18 mai 2013

PNL vrea un "sef al statului"?

Calin Popescu Tariceanu: 

"Documentul care a fost prezentat în mapă, sub titlul de 'Rezoluţie privind viziunea PNL asupra revizuirii Constituţiei', are cel puţin o formulare care pe mine mă pune pe gânduri. Şi anume, la capitolul IV, este scris că 'preşedintele este şeful statului'. 

Vreau să atrag atenţia că această formulă nu este în Constituţia actuală, dar este extrem de des folosită de actualul preşedinte, căruia îi place să se creadă şeful statului. Ei bine, preşedintele României nu trebuie să fie şeful statului, pentru că, dacă el rămâne şeful statului sau consacrăm această formulă, atunci garantăm că ceea ce s-a întâmplat până acum se va repeta în viitor." 

Nu am vazut respectiva rezolutie dar, daca e asa cum spune Calin Popescu Tariceanu, e grav. Nici macar Basescu nu a reusit sa impuna oficial, in Constitutie, aceasta sintagma. Si nici pesedistii.  O va impune oare tocmai un partid liberal? Asta sugereaza, din start, dorinta intaririi prerogativelor presedintelui. 

9 comentarii:

Anonim spunea...

Aoleu...!
Anonymus Magnus

ADRIAN spunea...

Mor cand aud asta cu "seful statului" ...
Cateodata ma autoflagelez moral pentru ca n-am facut nicio incercare de a studia si a face vreo observatie in asa zisul forum constitutional. Pe urma ma uit insa in buletin si vad ca am trecut totusi de varsta la care sa-mi permit sa fiu naiv si sa-mi spun ca ar si conta daca mi-as pierde timpul in felul asta. Mai ales ca vin unii pe urma sa te acuze de "plagiat" :))

Lilick Auftakt spunea...

Adrian, aia care te acuza de "plagiat" nu au nicio legatura saracii cu revizuirea Constitutiei. :) La Forumul Constitutional se cere explicit sa arati articolele din alte Constitutii care prevad ceea ce iti doresti sa schimbi tu. Cu cat ai mai multe astfel de motivatii, si mai bine argumentate, un amendament are sorti de reusita. Cel putin teoretic, ca practic nu stiu. Si, pentru ca am lucrat la amendamentele alea, si la cele trimise de CBL si cele trimise de IRL, iti pot spune ca cel mai greu e sa gasesti prevederile similare sau pozitia oficiala a unor organisme internationale pe o tema, nu ideea in sine ce doresti sa fie aplicata.

Shadow spunea...

@Lilick
dupa "igienizarea" lui antonescu eu simplu alegator nu mai votez pnl pana nu se igienizeaza acesta de antonescu. O spun cu parere de rau dar foarte sigur de ceea ce voi face.

Lilick Auftakt spunea...

Da, e pe-aproape. :)

Unknown spunea...

-Un Presedinte nu poate fi niciodata seful-stapanul tarii!
=Propuneri oneste de modificare a Constitutiei Romaniei 2013!




In atentia Domnului Presedinte!

1. Poporul isi poate alege prin Referendum, forma de organizare statala:
Monarhie Constitutionala/Republica Parlamentara etc. Acesta-referendumul, se poate realiza cu cel putin sase luni inainte de alegerile presidentiale urmatoare.
2. La articolul 71-pct.(2)-Incompatibilitati- sa fie eliminata exceptia ce permite membrilor de guvern sa fie concomitent si parlamentari!!! Exceptia: Primul Ministru. Mai ales ca in organigrama Guvernului, exista cu caracter permanent, portofoliul de ministru pentru relatia cu parlamentul!
Nu poti fi in acelasi timp, in ambele locuri: si la conducerea ministerului si in Parlament!
Nu lipsit de importanta, ar fi respectarea principiului Egalitatii de sanse, pentru toti membrii de partid, de altfel, meritorii.
3.- Interzicerea membrilor de partid de a candida pentru un mandat de parlamentar, im alte colegii decat cele in care isi au resedinta/domiciliul permanent.

Anonim spunea...

Eu nu voi vota niciodata o noua constitutie republicana. Daca la revizuirea constitutiei nu sa va schimba forma de guvernamant in MONARHIE CONSTITUTIONALA nici un partid si nici un politician nu va avea votul meu indiferent de cum se numeste.
Si nu avem nevoie de nici un referendum pentru a reinstaura MONARHIA, in 1947 nu s-a facut nici un referendum pentru instaurarea ilegala e republicii bolseviste.

Lilick Auftakt spunea...

Nici eu nu am votat niciodata si nu voi vota o Constitutie republicana.

De asemenea, nu voi vota niciun presedinte.

balchik spunea...

impartasesc parerea cu shadow