8 feb. 2011

Sa nu cedam Duduii din Plescoi Bucurestiul, "perla coroanei"

Observ ca liberalii incep sa se coordoneze minunat in online pe campania "Jos mainile de pe Bucuresti". Va reamintesc ca pe 30 august, anul trecut, presedintele liberal facea urmatorul apel:

"Lansăm un apel public către gruparea Băsescu - Udrea - Boc: Jos mâinile de pe Bucureşti. (...) Îi cer primarului general Sorin Oprescu să abandoneze politica struţului în acest domeniu şi să vină alături de noi în acest demers. (...) Vom face tot ceea ce depinde de noi ca bucureştenii să aibă ultimul cuvânt în cadrul unui referendum local" - spunea Crin Antonescu, opinie cu care observ ca nu e de acord, mai nou, consilierul Dan Mihalache. Dar sigur, PNL garanteaza pluritatea opiniilor, si ma bucur ca exista dorinta de dezbatere.

Va e deja cunoscut si faptul ca primarul liberal Chiliman, caruia i s-a alaturat si primarul conservator Piedone, au cerut discutarea referendumului privind Legea Capitalei in Consiliul General. Si inca nu o singura data. Astazi ei reiau acest apel catre primarul Sorin Oprescu, completand motivatiile:

„PDL fuge ca dracu de tămâie de acest referendum în momentul de faţă. Vor face tot posibilul să blocheze sau să amâne până la calendele greceşti un eventual referendum, încercând să forţeze o trecere a legii printr-un Parlament pe care îl controlează încă în momentul de faţă”, spune Andrei Chiliman.

O noua dezbatere legata de Bucuresti ne propune si platforma liberala "Spune si Tu": "Cine va fi candidatul Uniunii Social Liberale la funcţia de primar general al Capitalei? Crezi în varianta Sorin Oprescu?" . Bogdan Duca raspunde si sunt 100% de acord.

Ma bucura mult si ajutorul tinerilor din provincie. Le multumim pentru sustinere! :)

19 comentarii:

radu spunea...

Lilick, suna frumos, dar electoratul bucurestean e cum e, nu cum vrem noi sa fie.
Daca USL ii acorda sprijin lui Chiliman (?), sigur va intra in turul doi cu Oprescu. Stii ce va fi atunci? PD-Udrea va vota cu Oprescu si USL va suferi o infrangere de toata frumusetea. Un asemenea semnal ar fi catastrofal pt. Opozitie.
Nu vreau sa fiu inteles gresit, nici mie nu-mi place Oprescu, dar nu vreau sa ne dam un autogol doar asa, de amorul artei. Nu ne putem permite.
Bogdan Duca e un intelectual de treaba, dar irealist, cum sunt de regula intelectualii. Dan Mihalache vine cu o parere de om politic pragmatic pe blogul lui.
In politica, utopiile sunt bune ca sa-ti pacalesti adversarul, nu sa ne pacalim pe noi insine.

Lilick Auftakt spunea...

@radu, nu stiu pe cine propune PNL, dar prefer un domn, nu un mitocan. Eu nu voi vota un mitocan si cred ca niciun liberal nu ii va face campanie. In ceea ce il priveste pe domnul Mihalache, ii respect opinia, dar momentan e in dezacord cu a partidului si a presedintelui sau. Cel putin cea oficiala...

ADRIAN spunea...

1. Nu stiu care este rolul dlui Mihalache dar eu de cand am descoperit faptul ca are blog l-am vizitat. Curand mi-am dat seama ca e probabil un mitocan pentru ca nu raspunde niciodata. Daca ar avea sute de comentarii precum Varujan Vosganian poate ca as intelege ca nu pridideste. Asa ca nu ma intereseaza un astfel de personaj. In ultima vreme mi s-a pus capsa si pe Alina Gorghiu care are acelasi tip de atitudine mai ales ca lanseaza tot felul de teme frivole, subtirele pe principiul "tara arde si baba se piaptana" ... dar deviez ...
2. Parerea mea am mai spus-o. Oprescu se dovedeste din zi ce trece un mitocan cu scoala ceea ce este inca si mai gretos decat un mitocan standard. As fi dezamagit dac PNL l-ar sustine in aberatiile pe care le produce. Eu am parerea stupida ca Varujan Vosganian ar fi un candidat perfect pentru Bucuresti.

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian, PNL-ul chiar nu duce lipsa de posibili primari si nu poti, la mai mult de un an inainte de alegeri, sa discuti despre sondaje. E o prostie. In primul rand ca iti pui intr-o situatie proasta partidul. Cine are interesul asta si de ce? S-a vazut ca Oprescu e extrem de toxic pentru Bucuresti. A propos, l-ai citit pe Plesu?

http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/Jos_Bucurestiul_7_419428057.html

atreides spunea...

