22 iul. 2009

Intelectualii "for all seasons"


Exista intelectuali "for all seasons" cum frumos i-a numit Pro Doc. Ii reintalnim din ce in ce mai des si in online. Ii citesc cu placere: Bujor Nedelcovici, Radu Portocala, Dorin Tudoran... Personalitati neinregimentate, spirite libere, voci critice. Opiniile lor conteaza enorm acum. Ce au in comun? In primul rand coloana vertebrala. Sa nu-i ocolim.
Cititi va rog pe blogul lui Dorin Tudoran. Mai jos un fragment din "Lingușica":

"Lingușica este și floare – când se bat filantropii cu flori la Șosea și copac – când e nevoie de ceva în care să se suie scroafa. Și algă – atunci când Locul comandă “Seafood!” și tufă – când Locul ordonă ’telectuali, pe loc repaus!

Deși pretutindenară, lingușica este extrem de fragilă – să n-o atingi nici cu o floare. Cel mai indicat este s-o atingi tot cu o lingușică, fiindcă nici o lingușică nu poate face de una singură cât pot face mai multe lingușici împreună: luminarea maselor, trezirea conștiințelor, renașterea națiunii și globalizarea bunului simț.

Ce rămâne cu totul contraindicat este să cauți lingușica de șira spinării. De o faci, dai peste ceva ce seamănă cu plastelina, dar miroase urât, foarte urât și a cu totul altceva.

Și este exact a ce miroase."


Update: sa nu ii uitam nici pe Florin Iaru, Liviu Antonesei sau Liviu Cangeopol. Despre cel din urma am scris ceva anul trecut AICI.

27 de comentarii:

tony spunea...

Printre randuri ,in aceeasi postare ,poti sa citesti si de Basescu,de Crin,de Geoana,chiar si de R.Duda.Gresesc sau nu?

Lilick Auftakt spunea...

Nu @Tony

Cred ca nu gresesti. :)

Lulutza spunea...

Cam... perena "lingusica" asta, cam vaguta referirea la ea. Mi se pare mie sau ne-am intors la vremuri in care nu se mai poate spune cit de cit adevarul despre dragii nostri politicieni si limbile lor 'telectuale decit cum se facea odinioara in Almanahul Anticipatia? Adica in SF-uri, pentru cei mai tinerei...

Am scris asta, apoi am vazut cum l-a atacat "Ridiche al nostru" pe Dorin Tudoran...

http://dorintudoran.wordpress.com/2009/07/21/carmaciu-si-dibaciu/

E clar, ne-am intors in anii '80 - "1984", mai precis, Dorin Tudoran cuvinteaza de la Radio Europa Libera si Ridiche scrie ca pentru "Saptamina" lui Eugen Barbu! :)

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza

Si in stilul asta. De ce nu? :)

O sa aiba parte de tot felul de atacuri de la securistii "de dreapta". Iti imaginezi ca pentru Dorin Tudoran asta e... de bine. :)

codeus spunea...

'Neata Lilick

Lilick Auftakt spunea...

@Cody

Buna dimineata!

hendrix spunea...

@Lilick Ti-am urmat ieri sfatul si am descoperit blogul lui Dorin Tudoran. Interesant, cel putin pana acum, avand doar vreo 5-6 articole scrise pana acum. Trecutul lui de dizident real si nu pretins, ca altii, atitudinea sa, ideile sale si modul in care scrie il recomanda sa fie o constiinta demna de luat in seama. Este un INTELECTUAL, un OM LIBER, care spune ceea ce gandeste, care incearca sa se apropie de adevar, de realitatea politica. Este un om inteligent care are puterea sa vada lucruri pe care altii nu le vad, sa inteleaga lucruri pe care altii nu le inteleg.
Nu pot sa inteleg defel cum ai putut sa treci numele unui pupincurist basescian precum antonesei langa numele lui Liviu Cangeopol. Poate exista vreo comparatie intre cei doi? Iti recomand sa citesti doar editorialele scrise de antonesei pe Coti ca sa intelegi de ce este in stare acest specimen. Nu este nevoie sa cauti si ce a scris anii trecuti, te asigur ca l-a ridicat in slavi pe ba-secu si i-a porcait pe liberali continuu. Explica-mi si mie de ce il consideri pe antonesei un intelectual, un om liber. Si explica-mi de ce il compari cu unul de talia lui Cangeopol. Incearca sa vezi si relatia lui antonesei cu Manastirea Secu inainte de lovilutie, in dulcele targ al Iesilor si poate vei intelege mai multe.

