13 iun. 2009

Basescu: proiecte pe termen lung si foarte lung.


"Va somez sa acceptati vointa partidului, sa puneti capat imposturii, sa incetati sa uzurpati calitatea de presedinte, sa predati arhiva(...)"

Nu. Nu e o scrisoare scrisa de catre un membru PD-L, in numele partidului, lui Traian Basescu. Radu Sarbu il someaza pe Marian Milut sa plece din partid. Candva insa ne vom gandi ce bine ar fi fost ca o scrisoare de genul asta sa fi fost scrisa de cineva din PD-L. Postata pe site-ul partidului. Mi-e teama insa ca e deja prea tarziu pentru ei, pentru portocalii. Ii sunt total subordonati presedintelui.

Poate va mai aduceti aminte ca, acum cativa ani, Sorin Rosca Stanescu a povestit despre o discutie pe care a avut-o cu un consul, in care acesta ii povestise despre niste carti politice pe care Basescu le comandase din America pentru... o femeie pe care o pregateste sa-i ia candva locul. Pe vremea aia toata lumea s-a dus imediat cu gandul la Elena Udrea. Si daca totusi nu era vorba de Udrea? Daca era cea careia astazi i se zice Eba? Pe vremea cand se vehiculau zvonurile legate de pregatirea politica a "unei femei", nici nu banuiam ca fata mica si muta a presedintelui va fi azi europarlamentar, nu? Daca v-as fi scris ca asa ceva e posibil, ati fi spus ca aberez.

Dar sa ne intoarcem si mai in trecut. O noapte de duminica, in anul 2000. Tocmai se incheiasera alegerile locale si Basescu devenea primar, conform exit-poll-urilor. Interviuri, flash-uri, felicitari! Tarziu in noapte. Basescu petrecuse ca de obicei, iesea din restaurant, si de la o televiziune care azi nici nu mai exista, Tele7ABC, cineva ii pune o intrebare pe care nu o mai retin. Retin insa foarte bine raspunsul lui Basescu: "Ehee... 8 ani la primarie si-apoi la presedintie!" (Nu a fost nevoie chiar de 8 ani) Multa lume poate nu a dat importanta, atunci, proiectului pe termen lung al lui Basescu.

Pentru ca omul avea clar un proiect, despre care se "scapase" dupa o seara efervescenta. Basescu a avut intotdeauna proiecte pe termen foarte lung. Ca si Ceausescu! Insa am adus aminte momentul si pentru a face paralela cu ceea ce a zis Eba zilele trecute la emisiunea Nasul: "Indiferent dacă va mai candida sau nu va mai candida (despre Traian Băsescu era vorba), eu voi rămâne în politică. Am de dus un mandat la capăt. Cei care până acum îşi puneau mintea cu un Băsescu, acum trebuie să şi-o pună cu doi. Şi unul cu mintea mai odihnită puţin.." Sau, si mai important, la emisiunea Zig-Zag: "Ion Cristoiu: Ce o să faceţi când nu o să mai fie tatăl dumneavoastră? Elena Băsescu: O să continui eu..." Suna aproape ca o amenintare, nu?

Si aceste declaratii ale Elenei, ca si cea a tatalui ei, din 2000, trebuie privite in acelasi context al proiectelor pe termen lung. Elena Basescu a spus ca dupa incheierea mandatului la Bruxelles va candida pentru Parlamentul Romaniei. Va imaginati ca va si castiga. S-a dovedit ca nu e o problema. Problema e ca alegerile din 2014, pentru Cotroceni, o vor prinde pe Elena Basescu, deja cu un CV mult mai bogat (plin de proiecte facute de altii prin PE), pe un scaun in Parlamentul Romaniei (mi-e si frica sa ma gandesc ce scaun, cand stiu ca o Roberta Anastase e sefa Camerei Deputatilor) si, poate, cu o invitatie a pedelistilor sa candideze la Presedintie.

Daca aveti intentia sa-mi spuneti ca aberez, mai cititi va rog o data textul. Analizati tot ce s-a intamplat anul asta cu PD-L si Eba. Credeti ca partidul ii poate refuza ceva familiei prezidentiale? Credeti ca partidul poate zice nu oricarei ambitii a acestei familii?

