16 iul. 2009

Institutul de Studii Populare, Sever Voinescu si groparul Bancorex

Va promiteam recent, intr-un comentariu, niste dezvaluiri despre niste banuti de care a beneficiat Sever Voinescu in campania electorala. Ei bine: dupa cum apare in declaratia de avere a politicianului, acesta a primit suma de 45.000 RON de la un anume Horia Vlad Ursu. Initial, domnul Cotoi scrisese pe declaratia de avere cuvantul “sponsorizare”, dar se pare ca nu i-a placut, a taiat, si a scris “contributie”. Pana aici totul e OK.

Dar cine este Horia Vlad(imir) Ursu? Cine e generosul sponsor? “Bunul samaritean”…vorba cuiva. In prezent il gasim (vai, ce coincidenta!) in functia de director al Institutului de Studii Populare (fundatia PD-L), alaturi de Sever Voinescu, de Gabriel Liiceanu, de Vladimir Tismaneanu, de Theodor Baconschi, de Tom Gallagher sau de Cristian Preda. Imi aduc aminte ca, intrebat de Q Magazine, Sever Voinescu a declarat la un moment dat: "niciunul dintre membrii celor doua consilii nu e retribuit in vreun fel pentru munca lui, totul fiind facut pe gratis".

Nu se poate dovedi deocamdata ca cei care presteaza pentru ISP primesc oficial bani de la Institut. Insa se gasesc probabil alte modalitati prin care “intelectualii lui Basescu” sa fie totusi remunerati. Comisii, comitetete, candidaturi... Sponsorizari de campanie? De ce nu?… In cazul acesta, concret, s-ar pricepe domnul Horia Vladimir Ursu sa invarte banii. Doar e unul dintre cei care au falimentat Bancorex!!! Da, da! Domnul Ursu a facut parte din Consiliul de Administratie al fostei banci. Groparul Bancorex conduce astazi think-tank-ul PD-L! Nu ma pot abtine sa nu intreb: Oare tot spre faliment? :)





























12 comentarii:

Lucia Verona spunea...

Relevantă lista membrilor CA de la Bancorex - nu m-au interesat numele, oricît de sonore, ale celor care şi-au încheiat mandatul în 1994, ci numele, mai obscure, dar muuuuult mai semnificative ale celor care au activat pînă în 1999. În afară de numele bunului samaritean despre care scrii, mai apare şi un domn care se ocupă de banii PD, practic de la înfiinţarea partidului, dacă nu mă înşeală memoria.

Draghi spunea...

Daca nu ma insel Bancorex era fosta Banca Romana de Comert Exterior pe vremea lui Ceausescu. Banca prin care se faceau, printre altele, vanzarile de armament. De a caror livrare se ocupa Basescu. Si a caror incasari erau gestionate de Stolojan. Totul controlat de serviciile externe, in special ale armatei. Ce mica e lumea, nu-i asa?

Pro DOC spunea...

Candidati de vitrina pe bani din latrina

Foarte interesant e subiectul! Din cate imi amintesc, marile tunuri la Bancorex au fost date in special in perioada 1992-1996, ele diminuandu-se progresiv in timpul lui Constantinescu, pana la lichidarea bancii, in 1999, prin absorbtia ramasitelor ei in BCR . Pe Google, la numele BANCOREX apar o multime de referinte, iar informatia este fragmentar imprastiata in mai toate. Am gasit totusi, in rubrica de stiri bancare a "Ziarului de Iasi" din 01.10.1999, un articol in care ni se spune ca Radu Berceanu (atunci ministru PD al Industrei si Comertului) a prezentat intr-o sedinta de guvern lista celor care au facut parte din Adunarea Generala a Actionarilor si din Consiliul de Administratie al Bancorex, cu mentiunea: "Opinia publica trebuie sa vada cine este vinovat de situatia Bancorex". Si opinia publica a vazut lista si, in lista, si numele lui Ursu Horia Vladimir, membru al CA Bancorex din 30.03.1998 pana in 26.02.1999 si, potrivit lui Berceanu, unul dintre vinovatii de situatia de la Bancorex!

