18 apr. 2012

Cineva minte...

Iata ce declara Victor Ponta azi: "Mâine dimineaţă vom depune un nou proiect identic, o să-l facem copy-paste, sub semnătura dlui Crin Antonescu şi a mea. Îl vom depune la Senat, pentru că dl Buda nu vrea să dea drumul la proiectul depus la Cameră. Ne-a oprit pe tot felul de şmecherii procedurale". USL va depune miercuri dimineaţă la Senat un proiect de lege "identic" cu cel depus la Camera Deputaţilor privind alegerea parlamentarilor prin vot uninominal pur, a declarat marţi preşedintele PSD, Victor Ponta. - Machiavellli.

 In timp ce Crin Antonescu si liderii PNL declara ca uninominalul pur e o mizerie. Iata ce spunea Crin Antonescu acum cateva zile, la TVR 1: "Nu putem să discutăm o asemenea trăsnaie, pentru că ne ajunge cred, avem o aberaţie nedemocratică şi anume votul într-un tur la primar şi la preşedinte de consiliu judeţean, aberaţie de care se fac vinovate următoarele partide, PNL, PSD, PD-L. Spun de PNL şi de PSD pentru forma legii la preşedinţii de consiliu judeţean, adoptată pe vremea când aveam o majoritate legiuitoare – PD-L acum, când a votat împreună, bun, nu i-am mai pomenit pe ceilalţi, şi UDMR – nu e normal, nu e democratic, nu e corect." 

Cine minte?

23 de comentarii:

Rational Idealist spunea...

Nu e vorba doar de minciuna aici, ci de oportunism si lipsa de scrupule. Nu este loc de ezitari in aceasta chestiune - si ma tem ca deja am vazut destule (nu numai acum) ca sa-mi fac o impresie despre valoarea principiilor democratice la actuala opozitie. In loc sa condamne fara echivoc aberatiile anti-democratice ale puterii portocalii, PNL si PSD supraliciteaza in functie de interesul politic de moment.

Lilick Auftakt spunea...

@Rational idealist, m-am abtinut sa scriu asta de la inceput, dar e evident ca asa e cum spui. Un coleg incearca sa ma convinga pe facebook ca scopul scuza mijloacele si ca cei putini, informati, care stiu ce inseamna aceasta aberatie anti-democratica nu conteaza la vot, conteaza doar cei care voteaza la galeata.

berenger spunea...

e usor de vazut cine minte, dupa felul in care au votat penelistii din comisia electorala.

Deceneu spunea...

Liberalii si Campeanu aveau o imagine de partid neserios in viziunea taranistilor.
M Voiucu a fost intotdeauna un sustinator al uninominalului majoritar.
Antonescu a sustinut si in trecut uninominalul majoritar, asa ca afirmatia recenta este in contradictie cu cele declarate anterior.
In PNL nu s-a pus niciodata in dezbatere si la vot stabilirea sistemului electoral pe care sa-l sustina partidul, cee ce este o lipsa de seriozitate evidenta.
Cei care sustin uninominalul din calcule politicianiste sunt ipocriti, nu sunt politicieni.

ADRIAN spunea...

Dupa cum deja ma cunosti, mi-a ajuns pana-n gat de "scopul scuza mijloacele". Omoram democratia cu zile sau, mai curand, deja zace moarta in cotet ...

Lilick Auftakt spunea...

@berenger, nu e chiar asa de usor...

@Deceneu, politica la cacealma cica.

@Adrian, si mie mi-a ajuns.

Anonim spunea...

Lilick nu manipula.
"Traznaia" era alegerea presedintelui Romaniei intr-un singur tur de scrutin.
Iar in ceea ce priveste ABERATIA Crin se referea doar la alegerea pres CJ si a primarului intr-un singur tur de scrutin. Astea da, sunt aberatii. Si facea mea culpa. NU s-a referit la alegerile parlamentare.

Uite aici

Realizator: "Dacă Ponta şi Antonescu ar accepta dealul propus de Traian Băsescu, alegeri prezidenţiale şi parlamentare în acelaşi timp contra modificarea Constituţiei atunci şansele lor de a atinge obiectivele ar creşte considerabil. Şi mai e nevoie de ceva: să pună condiţia ca prezidenţialele să aibă loc într-un singur tur, aşa cum toţi aleşii direct parlamentari, primari, preşedinte de consilii judeţene sunt aleşi dintr-un tur, aşa şi preşedintele României să fie ales dintr-un singur tur" - declaraţia îi aparţine unui fost consilier prezidenţial.

Crin Antonescu: Cine doamnă?

Realizator: Sebastian Lăzăroiu, fost ministru. Nu are nici o importanţă, ideea este de bază şi mi-ar fi plăcut să văd ce v-ar costa dacă aţi face ceea ce...

