Astazi e ziua de
nastere a Doamnei Doina Cornea, simbol al dizidentei si al rezistentei
anticomuniste. Am vizitat-o anul trecut, in vara, cand ne-a vorbit despre
valoarea “actului marunt”, despre importanta protestului personal, cu nimic mai
putin valoros decat protestele maselor, ba uneori chiar mai bine tintit si
vizibil.
Si se intampla ca
exact astazi sa scriu din nou despre gestul personal al unui tanar protestatar, avocatul
Dragos Marinescu, cel care a reactionat sambata salvator pentru o societate
muta, atunci cand, la Gradina Icoanei, in buricul unui Bucuresti ce si-a uitat spiritul
anticomunist, si-a expus public opinia impotriva dezvelirii bustului lui Adrian
Paunescu.
Impreuna cu
cativa bloggeri liberali, ne-am intalnit aseara cu Dragos, la Cafeneaua
Liberala, unde era sa ne apuce miezul noptii povestind. Dragos nu e implicat
nicicum in politica. Considera gestul lui a fi unul civic, de obligatie morala si atat. Insa unul
firesc intr-o democratie, pentru care in ziua de astazi in mod normal nu risti mai nimic. Eventual un anumit tip de reactii disproportionate, despre care o sa vorbim in cele ce urmeaza.
Dragos Marinescu e un tip sociabil, sincer, modest... Spunea ca i se
parea mai curajos ceea ce facea in liceu, cand scrijelea pe banca «Jos Ceausescu», decat ceea ce a
facut sambata, la evenimentul pus la cale de primarul Neculai Ontanu. Insa despre unele reactii la protestul lui trebuie vorbit.
In primul rand, cea a oamenilor lui Neculai Ontanu. E deplasat ca pentru un singur om care
isi exprima civilizat o opinie, cu vocea usor ridicata, sa mobilizezi 5-6
politisti, tot atatea gorile in civil si o duba.
Apoi, la fel de
deplasata si disproportionata a fost reactia oamenilor lui Tismaneanu de a
incerca sa confiste cumva acest protest, sau chiar persoana protestatarului, din spatele, sau cu ajutorul caruia, sa incerce un atac impotriva actualei puteri, alipindu-l cumva acesteia pe comunistul Ontanu. Si asta fara sa aminteasca nimeni, nicio clipa, de relatia lui Traian Basescu cu uneperistul de la "2", cu care la 1 Decembrie anul trecut presedintele afisa public o relatie de
prietenie speciala, reuniti la o hora si o portie de fasole cu costita in Piata Obor.
Nu vreau sa povestesc prea multe lucruri acum, despre cate mesaje si telefoane a primit avocatul, cum unii i-au pus chiar intrebarea daca nu s-a gandit sa intre in politica... Va imaginati si voi... Pana la un punct, sunt reactii firesti. Dar va recomand
sa urmariti acest subiect, in special pe Contributors sau pe alte platforme
portocalii. Si cititi pentru inceput chiar acest articol, intitulat sugestiv "Elogiu domnului Marinescu: Despre solitudine si solidaritate in timpuri intunecate"
L-am avertizat pe
Dragos Marinescu de tot ce poate fi mai rau. Tismaneanu nu elogiaza pe gratis. I-am spus ca poate sa devina chiar
un Claudiu Craciun al tismanenilor. Din fericire, nu e genul care sa cada
intr-o asemenea plasa.. E un tip extraordinar de inteligent. Insa noi ne-am
facut datoria.
12 comentarii:
Protestul acestui consilier juridic este disproporționat!
E dreptul dînsului să aibă o anume percepție despre opera literară a poetului și jurnalistului Adrian Păunescu.
De ce are trufia să creadă că toți trebuie să avem aceeași percepție?
Dacă 20 de ani de postcomunism nu l-au scos pe Păunescu din literatura română, nici vorbele de ocară rostite de Dragos nu vor mai fi simțite de metalul rece al statuii ridicate spre cinstirea celui care a cîntat în opera sa ROMÂNISMUL. Vorbele sale îi jignesc pe cei care simt românește.
Puteti sa simtiti in intimitate rromaneste cat doriti, citind opera poetului porc in baie.
