12 iun. 2009

PNL si pretentiile electoratului din urban.



“A da vina pe alţii este obiceiul perdanţilor, şi cum noi nu suntem perdanţi nu ne vom angaja într-un asemenea joc. Trebuie, totuşi, să ne punem întrebarea: este destinul PNL-ului să rămână pe vecie al treilea partid în ţară? Putem să avem 8% ori 20%: aceasta contează mai puţin câtă vreme ne măsurăm performanţa în maniera aceasta, care nu ne permite să ne ridicăm mai sus de locul al treilea. “ – Crin Antonescu

PNL nu a reusit sa convinga. Si, cu ocazia asta, liberalii au aflat ca nu au 20% garantat. Cea mai mare parte a votantilor din urban, educati, pe care mizau, au stat acasa. In primul rand trebuie stiut ca votantii educati sunt cei mai sensibili, pretentiosi si orgoliosi. Si, prin urmare, cei mai volatili. Dar de ce nu au reusit liberalii sa atraga acesti votanti?
Simplu: Lista.
Exista doua tipuri de “listaci”:
1. Cei “de vitrina”: pentru care partidul ar trebui sa plateasca ca sa ii aiba, pentru ca doar numele lor aduce voturi. De tipul Weber, de exemplu. Sau Daianu. Macovei (in cazul PD-L)
2. Activistii: care de obicei intra pe liste fie pentru ca dau ei bani, sponsorizeaza partidul, fie ca au avut o activitate intensa in partid de-a lungul anilor. Unii dintre ei, e adevarat, au confirmat. E vorba de exemplu de Adina Valean, cu o activitate performanta in PE.

Liberalii au mizat de data asta pe tipul nr. 2 de “listaci”. Au gresit. “Lista Basescu” – atentie, nu lista PD-L, care pornea de la locul 5 in jos - a fost mai atractiva pentru electoratul din urban. Plasarea numelui Weber pe locul doi, si disparitia lui Daianu, sau a lui Cioroianu, a fost o tactica gresita. Probabil ca daca nu era Weber pe lista, PNL obtinea chiar mai putine voturi. Il auzeam pe Ludovic Orban spunand ieri, la Antena 3, ca in alegerile din toamna nu va mai fi asa, pentru ca multi, in aceasta campanie, i-au spus ca vor vota cu Crin. Poate vor vota. Nu stiu. Dar daca Crin Antonescu nu se va afisa cu personaje din tipul nr 1 de potentiali “listaci”, nume care aduc voturi, nu are cum sa intre in turul 2, oricat s-ar agita. Inca o data: atentie la sensibilitatea, pretentiile si orgoliile celor din urban.

15 comentarii:

Claudia Muresan spunea...

Renate Wber, n'a fost pe 2, ci pe 3. Si mai rau. Adina Valean cred ca putea fi pe 3'4, ca sa nu se spuna ca a fost impinsa in fatza din motive amoroase. Merita sa fie pe liste, oricum. Iar Norica Nicolai numai acolo nu avea ce cauta. La televizor, cu Monica Macovei, pareau Toma Alimos in disputa cu 'Manea grosul si-artagosul'. Ce trebuie sa faca liberalii e, cum se spune, "think business". Daca un prieten iti maninca din voturi sau din credibilitate, manifesta-ti prietenia in alt fel, nu punindu-l pe liste sau dindu-i functii carora nu le face fatza.

CRadu25 spunea...

In mod cert ai dreptate. Greseala mare s-a chemat si punerea in fruntea listei a Noricai Nicolai care face parte din a treia categorie - cei care trag lista in jos. Nu stiu ce o fi fost in capul sefilor de la PNL - probabil sa o "rasplateasca" pentru colegiul parlamentar ratat - dar decizia a fost mizerabila. Fie si numai din aceasta cauza PNL a pierdut 1-2 procente acum. Antonescu trebuie sa iasa din letargie si sa inceapa sa miste. Degeaba ne declaram bunele intentii daca nu facem nimic sa le punem si in practica. Si numai cu mesaje pentru membri si sustinatori nu faci nimic :( .