Pro DOC spunea...

Hendrix,

Bine ai revenit printre noi!

In primul rand, vreau sa-ti spun ca-mi place definitia pe care ai dat-o tu intelectualului, mult mai realista decat a mea, eu fiind probabil prea intepenit in ideea de intelligentsia de la jumatatea sec. al XIX -lea si (inca!) sub influenta lecturilor studentesti din Platon, privind rolul filosofului in agora.

Dar nu definirea intelectualului m-a facut sa-ti raspund, ci faptul ca tu contesti prezenta lui Liviu Antonesei in lista intelectualilor - intelectuali (in sensul dat de tine termenului), in micuta lista intocmita de Lilick.

Desi ma pasioneaza subiectul, nu-mi amintesc sa fi citit ceva despre vreo confirmare oficiala a eventualei colaborari a d-lui Antonesei cu manastirea Secu', desi stiu cat de infiltrat de Securitate a fost "cuibul" de disidenti de la Iasi. In afara de Antohi si Corbea-Hoisie, nu stiu sa se fi pronuntat CNSAS-ul, definitiv, asupra altcuiva din respectivul cerc de intelectuali.

Referitor la editorialele lui Liviu Antonesei, marturisesc ca le-am citit rareori, parandu-mi ele mie destul de plate sau, ca sa fiu mai exact, suferinde de sindromul hipercorectitudinii politice, sub imperiul caruia nu ar mai exista in lume alb si negru, ci doar cateva nuante - destul de apropiate - de albastru. Acum am intrat pe arhiva Cotidianului, i-am "rasfoit" articolele si m-am convins ca memoria nu ma inselase prea mult.

Ideea este ca Antonesei nu poate fi incadrat nicicum in acea categorie a pupinbasestilor gretos ilustrata de TRU si Mihaies. Asa ca propun sa-l lasam deocamdata unde l-a plasat Lilick si sa stam cu ochii larg deschisi pe el! :)
S-ar putea ca el sa confirme cat de curand flerul lui Lilick.

Pro DOC spunea...

Hendrix, revin cu o completare pe care o consider necesara. Ultima fraza din postarea anterioara ar fi trebuit sa sune asa:
S-ar putea ca el (Liviu Antonesei) sa confirme cat de curand, de-o maniera irefutabila, flerul lui Lilick.

hendrix spunea...

@Pro DOC Te respect prea mult incat sa nu tin cont de parerile tale, argumentate, coerente si frumos articulate. Sunt oarecum socat de faptul ca nu l-ai citit pe antonesei pe Coti. Stiu ca scriai mult la EvZ, impreuna cu celebrul Garfield, care imi place la nebunie cum scrie, dar ma uimeste un pic ca nu citeai si Coti. Iti recomand sa citesti mai atent cele scrise de antonesei anul acesta, dand un simplu click pe numele acestuia. Un om inteligent ca tine nu are cum sa nu remarce propaganda portocalie din textele sale, insotita de o agresivitate de speriat la adresa liberalilor. Daca gasesti un singur text in care sa fie macar neutru fata de liberali sa mi-l trimiti, ok? Citeste-l cu atentie si vei vedea ca am dreptate, am avut timp sa-l studiez pe indelete caci comentez acolo de 2 ani!
Stiu ca nu exista vreo hartie oficiala in privinta colaborarii sale cu Manastirea Secu. Stiu ca acel cuib de dizidenti ieseni erau intesati de securisti. Am citit multe despre atmosfera anilor 80 din Iasii acelor ani, multe marturii. Concluzia mea este simpla: A COLABORAT! Tot ce a facut mai apoi, dupa lovilutie, confirma asta.
Ba-secu a fost securist? Oficial nu! Neoficial, toata activitatea sa de dupa lovilutie atesta faptul ca a fost un securist. Ultimii 5 ani ca presedinte, modul lui de actiune politica, mentalitatea lui, comportamentul lui tradeaza un securist! Dosarul lui este bine ascuns, precum si al lui antonesei. Ambii sunt SANTAJABILI, ca dovada stau actiunile lor. Ambii sunt marionete, nu fac decat sa execute, la niveluri diferite, ordinele primite de la papusarii sistemului securisto-comunist care este inca la putere!