Crin Antonescu: Păi dacă nu are nici o importanţă... deci dvs scrieţi o carte despre Lăzăroiu, vă pasionează subiectul, este un hobby?

Realizator: Nu are importanţă cine a făcut... e doar un principiu, e doar o întrebare legată de această declaraţie. Ce v-ar costa dacă aţi face asta?

Crin Antonescu: Nu înţeleg, sincer, de ce de fiecare dată noi trebuie să comentăm ce notează domnul Lăzăroiu, pe undeva...

Realizator: Ce spune domnul Chiliman...

Crin Antonescu: Ce spune domnul Chiliman am comentat pe larg, o jumătate de emisiune. Chiliman e primarul Sectorului 1, totuşi, da, un vicepreşedinte în partid, cu mine da. Cu domnul Lăzăroiu, pe cuvânt, mi se pare o chestiune aşa de hobby al dvs. În fine, însă, fiind oaspetele dvs sunt prietenos...

Realizator: Mulţumesc domnule preşedinte...

Crin Antonescu:... şi dau curs dorinţelor dvs, aproape toate. Nu putem să discutăm o asemenea trăznaie, pentru că ne ajunge cred, avem o aberaţie nedemocratică şi anume votul într-un tur la primar şi la preşedinte de consiliu judeţean, aberaţie de care se fac vinovate următoarele partide, PNL, PSD, PDL. Spun de PNL şi de PSD pentru forma legii la preşedinţii de consiliu judeţean, adoptată pe vremea când aveam o majoritate legiuitoare - PDL acum, când a votat împreună, bun, nu i-am mai pomenit pe ceilalţi, şi UDMR - nu e normal, nu e democratic, nu e corect. Dacă ajungem să alegem şi preşedintele ţării şi să avem, să zicem, în principiu, aşa vreo 45 de candidaţi care să aliniază la startul acestei competiţii cu un singur tur şi teoretic poate să câştige 8% din voturi şi să fie preşedintele României. Ei, chiar asta, dacă domnul Lăzăroiu vrea să joace de aşa ceva, noi nu.

Lilick Auftakt spunea...

Imi pare rau, eu citatul il am de la bloggerul Transildania. El mi-a spus interpretand asa. OK, merci de informatie. Data viitoare daca mai intri ca anonim, nu mai public.

Deci nici gand sa fi fost vreodata Crin impotriva VUM intr-un tur la parlametare. Haha! Ma rog, Transildania mi-a dat citatul ca sa il scuze cumva...

berenger spunea...

ce nu e usor? parlamentarii pnl (mi-e lene sa caut cine, insa au fost 6 voturi de la usl, toate, plus unul de la pdl) pentru vum. daca nu e clar, vom vedea cum va fi votul in plen. pariem ca va fi in acelasi sens?

Lilick Auftakt spunea...

@berenger, te asigur ca voi sta cu ochii pe cei care voteaza si cum voteaza.

Dinu spunea...

@ Lilick

Nu stiu ce a citat Transildania, eu ti-am scos pasaje din "Prim-plan", TVR, 9 aprilie. NU spune un cuvant impotriva uninominalului la parlamentare, Antonescu. Reproseaza si isi reproseaza ca a contribuit PNL in 2008 la uninominal intr-un singur tur la CJ si USL in 2011 la uninominal intr-un singur tur la primari. Asta-i totul.
Nu inteleg care este problema si de ce unul dintre cei doi (Ponta sau Antonescu)de preferinta Antonescu, "trebuie" sa "minta".
Nu a mintit niciunul. S-au referit la lucruri deosebite

PS

Pe vot uninominal pur, USL castiga 70% din mandatele de senator si deputat, iar pe sistemul mixt, cca 55-58% din mandate. Numai ca este posibil sa nu fie nici macar sistemul mixt si se va merge pe legea din 2008 si in acest caz, USL scoate maxim 51% din mandate, insuficient pentru guvernare.

Lilick Auftakt spunea...

Daca esti un sustinator al VUM in orice forma, intr-un tur sau in doua, inseamna ca esti basist, scuze. Nu exista nicio motivatie pentru a sustine acest extrem de nedemocratic sistem de vot, la care renunta mai toata lumea. Mai citeste, mai informeaza-te, te rog, si lasa calculele politicianiste ca nu tin.

radu spunea...

Basismul lui Dinu ar putea rezulta din propozitia "se va merge pe legea din 2008 si USL ar scoate maximum 51%, insuficient pentru guvernare".
Nu stiu pe cine avantajeaza VUM intr-un tur. Inainte avantaja PD, acum avantajeaza PSD. In ambele cazuri dezavantajeaza PNL.

Lilick Auftakt spunea...

@radu, pai? :)

radu spunea...