Ca toate lucrurile astea sa nu se intample, ar trebui ca scrisoarea din care am citat, la inceput, sa fi fost scrisa deja de un membru al PD-L. Imposibilitatea ca acest lucru sa se intample, face tot ce am scris in continuare, legat de Elena Basescu, posibil.

33 de comentarii:

Lulutza spunea...

"Ehee... 8 ani la primarie si-apoi la presedintie!" Iata ca a ars etapele si a stat (curat "stat", nu muncit, ca munca-i pentru fraieri!) la primarie doar 4 ani si mai putin de un trimestru!

Asa ca poate arde si etapele urmatoare si ne face si alte pocinoage. "Sold la sold" cu "maestrul" si mentorul lui - Vadimica fara frica...

Unknown spunea...

Suna logic, posibil si periculos ce spui tu. Iar cum de la basescu ma astept la lucruri periculoase, incepe sa sune nu doar posibil, ci si probabil, din pacate.

Lucia Verona spunea...

Ehei, cunosc oameni care, fie în scris, fie în şedinţe sau chiar în discursuri publice, au încercat să-l oprească. Unii sunt azi la PSD, alţii la PNL...

Liviu spunea...

Sunt perfect de acord, Basescu isi face proiecte pe termen lung, chit ca ne place sau nu ce obiective isi stabileste.

Cred ca acesta e si unul din avantajele pe care le are asupra adversarilor sai (reali sau inchipuiti, mai mult sau mai putin simpatici noua).

Cam care ar fi proiectul pe termen lung al PNL si al candidatului sau? Sa nu raspundeti cu copy-paste dupa nu stiu ce documente interne de partid (sunt sigur ca ele exista) - formulati-le in maximum 10 cuvinte. O sa vedeti ca e tare greu :)

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza

Da, si-a indeplinit ceva mai repede obiectivele. Sa nu-mi mai aduc aminte si cine l-a ajutat...

@Elucubratie

Ma sperie mai mult ca votantii PD-L ar spune: "Si care e problema?"

@Lucia Verona

Pai nu poti sa ramai langa el decat daca i te subordonezi total. Poate cineva sa zica ca nu e asa?

@Liviu

Crezi ca eu as cauta in documente de partid? :) Bineinteles ca ai dreptate. Niciun partid nu are vreun proiect pe termen lung, si nici PNL.

tony spunea...

Daca printre cartile comandate in America sunt si unele despre familia Gandhi,atunci sunt sigur ca sunt mari asemanari intre discursurile Elenei Basescu si Indirei Gandhi.
Stiti ca acum un an ,R.Culcer facea comparatii intre familiile Basescu si Gandhi.

Jivina Comedie spunea...

IMNUL DERBEDEILOR
A fost o dată ca-n poveşti
A fost în România,
O gaşcă de derbedei
Ce nu-ndura prostia.
Noi nu ţi-am dat 10 %
Vot din microbuze,
Noi nu suntem nici tari în tată,
Ţâţe, cur şi buze!

Mai bine derbedeu
Decât pedelist,
Mai bine găozar
Decât activist,
Mai bine tonomat
Decât machitor,
Mai bine mori,
Mărite dictator!

Ţiganii împuţiţi s-au săturat de şpriţuială,
De Duduia, de Cocoş şi de hăhăială,
N-ai plecat în cinci minute,
N-ai venit în Piaţă,
Nu ai păr, n-ai nici obraz
Ne-ai luat cinci ani din viaţă!

Mai bine derbedeu
Decât pedelist,
Mai bine găozar
Decât activist,
Mai bine tonomat
Decât machitor,
Mai bine mori,
Mărite dictator!

Pro DOC spunea...

Lilick, din nefericire pui in discutie un scenariu verosimil. Si Ceausescu isi pregatise succesiunea cu grija. Nicu n-a mai apucat, insa EBa - "Nicusoara" are inca sanse mari de-a ajunge la visatele 'succesuri". Inca un mandat de presedinte pentru Basescu ar insemna adoptarea constitutiei stanomire (mult mai rea decat legea iorgovana), adica un parlament unicameral restrans, ales prin sistemul the winner takes all (uninominalul basescian, pur si dur - care, in Romania, ar anula orice opozitie fata de "FSN") si puteri sporite pentru jucatorul de la Cotroceni. Teama mi-e ca peste inca vreo cinci ani de Basescu, ne vom uita la mezina lui ca la o speranta de mantuire, asa cum in anii optzeci tot ce mai speram era o cat mai rapida inlocuire a lui Ceausescu cu propriul lui fiu!