@radu ''Daca USL ii acorda sprijin lui Chiliman (?), sigur va intra in turul doi cu Oprescu. Stii ce va fi atunci? PD-Udrea va vota cu Oprescu si USL va suferi o infrangere de toata frumusetea. Un asemenea semnal ar fi catastrofal pt. Opozitie.'' Unde mai pui ca s-ar putea sa nu exista tur doi, din cate stiu pedeleprele s-au inteles cu UDMR si UNPR sa schimbe legea de alegere a primarilor si sa o faca intr-un tur. Deci, daca nu sunt atenti, USL ar putea sa ia o mare teapa. Asa ca ipoteza Oprescu trebuie luata in considerare. Nici eu nu sunt vreun fan al lui, dar la o adica n-am nicio greata sa il votez, mai ales daca va candida Udrea de la PDL.
@Lilick Sigur ca si eu as prefera sa votez un domn, dar si mai mult as vrea ca ala pe care il voi vota, domn sau nu, sa castige...Adica, altfel spus, trebuie minimizat riscul sa castige in vreun fel sau altul portocalezii, daca pentru asta e nevoie sa fie sustinut Oprescu, so be it. Deci, n-am nicio problema cu partea din postarea lui Mihalache legata de Oprescu, in schimb am cu cea legata de referendum, i-am cerut lamuriri, sa vedem.

Lilick Auftakt spunea...

@Atreides, chiar crezi ca ar putea sa castige portocaliii? Asa de tampiti sa fie bucurestenii? Nu cred.

atreides spunea...

Lilick, daca va fi doar un singur tur, e posibil orice. Si mai e posibil si altceva: daca USL il desemneaza pe Chiliman de exemplu, iar Oprescu candideaza independent dar sustinut de portocalezi, e foarte posibil sa castige Oprescu, caz in care portocalezii vor jubila iar noi ne vom zgaria pe ochi...Asa ceva trebuie evitat cu orice pret.

Lilick Auftakt spunea...

@Atreides, poate sa ajunga primar cu sprijinul cui vrea. Cu al meu in niciun caz, dupa 2009, dupa ce a facut jocul la presedintie impotriva lui Crin si dupa ce nu a facut nimic in Bucuresti. I s-a dat acum un ultimatum: nu declanseaza referendumul, inseamna ca va face jocul portocaliilor oricum. E simplu. Catve dovezi mai vrem? Sa vedem ce urmeaza.

Transildania spunea...

Sunt de parere ca este nevoie de referendum si ca Oprescu e un primar gen Basescu, un smecheras care considera ca are umor cand vorbeste vulgar, pentru a acoperi lipsa de realizari. Nu cred ca ar trebuis a fie candidatul USL pe Bucuresti.

Totusi cred ca chestiile ar trebui separate, pentru ca nu are legatura Legea Capitalei pe care si-o doreste Udrea cu candiatul USL din 2012.

In ce priveste referendumul sunt de parere ca trebuia sa aiba loc. Intrebarea la referendum va fi "vreti desfiintarea sectoarelor?" si nu cred ca exista nicio sansa ca un milion de bucuresteni sa apara la vot (si intr-o masura mai mica nu cred nici ca DA-ul va castiga) deci acest referendum nu va da castig de cauza lui Ms. Cocos.

In ce priveste chestiunea canddatului cred ca e mult prea devreme pentru o pronuntare, si ca trebuie consultati membrii si simpatizantii.

In ce priveste pericolul uninominalului intr-un singur tur, aceasta aberatie nedemocratica trebuie combatuta la sange, si nimeni nu are voie macar sa creada ca ar putea deveni realitate.

Lilick Auftakt spunea...

@Transildania, foarte corect! Si asa vom face.

CRadu25 spunea...

Chiar nu inteleg cum de este acceptat argumentul ca daca Oprescu are cota buna in sondaje, automat trebuie adoptat pe post de candidat unic al PNL si PSD. Cu un candidat credibil si o campanie buna se poate desface usor ceata mandatului actual al lui Oprescu, cu promisiuni multe si realizari aproape de zero. Problema este ca oamenii din interiorul PNL (ca PSD nu ma intereseaza) sa nu adere la teoria conform careia Oprescu e de neinvins si sa se sperie, hotarand sa se ascunda in spatele doctorului.

PS: Mihalache bate campii grav. Tipul asta chiar se pretinde liberal si crede elucubratiile pe care le-a scris?

atreides spunea...

