11 iun. 2009

Viclenia taraneasca a "crocodilului" politic


Incep prin a-l cita pe Andrei Manolescu, din textul pe care va rugasem sa-l cititi la postarea precedenta:

“O vreme, Traian Băsescu s-a dovedit mai abil în a-şi conserva sprijinul din partea intelectualilor. Fără a emite el însuşi pretenţii de mare învăţat, a părut a lăsa în jurul lui destul loc liber în care să se desfăşoare orgoliile intelectualilor recunoscuţi.”

Si acum as vrea sa va propun sa facem o paralela intre intelectualii care l-au sprijinit pe Traian Basescu, incepand de la Alina Mungiu Pippidi care a regizat in 2004 sceneta “Draga Stolo”, si Ion Gheorghe Maurer, cel care l-a sprijinit si impus pe Ceausescu in 1965, contra lui Gheorghe Apostol.

Ion Gheorghe Maurer, printre putinii intelectuali autentici ai PCR dupa ce Patrascanu a fost omorat, a cazut in aceeasi capcana in care au cazut si “neptunistii” de azi. Si-a imaginat ca il poate manipula pe Ceausescu. Si-a imaginat ca manipuland va putea sa conduca din umbra. Asta pana in 1974 cand a fost el insusi marginalizat, se spune ca pensionat. In orice caz, manipularea nu a functionat.

Ceea ce nu a inteles Maurer, decat foarte tarziu, si ceea ce nu inteleg, se pare, astazi, nici intelectualii din spatele lui Basescu, e faptul ca personaje de tipul Ceausescu sau Basescu au un soi de viclenie taraneasca pe care ei nu o pot intelege si controla. Prin acest tip de viclenie, personaje ca Ceausescu sau Basescu castiga usor adepti, si pot pune la cale proiecte personale – de clan- pe termen lung si foarte lung, fiind in stare sa calce pe cadavre, indiferent daca sunt ale celor care odinioara i-au sprijinit. Iar exemplul Alina Mungiu Pippidi e unul indiscutabil.

Nu inteleg cum un intelectual ca Tismaneanu, care mananca istoria partidului comunist pe paine, nu ar fi inteles si prevazut lucrurile astea. Cum nu a prevazut ca Traian Basescu, la fel ca si Nicolae Ceausescu, isi va pregati si impune progeniturile pentru a ne conduce.

Nu am decat o explicatie. Ca sa ii scuz, cumva... Acum, in ultima instanta, daca si-au dat seama, daca au realizat aceste lucruri mai mult decat evidente, aleg sa ramana ca negociatorul langa crocodilul politic pe care l-au creat, sperand, in ultima instanta, ca vor fi ultimii haliti.

34 de comentarii:

[D][S][N] spunea...

Ce mi'a placut asta cu crocodilu'!
Eu i'as fi zis soparla, cel mult gusterul !... :D

Lilick Auftakt spunea...

@DSN

Nu i-am zis eu crocodil. Ci Churchill. Caci nu e vorba doar de Basescu. In cazul asta si de el. :)

tony spunea...

Pupincuristii (ca sa nu le zic zdrente) nu se gandesc ca idolul lor se joaca cu focul si ar putea avea,daca insista,soarta lui Ceausescu?

bagatare si punct ro spunea...

foarte bine scris si foarte bine justificat articolul tau. mi-a placut faza cu "viclenia taraneasca". bravo.

Lucia Verona spunea...

Da, bun articol! 'Telectualii care l-au sprijinit pe Băsescu ar trebui să ştie cu cîtă viteză se debarasează acesta de cei care l-au ajutat. Deci singura circumstanţă atenuantă ar fi prostia.

Lilick Auftakt spunea...

@Tony

Da. E grav daca am ajuns sa gandim asa. Practic, nu se poate sa se mai ajung la asa ceva. Insa, teoretic, scarba celor multi care nu au votat, poate fi la un moment dat manipulata. Si cine stie de cine... Si in ce sens. Mi-e si frica sa ma gandesc.