Liviu spunea...

Desi persoanele din capul listei sunt importante, cred ca ar fi o naivitate sa punem pe seama lor procentul bun sau slab obtinut de un partid.

In primul rand, persoanele interesate de politica si cu nivel de educatie ridicat, care sunt sensibile la asemenea chestiuni, sunt putine la numar. Marea masa a alegatorilor voteaza un partid dupa cu totul alte criterii.

Cinic spus, poate un partid sa-l puna pe lista si pe Tutankamon, ca electoratul va vota lista cu conditia ca partidul sa stie sa mobilizeze alegatorii prin metodele cunoscute (nu neaparat ilicite!), cu minciuni bine ticluite si evitand gafe majore in campania electorala.

Fara a avea o simpatie deosebita pentru Norica Nicolai, a sustine - precum unii colegi - ca plasarea ei in fruntea listei PNL a costat partidul 5% mi se pare cel putin o naivitate. Or exista sondaje care sa confirme acest lucru? :)

Pro DOC spunea...

Draga Lilick,

Doar atat: ai dreptate suta la suta.

Daca vrea sa afle ce asteapta electoratul liberal, Crin Antonescu ar face bine sa citeasca zilnic blogul tau!

Anonim spunea...

Renate Weber a fost pe 3 din pacate, nu pe 2

[D][S][N] spunea...

Tind sa cred ca aceasta este totusi o problema secundara, nu de neglijat, dar secundara.

Paratraznetul Fanica spunea...

Pe mine m-a deranjat prezenta Noricai Nicolai in varful listei PNL, desi probabil, din punctul lor de vedere, a fost o miscare oportuna.

codeus spunea...

Ce nu inteleg Lilick sunt anumite rezultate a votului.sa nu-mi spuna nimeni ca un om cu studii superioare poate sa puna"botul2 la comportamentul "desanţat"al pedeleilor.si-mi pun intrebarea oare ce s-a intamplat? chiar atat de "anesteziat" e poporul asta incat nu mai vede evidenţele sau am ajuns sa ne batem joc de propria soarta? oricat le-as cauta in coarne fostelor guvernarinu am sa reusesc niciodata sa egalez aroganţa si marlania pedeleilor.si atunci intreb pe toata lumea chiar asta ne dorim?nu vedeti nici acum in ultimul ceas ce ne asteapta daca Basescu iese din nou presedinte si se merge in continuare pe aceasta guvernare?

Lucia Verona spunea...

Nu cred că lista e problema, ci faptul că, pe vreme de criză, electoratul natural al liberalilor tinde să se micşoreze.
Pe de altă parte, povestea cu locul trei nu e o "fatalitate" autohtonă. Faptul că grupul ALDE este al treilea din PE demonstrează interesul limitat pentru politicile liberale.
Sigur că aş fi preferat ca PNL să ia mai multe voturi (evident, în dauna portocaliilor), dar cred că ar trebui analizată şi preformanţa altor partide liberale din UE. Unele au cîştigat faţă de precedentele alegeri, altele au pierdut, dar scorul ALDE a rămas cam acelaşi. Trebuie să existe ceva comun între PNL şi alte partide liberale care au pierdut voturi.

Lilick Auftakt spunea...

@Claudia

Aha. Am gresit cu locul 2, da. Nu stiu de ce am avut impresia ca Weber a fost pe 2. Adina impinsa din motive amoroase... ma rog. Daca nu era competenta la Bruxelles, si nu vedeam asta dinainte cu mult sa se faca lista, poate ma deranja. Dar asa nu ma deranjeaza deloc. A stiut Tariceanu de ce a pus-o data trecuta pe liste. A meritat.
Corect cu prietenia. Si eu zic la fel.

