Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia
-
*Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia* – Energi terbarukan di
Indonesia akan meningkat jika negara terus memanfaatkan energi panas bumi.
Indon...
8 iun. 2009
Nicio resemnare!
1.Dictatura nesimtirii:
Flavius Obeada, analizand scrutinul electoral care tocmai s-a incheiat, aseaza totul sub semnul nesimtirii. Se intreaba, pe buna dreptate, cine sunt nesimtitii, si incearca sa ii repereze in toate straturile societatii, atat printre politicieni, cat si printre absentii de la vot. Parerea mea e ca avem de-a face cu o adevarata dictatura a nesimtirii, iar eu nu-i vad pe politicieni mai vinovati decat pe cei din marea turma a celor care nu voteaza. Ca sunt neinformati, ca sunt dezamagitii de serviciu (fecioare seduse si abandonate vesnic de politicieni), ori viteji care isi imagineaza ca astfel, cu zambetul pe buze, sanctioneaza clasa politica (desi clasa politica nu poate decat sa invinga in jocul asta pervers), absentii de la vot se inscriu intr-o turma, care, cu cat este mai mare, cu atat reuseste sa puna in pericol mai mult valorile democratiei.
2.Masuri pentru obstructionarea fraudelor electorale:
In "Decantarea ideilor" am gasit cateva idei foarte bune pentru a misca putin lucrurile spre un rezultat cat mai corect al alegerilor. Toti se vaita de fraude electorale, dar nimeni nu face nimic pentru a le stopa. Citez:
“pentru obstrunctionarea fraudelor se pot lua urmatoarele masuri
• - afisarea listelor cu cei care au votat, sa permita celor care nu au votat sa se convinga ca nu s-a votat in numele lor
• - publicarea in presa locala sau pe site, a situatiei din procesle verbale ale sectilor de vot, pentru a se putea verifica corecta preluare a datelor la circumscriptie si corecta centralizare si repartizare a mandatelor.
• - publicarea in presa centrala si/sau pe sit-ul BCE, a situatiei pe judete
• - urmarirea prezentei la vot, prin informatizare procesului electoral pentru a elimina votul multiplu
• - inserierea buletinelor cu coduri de bare si verificarea unicitatii serilor dupa vot tot prin informatizare
• - La fotografierea cu “telefonul mobil”, sau la metoda “suveica”, cetatenii ar trebui sa fie indemnati, ca dupa fotografierea votului, sau pe buletinul primit gata stampilat, sa mai puna o stampila si astfel sa-l anuleze. Ei isi iau banii, dar cei care-i platesc nu beneficiaza de voturi si astfel ar descuraja cumpararea voturilor.”
In final ni se spune:
“Cu lamentari nu se rezolva nimic.
E nevoie sa facem ceva concret, radical si rapid.
Nu exista nici un motiv obiectiv ca autoritatile sa nu elimine suspiciunile si sa nu accepte sa ofere garantii.”
3.Analiza la PNL:
Mihai Voicu incearca sa gaseasca cateva cauze ce au dus la rezultatul dezamagitor obtinut de PNL. Scrie in final ca analiza trebuie facuta in interior, cu responsabilitate si realism.
Va propun sa analizam si noi prestatia PNL, nu numai din timpul campaniei electorale, ci pentru toata perioada care a trecut de la alegerile parlamentare. Pe scurt: ce v-a nemultumit cel mai mult in politica PNL in ultimele sase luni?
Vor urma luni grele in politica anul asta, iar dezamagirilor trebuie sa le ia locul urgent solutiile. Prin urmare... nicio resemnare!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
29 de comentarii:
Una din greselile facute de PNL mi se pare trecerea in plan secund (ca sa ma exprim eufemistic) a lui Tariceanu.
Nu vreau sa redeschid discutia cu alegerea lui Antonescu - poate a fost un lucru bun, poate a fost un lucru rau. Dar marginalizarea practic totala a lui Tariceanu a fost un semn de anormalitate si o dovada de autovictimizare a partidului care numai bine cred ca n-a facut.