@Bagatare

Merci mult. Nu am inventat eu. Se foloseste. Dar acum nu mai stiu cine a spus primul. :)

Pro DOC spunea...

Excelent entry-ul tau, Lilick!

Ai intuit perfect esenta relatiei dintre Basescu si intelectualii lui. Sa ne amintim ce a spus unul dintre ei. Alina Mungiu Pippidi, in "Romania libera" din 20 iunie 2007, si-a publicat aticolul "Intelectualii si puterea. Un raspuns pentru Doina Cornea"

De remarcat in primul rand fraza: "Credeti-ma, daca Basescu nu va fi la inaltimea mandatului sau, aceasta generatie il va detrona rapid. Lucrurile s-au schimbat in aceasta privinta. Oamenii nu se mai tem. Aveti putina incredere!"

Din pacate, aici nu o pot boldui aceasta fraza. Merita sa o vedem in context:


"Oamenii vor ca Traian Basescu sa schimbe regulile jocului in politica. Dvs. va plac aceste reguli ale jocului? Nu credeti ca mai bine il ajutam sa faca asta, ca nu poti reusi asa ceva decat de pe o asemenea baza populara, decat sa dam apa la moara unei mari cardasii compuse din securisti, escroci si frustrati (ultimii cuprinzand multi prieteni comuni de-ai nostri)?
Stiu, va e teama ca asemenea ajutoare nu raman niciodata dezinteresate si ca, prinsi in plasa nevoilor, doar oameni suntem cu totii, fie ca e vorba de o ambasada sau de o sinecura mai modesta, o sa ne uitam spiritul critic pe parcurs si vom crea o problema mai rea decat cea de la care am pornit. Draga doamna Cornea, nu cunoasteti, asa cum cunosc eu, generatia noastra europeana, generatie de succes in lume, nu la noi, care alege sa nu aiba BMW, desi si l-ar putea permite. Unii sunt in Romania, altii sunt departe, dar tot cu noi, pe forumuri sau la vot. Credeti-ma, daca Basescu nu va fi la inaltimea mandatului sau, aceasta generatie il va detrona rapid. Lucrurile s-au schimbat in aceasta privinta. Oamenii nu se mai tem. Aveti putina incredere!
Dar, ca sa fim si mai siguri, ma alatur ingrijorarii dvs. si fac doua apeluri.
Al doilea apel este catre diversi intelectuali amici ai mei. Prieteni, aveti tot dreptul sa-l admirati pe Traian Basescu. Trec cu vederea si daca spuneti da cand va ofera una sau alta dupa ce v-ati exprimat aceasta admiratie in mod indelungat, chit ca unii ar interpreta asta ca o plata. Dar odata ce ati spus da, nu mai fiti adulatorii necritici ai lui Basescu. Zau, nu ii faceti nici un bine. Ii faceti rau."

Lilick Auftakt spunea...

Da, @Lucia.

Dar ma tot feresc sa spun asta, desi ei nu au argumente cu care sa ne combata pe tema ascensiunii clanului Basescu, ascensiune care nu se va opri aici. Voci stinse acuza partidul pentru ca s-a prostituat politic. Prin asta se gandesc ca si-au facut datoria. Ca e de ajuns. Hmm..

tony spunea...

Chiar ma astept ca un intelectual neptunist sa scrie o carte dupa ce va dezerta: "Orizonturi portocalii"

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

Merci. La fix ai venit cu citatul. Doina Cornea l-a mirosit imediat pe Basescu. Mi-e teama ca nu vom mai avea in viitor oameni ca ea (si nu numai), care sunt in stare sa prevada pe termen lung ascensiunea unui om politic.
Dar Alina Mungiu se insela. O data ca s-a increzut prea mult in "generatia noastra europeana, generatie de succes in lume, nu la noi, care alege sa nu aiba BMW, desi si l-ar putea permite.". Aceasta generatie nu s-a implicat si nu se implica. Apoi ca a crezut in bunul simt al intelectualilor care dupa ce si-au luat "portia de miere" de la Basescu l-ar putea si critica. Ok, ea incearca asta. Dar e cam singura. Nu ii da de gandit?