Pro DOC spunea...

Hendrix,
Daca asupra provenientei lui Basescu din "structuri" cred ca aproape nimeni nu mai are indoiala, singurul "contra-argument" al sustinatorilor lui fiind ridicol, de genul - "Si ce daca, cel putin nu va fi invins de Securitate ca Emil Constantinescu!", in privinta lui Antonesei permite-mi sa nu ma exprim transant pana nu am o dovada concreta a colaborarii sale cu Secu'. Asa mi se mie pare corect.

In ceea ce priveste activitatea lui jurnalistica de dupa '89, ti-am spus ca nu l-am urmarit pentru ca mi s-a parut ca e destul de alunecos si de vag, si pentru ca nu am avut suficient timp sa ma concentrez pe fiecare caz de "intelectual" in parte. In ultima vreme l-am citit in revista online "ACUM" si mi-a facut impresia ca este OK. Hai sa stam cu ochii pe el, cum am zis, si sa vedem cum va evolua. :)

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Eu nu am o parere prea buna despre anumite cercuri in care se invarte Antonesei, si mai cred ca uneori prin textele lui vrea sa "dea bine" in fata anumitor intelectuali. Insa stiu ca dupa alianta PSD cu PD-L a scris ca optiunile politice se impart intre fesenisti, liberali si unguri, ceea ce e aproape adevarat si arata clar parerea lui fata de pedelisti.

In legatura cu o asa-zisa colaborare nu stiu nimic: doar ca el s-a pronuntat vis-a-vis de colaborarea lui Radu Duda. Am impresia ca el a fost primul care l-a deconspirat. Iata:

"Prima data am vazut aceasta lista in zilele Revolutiei. Pe timpul Mariei Ghitulica era incuiata in seiful acesteia. Apar acolo sute de nume, deoarece la fiecare litera sunt cateva zeci de astfel de nume. A fi persoana de sprijin inseamna totul. Securitatea avea nevoie de tine, tu erai membru de partid, primul secretar dadea ordine, iar ei se foloseau de tine cum voiau. Exista posibilitatea ca, persoane care nu au avut nicio treaba cu Securitatea, sa apara pe acea lista. In cazul lui Radu Duda exista trei posibilitati. Fie a colaborat cu Securitatea, fie a plecat in strainatate si, la intoarcere, a fost obligat prin lege sa faca o nota privind plecarea sa peste hotare. O a treia varianta, era un nume la norma vreunui securist", a declarat Antonesei.

hendrix spunea...

@Lilick Sunt foarte suparat pe faptul ca l-ai putut include pe antonesei, un jeg abject portocaliu 100%, in lista intelectualilor ,,for all seasons''! Asa cum te cunosc eu, din temele abordate de tine pe blog, imi este imposibil sa cred ca tu il vezi pe acest pupincurist basescian ca un intelectual de talia lui Liviu Cangeopol. Pentru numele lui Dumnezeu, ai citit ce-a fost in stare sa scrie acest nemernic la adresa liberalilor doar in acest an??? TE ROG MULT, CITESTE-L!!! Daca nici dupa ce vei fi citit textele lui vadit propagandistice oranj...nu stiu ce sa zic!
In prima mea postare iti pusesem cateva intrebari legate de antonesei. Mi-ai putea raspunde? Fiind o veche cititoare a Coti, spre deosebire de @Pro DOC, ma asteptam sa fi cunoscut mai bine ,,operele'' lui antonesei!