Sunt multe de spus, desigur, dar cred ca si acesta e un aspect important.
la pct.3:
m-a nemultumit la PNL faptul ca a fost framantat doar de disputa interna pt.desemnarea noului lider iar reprezentantii acestui partid in administratia locala, in loc sa dovedeasca prin fapte ca partidul merita voturile oamenilor comunitatii, s-au complacut in declaratii fara acoperire practica! indepartarea de oameni si alunecarea pe calea disputelor teoretice nu consider ca este calea de crestere a partidului iar scorul de ieri o dovedeste cu prisosinta! ( are cineva curaj acum sa demisioneze pentru procentele pierdute in ultimele 6 luni??? )
Degeaba visam ca suntem primii pe bloguri daca in practica nu avem aceeasi performanta! Suntem poeti deoarece ne-am imbatat cu apa rece crezand vom aduce voturi cu blogul!
Pentru a salta partidul e nevoie de fapte concrete pe care, din pacate acum in opozitie, doar primarii PNL le pot face pentru a readuce oamenilor increderea si speranta in PNL!
Si inca o aparere personala ( puteti sa ma criticati pentru ea ca nu mi-o schimb! ): nu vom putea spera la un scor bun la prezidentiale in conditiile cooptarii in staff a tuturor fosilelor si cameleonilor politici! Ca sa castigam avem nevoie de cei ce au gandit, gandesc si vor gandi liberal !
Un partid ajuns în opoziţie pierde în mod firesc o parte din electorat în primele luni după alegeri. Deci nu trebuie jupuit Crin Antonescu, nici dacă era Tăriceanu preşedinte nu cred că procentul era mai mare şi nu din cauza listei sau a prezenţei Noricăi Nicolai pe primul loc. Dar PNL nu a reuşit să fie perceput ca principalul partid de opoziţie, să atragă speranţele celor dezamăgiţi de cei de la putere. Prea puţin timp, prea multe voci divergente. Poate pînă în toamnă...
Centralizare
Toata lumea e paralela. Face numaratoarea paralela. Va dati seama ce emotii pe cei ce sunt la cateva voturi de Bruxelles? Ma intreb cum ar fi o campanie electorala in care cei plasati la limita ar povesti ce pierd daca nu ii votam. Nu, nu ne-ar spune de banii, barurile si hipermarketurile de acolo. Am afla ca votul lor ne-ar aduce "fonduri europene", prosperitate, copaci cu mai multa fructe ecologice pe craca, ca ne-ar face fruntasi pe ramura. Iar cand ar iesi din emisie, ar rabufni:" 'ai dracu de nesimtiti! Nici la vot nu vreti sa veniti! Dar-ar gripa porceasca peste voi!"
Aseara ma gandeam sa fac o cerere de renuntare la cetatenia romana.
Azi m-am razgandit.
Din numarul total de romani cu drept de vot,EBa a luat 1% iar PNL-ul 4%.
Aici cred ca este problema:mesajul liberalilor nu a ajuns decat la 4% din totalul votantilor.
Pentru a creste de 3-4 ori,deci pentru a castiga presedintia,PNL-ul trebuie sa munceasca de tot atatea ori mai mult.
Merci pentru apreciere.
Pentru dezbateri ar trebui sa faci doua subiecte distincte, unul despre fraude si legea electorala, si altul despre prestatia PNL.
De la BEC.
Total sectii de votare: 18317 Prezenta la vot: 27.4 Norma PDL pentru Ebă: 10 voturi pe sectie Rezultat Ebă: 188593
Voturi pe bune pentru Ebă: cam cât Pavel Abraham (?)
Înainte de alegeri am spus că Norica va costa PNL 5%. Se pare că la numărătoare este undeva spre 6%. Dacă mai avea măcar o săptămână la dispoziţie să naţionalizeze şi băncile, nu doar fabricile şi uzinele porcilor de capitalişti sigur ajuta PNL-ul să nu mai intre.
Nu că discursul de Vadim emo al lui Antonescu ar fi fost de ajutor. În fine, dacă n-a reuşit Băsescu să distrugă PNL, reuşesc liberalii singuri. Succesuri.