Lilick Auftakt spunea...

@Tony

Haha. Ar fi foarte interesat. Chiar si "Orizonturi maro". :)))

Desi dezertarea cea mai interesanta chiar nu mai cred ca se va produce din sanul intelectualitatii. Ci poate chiar din sanul activului de partid.

Pro DOC spunea...

Lilick,

Abia astept sa vad generatia de intelectuali portocalii care va pune umarul la detronarea rapida a lui Basescu. Nu vezi ce inghesuiala de "detronatori" e pe langa crocodil? :))

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

Ii vad. :))

Ramstein spunea...

@Pro Doc

Probabil ca A.Mungiu-Pippidi si-a inghitit, deja, cu totul frazele pe care le-ai citat :)

Cu cat cineva este mai sus, cu atat caderea de la inaltime e mai dura. Cam asa e si cu naivitatile celor cu mai multa instruire (si naivitatile pot avea alta "magnitudine").
Oricum, pentru orgoliul celor care mai ieri ridicau in slavi basescul, o recunoastere (in stilul "Tudor Postelnicu") ca s-au inselat este dificila.

Pro DOC spunea...

@Lilick
Vorba ceea, draga lui Boc: Pusca si cureaua lata, ce barbati erau odata! :))

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

Pai da. Ma gandesc cat e de dificila, si tocmai de aia nu ma astept la recunoasterea asta.


Erau odata... Da. Poate Berceanu. Boc in niciun caz. Dar nici Berceanu nu mai e. Tocmai l-a facut Vosganian "lipitor de afise pentru EBa", ceea ce cred ca nu i-a picat deloc, dar deloc bine. Eheee... si ce barbati erau odata. :))

Pro DOC spunea...

@Ramstein
Poti, te rog, sa-mi dai link la articolul lui Postelnicu la care te referi? Multumesc anticipat.

P.S. Andrei Postelnicu este acum unul dintre consilierii lui Geoana. Partea buna e ca isi asuma public aceasta calitate, pe care o mentioneaza in subsolul articolelor sale. Nu ca... stim noi cine, care si cu sacii in caruta si cu sufletul in rai. :)

Pro DOC spunea...

Ehei, Lilick, dar ce barbati erau odata Liiceanu, Plesu, Patapievici, cartarescu. Acum pustile si curelile lor late sunt la picioarele "crocodilului".

Lilick Auftakt spunea...

@Ramstein

"Pai da. Ma gandesc cat e de dificila, si tocmai de aia nu ma astept la recunoasterea asta." _ asta cred ca trebuia sa iti scriu tie dar m=am incurcat. Scuze. :)

Ramstein spunea...

@Pro Doc

Ma refeream la celebrul "Am fost un dobitoc!" al lui Tudor Postelinicu - declaratie facuta dupa revolutie, la judecata (de apoi)

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

Si cred ca in curand o sa le cada si pantalonii in vine. :))

Pro DOC spunea...

@Ramstein

Multumesc.
Deci te-ai referit la postelnicul Tudor. Pai ala a admis ca a fost un dobitoc numai cand i-a ajuns funia la gat. Pana atunci precis s-o fi crezut si el vreun geniu mai mititel al Carpatilor. :))

Ramstein spunea...

@Pro Doc

Desigur, sunt nuante... Eu priveam strict faptul ca acea mea culpa a fost facuta "in gura mare". :)
Deocamdata, unii dintre "intelectualii lui basescu" doar mormaie - A.M-P ceva mai mult; cred ca merita apreciat in mod special gestul ei facut NU atunci cand a pierdut ceva, ci atunci cand i s-a oferit ceva

Lilick Auftakt spunea...