Sigur, treaba cu referendumul este un test foarte bun pentru Oprescu, in functie de felul cum se va pozitiona poate vom mirosi in ce raporturi este cu portocalezii.

Unknown spunea...

Pai are dreptate Chiliman, Oprescu acum sta si asteapta, nu are niciun interes sa grabeasca referendumul. In plus a venit si cu ideea ca in primavara e mai bine ca se va incalzi si va iesi mai multa lume la referendum, deci si-a facut deja o imagine buna.
Sunt curios care e mutarea Elenei Udrea, tot asteapta, a introdus in dezbatere proiectul sub diferite variante, imi da impresia ca acum e etapa de tatonare.

Dan Mihalache spunea...

Lilick, am vazut ca m-ai citat in postul tau, cam cu tenta de "asa nu". Vreau sa fiu bine inteles. Cred ca legea capitalei trebuie blocata prin orice mijloace, inclusiv prin referendum daca nu avem alta cale. Sunt insa ceva mai retinut in ceea ce priveste entuziasmul vostru privind referendumul. Pentru ca nu am atat de mare incredere in cultura civica a bucurestenilor si mi-e teama de forta si atractivitatea temelor populiste. Daca am trai in Elvetia, atunci, sigur, recursul la referendum ar fi prima solutie. Insa in Romania, de cate ori o tema populista (vezi votul uninominal, desfiintarea unei camere a Parlamentului) a fost supusa plebiscitului, ea s-a transformat intr-o formidabila arma pentru PD. Mi-e teama ca referendumul in capitala va oferi pedeilor o scena pe care sa se reabiliteze din punct de vedere electoral. O sa ne repete in continuu ca ei vor reforma administratiei capitalei, reducerea cheltuielilor administrative si alegerea prin vot uninominal a consilierilor generali. Cum iti pare tie ca suna temele astea, pentru o populatie care se entuziasmeaza foarte usor atunci cand e vorba sa desfiinteze ceva sau cand e vorba de uninominal? Noi ce-o sa spunem? Ca vrem descentralizare, ceea ce e abstract. Si ca Elena Udrea vrea sa puna mana pe banii Bucurestiului, la care ea o sa ne raspunda detasat ca nu are nicio legatura cu primaria. Eu zic sa mai reflectam... Mai am si alte elemente de analiza, dar ma feresc sa le scriu pe blog, ca sa nu dau idei pedeilor.

Lilick Auftakt spunea...

@Dan Mihalache, da, sigur, sa nu le dai idei. :) Insa se pot discuta in interiorul partidului. Pana la urma bucurestenii nu sunt chiar asa tampiti sa cada prada temelor populiste si sa vina peste un milion la vot.

Anonim spunea...

@Lilick. Apropo de ultimul comentariu. Nu inteleg logica. Referendumul l-a initiat PNL, deci daca nu vin oamenii la vot si e invalidat, nu e un esec al puterii, ci un esec al PNL. Argumentul tau ar avea logica daca referendumul ar fi fost initiat de Udrea, pe tema desfintarii sectoarelor. Atunci da, s-ar fi putut spune ca bucurestenii nu-s atat de prosti sa cada prada acestei teme populiste. Dar pana una alta, liberalii trebuie sa scoata 1 milion de oameni la vot

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim, referendumul nu-l initiaza nici Udrea, nici PNL ci Primaria Generala. Oprescu. Numai el poate. Sau nu se intelege asta de atata timp?

radu spunea...

Sa nu uitam ca udreo-basoii au serviciile secrete care sondeaza opinia publica in permanenta. Daca nici ei nu stiu cum e cu asteptarile si instinctele bizonului majoritar, nu mai stie nimeni.
In al doilea rand, cea mai mare greseala e sa-ti subestimezi adversarul si sa mergi pe politica lui wishfull thinking. In jocul asta trebuie sa fim mai parsivi decat ticalosii, altfel o zbarcim.
Trebuie sa-i batem cu armele lor, si cu ceva pe deasupra. Un exemplu f. bun e pasul la offside in cazul Pasat.
Convingeti-ma cu sondaje profesioniste ca electoratul bucurestean mai raspunde si la altceva decat la stimulii populismului si meltenismului tabloid.
Ma rog, daca vrem sa pierdem "nobil", n-avem decat sa ne tinem de principii maximale.

Organizare nunti spunea...

In Bucuresti, 1 milion de oameni la vot?, hmm, depinde cum va fi vremea... daca e zapada, fug majoritatea la munte la schi, daca e cald si frumos, ies la gratar...nu cred ca se vor inghesui la vot, de fapt in ultima vreme nu prea i-a mai interesat nimic in mod special, nu se mai agita decat daca nu le mai merg afacerile...