Dupa alegerile astea, pot sa spun ca romanii "vad" politica exact asa cum se vad pe ei in blocul nostru cel de toate zilele. Cirtesc impotriva administratorului si "acolitilor" lui, dar nu merg la sedinte sa-i pici cu ceara. Ba nu au timp, ba li se pare sub demnitatea de lor. Ar vrea alt administrator, dar nu se indura sa-l schimbe pe al vechi, ca "daca vine altul si mai hot?!". Daca le propui un alt mod, transparent, modern si cu adevarat... democratic, de a administra "mosia" blocului, te privesc ca pe un extraterestru sau, mai rau, te eticheteaza drept infractor. Inchid ochii la furtisagurile si abuzurile administratorului si/sau presedintelui de asociatie, si-i admira in secret sau pe fata ca au fost mai "negustori cinsiti" decit ar fi putut fi ei insisi.
Nu se implica in nimic altceva decit in birfe si nu-i intereseaza nimic altceva decit sa se mature in fata usii lor si sa se dea la cap cit mai letal restantierilor.
Iar daca au avut norocul sa aiba "casuta noastra, cuibusor de nebunii", isi construiesc (metaforic) in jurul ei un sant cu apa si-l umplu cu piranha, crocodili (virtuali).
Astia sint majoritatea romanilor si cam asa arata simtul lor civic a la Mircea Badea. Si va fi vai de cei care incearca sa le vire pe git "votul obligatoriu" sau sa le spuna "rusinica"... Din cauza astora, cei lipsiti de discernamint... civic si incapabili sa distinga intre "baietii isteti" si "oamenii inteligenti", ne va conduce la orice nivel (neam)prostia si progenitura ei.
Parca era preferabil "simtul civic" al minerilor... Macar aia spuneau pe sleau ce NU vor: alte partide in afara FSN-ului, si alt soi de politicieni, in afara soiului FSN-ist...
Lilick, intreb si eu:
Ce o recomanda pe madam Nicolai locul pe care l-a avut pe lista PNL? Aceasta decizie incalificabila i-a facut pe multi votanti traditionali sa nu treaca pe la urne. Eu am votat doar pentru Busoi si Csibi. Atat. Iar Csibi cred ca nici nu a intrat deoarece a fost preferata madam Nicolai.
De ce a fost tras pe linie moarta Daniel Daianu? Nu vreau sa aud placa cu neimplicarea suficienta in viata de partid!
Care sunt referintele lui Ludovic Orban care sa il pozioneze in functia neoficiala de strateg al partidului?
In timp ce FSN - ul are doi strategi de clasa, Hrebe si Blaga, noi defilam cu Sica.
De unde atata comoditate sora cu inconstienta la conducerea PNL? Eu oameni mai comozi decat in PNL nu am mai vazut. Tara arde, ceilalti isi fac jocurile iar ai nostrii stau, contempleaza si inainteaza plangeri autoritatilor.
Fratilor treziti-va!Statul de drept in Romania NU EXISTA! Poti sa faci zece mii de plangeri, rezultatele tot alea raman. Ori intri de tot in albia de porci ori nu te adapi de la ea! Cale de mijloc nu exista.
Daca domnul Antonescu nu va trage concluziile corecte dupa acest fiasco total, de la anul o sa stam de mana cu Milut. Organizarea PNL in anumite filiale este ZERO.
M-au nemultumit:
- rocada la conducerea PNL, facuta prin "sforarii", si schimbarea unei echipe care a avut rezultate incontestabile cu o echipa fara merite.
- mesajul lui Crin, sters, submediocru. Tendinta de a se delimita de vechea conducere ca sa "nu fie compromis", l-a compromis.
Daca Tariceanu era erodat de acuzele ca e omul lui Patriciu, Crin care si-a asumat public loialitatea fata de Patriciu nu putea sa fie compromis de Tariceanu.
- echipa lui Crin nu a facut nimic sa realizeze o reconciliere cu cei pe care i-a mazilit, sa le ofere un loc onorabil si astfel sa le obtina colaborarea. Atitudinea lui Orban si Crin a fost un de natura a provoca fractura in PNL si in electoratul PNL.
