probabil ca mai sunt inca multi dobitoci care pun botul la asa ceva.

Lilick Auftakt spunea...

Eu cred ca vreo luna va face misto de parlamentarii care au zis ca isi dau demisia si nu si-o dau. E previzibil. Iar gafa opozitiei e imensa.

acuvio spunea...

Au greşit cu acest anunţ al demisiei în bloc, în final nu se va materializa şi vor fi depunctaţi, ca neserioşi şi interesul sacaunului pentru acest gen de mesaje, treaba lor, strategia lor, mulţi vor să ciupească voturi de la USL.
Anul 2012 fiind oricum an electoral iar termenul ar fi fost prin vară, personal nu mi se pare o mare găselniţă la opoziţie ideea de “anticipate”, ei nu au fost în stare să lupte, să convingă şi să oprească pe cele “amânate” :)

Augustin Radescu spunea...

Nu sint pentru demisia din parlament. Daca-mi imaginez doar ca, in urmatoarele 10 minute, Rosia Montana si-ar lua zborul, CFR-ul (segmentul care mai face profit) s-ar privatiza, am mai cumpara 2813 avioane F 999 si am mai imprumuta vreo 50 miliarde, acolo, ma ingrozesc. Cit ne-ar lua sa reparam ceea ce s-ar mai putea repara? Aici e nevoie, in primul rind de inteligenta. Chestia asta cu "esti barbat, ai singe in instalatie, iesi din parlament" mi se pare o voiniceala prosteasca.
Exista destule forme de protest, care sa dea un puternic semnal politic, atit in interior, cit si in exterior.

Lilick Auftakt spunea...

Nu se va materializa, @Acuvio, dar vor avea basistii subiect de misto.

@Augustin, si eu am incercat sa imi imaginez cateva lucruri. Iar chestia cu "barbatia" mi se pare un basism periculos. Nu-i votez pe liberali sa fie ca Basescu!

radu spunea...

Pe de alta parte, multi basisti soft fac misto de discursul lui basecu. Au si de ce. Cu mintea tulbure de alcool, cianotic si cu o voce ca trasul apei de la WC, diktakiorobete a resapat retorica de razboi rece. Senilitate alcoolica au ba, eu am impresia ca marele barbat se ascunde sub scutul de la Deveselu ca in 2007 cand, la fel de beat, se smiorcaia ca o baba implorand sa fie primit in piscina ambasadorului SUA, ca-l suspenda mogulii rusofili.
Teama mi-e ca nu mai tine si ca a inceput sa le jigneasca inteligenta fie si pupinilor lui mai spalati. Gargara cu pegra de tip Volodea-bacon sky o sa le explodeze in fatza si o sa-i umple de rahat pe sacouri.

Bogdan spunea...

Parerea mea:

Greva parlamentara nu'mi pare a aduce ceva pozitiv. Nu numai ca nu are nici un efect concret dar vor fi si acuzati ca incaseaza bani aiurea, fara sa munceasca.
Intrebarea nu e ce castiga daca'si dau demisia si nici ce pierd, ci ce castiga fata de situatia actuala daca raman in parlament: Nimic.
Am senzatia ca politicienii din opozitie inca n'au inteles cu cine au de a face. Ei tot se iluzioneaza ca poate isi da Boc demisia, poate si mai si, demisioneaza Basea, poate ca nu vine votul prin ori alte tampenii. Vor veni toate!
Fascistii de la putere nu vor ceda nimic, vor face tot ca sa fure alegerile. Prezenta in parlament e o fasaiala cu care ei spera sa se opuna furturilor. Nu s'au putut opune in 2009, nu se vor putea opune nici acum.
Indivizii de la putere isi joaca banii, libertatea si unii chiar viata. Deci nu vor ceda absolut nimic si vor fura exact atat cat e nevoie.
Demisia din Parlament era binevenita pentru a'i impinge pe cei de la putere spre ceea ce isi doresc oricum dar simuleaza altceva: Dictatura, parlament monocolor basist. Unii se tem de schimbarea legilor, insa tocmai aceasta schimbare intr'un parlament monocolor va trezi ochii Europei si a SUA asupra abuzurilor din tara pe de o parte, va aduce populatia Romaniei la disperare, dictatura fiind evidenta.

