28 iun. 2015

Din 2012, datoria publica a crescut cu 10 miliarde euro

Citez din Capital

Ce spune Curtea de Conturi:

Datoria publică a României, în 2013 şi2014, a manifestat o tendinţă de creştere continuă, ajungând la 295,57 miliarde lei (65,94 miliarde euro), faţă de nivelul înregistrat la 31 decembrie 2012 de 240,84 miliarde lei (54,38 miliarde euro). 

Datoria publică în euro pe locuitor a înregistrat o creştere semnificativă, astfel încât la 31 decembrie 2014 era de 3.313,9 euro/locuitor faţă de 2.705,6 euro/locuitor la 31 decembrie 2012, ceea ce indică faptul că ritmul de îndatorare al ţării s-a accelerat. 

S-a observat majorarea volumului datoriei publice, de la o mărime de 40,4% din PIB în 2012 la 44,1% în 2014, cu o deteriorare de 3,7 puncte procentuale. Creşterea datoriei publice a depăşit nevoia de finanţare a deficitului bugetar. Apreciem că, în condiţiile menţinerii unui ritm de creştere al datoriei publice guvernamentale care devansează ritmul de creştere al economiei, riscul de solvabilitate va creşte. 

Procesul de consolidare fiscală trebuie să consolideze un nivel al datoeriei publice la 40% din PIB. Ca şi în anii precedenţi, în 2012-2014, datoria publică guvernamentală a fost deţinută integral de sectorul bancar privat, creându-se astfel un cerc vicios între datoria publică şi consolidarea bancară. 

Datoria publică guvernamentală internă directă a fost utilizată aproape în totalitate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice, finanţarea de proiecte având o pondere nesemnificativă de 0,1% din total. 

Datoria publică guvernamentală externă contractată pentru finanţarea de proiecte se situează la un nivel îngrijorător de scăzut comparativ cu datoria guvernamentală externă contractată pentru susţinerea balanţei de plăţi, consolidarea rezervei valutare şi refinanţarea datoriei publice.

Si ce zice Ponta:  

Am eliminat modelul guvernării pe datorie. 

12 comentarii:

Anonim spunea...

LIlick, in UE se intimpla cam asa: exista niste cifre seci(tinte si praguri de deficit, OTM, ponderea in PIB a datoriilor suverane, etc., etc.), care sunt stabilite si impuse tehnic si birocratic, din perspectiva unor economii foarte puternice, in genere saxone.Restul statelor, mai ales acelea de ginta latina (Spania, Portugalia, Italia, chiar si Franta), gafaie din greu, sub povara unor cifre pe care, ca entitati obisnuite sa traiasca pe datorie din gros, inainte de a apare moneda unica, abia daca reusesc sa intirzie sau sa amine, de la an la an, o inevitabila scadenta. Asta fiindca ideea unei Europe unite si economic, nu numai politic, este o fictiune periculoasa, iar cu forta nu se va obtine nimic-nimic, poate doar Grexit-uri si default-uri in lant. De altfel, pina si unii vestici mai dezvoltati decit media, dar nu de puterea nemtilor(islandezii si austriecii), nici nu prea mai vor sa auda de UE.
Asijderea si alte tari, precum Turcia (foarte vocala in trecut de a se cere in Uniune), au lasat-o dintr-odata mai moale, modelul lor economic (pe vremuri, spre o pilda, economia turceasca duduia si cu 300% inflatie, ce sa mai vorbim de deficit!) nepotrivindu-se deloc cu standardul mosit in laboratoarele Bruxellesului.
Asa ca, lasa-l focului (sau, ghipsului...), pe Ponta, dar, aici, chiar ca nu i se poate cauta nod in papura.
Daca nu esti de acord, aminteste-ti atunci de guvernarile Basescu-Boc-MRU, cind ne incadrasem de minune in niste baremuri macro, dar cu un pret social al strinsului curelii nationale care - voi continua mereu s-o spun - a frizat genocidul!
Anonymus Magnus

Lilick Auftakt spunea...

Anonymus Magnus, am stat pana la trei noaptea sa ma uit la greci, in ce hal au ajuns. Cozi de sute de persoane la bancomate. Toti astia spun acum ca vor masuri de austeritate, decat umilinta pe care o indura si teapa pe care au luat-o de la Syriza. Bine, mai sunt si anarhisti, dar scopul alora e doar anarhia. Asa ca, prefer austeritatea decat falimentul. Uite si un clip. https://www.youtube.com/watch?v=OJXCeKfh5s8

Anonim spunea...

