18 iun. 2009

Note in graba despre emisiunea cu Gabriel Liiceanu


Scriu pe scurt, sub impresia emisiunii de la Realitatea TV ce l-a avut drept invitat de marca pe domnul Gabriel Liiceanu (GL), alaturi de Adrian Ursu (moderator) si Emil Hurezeanu (invitat)

- GL vorbeste frumos, insa eludeaza temele fundamentale despre presedintele Basescu.
- Eluziv, GL pare a fi oarecum in defensiva. Alunecos si insidios, aceasta ipostaza nu-l prea prinde. Face un balet intelectual, din pacate nu este un balet gratuit, asa cum te-ai astepta de la GL.
- Nu pare sa accepte ca nu conteaza numai ideea, ci si cel care o reprezinta.
- Am aflat de la GL ca presedintele este prea mult bagat in sema si tocat “de duminica pana joi”. Ca, de fapt, el a vorbit liber, si ca nu e cazul ca presa sa-l toace atat. Totusi Liiceanu nu spune si faptul ca, atunci cand s-a exprimat liber, Basescu era in sedinta de Guvern, deci nu vorbea chiar la liber.
- Ramane cum am stabilit anterior pe acest blog: nu conteaza pentru GL decat Condamnarea Comunismului! Senzatia data de afirmatiile sale este ca pentru asa ceva, el, Liiceanu, e in stare sa treaca peste orice! Imi lasa impresia ca pare dispus sa treaca peste multe, de la numirea fiicei presedintelui in Parlamentul European, pana la etichetarea lui de catre Basescu drept intelectual = filosof = tampit.
- Orbirea mimata de GL e si o justificare. El nu admite ca aceste lucruri sunt adevarate, dar pare sa constientizeze ca sunt, pare sa constientizeze foarte bine situatia reala, cu atat mai mult cu cat e evident ca discutia se invarte, orice ar face, tot in jurul lui Basescu.
- Desi e clar ca nu sunt de acord cu GL, Ursu si Hurezeanu i-au acordat acestuia mult credit si au fost mai mult decat amabili.
- Ideea lui GL, conform careia intelectualii se sacrifica pentru o functie, nu sta in picioare. A neglija complet aspectul avantajelor materiale, asa cum GL o face, este un aspect neproductiv. Da, si-au meritat functiile, cum Hurezeanu si recunostea, dar nu asta li se reproseaza. Societatea civila si presa le reproseaza acestor intelectuali ca si-au tocit simtul critic si ca vad cu un singur ochi!
- Lui GL pare sa-i ajunga o declaratie de condamnare a comunismului, iar de efectele sale nu se mai preocupa.
- Fiica pesedintelui e “o lume in care nu doreste sa intre” Da, nu-i place. Nu-i place intrarea EBei in politica. Uf, macar atata recunoaste!
- Adrian Ursu ii de peste nas lui GL prin Eba; prin filmuletul cu Eba. Liiceanu spune ca e o suita de confuzii enorme. GL gliseaza lateral pe subiect. Spune ca un intelectual care tine la statutul lui nu poate sa faca politica angajata. “Nu merge!” – afirma GL. El sugereaza ca a ales sa nu faca politica pentru a ramane un om liber. Nu explica de ce a ales, totusi, sa taca, el care dadea ora exacta in aproape orice domeniu. “Nu cred ca are (Eba – n.n.) experienta necesara pentru a reprezenta Romania” – GL dixit.
- GL afirma ca actul de condamnare a comunismului e un pas simbolic, primul pas care s-a facut. Al doilea pas e raportul care s-a pus in miscare acum. Al treilea pas Basescu inca nu l-a facut, afirma GL.
- GL vorbeste despre dactilografa sa, santajata de securitate, apoi trece la Nikolski si Plesita. Da, are dreptate in ceea ce-i priveste pe cei doi tortionari. Dar nu pare sa inteleaga cu nu poti sa-i condamni pe cei doi cu si prin intermediul lui Traian Basescu.
- Interesul public e impins catre barfa, spune GL. As adauga ca acesta e un bun argument spre a-l scuza pe Basescu si gafele sale!
- Toader Paleologu: "O ţară mare poate să-şi permită şi un bou drept preşedinte, una mică are nevoie de un intelectual. Noi suntem la mijloc" – citatul din Paleologu (pus de Realitatea TV pe ecran) e demn de a fi citat intr-o antologie a umorului negru, spune GL.
- Hurezeanu spune ca nu l-a amagit pe presedinte asa ca nu are de ce sa-l dezamageasca. (Spre deosebire de Liiceanu) Hurezeanu spune ca isi rezerva libertatea de a critica. GL intrerupe urzicat “... aveti inpresia ca eu nu am libertatea ...” Cred ca in acest moment GL, precum chelul, si-a cam pus mana-n cap!
- Pe parcursul intregii emisiuni Hurezeanu e politicos dar intepator, iar GL pricepe unde vrea sa bata, desi se face ca ignora orice aluzie.
- Emisiunea se incheie cu un pat (nu mat), cu inmanarea unor volume etc.
- Concluzie: GL nu pare sa constientizeze ca Basescu e trecator. Si nici ca a inmanat o tema grava, Dosarul Comunismului, unui impostor!