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

In afara de faptul ca nici inainte nu era un... TRU, in ultima vreme a virat mai clar. Uite ce ii scrie lui Tismaneanu. Tie ti se pare cand citesti urmatoarele ca e portocaliu?

"Liviu Antonesei Says:
July 22nd, 2009 at 1:01 am
Vezi, Volodia, tu inca mai esti un optimst! Mie mi-a trecut orice umbra de acum vreo noua luni. Nimeni nu obliga PDL sa guverneze asa, nici o lege nu-l obliga. Putea sa-i lase pe pesedisti cu liberalii, cum informal mai fusesera, putea forta anticipatele. Pentru mine ca PSD guverneaza singur, cu PNL sau cu cealalta jumatate a FSN-ului, despre PD vorbesc, L-ul fiind doar un ornament anti-PNL, este absolut indiferent. De altfel, deosebit de tine, nu am un instrument infailibil, care sa-mi permita distinctii asa de subtile cum ar fi intre PSD si PDL. Cum s-ar spune, eu traiesc deja cosmarul, de ce alt cosmar as putea sa ma mai tem?! Singura noastra sansa, dar mica de tot, ramine apartenenta la institutiile euro-atlantice, cu monitorizarile lor cu tot. Ceea ce se numeste guvernare interna e o varza – din pacate, nu de Bruxelles!

Liviu Antonesei Says:
July 22nd, 2009 at 1:03 am
Adaos! Neputind face distinctii reale intre PSD si PDL, de buna seama ca nu sint in stare nici sa disting intre Vanghelie si Videanu, Mazare si Elena Udrea, Mitrea si Ridzi! Cit o priveste pe mostenitoarea presedintelui, nici macar nu reusesc sa gasesc vreun termen de comparatie!"

Si tot el:

"De buna seama, sint mai degraba apropiat de partea celor care-l critica pe presedinte. Nu sint de acord nici cu cei care opteaza pentru D-Sa pentru ca ar reprezenta “raul cel mai mic”, pentru ca acest rau mic este, de fapt, imens."

hendrix spunea...

@Lilick Pe ce blog are discutia respectiva? Va sa zica tu esti extaziata de fulminantul intelectual antonesei, care intr-o discutie cu un alt ,,intelectual de bine'', celebrul slugoi volodea tismaneanu radiaza atata inteligenta, atata cultura, atata bun simt! Din dialogul relatat de tine, eu inteleg ca antonesei este suparat de jocul politic facut de pedelepre, adica alianta cu pesedistii!!! Adica este din categoria TRU, ala care ameninta cu aruncarea de pe bloc daca se face mezalianta! In viziunea lui antonesei, pedeleprele sale trebuiau sa forteze anticipatele, caci asa era mai bine pentru pedelepre! Uita sarmanul propagandist oranj ca ba-secu si geoana erau vorbiti inca din 2007 pentru aceasta cununie, nu-i asa? Tot antonesei spune ca ,,Putea sa-i lase pe pesedisti cu liberalii, cum informal mai fusesera'', adica repeta vestita MINCIUNA BASESCIANA cum ca liberalii au fost aliati cu pesedistii, dupa ce pedeleprele au fost pe buna dreptate date afara din guvern in 2007. Stii de cate ori urla antonesei de alianta dintre liberali si pesedisti? La fel de des ca si TRU si alte panarame oranj...Tu chiar nu intelegi ca acest jeg uman a fost, este si va fi un pupincurist basescian?

Pro DOC spunea...

Lilick si Hendrix,
Am gasit si eu un citat semnificativ din Antonesei. Despre EBA. Eu il consider proba irefutabila a manifestarii independentei de opinie a lui Liviu Antonesei, un fel de pasaport pentru "all seasons".

"Partidul premierului a fost pus sa-i faca propaganda si cota la voturi beizadicii prezidentiale - cite zece pe sectia de votare! -, chiar cu riscul pierderii alegerilor, cum s-a si intimplat.(...)
Logic, PD-L a pierdut, nu?, dar a iesit familia prezidentiala - la cum se poarta, era sa spun regala, dar ma gindeam la vremurile sumbre, medievale, ale monarhiei absolutiste - in cistig cu un mandat. Si si-a facut candidata tatei moftul.