Iar in caz ca nici aceasta demisie nu va produce rezultatele scontate (vezi UE, SUA, disperarea populatiei) fiti siguri ca ramanerea in parlament va fasai si unica sansa de schimbare.
Fara disperarea populatiei cuplata cu un arbitru atent (UE, SUA) astia fura tot.

Lilick Auftakt spunea...

@Bogdan, nu-si vor da demisia decat eventual Orban si Saftoaica. Ramanem cu doi-trei parlamentari in minus, ceea ce ii convine tot lui Basescu. In rest, tema e penibila. Lumea cere demisia puterii, nu a opozitiei.

radu spunea...

Eu zic asa:
putem ramane si la iunie cu localele (uf!!!), noiembrie cu parlamentarele, dar as merge pe varianta lui madam Pippidi, sa presam ca in noiembrie sa aiba loc si prezidentialele. Adica sa revenim la mandat prezidential de patru ani, nu cum a vrut Nastase de ni s-a-ntors tuturor in fatza, incepand cu el.
Pe urma: demisia guvernului bok, guvern tehnocrat reciproc agreat de fortele politice din Parlament, plus un pact transpartinic pt. garantarea corectitudinii alegerilor.
Asta inseamna: renuntarea la vot prin corespondenta, revenirea la vot pt. primari in doua tururi de scrutin, renuntarea la regionalizare, renuntarea la orice modificare a Constitutiei pana dupa alegeri.
Daca toate astea sunt indeplinite, Opozitia nu mai trebuie nici macar sa intre in greva parlamentara.
Respingerea comasarii e un moment bun pentru a navali peste ei cu toate armele, nu pt. a fugi din Parlament.

Lilick Auftakt spunea...

Sigur, radu. E un bun argument. De ce opozitia TREBUIE sa ramana? Daca nu era opozitia in Parlament sa sesizeze CCR, nu se sesiza CCR, si ramanea comasarea.

radu spunea...

Concluzia mea pt. seara asta, postata si pe Antonesei blog:
"atentie, Basescu vrea sa-si inventeze un nou mesianism intelectual, in perspectiva viitoarelor alegeri. Numai ca acel nou mesianism nu va mai fi in contul PD, ci al unei Albe ca Zapada care tocmai se coace, din spuma oengista a Pietei Universitatii".

Lilick Auftakt spunea...

E foarte posibil, @radu, la ce diversiuni vezi in Piata. Mircea Toma e mic copil pe langa altii.

radu spunea...

Concluzie la concluzie:
@Lilick: Piata Universitatii e un laborator al societatii civile in care se testeaza de catre civili forte politice noi. Asa a fost si in 1990, si exact pt. asta-i buna.
Noii actori vor fi ongistii care declara ca s-au saturat de toata clasa politica si vor sa o primeneasca. Alba ca Zapada, nu?
Pt. mine e f. simplu sa-i recunosti: sunt cei carora le pute USL, "aceeasi mizerie". In schimb, basecu le miroase a parfum de violete, nu a fasole militareasca. O sa navaleasca URR-isti de tip nou, cum e schizofrenica aia anticrina, Andreea nustiucum, care s-a strecurat in studio la Gadea din Piata, pana a facut-o arsice Badea in direct.
Telectualii basisti s-au saturat de PD, si acum Sefu le coace unul nou, curat, uscat, something to belive in. Trebuie dezamorsati din fasha cu armele lor, pt. ca tot ce face jocurile lui basecu pute-a gaze de intestin gros.
Pun pariu ca Orban si Saftoaica se vor duce si ei acolo. Acum profita, si-au facut bagajele si l-au lasat pe Crin in offside. Sper sa iasa din offside cat mai repede, nu din Parlament.