P.S. - Sunt note facute in graba, scuze pentru citatele aproximative, pentru prescurtari si elementele ignorate

P.P.S. - Nu inteleg de ce in timpul emisiunii a fost difuzata o reclama la editura Humanitas, ca si cum filosoful si-ar fi cumparat intrarea pe post cu o reclama platita, in genul practicat de OTV
Cei care nu au vazut emisiunea au ocazia sa vada inregistrarea ei postata pe site-ul RTV: AICI

18 comentarii:

atreides spunea...

Am vazut emisiunea printre picaturi. Atat cat am vazut, am ramas cu senzatia ca Liiceanu o da pe dupa tufis. Spunandu-ne noua patetic ce rau a fost sub comunism (ca si cum noi n-am fi trait atunci) si ce mare chestia a facut basescu cu condamnarea comunismului, chestie care pare sa ii scuze orice porcarii ar face...In fine, jalnic. In alta ordine de idei, felicitari pentru banner, am vazut emisiunea de azi in care a fost si paparuda asta, in care s-a certat cumplit cu Tolontan, tipa e o toapa de nu se poate, asta e mai rea decat udrea...

Lilick Auftakt spunea...

@Atreides

Liiceanu - jalnic cu scuzele si cu baletul, iar toapa e un pericol public. O comunista.

Daurel spunea...

Cum ar fi sa iasa GL cu :"Am gresit, imi cer scuze" . Ar fi sfarsitul carierei...Un intelectual, daca este intelectual adevarat, iese printr-un balet...

madalina ionescu spunea...

emisiunea de la 10 pm a fost partea a II/a a prezentei lui la RTV, joi, ca a mai fost o repriza, de la 7 sau 8, nu ma stiu. I-o fi [placut la eolian...Si la prima parte ne-a pocnit in moalele capului cu un cuvant - obsesivitate, ca obsesie era prea de tinichigii.

Lilick Auftakt spunea...

@Daurel

Stai ca acum trebuie sa mai condamne impostorul national si "13-15". El care pe vremea aia era de partea minerilor.

@Mada

Daaa. Trebuie o diferentiere clara. :))

GS spunea...

M-a scos, zice ca e overcapacity. Drum bun si da-ne de veste :)

Lilick Auftakt spunea...

@GES

Da. Au intrat cei de peste Ocean. In turme. :) Vorbim! :)

Paratraznetul Fanica spunea...

am urmarit vreo 15 mintue din emisiune dupa care am inchis. mi se parea ca liiceanu ma ia de proasta. mi-am dat cu parerea la mine pe blog. foarte trist. chiar m-am enervat.

Lilick Auftakt spunea...

@Paratraznetul Fanica

Am citit la tine si ti-am raspuns. Asa e, ne crede tampiti. Crede ca putem delimita presedintele Romaniei care condamna comunismul, de persoana acestuia, fost comunist si securist, care inca promoveaza tacticile comuniste.
Si mai crede ca ceea ce gandeste Traian Basescu cu voce tare, atunci cand jigneste o tara intreaga, e un fapt minor pe care presa nu trebuie sa il prezinte.

Vania spunea...

De la domnul GL nu mă aştept la nimic gratuit, nu ştiu exact din ce pricini...

Pisica 13 spunea...

Corect e "coţofenei" ... găseşti la mine pe blog imaginea corectată.

Draghi spunea...

Chiar asa, Ritzi-Pitzi e exact tipul de activista UTC de pe vreme lui Ceausescu. O tzatza aroganta plina de tupeu, care se crede invincibila pentru ca are partidu' in spate. Liiceanu e doar un individ care vrea sa o duca bine in umbra "iubitului conducator reloaded".

Gheorghe spunea...

Buna atitudinea lui Dinescu :)

Draghi spunea...

I-as aminti lui Liiceanu un citat care ii apartine: Consider că cei care au trădat sunt cei care l-au servit pe Ceauşescu, nu cei care s-au luptat cu el“. Si va rog, sa nu-mi spuna nimeni ca nu observa similitudinile dintre regimul ceausist si cel a lui Basescu. Iar daca face ceea ce face in serviciu comandat, nu doar din lichelism, atinci sa stie ca exista si o pedeapsa pentru acest gen de tradare.

Lilick Auftakt spunea...

@Vania

Sunt mai multe pricini. :)

@Chat

Rezolvat!

@Draghi

Am postat si cu activista hoata.

@Gheorghe

Merci. Excelent.

@Draghi

Asa e. Si... mai mult. Pentru cine face ce face Basescu? Toti cei care mai traiesc si care au luptat impotriva comunismului i se opun azi si lui Basescu. Sa insir cativa? Diaconescu, Goma, Doina Cornea, Dinescu... de la Romania Libera: Creanga, Bacanu. Apoi Radu Portocala... si muulti, multi altii. Liiceanu e un ticalos. Nici nu stiu daca mai merita sa comentam ceva.

