7 ian. 2012

Neagu Djuvara, folosit si jignit de portocalii

Prima data l-au pacalit cand l-au introdus fara sa-l intrebe, folosindu-i marturisirile, intr-o carte a ISP-ului despre Dreapta. S-a declarat inca o data amagit atunci cand Academia Catavencu i-a preluat o scrisoare deschisa catre presedintele Basescu ce se dorea serioasa, publicatia dandu-i un sens bascalios. Si, in sfarist, a fost folosit si jignit ingrozitor de Robert Turcescu, inainte de Anul Nou. Nu stiu daca ati citit toti textul lui Turcescu despre Neagu Djuvara, asa ca preiau si eu un fragment:

„Vine o vârstă când toate se înmoaie. Se strâmbă ele braţe şi genunchi, spinări semeţe ori priviri crunte, darămite un amărât de verb sau o rostire fără echivoc. Aşa se face că, după ce mi ţi l-a pus pe Dan Voiculescu în rândul escrocilor pe motiv de Crescent, domnului Neagu Djuvara i s-a blegit spusa, lăsând să picure în presă un comunicat incontinent, din care rezultă că n-a ştiut s-o ţină p-aia dreaptă.

De frica unui proces, nenea Djuvara îşi exprimă regretul de a fi folosit, în necunoştinţă de cauză, o expresie infamantă la adresa domnului senator Voiculescu. Halal ţie, nene! Bravos, măi, musiu! Să luăm aminte aşadar la spusele domnului Djuvara, care ne e baci până la adânci bătrâneţi: nu contează maldărul de rahat sub care îngropi diamantul, câtă vreme ţi se iartă orice ruşine când te apropii de centenar. Şi, după cum se ştie, bătrânii au nu numai prostul obicei de a-şi lua înapoi spusele, dar, uneori, lăsaţi singuri în faţa istoriei, ajung, sărmanii, să facă pe ei".

Neagu Djuvara reprosase anterior liberalilor, si lui Crin Antonescu in special, ca l-au "carat" dupa ei in campania electorala din 2009, apoi a fost omis de la consultare cand PNL a decis sa il sustina in turul doi pe "comunistul" Mircea Geoana. Dar, cu toate ca a avut in repetate randuri pozitii critice la adresa liberalilor si a partidului de la care se revendica, nu am vazut vreun liberal sa-l jigneasca asa cum au facut-o portocaliii. Ba uite ca soarta si interesele politice fac in asa fel incat hulitul Geoana ajunge astazi sa fie preferatul politicienilor actualei puteri. Avem in acest sens declaratia recenta a lui Baconschi, care il mangaie "crestineste" pe crestet pe fostul lider social-democrat.

Din pacate senectutea nu garanteaza si intelepciunea. Altfel Neagu Djuvara ar fi trebuit sa stie si sa ia ca pe un avertisment proverbul "Daca te bagi in lături te mananca porcii". Si sa nu le arunce margaritare...

13 comentarii:

acuvio spunea...

Chiar dacă senectutea nu garantează înţelepciunea, nu ştiu ce ar trebui să spună sau să facă dl. Neagu Djuvara să-mi scadă admiraţia faţă de dânsul şi scrierile sale.
Robert Turcescu s-a descalificat de mult, trădarea ca moderator din confruntarea finală şi jurământul pe biblii 2009 ne-a lămurit asupra personajului.
Întrebarea rămâne: au existat Conturile secrete Nicolae Ceauşescu ? :)

Lilick Auftakt spunea...

Pai asta e diferenta esentiala dintre liberali si portocalii.

Lilick Auftakt spunea...

@Acuvio, nu-mi permite sa comentez la tine...

Garcia Muerte spunea...

Ba eu cred ca Neagu Djuvara primeste exact cea ce merita. Intotdeauna pozitia lui politica a fost una echivoca, ambigua, trecand prea usoar de la o nuana la alta. Acum un an, in Adevarul, Djuvara spunea:

"Emil Constantinescu a fost aşa slab, că îl consider ca un prost preşedinte. Băsescu e mai puţin rău, cu toate că nu mă înteleg cu el."

Despre premierul Emil Boc, Neagu Djuvara spune că acum are o părere bună.

"Săracul a făcut reforme pe care alţii nu au avut curajul să le facă."

Deci Traian Basescu este mai bun decat Emil Constantinescu iar Emil Boc, saracul, a facut reforme. Un fel de Cuza si Kogalniceanu, nu, ambii neintelesi de popor. Djuvara este extrem de alunecos, pana si aparteneta lui la PNL de-a lungul timpului poate fi rediscutata. Pana in 1947 a facut parte din personalul diplomatic al Romaniei intr-un minister condus de catre Guta Tatarescu. Pai nene, atunci matale nu aveai nimic de-a face cu PNL - ul legitim, condus de Dinu Bratianu.Erai un tovaras de drum al PCR si nimic mai mult.

Lilick Auftakt spunea...

@Garcia Muerte, sigur, lucrurile astea se pot discuta si rediscuta. Problema e ca Turcescu a facut o mitocanie, iar lectia e ca, uite, si la +95 un intelectual mai poate sa invete cate ceva...

acuvio spunea...