- pozitionarea pe liste a N Nicolai in fata celor valorosi, cand se stia ca aproape 30% din electorat este de la PNTCD, un electorat exigent, care nu uita si nu iarta, e o eroare fatala.
- Revin la mesaj, orientat anti-Basescu, si pe calitatile lui de om cinstit si sarac.
Asta nu-i oferta electorala. O oferta electorala este ce poti face tu si partidul pentru electorat.
Nu a promovat nimic, nici o idee, nici o masura, ceea ce arata ca "pluteste" deasupra realitatii si el si echipa.
Ps Hai lilick desteptarea. Ati stat aseara la taclale pe chat sa bateti "apan-n piua".
Votul de ieri
Ei bine, am votat ieri si bine am facut, chiar daca mi-am calcat pe inima si am stampilat o lista cu care nu am fost integral de acord. Am dat un vot rational, cantarit din toate perspectivele posibile si nu unul visceral, ori la misto, sau prin care sa fi dat o palma morala tocmai celor care din ‘90 incoace m-au mintit si dezamagit cel mai putin.
Am votat lista PNL, trecand peste disconfortul produs de ideea de-a o trimite pe Norica Nicoali (cap de afis!) in Parlamentul European. Cunosc multi simpatizanti PNL, unii rude, altii doar prieteni, care s-au abtinut de la vot tocmai din cauza Noricai, in care aproape nimeni nu vede o voce autentic liberala. (Vezi ideea ei cu naţionalizarea companiilor multinaţionale care îşi repatriază profitul!)
Rezultatul votului national, dar mai ales dimensiunea si structura electoratului care s-a exprimat ieri chiar merita o analiza, intrucat a plasat Romania complet in afara paradigmei europene.
La nivelul UE, participarea la vot a fost de 43 de suta. Romania, cu o rata de participarea de aproximativ 27 la suta a tras enorm in jos media europeana.
La noi au votat, in principal, oameni cu maximum zece clase si persoane care se gandesc mai mult la pensionare decat la oportunitatile de cariera deschise de integrarea europeana.
De ce ne uitam consternati la rezultatele votului de ieri?
As recurge, pentru o posibila explicatie, la cele patru categorii de culpa analizate de Karl Jaspers in contextul condamnarii nazismului. Mutatis mutandis, cred ca ele sunt operationale si in Romania europeana a anului 2009.
1)Culpa criminala – asimilamila la noi comunismului, care, dupa ’89, ne-a dat o clasa politica provenita din esalonul secund al PCR, din efectivele dezafectate ale fostei politii politice si din utecistii chititi pe parvenire cu pretul ingerarii oricarui fel de excremente propagandistice.
2)Culpa politica – deriva din cea criminala. Clasa politica ivita dupa ’89 nu se putea legitima prin votul popular decat utilizand discursuri populist-demagogice, ceea ce a si facut in mod covarsitor, fie ca vorbim de actualul PSD, fie de actualul PD-L, urmasii directi si majoritari ai pepinierei de cadre securisto-comuniste. Vorbim despre politicieni pentru care cuvintele au doar rolul de-a ascunde in mod mincinos adevarul. Vorbim despre oameni care monopolizeaza, deturneaza si saboteaza sistematic constituirea unei societati civile capabile de a produce si sustine sistematic dezbateri si proiecte articulate, in interesul cetateanului. Vorbim despre o clasa suprapusa, fara legatura cu masa larga a electoratului, pe care de altfel nu o reprezinta defel. De aici dezgustul nostru tot mai accentuat fata de politica, de aici dezangajarea civica tot mai mare.