Camarila nu s-a dat indarat de la nimic pentru a justifica aceasta procedura incalificabila, cum nu se daduse indarat nici "sa faca totul" pe vreme de campanie pentru mezina prezidentiala care ne va reprezenta la Bruxelles in loc sa faca naibii un curs de alfabetizare, ca a chinuit biata limba paterna la fel de indirjit ca si inainte de debutul competitiei electorale.
Acum, dupa toate prostiile in care a fost incurajata de slabul de inima tata al sau si de slugarnicii pina la voma utecisti de la PD-L, ca sa nu mai vorbesc despre intelectualii fini si subtili atasati partidului, EBA are emotii. Cu mintea sa odihnita - e un citat! -, a crezut ca poate folosi uniforma armatei romane si insemnele acesteia in campania electorala! Ca a mai folosit si tricolorul, interzis de asemenea ca semn electoral, nu mai conteaza, ca legea nu prevede pedepse. Insa chestia cu uniforma militara este vorba insa de delict penal, care se pedepseste cu inchisoarea de la doua luni la doi ani! (...)

Daca e o prostioara, inseamna ca trimitem, iertati expresia verde, dar urmeaz doar firul logic, inseamna ca trimitem o proasta sa ne reprezinte la Bruxelles si Strasbourg. Sau trimitem o infractoare, sa-i fie pereche lui Gigi Becali! Tertium non datur!"

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

La Patrasconiu. Si nu e prima data cand reactioneaza asa. Vad ca si @Pro Doc a mai gasit un citat. Am mai gasit si eu dar nu mai are rost sa le insir aici.

Ieri ai insistat cu Ciutacu (nici nu prea am inteles ce: ca tine si el cu Basescu?)pana a fost nevoit sa intre chiar el pe blog sa confirme ca nu e asa.

Nu tin chiar asa de mult la opiniile lui Antonesei cum tin la ale altora, desigur, dar am atras atentia ca trebuie urmarit. Cate citate sa mai dau ca sa te conving ca nu e chiar un jeg asa cum il numesti tu cu poate prea multa usurinta? Nu se poate sa vedem lucrurile chiar asa, in alb si negru. Fii mai atent la nuante. Poate oamenii se mai si schimba.

hendrix spunea...

Pentru @Lilick si @Pro DOC Ca sa va edificati in privinta URII PATOLOGICE a propagandistului portocaliu antonesei, va dau cateva mostre de ,,gandire'', ok?
1.20 martie 2009
,,Că PNL parcurge criza partidului rămas în afara guvernării după ce-a stat patru ani la manşă, e cum nu se poate mai clar, dar să-ţi faci iluzii că aceasta va fi depăşită cu unul din cei doi la timonă nu e doar o utopie, ci frizează de-a dreptul stulstiţia politică! A alege între Călin şi Crin înseamnă, în realitate, a alege între un orb şi un chior, fără să fii sigur care-i unul şi care-i celălalt, sau, mai degrabă între ciumă şi holeră.''
,,Dar să-ţi imaginezi salvarea partidului în Crin, un fel de păpuşă Barbie masculină vorbitoare, ba şi trasă de nişte sfori pe din spate, ei, bine asta ţine de nişte probleme cu înălţimea mansardei – scunde frunţi mai au şi liberalii din zilele noastre. Oratorul Crin de-o mînă cu dansatorul pe mese Ludovic. Iar în spate echipa de baroni cu Reluţu în frunte!''

hendrix spunea...