@Lilick - Am închis comentariile pentru anii trecuţi, nu mai aveau vre-un rost, iar multe postări la mine nu necesită comentarii, le închid de la început.
Dar se poate comenta “la zi”: 2012! Quo vadis, Domini? :)

radu spunea...

Varsta si calitatea intelectuala scuza multe. Plus de asta, la cat se basescianizase si liicenizase conu Djuvara, putea sa-si dea demisia din PNL, dar n-a facut-o.
Turcescu e un porc de tigan (nu in sens etnic, ci in sens etic), dar asta nu ma-mpiedica sa observ ca mos Neagu si-a cam meritat-o. Dpdv politic, s-a comportat ca Tudor Ciuhodaru, cand cu aia, cand cu ailalti, cand impotriva lor, si clopoteii linca-linca...
Stia Crin ce stia cand l-a preferat pe Tudor Chirila :)

Lilick Auftakt spunea...

Pe mine ma irita un alt lucru. De cate ori am vorbit pe diverse teme cu seniorii liberalii, de cele mai multe ori, ceea ce povesteau ei nu se potrivea cu ceea ce povesteste Djuvara legat de aceleasi perioade istorice. Am urmarit special anumite amanunte si am gasit o groaza de inexactitati. Din pacate, marturisirile lui sunt publicate si promovate, ale lor nu.

radu spunea...

Pai, @Lilick, Djuvara nu a fost membru PNL, din cate stiu, inainte de 1946. Poate taica-sau. A fost in schimb putin legionar. Asta explica multe.
Si bietul nea Petrache Tutea, Dumnezeu sa-l odihneasca, zicea dupa 90 ca-i liberal ca Codreanu. Da bine, daca esti batran si-ai prins lumea veche, sa zici ca esti liberal sau taranist.

Garcia Muerte spunea...

Lilick, daca ti se pare ca cea ce o sa scriu mai jos este prea abrupt, poti sa nu dai drumul comentariului. Insa, sunt cateva adevaruri care trebuiesc spuse despre Neagu Djuvara; in anii '80, dupa revenirea din Republica Niger, unde activase ca si consultant pentru relatii externe in corpul diplomatic al noului stat african, dl.Djuvara cam murea de foame prin Paris, lucru care transpare si din memoriile sale. Revolutia a venit precum o izbavire, salvandu-l dintr-o pauperizare lenta dar sigura. A fost recuperat de catre Liiceanu la Humanitas, facand din el o atractie mai mult prin metode de PR decat prin valoarea intriseca a lucrarilor lui de istorie. Dl. Djuvara este nul ca si istoric, scrierile lui putand fi puse cel mult, langa cele ale lui Dumitru Almas, cel care populariza istoria nationala in mijlocul vulgului in deceniile trecute. Prin urmare despre cine discutam? Aaaa, daca este sa respectam varsta, atunci jos palaria si sa dea Dumnezeu sa sa prinda si 110 ani. Viata cat mai lunga. Insa atat si nimic mai mult.

Lilick Auftakt spunea...

@radu, Poate ca o sa-l invitam odata. M-am mai gandit de cateva ori dar m-a retinut problema asta cu inexactitatile. Cand avem oameni ca Dinu Zamfirescu de exemplu, care isi aduc aminte din '46-'47, pe ore si minute, e greu sa chemi pe cineva care oscileaza istoric asa.

@Garcia, am citit ce ai scris tu pe blog acum ceva vreme si am fost de acord. De ce sa nu scot comentariul? Lumea trebuie sa-si puna anumite intrebari si sa caute raspunsurile.

transildania spunea...

@Lilick, Garcia

Nu citisem textul lui turcescu, e foarte graitor, mai mult despre autor.
Nu cred, ca si Garcia, in inocenta si scuza senectutii, in ce priveste atitudinea politica a domnului Djuvara.
Nu mi se pare ca varsta i-a afectat luciditatea. Cred ca a cochetat deschis cu portocalii, chiar daca, evident, a fost o eroare, pe care nu trebuia sa o comita si din care sa speram ca a invatat. Stia el la ce s-a inhamat acolo la ISP.
Pe partea politica sunt si eu de acord cu Garcia, pe partea biografica nu vreau sa ma pronunt, insa pe partea isrica nu as zice ca domnul Djuvara este nul. Din ceea ce stiu eu a adus contributii importante la cunoasterea istoriei adevarate a Romaniei. Si spun asa cu toate ca anumite formulari sau perspective ale sale nu mi-au placut de loc (generalizari, sau ignorarea istoriei Transilvaniei si Banatului).

MARIN spunea...

Liberalii nu au reactionat la criticile d-lui N, Djuvara deoarece intelepciunea este cea care iti dicteaza ca, rostite de un astfel de om, criticile sunt de fapt sfaturi intelepte.
Portocalii, care nu stiu sa conjuge dact verbul "A LUA", iata ca, totusi nu sunt in stare SA IA in seama vorbele unui astfel de om, nefiind pe intelesul lor.