(va urma)
(continuarea)
3)Culpa morala este imputabila celor sunt in stare sa vada primele doua categorii de culpa, au si mijloacele de a le evidentia, dar se prefac fie ca discutarea lor nu mai e de actualitate, fie ca rolul lor se reduce la identificarea si sutinerea raului mai mic (pentru ei insisi). Ma refer la elitele intelectuale si la mass-media. Cum sa ne fi asteptat la o participare mai mare la vot daca de la Horia Roman Patapievici la Mircea Badea si retur, formatorii de opinie au bagatelizat continuu rolul Parlamentului European (in mare parte din ignoranta, fiindca ei insisi habar n-au ce se intampla de fapt in parlamentul de la Bruxelles.) La Patapievici as adauga si reaua credinta ("stimulata" de sinecura de la ICR) care l-a impins sa-l identifice pe Adrian Severin drept raul suprem pe care romanii l-ar putea trimite acolo. Nu Becali, nu Vadim, nu EBa, ci Severin!
4)In fine, culpa metafizica. Ea ne priveste pe noi toti, cei care formam masa electoratului. Marea noastra majoritate constituie martorul tacut al vinilor grave ale celorlalti. Invocarea dezgustului drept scuza pentru faptul ca-i lasam pe cei mai putin instruiti sau mai putini preocupati de viitor sa decida (si pentru noi) cine ne reprezinta in Parlamentul European, ne face implict partasi la marile culpe ale celorlalti. In calitatea noastra de cetateni, chiar avem partea noastra de vina pentru tot ce se imtampla in tara asta. Nu putem sa ne prefacem la nesfarsit ca, neareactionand adecvat fata de imprejurari, ramanem imaculati in ceea ce ne inchipuim ca ar fi o afisare a dispretului nostru suveran!
Tarile in care ne-ar placea sa traim, sa muncim sau doar sa ne petrecem concediile, NU sunt ceea ce sunt fiindca majoritatea cetatenilor lor ar fi intors, scarbita, dosul la tot ceea ce inseamna implicare si participare politica.
Si... despre culpa PNL
Cat priveste scorul PNL, nu putem scoate din discutie vinile partidului, multe deja mentionate. Ascunderea lui Tariceanu in spatele unei nedrepte cortine. Promovarea excesiva a Nocicai Nicolai, care, trebuie sa admitem, nu atrage simpatii electorale prin discursurile ei cu iz de artag taranist de la inceputul anilor ‘90/ (nu ma refer la exceptia pe care a reprezentat-o Corneliu Coposu!). Incoerenta lui Crin Antonescu, care – oare doar mi se pare mie? – are o fire ciclotimica, inegala pe care, din pacate, nu si-o poate controla eficient. Uneori e stralucitor, alteori este dezarticulat, prolix, total inexpresiv.
Nu am retinut nimic din mesajul PNL pentru europarlamentare, cu exceptia mesajelor transmise de Renate Weber. Tariceanu ar fi trebuit implicat mai ales in temele economice, in care ar fi marcat clar diferenta fata de balmajelile “Parteneriatului Salvarii Nationale. ”
Crin Antonescu trebuie sa-si creeze propriul personaj politic. Nu poate castiga presedintia prin prestatii atat de inegale si incoerente. Stiu ca sunt multi liberali care imi vor replica invocand autenticitatea si sinceritatea personajului. Imi pare rau s-o repet, pe scena (atentie- SCENA!) politica, nu e de ajuns. Mesajul politic trebuie bine ambalat. El trebuie sa fie percutant, coerent si repetat pana genereaza un curent de opinie. Nu e deajuns ca un lider sa se lamenteze de necinstea celorlalti. Asta o facem noi, uneori chiar mai documentat si mai convingator.
@Liviu
PNL nu a reusit sa ne convinga ca alegerea lui Crin Antonescu a fost un lucru bun. Asa e. Poate e. Dar nu s-a observat asta pana acum.
@Marius
Primarii PNL. Pai ar trebui sa se analizeze fiecare filiala in parte si acolo unde rezultatele au fost foarte slabe sa se ia masuri. Iar PNL sa prezinte transparent deciziile.
Nut e criticam, Marius. E opinia ta, dar sigur e impartasita si de alti votanti PNL.
@Lucia,
Da, stiu ce zici. Dar trebuia profitat de aceasta guvernare de sase luni extreme de proasta. Liberalii s-au zbatut in Parlament sa faca opozitie, dar asta de-abia daca am vazut noi, daca ne-a interesat.