Nu ar fi primul caz de la PD-L in care candidaturile "curatilor" au fost sponsorizate din banii "murdarilor". Monica Macovei, daca nu ma inseala memoria, si nu cred sa ma insele, si-a facut campanie electorala pentru eurodeputatie pe banii lui Mantog. EBa si banii de la MTS aruncati pe fereastra de Ridzi constituie o problema neelucidata inca, dar speram noi, in curs de elucidare.

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia

Da. Cred ca e domnul ala de care am vorbit noi de curand, responsabil cu banii PD-L.

@Draghi

Ai dreptate! E mica... :))

Pro DOC spunea...

Candidati de vitrina pe bani din latrina (2)

Bani murdari pentru candidati "curati", iata marea reforma morala din PD-L! Pe dinafara-i vopsit gardu', inauntru-i leopardu'.

Cred ca merita sa spicuim si din editorialul de azi al Alinei Mungiu-Pippidi, care este extrem de logica si elocventa (cand nu se mai simte obligata sa o faca pe naiva):

"La vremea lui, Basescu a stiut sa formuleze problemele Romaniei in termeni plastici si directi, rupand cu ipocrizia limbajului politic. A insuflat oamenilor speranta. Dar asta e tot ce a reusit sa faca.
Si in mandatul sau de primar, si in mandatul sau de presedinte, Basescu a operat cu masuri diferite pentru prieteni si pentru dusmani. Primii s-au imbogatit, iar ceilalti au fost blamati pentru insuccesele lui. Basescu nu a lasat Primaria mai eficienta si mai putin corupta, iar cand va pleca de la Presedintie nu va lasa nici acolo in urma o institutie reformata
Basescu nu crede in institutii, el conduce cu familia si prietenii. Basescu critica clientelele altora, dar nu e mai liber de clientela decat orice om politic roman. Curajul, in ghilimele, de a recrea o dinastie in politica romaneasca ar trebui sa fie destul ca Traian Basescu sa nu mai fie votat a doua oara."

Lilick Auftakt spunea...

"Radu Berceanu (atunci ministru PD al Industrei si Comertului) a prezentat intr-o sedinta de guvern lista celor care au facut parte din Adunarea Generala a Actionarilor si din Consiliul de Administratie al Bancorex, cu mentiunea: "Opinia publica trebuie sa vada cine este vinovat de situatia Bancorex"."

Foarte interesant. Culmea e ca personajul despre care scrie mai sus @Lucia, responsabil cu banii PD-L de la infiintarea partidului, e un apropiat al lui Radu Berceanu.

Exact pasajul acela din AMP il retinusem si eu. Chiar mi l-am notat undeva. Alina Mungiu a imbracat intr-o forma foarte ingenioasa parerea ei despre Marinar. :)

Lilick Auftakt spunea...

A, @Pro Doc, sa nu uit.

E un titlu excelent asta. Bun chiar pentru un serial, asa cum sugerezi:

"Candidati de vitrina pe bani din latrina"

Pro DOC spunea...

@Lilick

Daaa, AMP e mult mai convingatoare cand "nu vorbeste cu gura ei". :)

Pro DOC spunea...

@Lilick
Ma bucur ca ti-a placut titlul.:) Am crezut ca o sa ti se para prea dur. Dar sa fi spus "Candidati de vitrina pe bani din haznaua tunurilor financiare" nu ar fi avut niciun chichirez.

mirko spunea...

buna lilick! cu intelegerea de care sper sa beneficiez, de altfel acordata de multe ori,dupa campania anti-piti, am initiat o serie de posturi anti-nuti la care sper sa aderi!
breaking news:scena lu' riti a picat sub madonna-:lol:

Lilick Auftakt spunea...

Nu mi se pare prea dur deloc.:)
Sever Voinescu, candidatul de vitrina, are niste mici problemute, ca sa zic asa :))

In primul rand trebuie sa raspunda la intrebarea daca era agent SIE cand a fost numit consul la Chicago. Si daca mai e.
Apoi poate explica mai exact de ce l-a sponsorizat tocmai acest domn. Din prietenie? Imi place cum i-a "camuflat" numele. Din Vladimir in Vlad. Imi place si cum a taiat cuvantul "sponsorizare". Melomanului Voinescu nu i-a sunat prea bine.
Sper ca atunci cand mai apare la TV si face pe integrul cineva sa-i puna aceste intrebari.

Lilick Auftakt spunea...

@Mirko

Multumesc. Ader cu placere! :)