Lucia Verona spunea...

Nici dacă te subordonezi nu poţi. Nu vreau să dau nume, dar cunosc cazuri. Cei care au rămas pe lîngă el ori sunt din plastilină, ori au o altă agendă.

dramoleta spunea...

Nu aberezi deloc!
Istoria ne-a dovedit de multe ori ca ce si-au pus in cap nebunii, au si realizat.
Daca le iese sau nu Basestilor, depinde enorm de noi toti.

Pro DOC spunea...

Mi-a mers la suflet "Imnul derbedeilor". Suntem in 13 iunie.

Si eu sunt unul dintre "golanii" de atunci. Aseara am revazut filmul lui Stere Gulea despre "Piata Universitatii".
Am plans.

Lilick Auftakt spunea...

@Tony

Da, facea. Si asta la modul pozitiv. :)


@Jivina Comedie

Haha! Chiar ieri cautam ceva de genul asta. Am vazut ca circula sloganul: "Mai bine derbedeu decat pedelist". Sau, si mai ferm: "Mai bine mort decat pedelist".
Adevarul e ca decat sa fii asa o sluga mai bine mori.
Totusi sunt mici scapari. Lipsa silabe. Asta doar daca ar trebui pus pe muzica. Dar se poate aranja. :)

@Pro Doc

Lucrurile pe care le spui, sa zicem in completare, sunt infernale. Ai dreptate. Mi-e frica ca o sa ne-o dorim chiar si noi pe EBa.

@Lucia

Adica si mai rau...

@Dramoleta

Mi-as dori sa depinda de noi. Dar uneori, cand vad prostia celor care ii sustin, ma gandesc ca nu mai avem nicio putere. Parca vad turma de intelectuali neptunisti care vor scrie "de bine" despre Eba. Deja Cartarescu ii plange soarta.

@Pro Doc

Si eu am revazut de mai multe ori filmul. E extraordinar. Insa zilele astea parca nici n-as mai vrea sa-l vad. Imi creaza un sentiment de infrangere pe care nu vreau sa-l am. Un sentiment de genul: ce-am fost si ce-am ajuns. Noi toti. Parca as fi vrut sa scriu ceva. Dar cand vad ca "adevaratii liberali", de genul Preda, pe-atunci si ei in Piata (desi nu se uscase bine cerneala de pe scrisorile pe care le trimiteau lui Ceausescu), comemoreaza spiritul mort al vremurilor, ce mai pot scrie?

Pro DOC spunea...

Lilick,
Am vazut ce imprudenta a comis Preda. Sa pomeneasca de funie in casa spanzuratului! Am vrut sa postez si eu un comentariu pe blogul lui, dar mi-a banat IP-urile tuturor calculatoarelor de la care pot posta, desi m-am exprimat elegant si corect dpdv politic. Probabil ca acesta "corectitudine politica" l-a deranjat.:)

Am vazut ca pe blogul lui unii il disculpa cu inversunare pe Basescu. Am vrut sa le amintesc "un mic detaliu": inginerul Manutiu, de la Regionala CFR Craiova, a incercat sa opreasca garniturile de tren pline cu minerii care veneau sa umple de groaza nu doar capitala, ci toata lumea civilizata, oriunde s-ar fi aflat ea. Atunci, viitorul PD-ist Gheorghe Dobre, seful ierarhic al lui Manutiu, l-a sanctionat drastic pe acesta si a facut tot posibilul ca trenurile sa ajunga in capitala incarcate ciorchine cu minerii cu creierii spalati de propaganda fesenista. Blaga era la acea data proaspat deputat FSN.

In 2005, Basescu l-a numit ministru al Transporturilor pe pedistul Gheorghe Dobre, si nu pe inginerul Manutiu. Nu mai discutam faptul ca Dobre a fost cel mai incompetent ministru al Transporturilor pe care l-am avut vreodata.

Asa cum Iliescu ne-a furat revolutia, Basescu ne-a furat anticomunismul si simbolul Pietei Universitatii, in care a avut tupeul sa-si aduca autobuzele pline cu aplaudaci din toata tara.

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

Blaga, da. Era chiar prefect de Bihor. Si din reflexe comuniste prefectii i-au trimis atunci telegrame de felicitare lui Ion Iliescu.

Da, Basescu ne-a furat anticomunismul. Piata nu a rusit dar a incercat.