@Ramstein

Sper ca AMP, la randul ei, sa primeasca deschis si criticile si laudele.

hendrix spunea...

Vazand tema abordata mi-am adus aminte de cele scrise de mine ieri, tot pe acest blog:,,Tin sa-ti spun un singur lucru: fiind un tip foarte viclean, i-a facut sa-i creada pe greii din Biroul Politic sa mizeze pe el, crezand ei ca il vor putea manipula. A fost taman invers. Ajuns la putere, I-A ELIMINAT PE TOTI! Trebuie sa retii un singur lucru: a facut totul de unul singur! Fara sustinerea nimanui, darmite a unui intelectual!
Marea lui lovitura de imagine a fost asazisa lui independenta fata de Moscova!!! Si-a confectionat o aura de oponent al Moscovei, bazandu-se pe puternicele resentimente ale romanilor fata de rusi. Excelent marketing electoral, nu-i asa? A pus bazele unui natinalism desantat, mai exact al unui national-socialism. Evenimentele cauzate de invazia rusilor in Cehoslovacia a dus la consacrarea sa ca un adevarat dizident antiMoscova! Ha ha ha ha ha (hahait basescian)! Asta a fost cea mai mare TZEAPA data poporului roman. Un popor naiv, ca o demoazela ieftina care se conduce dupa deviza ,,Minte-ma, dar minte-ma frumos!". Chiar si marele anticomunist Goma a fost inselat de imensa MINCIUNA, intrand in acel august 1968 in pcr, dar s-a dumirit repede de minciuna.
A doua TZEAPA data de ceasca a fost data Occidentului si SUA. A reusit sa convinga ca el era un om dizident fata de Moscova. Citesc chiar acum ,,Orizonturi rosii'', celebra carte a generalului Pacepa si ma cutremur! Recomand cartea oricui doreste sa inteleaga ce a fost atunci in tara asta, cum a fost posibila dictatura lui ceasca.
Intelectualii lui ceasca? O buna parte au aparut ca reactie la falsa lui imagine de dizident al Moscovei. Nu pot fi acuzati prea drastic, in mod sigur de naivitate. Cei mai scarbosi 'telectuali au fost cei aparuti dupa declansarea Cantarii Romaniei, cand cultul personalitatii era la maxim. Atunci a aparut cohorta de paunesti, vadimi, manolesti care au lins, au lins, au lins...fara incetare! Repet, acestia au aparut abia din anii '70, cand jocurile erau demult facute. In niciun caz ceasca nu s-a impus cu ,,Ceausescu nu s-a impus cu forta. Ci prin suportul tacit al unor intelectuali, ca si azi.''
Asemanarea lui ceasca cu ba-secu este uluitoare! Asa cum ceasca a reusit sa INSELE o lume intreaga prin asazisa lui dizidenta fata de Moscova, el fiind un stalinist prin definitie, ba-secu a reusit sa INSELE o tara intreaga prin lupta sa cu ,,sistemul ticalosit'', el fiind in realitate un stalp de rezistenta al acestuia!

10.06.2009 09:54:00''

Pro DOC spunea...

@Ramstein si Lilick

Asa e, aveti dreptate amandoi.

hendrix spunea...

@Lilick In privinta pippidei eu as fi mai circumspect. Iti aduci aminte de rolul jucat fata de candidatura Ebei? Ei bine, ea a fost exact printre ,,telectualii'' care a protestat vehement, bun motiv pentru ba-secu de a-si pune in actiune planul ,,eba independenta''. Nu cred ca pippidi a protestat sincer, cred ca a jucat un rol din sinistra farsa servita de pedelepre. Am spus si atunci acest lucru, do you remember?

Lulutza spunea...

"Credeti-ma, daca Basescu nu va fi la inaltimea mandatului sau, aceasta generatie il va detrona rapid. Lucrurile s-au schimbat in aceasta privinta. Oamenii nu se mai tem. Aveti putina incredere!"