Lupus@, dar voua, sustinatorilor lui Paunescu voi de ce aveti trufia sa credeti ca noi, cei care nu-l iubim suntem obligati sa o facem sau sa acceptam ideile voastre. Ceea ce a facut AVOCATUL Dragos Marinescu se numeste libera exprimare a parerilor in spatiul public!!! Dansul fiind AVOCAT si cunoscand foarte bine sensul dpdv juridic al cuvantului "public" si-a permis sa-si exprime opinia! Daca nu stiati, CONSTITUTIA ROMANIEI NE GARANTEAZA ACEST DREPT. Ma rog, inca multe altele! Dar pentru informatii suplimentare va rog sa apelati cu incredere la AVOCATUL Dragos Marinescu!!!!
Lupus, nu mai ai acces aici. Romanesc poate fi si un rahat. Mananca-l.
Despre valoarea literară intrinsecă a operei lui Păunescu s-au pronunțat și se vor mai pronunța criticii noștri(ca și în cazul lui Eugen Barbu, care nu e neapărat un scriitor minor). Crezul politic (Păunescu a fost pro-comunist, O. Goga, pro-fascist, iar M. Eliade, pro-legionar), nu trebuie să constituie automat și un criteriu estetic. De aceea, expresionistul Maiakovski rămâne, orice s-ar zice, un poet important. Un lucru este clar, însă: cei care au pus la cale dezvelirea acelui bust, trebuiau să mai aștepte cel puțin 30 de ani. Apoi, dacă mai era cazul, discutam...
Anonymus Magnus
De acord suta la suta cu Anonymus. Nu valoarea estetica a lui AP e in discutie, lucrurile sunt f. amestecate, si daca e sa judecam dupa nocivitatea politica, nu a fost mai nociv decat Goga. Omul a facut si multe porcarii, a fost stalpul unui sistem de kkt cat a fost, dar a facut si mult bine, plus de asta f. multi se regasesc in el (bine, si in Ceausescu se regasesc). N-a instigat la ura sau represiune, a pupat doar fund de dictator cu mai multa sete decat altii, dar chiar si-asa a fost uneori mult mai critic fatza de Ceasca decat Volodea fatza de basecu si nu si-a renegat crezul dupa rivulutie ca atatea giruete. Bustul trebuia ridicat, daca era sa fie, peste 20 de ani, nu chiar 30.
Acestea fiind zise, consider totusi interventia lui Lupus complet deplasata.
Nu exista om care sa nu fi facut si bine. Probabil, mai mult ca sigur, si Stalin sau Hitler or mai fi facut si cate un bine. Insa raul facut a fost imens. Iar Paunescu, din punctul asta de vedere, trebuie sa ramana un personaj malefic pentru Romania si atat, pentru ca asta a fost.
Așa e Lilick, Stalin l-a ajutat direct pe M.Bulgakov, în cea mai neagră perioadă a lui(pe când acesta lucra, în paralel,la "Maestrul și Margareta") să se reangajeze la Balșoi Teatr și să scape de gândurile de sinucidere. Despre Hitler, chiar că nu știu să fi făcut vreun bine cuiva. Dar poate greșesc...
A. Magnus
Magnus, haha, uite ca descoperim sau ne reamintim incetul cu incetul cate un lucru bun facut de maleficii lumii. Cum spuneam... :)
Pentru nostalgicii comunisti care, precum Lupus, incearca sa se mai strecoare disperati pe aici: intelegeti, suntem diferiti, impartim alte valori, aici comentariile voastre nu vor mai vedea lumina.
@Lilick: Nu sint fan Paunescu, desi talentul sau de versificator ma uluieste.
La un moment dat am participat la un spectacol 'cenaclul Flacara' in Resita.
Nu pentru ca eram amator de asemenea evenimente, ci pentru ca regretata mea sotie lucra in domeniul culturii si nu am vrut s-o refuz.
A fost vorba de Romania, de Basarabia, de folk, de ROMANIA.
Au fost momente in care mi-au dat lacrimile.
Era la Resita, in intervalul 1975-1978, DUPA ce aflasem ca Regele Mihai traieste si dupa ce ii auzisem vocea la RFE.
Nu stiu data exacta a evenimentului, dar stiu un singur lucru: atunci am inteles ca Paunescu nu este doar propagandistul lui Ceausescu ci si promotorul romanismului.
De aceea - nu putem fi de aceeasi parte a baricadei pe acest subiect.
PS Sotia mea, careia ii datorez aceasta revelatie, a murit in 2003.
Exista muzica si muzica. Folk de calitate si folk care nu e de calitate. Exista promotori ai romanismului care nu au facut compromisuri. Fiti mai selectivi, @Arogantu, si va fi mai bine tocmai pentru Romania si pentru noi toti.
Trimiteți un comentariu