1 oct. 2009

Basescu incalca din nou, grav, Constitutia

"Pentru numirea titularului la Interne şi pentru funcţia de vicepremier, şeful statului va trebui să aibă aprobarea Parlamentului, conform articolului 85 din Constituţie, alineatele 2 şi 3."

"ARTICOLUL 85
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.
(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru."

"Constituţional în acest moment, Vasile Blaga a făcut numiri ilegale la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Inclusiv schimbarea prefecţilior PSD este ilegală. Toate ordonanţele de urgenţă semnate de Vasile Blaga sunt nule de drepte, inclusiv contrasemnătura în calitate de ministru de interne pe ordonanţa privind organizarea referendumului din 22 noiembrie." - via Andrei Badin.

P.S. - Pe data de 14 iunie, anul curent, Traian Basescu a facut guvernului o serie de sugestii pentru combaterea votului multiplu.
"Îngrijorarea lui Traian Băsescu privind „turismul electoral” a fost alimentată şi de cazurile semnalate la recentele alegeri pentru Parlamentul European. În şedinţa de ieri (nota: 14 iunie) a guvernului, preşedintele s-a adresat ministrului de interne, Dan Nica, spunând că procesul electoral s-a încadrat în „norme acceptabile” din punct de vedere al corectitudinii, dar că au existat „nereguli” şi un număr „cert” de probleme mediatizate de presă." EVZ

6 comentarii:

[D][S][N] spunea...

Ce e aia Constitutie ?... :)

atreides spunea...

Mie, ca nespecialist, mi se pare ca situatia sta in felul urmator: in momentul cand a fost numit Blaga, ceilalti ministri PSD inca nu demisionasera, numirea lui Blaga nu a schimbat nici structura nici compozitia politica a guvernului, deci pare a fi fost legala. De-abia in momentul cand, dupa demisia tuturor ministrilor PSD, au fost numiti interimari ceilalti pedelisti, s-a schimbat compozitia politica a guvernului, deci in acest moment guvernul asta e ilegal si ar trebui sa dea fuguta la parlament pentru aprobare. Dar, sa fim seriosi, le pasa astora de Constitutie?

Anonim spunea...

Suntem furati si nu realizam ca retraim '45-'48.
Nu sunt fan PSD dar au oameni mult mai capabili decat PDL si cu o urma usoara de bun simt.
Nu pot sa cred ca s-au lasat asa usor invinsi.
Ma uitam aseara la un talk show si Boureanu ranjea cu un aer de superioritate nesimtita la reprezentantul PSD si PNL. De cateva zile vad aroganta invingatorilor la orice membru PDL ce apare la televizor desi tara se scufunda.
Se pare ca stiu ei ceva...
Si au stiut, PSD, PNL, UDMR, PRM sunt niste mielusei.
Macar sa ne scufundam cu eleganta, nu dom' capitan? Dar macar pe Titanic se cantau valsuri.
Bine ai zis Lilick, primul manelist al tarii cu celebrul hit "Sa traiti bine!"

@all
Intelegeti odata ca eu am alergie la orice forma de interdictie. Valorile se aleg in timp si indiferent de ce regim politic am trai cine trebuie ramane in istorie.Aristotel sau Platon nu au trait vremuri mai bune.
Plus ca as vrea sa se trezeasca odata adormitii care isi fac iluzii ca traim in democratie si libertate.

alex.dumitrascu spunea...

[D][S][N] spunea...
Ce e aia Constitutie ?... :)

O chestie la care tin foarte mult americanii.

Crăciun Florin spunea...

@Lilick,

Art. 85 trebuie coroborat cu art. 107. Interimatul de care fac caz pedelistii azi nu este valabil daca s-a aplicat "revocarea" ministrului ! Art. 107 alin. (4) coroborat cu alin. (3) - "cu exceptia revocarii".

Pentru Interne au nevoie de aprobarea Parlamentului !

Oricum, pe 15 noiembrie se termina mandatul interimarilor (45 zile). Aegerile sunt pe 22 noiembrie. Vor face noi interimate ?

Totusi, in fapt s-a schimbat structura si compozitia (chimica) a Guvernului. Asta este treaba de art. 85 alin. (3). Doar conctituionalistii basescieni nu vad.

Anonim spunea...

Ce nu va e clar? Voi faceti teorii de bun simt care sunt ignorate de cei cu interese.Ganditi-va ca daca basescu nu castiga (da Doamne)unii,incepand cu fufele aflate acum in primul rand ,isi vor putea pierde chiar si libertatea. Deci la asa miza nici un tertip nu este neglijat.Sper la alegerile prezidentiale sa sarbatoresc un nou inceput mai promitator.