Probabil acum nici macar madama AMP nu mai are incredere in "crocodilul politic", drag ei pina mai ieri. E drept ca se declara "onanim" dezamagita mai mult de rivalii politici ai "crocodilului maro"... Dar pare sa mai aiba dinsa intr-insa ceva speranta ca Generatia (de 'telectuali) Eba va fi una care-si va minca genitorul... Mintuindu-l etern si ecologic, eventual...

Eu nu-i mai spun decit atit: Madamo, cu "crocodilul" si "crocodiluta" lui nu ti-a mers! Te-au mincat definitiv, de n-au mai ramas nici fulgii deontologiei din mataluta! Degeaba ai fost "alunecoasa", ca tot n-ai scapat din coltii famigliei de crocodili de profesie! Ai putea sa fii macar recunoscatoare "celorlalti", care te-au ignorat in mod politicos...

Cu regret, o fosta "fana" a Alinei Mungiu, de pe vremea cind scria in Opinia Studenteasca de la Iasi.

Ramstein spunea...

@Lilick

In ceea cea priveste coloana vertebrala, cred ca sunt diferente notabile intre un patapievici sau un mihaies (puternic "stimulati" pe linie ICR), pe de o parte, si A.M-P, pe de alta parte. Amestecul de naivitate politica si interese difera (destul de mult) de la unul, la altul.
Evident, NU putem include in aceasta grupa "non-intelectualii" :) de tipul TRU, patrasconiu, itmorar - astia sunt doar marunti si jalnici propagandisti de partid

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Da, e asa cum zici cu "Orozonturi rosii". Dar eu ma gandisem si atunci cand am scris de sprijinul intelectualilor care l-au impus la Maurer.
Nu e chiar asa de prefacuta Mungia. E destul de "mobilata" sa isi permita sa fie chiar si cinica. A avut puterea sa riste.
Citesc in acelasi timp si ce scrie @Lulutza.
Mungia intr-adevar a fost "papata" chiar de prietena ei Macovei, care nu numai ca nu i-a luat apararea, dar a mai si candidat in PD-L, girand furtul asta electoral imens si toata mascarada, inclusiv pe EBa.
Crede-ma, @Hendrix, chestiile astea o termina pe Mungia. Numai ca nu spune ca a fost inghitita cu fulgi cu tot. Pai de ce crezi ca i-ar conveni sa joace teatru?
Cu ce tupeu ar mai veni iar sa faca Liste curate, Parlamente curate? De asta nici nu a mai facut, de fapt. I s-a luat aceasta arma. E halita.

Lilick Auftakt spunea...

@Ramstein

Da, sunt diferente. Sigur!

Stai putin ca am gasit ceva. O dovada de prostie crasa la unul dintre "intelectualii" lui Basescu. Tot citesc si nu mai pot de ras. Nu spun ce personaj e, ca o sa postez in seara asta. Oricum, unul amuzant. :)

Lulutza spunea...

Nu stiu ce-i mai poate invata pe studentasii de la politologie "fosta" medicinista de la Iasi, pentru a avea... succesuri, decit sa fie mai alunecosi si mai cabotini decit a reusit ea sa fie. Sau, poate, sa-i indemne sa se... rinocerizeze si mai mult, in lupta "corp la corp" cu... crocodilizarea!

P.S. De ce or fi lipsit de la ceremonia de azi cei doi "independenti" oranj? In semn de protest ca au fost alaturati, impotriva vointei lor, de crocodilita Eba? :)

tony spunea...

1)Am inteles ca si progenitura cea mica a crocodilului a inceput sa muste,prima victima fiind Roberta !:)
2)Singura care a imblanzit crocodilul este Elena Udrea,ea este mult mai importanta decat intelectualii portocalii!

Lilick Auftakt spunea...

@Tony

1.Aia mica a inceput sa muste si o sa o faca din ce in ce mai mult. E si normal, la cat nas i s-a dat. Nu vreau sa-mi imaginez ce ne asteapta.
2. Sigur.