@Tony
Bine ca te-ai razgandit. Insa sunt multi care se gandesc inca la asta. Exista pericolul ca neregasind sprijin moral la PNL, si mesajul pe care il doresc, votanti sa se indrepte spre oricine ar avea o sansa san e scape de portocalii.
@Gheorghe
Asa e. Insa ambele probleme sunt importante. Ideile tale trebuie sa fie preluate. Si nu o sa ne oprim aici cu dezbaterea lor si cu popularizarea lor.
@Claudia
Votul pentru EBa e o frauda. Unor oameni li s-a incalcat dreptul la vot fiind obligate sa voteze intr-un anume fel.
@Cristian Banu
PNL are si un electorat cu mult mai pretentios. Pedelistii au facut gafe cu mult mai mari dar electoratul lor a trecut usor peste. Liberalii trebuie sa tina cont si de asta. Ce li se permite altora nu li se permite si lor.
@Lulutza
Haha. “Simtul civic” al minerilor, da. Mircea Badea nu stiu daca isi da seama ca el nu ii influenteaza deloc pe portocalii sa stea acasa, insa ii influenteaza pe cei care isi doresc schimbarea. Le induce ideea ca e imposibil de schimbat ceva. Nu stiu daca e constient ce mana de ajutor ii da lui Basescu si alor lui.
@Garcia
Cat de clar ai exprimat nemultumirea votantului liberal. Pe puncte. PNL trebuie sa explice clar toate astea. Ni s-a servit pe tava Norica fara sa intelegem de ce. Am votat PNL cu gandul la persoane care se afla sub ea, pe lista, autoamagindu-ne, dar nu toti au fost dispusi sa faca asta. Unii au votat cu voiosie lista UDMR. Celelalte intrebari pe care le-ai pus mi le-am pus si eu si cred ca oricine. Mie personal, de la Ludovic Orban, nu mi-a parvenit decat mesajul: sa ii schimbam pe oamenii lui Tariceanu. Atat. A schimbat si ce a facut?
@Gheorghe
Ai scris prea bine ca sa mai pot adauga ceva.
PS- m-am trezit, dar n-am avut conexiune. Cred ca s-a intamplat ceva pe furtuna care a fost.
@Pro Doc
Asa e. Multi au votat lista PNL rational dar cu sufletul indoit din cauza Noricai. Nu tine asta. Daca PNL mai face o singura data o greseala atat de mare s-a dus. Acum au zburat 5-6 procente. Nu erau in situatia sa isi permita asta. Nu in an cu alegeri prezidentiale.
Hahaha! Prostanacul are haz. Iata ce-a zis: Daca PD dupa fuziunea cu PLD s-a numit PDL, acum, daca isi adauga mandatul Elenei Basescu, il putem numi PDL-EBa.
PeDeLeBa! :))
as of today, cred ca incepem sa ne pregatim pentru primul presedinte non-escu al romaniei
nu stiu cum o sa isi dubleze crin voturile pina in toamna pentru a intra in turul doi. cu crin afara, nu stiu de unde o sa-si ia basescu cele 2-3 % de care are nevoie sa cistige al doilea mandat
PNL greşeşte prin faptul că nu-i consecvent. Ori eşti dobitoc genuin ca toţi ăilalţi ori eşti vertical şi competent (lista de calităţi asumate de discursul lor completaţi-o cei care îi susţineţi) până la capăt adică dovedind asta prin fapte radicale şi de necontestat. Asta-i opinia mea, un cetăţean care simpatizează cu parte a discursului actual al PNL dar nu şi cu partidul întreg.
Mă bucur că-s nesimţit, dar constat că nesimţirea nu este monopolizată de cei care nu merg la vot şi ca atare aş vrea să ne batem în continuare şi pentru această "calitate" cu politicienii, pentru că formatorii de opinie în România în mod evident nu pot fi acuzaţi în masă de nesimţire (asta reiese într-un mod ciudat din definiţia formatorului de opinie sau este vreo axiomă).