Basescu era insa si el in Bucuresti in iunie '90. Sa nu mai minta ca nu are nicio legatura cu evenimentele din Piata ca nu tine. L-a dat de gol nevasta-sa intr-un interviu.

Pro DOC spunea...

Vasile Blaga
La alegerile din 20 mai 1990 a fost ales deputat de Bihor pe listele Frontului Salvării Naţionale. În această calitate a deţinut funcţia de membru al Comisiei pentru apărare şi asigurarea ordinii publice din Camera Deputaţilor. Şi-a dat demisia din funcţia de membru al Parlamentului la data de 14 februarie 1992, fiind numit în funcţia de prefect al judeţului Bihor. (sursa: Wikipedia)

Cu Basescu asa e, l-a dat de gol Maria Basescu intr-un interviu. Era in Bucuresti atunci, poate era chiar seful lui Gheorghe Dobre!

atreides spunea...

off topic: uitati o chestie tare de tot, scrisa de un oarecare sym pe blogul lui Preda:
”PNL-ul, daca va reusi sa castige prezidentialele (ma indoiesc), va aduce PSD-ul la guvernare.”
Oare pe ce lume traieste baiatul asta?

Lilick Auftakt spunea...

@Atreides

Hahahaha! Incredibil. Unii sunt de o prostie infinita!!! Adica PNL e un pericol ca ar aduce PSD la guvernare, dar PD-L care acum sta cu PSD la masa, bine merci la guvernare, nu e. Iti poti imagina cat de indobitociti sunt roboteii portocalii? Ce le-o fi facut basescu? I-a spalat chiar asa pe creier?

Lilick Auftakt spunea...

@Atreides

A propos: felicitari! am vazut ce ai scris la Preda. Sunt atat de prostanaci postacii lui, ca ii poti distruge chiar si numai cu vorbele lor. :))

tony spunea...

Ce jale va fi pe dobitocii portocalii cand Basescu va pierde alagerile in toamna!

atreides spunea...

Merci, merci, ai dreptate...

Bogdan Olteanu spunea...

Eu nu m-as preocupa decit, eventual, din curiozitate omeneasca. Treaba lor, daca asta au, asta pun :). Pentru ca, si raspund aici si catre Liviu, de acord, sint necesare obiective pe termen lung, si le discutam in oricite cuvinte. Dar ele trebuie sa vizeze politici, nu cariere individuale...

Lilick Auftakt spunea...

@Tony

Daca liberalii o sa faca un efort deosebit lunile astea... portocaliii o sa-si dea cu pumnii-n cap. Sper. Si ma bucur ca esti optimist.


@Bogdan Olteanu

Da, insa se pare ca multi sunt dispusi sa sprijine cariere individuale in loc sa sprijine strategii politice pe termen lung, scurt, mediu... cum or fi ele. Daca lumea ar intelege ce mare greseala se face cu asta...

Gheorghe spunea...

Bogdan Olteanu dixit "Dar ele trebuie sa vizeze politici, nu cariere individuale..."

Good!!! De cand ii "frec ridichea" lui Lilick cu ideea asta si nu prinde. :)

Lilick tu chiar crezi ca un om poate face singur ce face Basescu sau cea a facut Ceausescu.
In jurul lui sunt o "armata de indivizi", care incearca sa-si impuna "seful" la varf ca sa-i salte si pe ei in posturi la putere.
Daca nu era Basescu gaseau alt individ, dar strategia era aceeasi.
Ca sa le anihilam actiunea trebuie sa introducem masuri, care sa nu le permita sa abuzeze de putere, pentru ca altfel se schimba o gasca cu alta, dar pentru noi situatia ramane aceeasi.
Fara o societate civila structurata nu se rezolva nimic. Asta-i primul pas pentru a construi ceva.
Cu mediatizarea negativa doar se demoleaza, se erodeaza imaginea unui lider si a unui partid.

De ce electoratul are lehamite de politicieni si nu se prezinta la vot?
Pentru ca nu au ce alege, toti sunt la fel, nu au strategi si politici pentru societate.
In campanie se improvizeaza cu promisiuni populiste si cu obiective de investitii locale.

Lulutza spunea...

Accept orice plan, proiect si obiectiv, pe termen scurt, mediu si lung, numai sa nu care cumva sa mai aud de reforma si de "marele reformator" !!! Grrrrr....