2.20 martie 2009 (alt editorial, numit Ca o floare, ca un crin...)
,,Dacă liberalii cred că alegerea Crinului îi conduce repede şi degrabă la guvernare se înşală. Dacă îşi imaginează că graţiosul Crin va împuternici partidul, fie el şi în opoziţie, iarăşi se înşală. Ca în toate partidele aborigene, în PNL e secetă de personalităţi puternice şi credibile. De ce n-or fi căutat în afara ogrăzii proprii e greu de înţeles!''
3.20 martie 2009( alt editorial, numit de data asta Comici vestiţi ai scenei politice!!!!)
,,

Deci “Călin, preşedinte” sau “Crin, preşedinte”, aşa vor striga liberalii din toţi rărunchii, cam asmatici, după încheierea Congresului. Măi, să fie! Nu sunt un fan al dlui Băsescu, ba chiar din contră!, dar cu adversarii ce i se prefigurează (că vor sosi şi social democraţii cu vreun geoană!) se vede treaba că va obţine al doilea mandat cumva prin neprezentare.''
,,Nu-mi dau seama câte şanse ar avea dl Johannis în faţa actualului preşedinte, dar multiplu ales de sibieni, strateg excelent al proiectului Sibiu - Capitală Culturală Europeană, cu o bună imagine la nivel naţional, măcar ar determina o luptă electorală reală, deosebit de toţi sacii de box ce se imaginează acum preşedinţi, cu Călin sau Crin în frunte!''

hendrix spunea...

4. 20 martie 2009 ( inca un editorial, ultimul:Dl Stoica, revelator şi profet, dl Patriciu în aporie!)
,,Prin urmare, prespunând prin absurd că “catindatul” Crin nu face conştient acest joc, el îl face inconştient - şi, în final, tocmai asta va conduce la posibila disoluţie a PNL, la plecarea sa pe urmele ţărăniştilor.''
,,Parcă ar fi Congresul PSD din 2004! Pe măsură ce trece ziua, îmi dau seama câtă dreptate aveam dimineaţă - din punctul de vedere al destinului PNL, a fost, încă mai este, un congres inutil.În cel mai bun - de fapt, rău! - caz, marchează începutul sfârşitului. Că de relansarea cu Crin ori Călin chiar nu poate fi vorba! Ce mi-i tanda, ce mi-i manda!''
5. 23 martie 2009, titlu:PNL (şi-) a făcut-o!
,,Prin urmare, în mai puţin de un an vom avea parte de un nou congres PNL, pentru că şansele dlui Antonescu de a câştiga bătălia împotriva dlui Băsescu, în ciuda jocului vag obamavian pe care a început să-l adopte pe urmele celuilalt posibil competitor, dl Geoană, mi se par la fel de mari precum şansele mele de a deveni episcop al Romei, demnitate pe care măcar nu mi-am propus-o!''

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Pai acum... ce sa zic? Oare ai uitat ca si eu in perioada aia sustineam ca cel mai bun ar fi Johannis? Sau ca nu am fost pro Crin in timpul Congresului... Eu nu vreau sa scriu ceva de rau de Crin, asta nu inseamna ca am o parere nemaipomenita.
Cand Antonesei scrie: "Ca în toate partidele aborigene, în PNL e secetă de personalităţi puternice şi credibile. De ce n-or fi căutat în afara ogrăzii proprii e greu de înţeles!" - sunt de acord cu el.
Sunt de acord si ca acest congres al PNL a fost inutil si sper ca in curand va fi altul.
Am vagi sperante ca Antonescu va corecta ceva in aceste 4 luni care au mai ramas... Am insa incredere in alti liberali.

hendrix spunea...