@Lilick
Nu există niciun resentiment din partea mea pentru că am avut păreri contrare (am vrut să lămuresc), dar nu accesez blogul din alt motiv şi anume scripturile ce-mi omoară browserul (poate e chiar el de vină); sper să rezolvaţi asta pe viitor (sau să fie browserul meu ceva mai deştept) pentru că sunt interesat de ceea ce scrieţi.
Cred ca este exact momentul potrivit pentru a privi lucrurile cu un realism crud: Crin nu are nicio sansa la turul doi. Suntem pregatiti sufleteste sa votam cu Geoana in turul doi?
@Anonim
PedeLeba - perfect! :)
@AgaX
Pai personajul nu e tot omul lui Escu?
@Petru Avram
Ok cu PNL. Dar in privinta nesimtirii nu inteleg: nu ai spus ca votezi cu Milut-PNTCD?
Ce browser folosesti? Eu folosesc 4 diferite... Nu stiu cum sa rezolv ceea ce zici tu, momentan. O sa vad. Merci.
@Atreides
Stai sa mai vedem ce se intampla. Dar fii sigur ca eu o sa votez anti-Basescu orice-ar fi.
@Lilick
Am fost plecat de acasă (n-am avut portofelul la mine pentru că nu-mi era necesar şi nici actele din el) şi nu m-am dat peste cap să-l votez pe Miluţ un pierzător sigur.
Browserul meu e Firefox 3.5 beta 4 î mod curent dar nici cu safari 4 beta sau cu firefox 3.0 nu-i mai bine de-atât.
Nu cred ca e vorba de resemnare, si nici de cautat vinovati. Dar nici sa ne facem ca nu vedem cifrele. Cred ca trebuie sa recunoastem, cu franchete, ca leadershipul lui Dinu Patriciu a dus unde duce de fiecare data in politica - in jos. Si aici regasim si alegerea oamenilor din jurul lui Crin, si alegerea noilor consultanti, si citeva din pozitiile de pe lista sau din afara ei...
@Bogdan Olteanu
Chiar nu se poate tine cont si de dorintele votantilor? Chiar nu se vede ca exista o reactie generala de respingere a unor personaje din PNL, chiar daca asta nu a fost exprimat foarte ferm, dar destul de clar incat sa se tina cont de parere? Electoratul liberal o sa creada ca e tratat cu aroganta daca nu o sa se faca niste schimbari vizibile.
lilick,
cine poate sa ne dea totusi amanunte despre consideratia care i se da noricai nicolai in pnl? care e calitatea ei de care pnl nu se poate lipsi? care sint ideile liberale pe care le promoveaza? cite voturi aduce? bani? know how-ul de pntcd? sistemul de vot pe care obisnuia sa-l aplice in parlament? carisma? ... cine stie?
PNL, dupa cum bine au spus unii, a dezamagit prin inconsecventa.
Este doar parerea mea dar Tariceanu ar fi trebuit si cred ca e singurul in stare sa il bata pe Basescu. Crin Antonescu nu ma convinge si daca Geoana o sa il bata pe Basescu asta o sa i se datoreze lui Vanghelie.
Plus ca Tariceanu niciodata nu a avut un discurs anti-Basescu, el doar i-a opus demagogiei bunul simt al unui capitalist.
Si inca ceva, daca vad un liberal cu mici si bere la popor ma las de politica definitiv.
@agaX - nu-ti impartasesc opinia proasta despre N.Nicolai. Poate nu-si mai amintesc multi, dar, atunci cind a fost desemnata de Tari sa fie ministru al justitiei, Nicolai a spus ca nu vede nici un fel de probleme ca Basescu s-o respinga si ca, in putinul timp ramas pina la finalizarea mandatului, va incerca sa stopeze practica, de care s-a abuzat, a cumpararii drepturilor litigioase. Asta, in plin scandal cu Parcul Bordei, Satul Francez si "minunatul" Constanda, a declansat ura lui Base. Prea suna chestia asta a amenintare la bunastarea personala a multor PD-isti. Iar drepturile astea litigioase continua sa prospere de zor, in detrimentul adevaratilor proprietari si/sau a "averii statului", in multe cazuri. Mai nou, parcurile au trecut in administrarea primariilor de sector, pentru ca e mai usor asa sa fie retrocedate cui trebuie, dupa ce PD-l a pierdut Primaria Generala a Bucurestilor. Si e relevant faptul ca acesti cumparatori ai drepturilor litigioase nu au nevoie niciodata sa se adreseze CEDO. Pentru ca acolo nu ar avea niciodata succesul pe care-l au aici, in primarii, aceste "vinzari/retrocedari succesive"...