Lulutza spunea...

Articolul Basescu - "reformatorul" de profesie dateaza din decembrie 1999...

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

Hai mai, da-o-ncolo. Parca eu neg ce zici tu. Dar tu nu intelegi ca poate sa prezinte PNL si strategia pe 100 de ani. Nu intereseaza. Pe oameni, in general, ii intereseaza cu totul altceva.
Strategia e sa combini, Gheorghe. Sa pacalesti. Exact asa cum face Basescu. Sa ii arati votantului si un intelectual de vitrina, sa ii spui si glume, dar sa ii strecori si idei, strategii. Si, fata de Basescu care nu se tine de nicio idee pe care o lanseaza, sa te si tii de ele. Asa se educa si se manipuleaza votantul.
Apoi nu te gandesti ca ce te intereseaza pe tine chiar nu intereseaza deloc un amarat de la tara? Fiecaruia i se da de ce are nevoie. La fel: cum face Basescu. La Paris le spuna alora ce voiau sa auda. Ca e dezamagit ca a facut alianta.

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza


Aoleeeu.... Uite unde era reformatorul. :))

simona_ionescu spunea...

Basescu are marea calitate ca, atunci cand isi pune ceva in cap, sa si reuseasca. Nefericirea e ca mereu si-a facut planuri pentru el, nu si pentru noi, electoratul, sau pentru cei din jurul sau. Cu totii suntem doar parte din peisaj.

Riddick spunea...

Spunea Gheorghe ca ''fara o societate civila structurata nu se rezolva nimic''.Nu sunt de acord, societatea civila este in cele din urma un termen vag, indaratul caruia se strecoara lobbysti si agenti de influenta (va mai aduceti aminte de Alianta Civica ? ) ''Noi nu suntem partide'' se scanda in timpul manifestatiei din Piata Universitatii. Si uite asa s-a pierdut un deceniu in care nu am avut partide de dreapta consolidate, s-a cochetat cu ideea ''forumului cetatenesc''.

Lilick Auftakt spunea...

@Simona

Iar cand nu ii reuseste cu un proiect pe termen scurt, schimba imediat si vine cu altceva nou. Ii ameteste pe prostanacii portocalii, dar ei nu vad ca el nu realizeaza absolut nimic.

@Riddick

Vezi ca ai uitat sa o ridici in slavi pe blogul tau pe "micuta". Toti "colegii" tai au facut-o intr-un fel sau altul. Iar esti in urma si o sa te banuiasca aia ca esti din alta tabara. :)

Riddick spunea...

Nu mai este micuta de multisor...daca ne referim la aceeasi persoana , n'est ce pas ? ;-)

Lilick Auftakt spunea...

OK. Atunci cand ai de gand sa scrii ceva ca sa ridici in slavi FEMEIA? :))

Gheorghe spunea...

@Lilick ai sintetizat perfect strategia politica pe care merg toate partidele romanesti.

"Strategia e sa combini, Gheorghe. Sa pacalesti. Exact asa cum face Basescu. Sa ii arati votantului si un intelectual de vitrina, sa ii spui si glume, dar sa ii strecori si idei, strategii. Si, fata de Basescu care nu se tine de nicio idee pe care o lanseaza, sa te si tii de ele. Asa se educa si se manipuleaza votantul."

Din cauza manipularii si a minciunilor, increderea se erodeaza, absenteismul creste, si la vot se prezinta doar cei care sunt mobilizati de activisti de partid.

O intreaga societate, permite prin pasivitatea lor, ca politicienii sa-si aranjeze realegerea, si pe urma injura cu naduf pe "votantii grobieni" care nu voteaza cum vor ei - absenteistii.
Cine are bani mai multi sa plateasca activistii, are sanse sa castige mai multe voturi.

@Ridick "lobbysti si agenti de influenta" la ce fac lobby?
La persoane sau la masuri?
Daca fac la persoane atunci societatea respectiva e imatura.

Exista trei forme de alegeri
- intamplatoare ca la loterie
- afective au in centru persoane carismatice si alegi persoana mai simpatica.
- rationale alegi politicile care te favorizeaza in viitor, impozite si taxe mai mici, protectie sociala mai mare, stimularea afacerilor etc.

Poate cei din mediul rural nu sunt informati, dar pot fi influentati de persoane care se bucura de respectabilitate din anturajul lor.