Pro DOC spunea...

Gabriel Liiceanu, pupin intre pupini

Urmarindu-l si eu aseara pe dl. Gabriel Liiceanu am avut impresia ca filosoful a ramas incremenit intr-un ciot din fostul lui discurs, asa cum, (ne-a spus el candva), unii raman incremeniti intr-un proiect vetust. Am ascultat un ciot de discurs frust, inflexibil si monoideatic, pe care Liiceanu a reusit sa si-l impuna peste vocea moderatorului (Adrian Ursu, pe care l-a cam ignorat, daca nu l-a taiat brutal, ca si cum nu l-ar fi considerat un partener demn de dialog), dar si peste vocea lui Hurezeanu, pe care parea ca-l asimileaza oarecum jurnalistilor frivoli si analistilor politici, categorii inferioare filosofilor - cum altfel ?

Discursul lui Liiceanu s-a redus la ideea monocorda ca el nu il sustine pe presedinte, ci doar niste principii din propria-i tabla de valori, principii al caror unic promotor s-a angajat la un moment dat a fi presedintele.

E vorba despre condamnarea oficiala a comunismului.

Spre finalul "Orei de foc", Liiceanu, care parea destul de iritat de prea multele nuntari puse in discutie de interlocutorii sai, a concedat ca, de fapt, condamnarea comunismului din decembrie 2006 a fost una "de catifea". El a comis astfel o trimitere fortata la conceptul revolutiei de catifea din Cehoslavacia anului 1989. Asocierea cu revolutia ceha este o mistificare, din moment ce acolo evenimentul (de catifea) a dus la inlaturarea pasnica a comunistilor de la putere si la instaurarea democratieie, pe cand, la noi, condamnarea "de catifea" nu a dislocat nici macar un comunist ori un securist din trunchiul puterii. Nici nu avea cum, din moment ce "judecatorul" - jucator in varful trunchiului, era si este nimic altceva decat un exponent al "condamnatilor oficiali".

Cerbicia cu care Liiceanu isi justifica sustinerea fata de presedinte si singularitatea argumentului sau imi amintesc de ratiunea suprema, dar falacioasa! a ultimilor avocati ai comunismului. Potrivit acestora, comunismul ar fi fost in esenta bun fiindca s-a opus nazismului criminal.

Aseara, la Realitatea TV, filosoful peratologiei a comutat mereu discutia de pe temele sensibile propuse de gazde pe un univers de discurs limitat, convenabil lui insusi. Pentru asta a facut repetate si energice apeluri la ceea ce Noica numise "limitatie", adica la restrangerea si concentrarea dialogul pe tema cu care se simtea confortabil. A incercat sa impuna impresia ca tot ceea ce cade in afara universului de discurs acceptat de el este complet lipsit de importanta.

Din aceste motive, mie, aseara, Liiceanu mi s-a parut mai mult politruc decat filosof. (Pentru Noica, "limitatiile" unui univers de discurs sunt limite care nu limiteaza discutia, ci doar o circumscriu intr-o maniera elastica, permitand totodata comutarea gandirii articulate de la un univers de discurs la altul.).

Liiceanu a recurs si la impolitetea de a nu-si lasa interlocutorii sa-si duca ideile sau intrebarile pana la capat, taindu-le frecvent vorba, pentru a-i readuce, autoritar, intre limitele universului lui de discurs. Ba, prin ton si atitudine, a mai si sugerat ca Adrian Ursu ar fi prea "subtirel" intelectual pentru a fi chiar luat in seama, iar Hurezeanu destul de "compromis" de balacirea in troaca presei.

Desi a spus ca intre a fi intelectual sau politician a optat pentru prima varianata, mie mi s-a parut ca, aseara, Gabriel Liiceanu a dovedit mai multe aptitudini de pedelist decat de filosof.

Lilick Auftakt spunea...

Asa e, @Pro Doc

Doar a "tradus" vorbele lui Basescu de pe un plan superior.
Insa filosoful Liiceanu e azi doar un scriitor fara public. "Canta" la sala goala. Sau, ma rog, daca public poate fi numit grupusculul din care fac parte Preda, TRU... si alti cativa oportunisti... atunci "canta" pentru ei.

Asa e, si pe Ursu si pe Hurezeanu i-a tratat de sus. "Un intelectual ca mine"... Uite ca un intelectual ca el nu e sprijinit decat de cativa alti intelectuali compromisi prin faptul ca s-au infipt la ciolan. Atata vreme cat el insusi face parte din Fundatia PD-L... sa ne scuteasca cu aerele lui superioare. Il consider coleg cu EBa.

Petru Clej spunea...

Citiți articolele:

Nu s-ar cuveni o grevă a gîndirii? de Liviu Antonesei și

„Noi muncim, nu gândim”, deci… Ţară, Ţară vrem… ospătari! de Ovidiu Ivancu

în Revista ACUM www.acum.tv