Poate ar fi trebuit, totusi, din cauza urii pe care a demonstrat-o si stirnit-o Base Voda impotriva Noricai Nicolai, sa nu fie pusa chiar in capul listei... Pe de alta parte, ii inteleg oarecum si pe cei care care nu vor sa vada femei "batrine" si "grase" pe mosia lor politica si incearca sa se inconjoare numai de "prospaturi". Probabil o sa vedem cit de curind revarsarile de ura ale lui Base Voda si impotriva actualilor aliati, ca nici ei nu-s prea tinerei si au niste "mutre acre" ceva de speriat. :)
D-lui Bogdan Olteanu
Mi-as dori mult ca acest mesaj sa ajunga la d-l Patriciu si la decidentii actuali din PNL.
PNL a fost si a ramas un partid "atipic" pe esichierul autohton, dat fiind ca nu a (re)aparut ca o forma de mentinere a parghiilor de control in mainile ex-comunistilor de varf. Dupa '89, partidul a trebuit sa-si identifice un electorat diferit de al FSN-ului, sa-si compuna un alt fel de mesaj si sa promoveze alt tip de figuri politice. Fara masinarie electorala, fara suportul neconditionat al fostelor structuri, cu sloganuri la data aceea impopulare, partidul s-a definit cu dificultate, printr-un discurs diferit de al populistilor demagogi. S-a impus in primul rand prin persoane cu un alt fel de alura politica. Sunt persoane cu care electoratul (destul de volatil al PNL) s-a identificat in diferite momente din istoria recenta a partidului si pentru care (in afara de program, doctrina, promisiuni si realizari) el a votat listele partidului. Electoratul PNL nu se reduce la clientela partidului, restransa numeric, cel putin in comparatie cu clientelele celorlalte partide parlamentare. Nici nu vad partidul gata sa cumpere voturi chiar in ziua alegerilor ori inlcinat sa organizeze (cu succes) suveici electorale.
PNL traieste in primul rand prin voturile simpatizantilor lui. Nu cred ca-si poate permite sa se decupleze de la electorat pentru ca, spre deosebire de PDL-EBa-PSD-PC nu prea are ce sa puna in loc.
In plus:
1. Norica Nicolai nu este nici pe departe figura emblematica a PNL pentru a fi fost cap de lista la europarlamentare. Nu ma refer la aspectul fizic sau la varsta d-nei Nicolai, ci la prestatia ei politica, la discurs si atitudine. Pur si simplu, majoritatea simpatizantilor partidului nu-si poate proiecta aspiratiile liberale in Norica Nicolai, (oricat de utila s-ar fi dovedit ea pentru o anumita grupare din partid). Mai degraba le-am fi proiectat in Daniel Daianu.
2. Paradoxal, Crin Antonescu avea stralucire doar in umbra d-lui Tariceanu. In prim-plan, singur, sub lumina reflectoarelor, pare induiosator de neindemanatic, adica sters, prolix, oscilant. Si ce e mai grav, lipsit de mesaj electoral. Dupa euforia de la ultimul congres liberal, e cam devreme sa ne resemnam cu gandul ca singura alternativa posibila la Basescu va ramane Mircea Geoana.
P.S. As vrea sa le amintesc decidentilor PNL ca partidul a mai trecut printr-o situatie similara, dupa 1992, sub Radu Campeanu. Si atunci partidul si-a concentrat strategia si tactica in luptele din culisele politicii, pierzand-si din vedere electoratul. Stim ce a urmat.
P.P.S. Foarte buna analiza de pe blogul d-lui Calin Popescu Tariceanu. Mesaj clar, liberal!
Trimiteți un comentariu