21 iul. 2009

Au reaparut Piticii Nazi











Remember: “Patapiticul”
Dupa ce un ponei cu o svastica pe crupa si alte simboluri antisemite au fost expuse intr-o galerie de arta la New York, sub patronajul ICR, Horia-Roman Patapievici a incercat sa desfiinteze acuzatiile de antisemitism atacand presa din Romania si din diaspora.
Horia Roman Patapievici – Presedintele Institutului Cultural Roman - august 2008
"S-a creat o mistificare de proportii. Poneiul este cat o palma. In presa a aparut cu dimensiuni foarte mari, el este cat o palma! Acuzatia de anitsemitism, falsa, acuzatia ca exportam insemne naziste, falsa, acuzatia ca politia americana s-a autosesizat, falsa! Tot scandalul a pornit de la nimic!"










"Piticul de gradina"
Procurorii din Germania investigheaza in prezent daca o piesa de arta reprezentand un pitic de gradina, expus intr-o galerie de arta din Nürnberg, si care saluta cu mana dreapta ridicata, incalca sau nu legea. Cazul a starnit in Germania ample dezbateri.
Ottmar Hoerl – artist plastic, autorul lucrarii – iulie 2009
"Sunt uimit ca un singur pitic de gradina, expus de cineva intr-o obscura galerie din Nürnberg, a declansat o astfel de discutie publica, in urma unui denunt anonim.”










Piticul “Bob de Mazare”
Liderul PSD Constanta, Radu Mazare, a starnit presa internationala defiland pe un podium de moda imbracat intr-o uniforma germana din timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Radu Mazare – primar – iulie 2009
“M-am inspirat din filmul «Operatiunea Valkyria», in care un colonel din armata germana se straduia să scape Germania de un dictator nebun.”

8 comentarii:

Lucia Verona spunea...

Cele trei cazuri sunt foarte diferite. Dacă sculptorul din Germania ştia ce face şi ce riscă - oricum, din cîte am citit eu, el susţine că intenţia a fost de a satiriza nazismul -, despre ceilalţi doi nu pot să spun decît că sunt proşti. Unul, e drept, mai prost decît celălalt.

Lilick Auftakt spunea...

Da, @Lucia, asa e: sunt diferite. Sculptorul german am inteles ca nu si-a expus el lucrarea.
Mazare alearga dupa imagine, in stil Udrea, si incearca sa socheze, imbracand haine care nu au nimic in comun: ba camasi inflorate salsa, ba uniforme germane. Am cautat pe net si am mai gasit poze in care apare in vestimentatii ciudate.
Iar Patapievici e cel mai penibil.

Imi place insa ca ziaristi care spuneau de svastica de pe crupa poneiului ca e minuscula, acum, vis-a-vis de cea de pe centura lui Mazare, care e chiar si mai mica, se arata revoltati. In fine, nu conteaza marimea de fapt. Insa acei ziaristi ar trebui studiati la facultatea de jurnalism pentru ipocrizie si dubla masura cu care analizeaza situatii similare.

Pro DOC spunea...

Lilick,

Imi place foarte mult asocierea pe care ai facut-o intre cele tre cazuri si aluzia care rezulta din punerea lor laolalta si in titlu. Se non e vero, e ben trovato, pentru ca in cazul romanilor vedem cu uimire cum lui Patapavieci si Mazare "le-au crescut pitici (nazi) pe creieri".

In 2002, guvernul Romaniei a adoptat o ordonanta de urgenta care interzice si prevede sanctiuni pentru folosirea simbolurilor naziste. A fost obligat sa emita acesta ordonanta sub marile presiuni internationale care au precedat acceptarea noastra in NATO, presiuni care vizau confruntarea romanilor cu propiul trecut si asumarea acestuia. Iliescu a facut mea culpa, in numele poporului romana, pentru contributia regimului Antonescu la holocaust. (Pacat ca nu ni s-a cerut si confruntarea cu trecutul nostru comunist, dar asta-i alta gasca in alta traista si stim si de ce!).

Si Patapievici si Mazare sunt persoane oficiale. Ambii au sfidat, cu ostentatie, si bunul simt si legile pe care Romania le-a adoptat sub presiunea noilor ei aliati. De ce? Pentru ca si-au imaginat ca, din pozitia lor, isi pot sa faca acest lucru.

Felul in care presa a incercat fie bagatelizarea, fie amplificarea unuia sau altuia dintre cazuri arata cum continuam noi sa umblam ba cu ocaua mica, ba cu ocaua mare. In definitiv, HRP putea sa-si puna chiciosul ponei roz cu svastica in dormitor (stiut fiind ca si persoanele educate se ataseaza uneori, aproape inexplicabil, de cate un "peste de sticla"). Iar Mazare putea sa se creada Tom Cruise sau Claus von Stauffenberg in cadrul unui joc erotic pe roluri, desfasurat in intimitatea dormitorului lui. Nici unul, nici celalalt nu s-au rezumat la a-si satisface micile fantezii in intimitate. Si unul si celalalt au preferat sa faca valuri. Quod licet Iovi, non licet bovi - si-or fi spus ei!

Draghi spunea...

Simbolurile naziste sunt intr-adevar interzise in Germania. Cele militare, inclusiv cele din WWII, nu.

Putem sa ii reprosam lui Mazare cel mult un gust indoielnic, insa a-l lovi la faza asta cu omnipotenta arma a antisemitismului e incorect si contraproductiv pentru noi toti.

dramoleta spunea...

Atitudinea ziaristilor din trustul Intact lasa de dorit in cazul Mazare.

mirko spunea...

de mazariche ce sa zic, i-ar trebui ceva socuri electrice.da' mai e si ala micu, care ,slava primarului, are ce invata de la tac'su.viitor de beizadea iti face tata, fiule!

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

Ar trebui ca ambii, si Patapievici si Mazare, sa raspunda pentru prostia lor. Avem insa experienta ca nimic nu se va intampla.

@Draghi

Mazare nu e antisemit. Poate doar idiot. M-am uitat la el pe Hi5 si mi s-a facut o scarbaaa....

@Dramoleta

Cred ca sunt alte cazuri fata de care sunt cu mult mai interesati.
Probabil ca daca era Sinteza s-ar fi pus si problema asta.

@Mirko

Da. La urma urmei el poate sa-si puna pe el ce vrea. Insa sa faci ce a facut el cu copilul e odios.

mirko spunea...

off-topic
poate n-ai citit, noul slogan made by mirko:romania-land of choke.
?