@CRadu25

Categoria numarul 3 nici nu am mai pus-o. Ma gandeam ca nimeni nu si-ar face o lista introducand si astfel de oameni. Sa-ti spun sincer, am tot asteptat MOTIVUL pentru care au schimbat lista castigatoare din 2007. Am asteptat sa ne spuna de ce a trebuit sa votam lista asta. Liberalii nu au vorbit deschis despre asta, si noi nu suntem roboteii portocalii care voteaza si un rahat desenat pe buletinul de vot, daca asta impune Basescu.

In sectorul 1 PNL a avut un scor bun. Mai bun decat pana acum. Dar acolo aduce voturi numele Chiliman si faptul ca e un sector liberal, deci a a avut parte de campanie liberala din plin.

@Liviu

Fa diferenta. Gandeste-te la 2007 cand si persoane care voteaza Basescu au preferat lista cu Weber si Daianu. Si uita-te acum cati liberali s-au strambat auzind numele Norica. Sau cati pedelisti au spus acum: votez pentru Monica. Sau pentru cei 3-4 pusi in frunte de Basescu. Eu chiar nu m-am referit la mase mai sus. M-am referit la un anumit tip de electorat.

@Pro Doc

Ma tem ca nu citeste... Poate trebuie sa strigam mai tare? :)

@Mihai Voicu

Din pacate... Da, am aflat. Se putea si mai jos? :)

@DSN

Si care e aia principala pentru a atrage acel tip de electorat? Totusi lista e prima care iti sare in ochi cand votezi.

@Paratraznetul Fanica.

As vrea sa ne explice de ce a fost o miscare oportuna. Poate am intelege... Eu deocamadata nu am gasit nicio explicatie pe care sa o pot oferi alegatorilor/cititorilor. Daca gaseam una, serios ca o ofeream. Dar ai vazut, nu am putut sa scriu nimic de bine de Norica in campania asta. Doar poate... ca nici Monica nu e mai breaza. Dar asta convinge pe cineva sa voteze PNL?

@Codeus

Basescu a fost smecher. Sa stii ca multi nu au pus botul la PD-L. Ii injurau cot la cot cu noi. Totusi... au spus: dar mai bine votez cu Monica si cu Preda. Raul mic, stii tu.


@Lucia

Sigur exista un paralelism intre PNL si alti liberali din afara. Insa aici nu era cazul sa se piarda votanti, pe o guvernare infecta PD-L/PSD.

Anonim spunea...

http://www.inpolitics.ro/articole/41415/EXCLUSIV-Obiectiv-politic-se-cauta-o-casa-pentru-EBA-la-Bruxelles.html


astea da probleme politice

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim

Hahaha. Asta-i buna!

alex.dumitrascu spunea...

INTEPRETERS in the European Parliament trying to translate the remarks of George “Gigi” Becali may struggle. Even in his native Romanian, his puzzling syntax and coarse slang make him a butt of satirists. The interpreters may also blench at what he says, especially about Jews, gays, Roma (Gypsies) and women. But they may be spared this for the time being because a court has banned the newly elected Mr Becali from leaving Romania pending a criminal trial for kidnapping.

sursa:
http://www.economist.com/world/europe/displaystory.cfm?story_id=13832627

Urmeaza "prestatii" demolatoare si pentru pedele.

Unknown spunea...

De ce credeti neaparat ca doar lista a influentat electoratul urban? De ce nu luati in calcul si promisiuni ale alesilor locai liberali lasate in coada de peste cand era timpul sa fie puse in practica??? Eu cred ca lista a contat cam 60% iar ceilalti 40% au reprezentat nemultumirea fata de alesii locali! nu pot sa cred ca daca omul vede ca in comunitatea lui un primar liberal se apuca serios de lucrarile necesare ( si cea care sare imediat in ochi e totdeauna infrastructura care e deficitara inca peste tot in Romania!) se mai uita la lista cand e vorba sa mearga la vot! Un primar care face treaba buna atrage si electorat indecis nu numai convinge electoratul propriu sa vina sa voteze!!

Lilick Auftakt spunea...

@Ion

Simplu: pentru ca acolo unde sunt primari liberali, in majoritatea locurilor adica, scorul a fost foarte bun. Uita-te la tine, in sectorul 1. Cel mai bun scor.