Pe de alta parte, Lilick, tot jocul asta al nemultumirilor fatza de PSD mie nu-mi place deloc. Si nu-mi place pt. ca face jocul lui MRU, al lui basecu si al papusarilor lui. Asa cum e PSD-ul, si chiar daca si-ar impune VUM-ul, ceea ce eu nu cred, n-as da USL nici pt. zece milioane de "coagulari politice" cu jigodia de MRU, chiar daca basecu ar promite premier PNL si ar plasa PNL in pozitia de partid majoritar. Ca s-o spun si mai raspicat: am fost, sunt si voi fi un adept convins al prezentei PNL in USL.
Daca PSD va dori sa tradeze USL pt. un concubinaj cu PD dupa noiembrie 2012, s-o faca ei, nu PNL.
Ca sa n-o mai lungesc: VUM mi se pare o falsa problema. N-o sa treaca, o sa ramana totul pe sistem mixt. Dar toata discutia asta pune noi paie pe focul relatiilor dintre PSD si PNL, spre jubilatia "liberalilor", adica a basistilor sub acoperire de tip @berenger, genul pe care mesiutza freneticul cu febra zis MRU declara ca mizeaza.

Lilick Auftakt spunea...

Nu astea sunt neintelegerile dintre PNL si PSD. Ar fi bine sa fie si sa fie doar asta... Intre Crin si Ponta sunt alte batalii. Nu ai vazut?

radu spunea...

Bataliile dintre Crin si Ponta, care or fi si daca or fi, ma lasa rece in faza asta. Mai intai trebuie dati jos basistii, pe urma, mai vedem cum e cu orgoliile. Nu vad de ce trebuie sa ne concentram acum atacurile pe Ponta si PSD in loc sa ne concentram pe dusmanii nostri de moarte (imi masor bine cuvintele), basecu si MRU.

Lilick Auftakt spunea...

Avem majoritatea la senat. Daca trece aceasta lege, ii dam o mare mana de ajutor lui TB.

Dinu spunea...

@Radu @ Lilick

Sa apelam la matematica. Si la logica.

Votul uninominal pur, este un sistem odios. Dar, tinand cont ca scopul scuza mijloacele, iar scopul il reprezinta scoaterea din cursa a PD-L, poate fi acceptat. Acum.

1.Uninominalul pur avantajeaza clar USL. Daca USL obtine 55% la vot (la nivelul tarii) poate obtine pana in 70% din mandate.

2. a) Sistem mixt,50% uninominal si 50% cu vot pe lista nationala este bun pentru USL daca nu se reduce numarul de parlamentari. In acest caz, USL ar obtine in jur de 60-63% din mandate.
b) Sistem mixt, 50% uninominal 50% cu vot pe lista nationala,cu reducere mare de numar de parlamentari e mai putin bun pentru USL. Poate obtine intre 51% si 55% mandate

c) sistem mixt, 50% uninominal 50% redistribuire pe lista nationala, fara reducerea numarului de parlamentari, 49 - 53% USL

d) sistem mixt 50% uninominal, 50% redistribuire lista nationala cu reducere masiva parlamentari, e cam albastra pentru USL scoate intre 45 si 51% mandate (Avantajos pentru PD-L si mai ales pt PPDD)

Daca la Senat USL forteaza uninominalul pur, UDMR se retrage din comisia electorala
S-ar putea ajunge la un blocaj, si in acest caz nu este exclus sa ramana in vigoare legea actuala. Care avantajeaza PD-L si in parte PPDD si chiar UNPR pe prag alternativ. USL ar scoate in acest caz 51, maxim 52% din mandate.

Indiferent de sistem, daca USL scoate 51% din mandate si chiar 51,5% din mandate, "restul lumii" va avea cu 0,5% mandate in plus. Pentru ca in procentele de mandate nu intra in urma votului si cele 18 mandate ale minoritatilor. Ori in acest caz, Basescu poate da guvernarea "restului lumii".

PS @ Radu

Nu sunt basist, dar (din pacate) tu ai judecata tipic basista. In catalogarea celor care gandesc altfel decat tine, sau in catalogarea celor care expun niste ipoteze sau solutii pe care nu le intelegi. Din motive obiective

Lilick Auftakt spunea...

@Dinu, nu ma intereseaza pe cine avantajeaza, nu intelegi? Ma intereseaza ca este extrem de nedemocratic. Te rog sa nu il mai promovezi aici.

Dinu spunea...

@ Lilick

Inteleg ca te alaturi demersurilor lui Mircea Toma, Claudiu Craciun si Monica Macovei.
Succes-uri!

Lilick Auftakt spunea...

Cine sunt cretinii de Mircea Toma, Craciun si Macovei? Cine-i baga in seama? Stangisti imputiti. Dar tu clar esti basist.

Oxi spunea...

Dinu, uninominalul pur (intr-un singur tur) este foarte criticat de teoreticienii in studii politice.
Pune mana pe studii consacrate despre sistemele de vot si vei afla mai multe. Nu stam sa dam lectii.