6 iul. 2009

Cu cine va juca UDMR?


De ce cred eu ca e bine ca UDMR-ul si-a anuntat candidat la prezidentiale? E foarte bine pentru primul tur. Electoratul de etnie maghiara traieste, in cea mai mare parte, in mediul rural. Nu e greu de dedus cu cine ar fi votat in primul tur. Cu Geoana? In niciun caz. Cu Crin Antonescu? Ma tem ca multi nici nu au auzit de el.

UDMR a facut o miscare politica inteligenta fidelizandu-si electoratul, pentru ca Kelemen Hunor va smulge din procentul lui Traian Basescu cateva puncte bune. Si pentru ca Traian Basescu, daca intra in turul doi, trebuie sa intre deja slabit.

Sa ne uitam cum arata harta electorala dupa alegerile europarlamentare. Cele sase judete “verzi” e posibil sa ramana asa dupa primul tur al alegerilor prezidentiale.

Adevarata intrebare este cum vor negocia maghiarii dupa acest tur procentul lui Kelemen. Pentru ca nimic nu e batut in cuie, si totul depinde de prea multi factori. Se stie ca UDMR-ul poate sa negocieze si sa faca aliante cu absolut oricine. E adevarat ca Basescu i-a jignit deseori pe cei de la UDMR, ca a incercat sa incurajeze miscarea civica, adversarul UDMR. Tot adevarat este ca Basescu a incercat sa introduca UDMR la guvernare, alaturi de PSD si PD-L, dar social-democratii s-au opus.

Cu cine va juca UDMR in turul doi? Greu de spus… Iar procentele maghiarilor se pot dovedi esentiale (sau chiar hotaratoare).

(foto: pesurse.ro)

6 comentarii:

Petrisor spunea...

UDMR, ca-ntotdeauna, va juca cu el insuşi :)

....şi cu multă pădure defrişată :)

Matilda spunea...

Ca de obicei, UDMR va juca alaturi de cei care ofera un ciolan mai consistent. Si tot ca de obicei, cand nu le convine ceva sau vor sa pluseze, agita steagul autonomiei. E si asta un fel de santaj politic.

Lucia Verona spunea...

Trebuie văzut care sunt relaţiile/interesele comune în diversele zone controlate de UDMR. Putem avea surprize mari!

mirko spunea...

vezi atitudibe base la congresul udmrde la cluj si incercarea lui hrebe de a drege busuiocul. daca geoana ajunge in turul 2, va primi votul udmr.sau nu?

Draghi spunea...

Mai trebuie luat in calcul si ce vor popularii europeni. UDMR-ul va tine cont de ce le cer acestia sa voteze.

codeus spunea...

ce va face UDMR poate e mai putin important.Cred ca ce este mai important ce va face PNL.batalia in turul doi se va da intre portocaliu si rosu.si mai important ca si ce va face verdele mi se pare ca este ce va face galbenul.sper din tot sufletul sa iasa la rampa dupa primul tur si sa-si exprime clar optiunea de a vota cu rosu pentru alegatorii pnl si nu cum au facut in alte campanii in care au lasat la voia intamplarii zicand ca fiecare sa voteze cu cine vrea. Sunt aproape sigur ca Antonescu nu o sa acceada in turul 2