Pentru @Lilick si Pro Doc Iata ce scria Liviu Cangeopol despre nemernicul portpocaliu antonesei in anul 2006, intr-un articol aparut in Flacara Iasului din 9 septembrie 2006:
,,Una din reactiile cele mai improprii o datoram lui Liviu Antonesei, care scrie: „Am fost socat de cele prin care a trecut“. Ai impresia ca n-ai citit bine. Prin ce a trecut? Prin corvoada de a fi uns redactor-sef al revistei Dialog, cind multi dintre noi abia aveau drept la semnatura? Ca a fost ajutat sa obtina post in Iasi intr-o institutie cu care nu avea nici o tangenta (ea – istorica, el – filolog), cind cei mai multi dintre noi (inclusiv Dan Petrescu) nu gaseau de lucru nici pe santier? Ca a fost ajutat sa calatoreasca in Germania Federala cind noi am fi fost bucurosi sa fim lasati pina la Chisinau? Ca si cu alte ocazii, elita tarii intoarce problema pe toate partile, dar strimb pina la ridicol. Cei induiosati de marturisirile mucenicului Valentin (numele de cod al eroului) admira barbatia, caracterul inalt al autodemascarii.''
Valentin era numele de cod al securistului sorin antohi!!!
,, „Daca as rupe prietenia cu Sorin Antohi, ar insemna ca Secu’ si PCR sa cistige partida“, a lovit Liviu Antonesei problema in moalele capului. Din pacate, Secu’ si PCR au cistigat partida atunci, cind oameni ca Sorin Antohi au crezut ca sistemul va dainui si ca ei, prin ticalosie, isi vor aranja un loc caldut in perimetrul lui. Partida este cistigata si acum, prin faptul ca o mina de oameni care doreau sa treaca dirji luptatori anticomunisti manifesta o slabiciune cel putin de neinteles. Dan Petrescu, temutul disident de odinioara, zice: „Avem de-a face cu un document uman cutremurator si unic“. Unic? E o anticipare hazardata, caci vor mai fi, chiar din cercul domniei sale. Cutremurator? El banuia de ani de zile hramul prietenului sau, dupa cum acesta singur o mentioneaza in epistola revelatoare. Uman? Dupa ceea ce ei numesc revolutie, am observat, la inceput cu uimire, apoi cu sila, cum numarul celor ce-au luptat impotriva fiarei comuniste crestea vazind cu ochii. La un moment dat, printre eroi l-am zarit si pe acest Vasile Roaita de Onesti.''

Pro DOC spunea...

Hendrix,

Nu ai definit tu, atat de frumos, intelectualul? "Un OM LIBER, care spune ceea ce gandeste, care incearca sa se apropie de adevar, de realitatea politica."

Ce ne-ar putea face sa credem ca, in cazul PDL, Liviu Antonesei ar spune ceea ce gandeste, iar, in cazul PNL, ar actiona la comanda politica (via santaj), pentru a rani sentimentele simpatizantilor liberali si pentru a zdruncina increderea lor in partid?

Daca adoptam acest mod de a gandi, potrivit caruia oricine critica ceea ce ne place este automat un tonomat platit sau santajat, cu ce am fi mai buni decat Basescu si papagalii lui de "intelectuali" portocalizati (ma gandesc in primul rand la Mihaies)?

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Ma bucur ca esti vigilent. Dar cu tine chiar nimeni nu mai are voie sa-si schimbe opinia daca candva a gresit? :)Eu zic sa ii incurajam pe cei care o iau pe calea buna, chiar si mai tarziu. Suntem cu ochii pe ei.

Pro DOC spunea...

Hendrix,
Nu stiu daca mai intri pe pagina asta, dar vreau sa-mi cer scuze ca am omis sa-ti citesc si postarea de la ora 16:24, fapt ce ar fi putut sa te faca sa crezi ca ti-am dat la ora 16:39 un raspuns 'alaturea" cu problema tocmai ridicata de tine. Am citi cu atentie cat ai postat din scrisoarea lui Liviu Cangeopol. Apoi am mers la arhiva "Observatorului cultural" si am citit-o integral. Nu am inteles din ea ca Liviu Cangeopol l-ar acuza pe tizul lui de la Iasi de colaborare cu Secu'. Am inteles, in schimb, ca Liviu. Cangeopol isi exprima nedumerirea fata de reactia lui Antonesei la aflarea auto-deconspirarii lui Sorin Antohi. In fond, reactia lui Antonesei se inscrie in limita variatiilor individuale normale pentru astfel de cazuri si, desi oarecum surprinzatoare, nu se poate constitui intr-un capat de acuzare contra celui care a exprimat-o.

Roxana Iordache spunea...

Mulţumesc pentru link-ul la blogul lui Dorin Tudoran. Nu ştiam că are. Îl respect enorm, pentru tot ce-a făcut pe vremea lui Ceauşescu şi pentru integritatea pe care şi-a păstrat-o.

Ai avut o iniţiativă excelentă, să scrii despre intelectuali verticali.

Lilick Auftakt spunea...

@Roxana

Si eu ma bucur cand ii gasesc in online. :)