Grecia nu va da faliment niciodata.
Nu in sensul obisnuit al termenului.
Asa amariti cum ii vezi tu, acuma, elenii au un nivel mediu de trai superior noua. Si, ca fapt divers, dupa cum spunea in media un grec destept, aciuat la noi de mai mult timp, ei sunt mai combativi si mai razboinici decit noi (tocmai de aia n-au acceptat si nici nu pot primi o austeritate impusa - caci, draga Lilick, una este austeritatea impusa, alta e cea acceptata, tot asa cum si libertatea este, totusi, necesitatea inteleasa! Sau nu?)
A. Magnus

AristotelCostel spunea...

Guvernările comunisto-securiste "de dreapta" au transformat bună parte din datoria privată în datorie publică, la care s-au mai adăugat și buffer-ele făcute de Drăgoi, prin împrumuturi în dolari la 7%/an (2011-2021). Asta presupune o creștere semnificativă a nivelului serviciului datoriei publice. Dacă mai adaugi și deficitele tembele pe care avem voie să le facem, se cam închide balanța.

Practic funcționarea statului român a devenit foarte scumpă din cauza furtului deșanțat practicat în timpul guvernelor Boc&MRU.

Tot atunci investițiile statului român au fost furturi din buzunarele contribuabililor.

Dacă Ponta nu face investiții... god bless... nu fură!!! :D

Securiștii sunt deja pe felie, vor prelua guvernarea cu slugoii pdl și maltratații din vechiul pnl, și vor recupera din mers.

P.S. Vezi că guvernările securiste au avut de plătit sub 1 mld. Euro, în timp ce Ponta s-a trezit cu un serviciu al datoriei publice de aproape 5 mld. euro (2012-2015).

Lilick Auftakt spunea...

Magnus, ce e combativ si razboinic la niste tepari? Ce e combativ la unii care se mandresc ca nu isi platesc datoriile. Si nu doar acum. In 180 de ani au fost salvati de faliment de nu stiu cate ori. In ultima vreme se pare ca s-au mai trezit, dupa umilinta cu cozile la bancomate si altele, si nu-l vad bine pe "Tseparis" pana duminica. Pacat ca din nou nu o sa invete nimic. De altfel ca si noi....

Lilick Auftakt spunea...

Pai MRU parca a stat cateva luni. Ce furt desantat a avut timp sa faca? Voi uitati furaciunile PSD-ului se pare. Pe care le aflam mereu dupa ce pleaca de la guvernare. Guvernul Ponta e cel mai penal guvern din toate timpurile, fara discutii. O sa vedeti cu ce ne lasa.

Anonim spunea...

Lilick, sa zicem ca ai dreptate (ca sa nu te contrazic mereu).
Bun - si ce va face atunci noul guvern PNL+PDL, cu greaua mostenire PSD?
Va taia din nou salarii si pensii? Va creste TVA? Va taia alocatiile si ajutoarele de handicap? Va suspenda sine die plata drepturilor cistigate in instante? Va reinstaura temuta austeritate?
Zi-o pe-a dreapta!
A. Magnus

Lilick Auftakt spunea...

Din pacate cred ca da. Si oricum, ma astept la o criza cu mult mai mare...

Shadow spunea...

@Lilick

http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/6923259/2-22072015-AP-EN.pdf/bf173a0e-0eba-4ab9-878c-6db8d1f6452b

vezi situatia eurostat ca nu suna cum sustin "ziarele romanesti" pur politice.
Vedeti care state au crestere sau scadere de procent de datorie din pib. E mai mult de interesant si mult mai real decat ceea ce spun unii ca vass, predoiu and comp

Lilick Auftakt spunea...

Shadow, nu ma iau dupa Vass si Predoiu... Nu cred ca m-ai vazut ca i-am citat pe undeva in legatura cu situatia economica.

Shadow spunea...

@lilick
argumentele sunt cele ale lui vass si predoiu, sarmana diana zaharia din Capital interpreteaza gresit ceea ce sustine curtea de conturi. Ceea ce nu se observa usor este ca nu atat finantarea deficitului este "grea" cat mai ales refinanţarea datoriei publice. AC mai sus ti-a explicat cum sta treaba cu creditele luate la dobanzi aberante in perioada pdl-ista (dragoi in scurta perioada mru pe care tu il vezi "alb") etc.

Vezi si cine este dragoi si cum se aplica "paternul" secu la romani.

Shadow spunea...

Acum despre cum fura psdeii in argumentatia ta cu cele "cateva luni" ale lui mru noul mare "liberal".
Din linkul tau la Capital iti dau citatul:

"Datoria publică guvernamentală internă directă a fost utilizată aproape în totalitate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice, finanţarea de proiecte având o pondere nesemnificativă de 0,1% din total."

Te referi la psdeii care au furat sa zicem 0.1% din total? Ii drept nu mai suntem in "perioadele superbe" de guvernare boc in care se construiau piscine, patinoare si terenuri de fotbal in panta :-).