21 iul. 2009

Ion Cristoiu - intelectualul lui Basescu!


Am ascultat de dimineata Realitatea FM. Tema dezbatuta era presa. Jurnalistii. Mai multe persoane, la telefon, s-au aratat dezamagite de schimbarea la fata a lui Ion Cristoiu, si se intrebau ce l-a apucat. Cum a intervenit brusc in cariera jurnalistului acest viraj.

Citind astazi acest articol am inteles. Ion Cristoiu isi doreste sa devina… intelectualul lui Basescu. A simtit ca, in presa, zona pupincuristilor devine din ce in ce mai libera si s-a gandit sa o ocupe. Pe mine chiar ma bucura aceasta schimbare de trupe in anturajul presedintelui.

Dorind sa-l disculpe pe presedinte, Cristoiu manipuleaza jalnic, si omite din constructia lui cel mai important aspect: ca Traian Basescu a vrut sa se spele pe maini de scandalul Ridzi, tarziu, mutand vinovatia sustinerii ei pe umerii lui Emil Boc.

Pe Alina Mungiu jurnalistul o ataca mitocaneste. Adica exact cum presupune ca si-ar dori sa o atace Traian Basescu. Citez:
“PS. Un interviu acordat de Alina Mungiu Pippidi revistei Academia Caţavencu ne lasă să bănuim de ce e atât de furioasă distinsa pe Traian Băsescu: nu-i mai ascultă sfaturile! Nu ne miră că Traian Băsescu nu-i mai ascultă sfaturile. Ne miră că a putut la un moment dat să stea cu Alina Mungiu Pippidi în aceeaşi încăpere. Eu n-aş sta cu ea nici măcar în acelaşi tren!”

Dar oare Alina Mungiu Pippidi ar putea sa stea in aceeasi incapare cu Cristoiu? Cati dintre noi am putea sa convietuim in aceeasi incapare cu acest cameleon?

Update: Cititi neaparat si ce spune Victor Ciutacu.

34 de comentarii:

tony spunea...

Si AMG l-a jignit:a zis ca Basescu cumpara cristoi cu kilul ! :)

madalina ionescu spunea...

Poate am avut eu o zi grea, dar asta cu trenul ce vrea sa spuna? E din serie cu Lipidi sau e mai subtila, gen Sirmaaa, ambii fiind moldoveni? Rog explicarea poantei lui Cristoiu.

Lilick Auftakt spunea...

@Tony

Pai se cam vede ca are dreptate. A plecat TRU si Cristoiu i-a luat locul. :)

Lilick Auftakt spunea...

@Mada

Asta cu trenul e de la Găgeşti. Nu stiu sa o explic. O fi avand legatura cu faptul ca Basescu a fost ministru la transporturi. Hihi! :)

Pro DOC spunea...

Ce incantare trebuie sa fie in randul intelectualilor din think-thank-ul PD-L-ului si-n al celor de la ICRul prezidential. Ma gandesc la Tismaneanu, Liiceanu, Plesu, Stanomir, Patapievici, Cartarescu etc. etc.

Abia astept sa il vad pe Cristoiu ... primus inter pares! :)))

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

Pai daca continua in stilul asta va fi ridicat curand pe culmi de glorie.
Dar nu inteleg de ce sta la JN. Nu-i pute? "Dilema", "22" nu-i suna mai bine? :)

Lucia Verona spunea...

Nu-mi dau seama exact ce joc face Cristoiu. Mă îndoiesc că ar fi o simplă tranzacţie.

Pro DOC spunea...

Ei, Lilick, cred ca pentru inceput, pentru "maestrul" (tabloidizarii marii prese) ar fi buna si o incalzire la... "Idei in dialog".:))

Lulutza spunea...

Si daca a "executat-o" babacu' pe Ridzi pitzi pen' ca aia mica si botoxoasa ii vrea acum si "tronul" de la C.C. al U.T.C.? Pardon, de la C.C. al O.T.D.L... :)

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia

Orice ar fi e urat si murdar.

@Pro Doc

Daaa. Corect! :)

@Lulutza

De ce nu? Dar asta nu cred ca ii aduce bani...

mirko spunea...

nu pot comenta pipidi sau cum o cheama, not interested, nu-mi place.jack vrea pensie majorata, dar dupa cum scrie,mainou, n-a depasit majoratul,parole!
onoarea imi ramine!:lol:

Codeus spunea...

'Neata Lilick. mai nu stiu ce sa zic, cuvantul intelectual a cam cazut in derizoriu in Romania asta a noastra. eu cred ca prima calitate a unui intelectual e sa nu fie o "paţachina". la noi foarte multi sunt asa. comportamentul lor te duce mai degraba la imaginea unei mahalagioaice la colt de strada decat la un intelectual

hendrix spunea...

Abjectia lui cristoiu intrece orice limita! Celebra emisiune in care o invitase pe pitzipoanca lu' tata a aratat fara dubiu ce hram poarta. Asta pe 31 mai! Dupa alegeri a scris 2 editoriale jegoase privind semianalfabeta EBA, incercand sa ne convinga de ce a votat-o pe cea cu multe succesuri in cluburi ca Bamboo! Daca mai traia ceasca, ne-ar fi scris un editorial de ce l-ar fi votat pe nicu ceausescu!!! Individul asta era capabil sa faca si asta, este genul care poate face din negru alb si viceversa.
Acum, dupa epuizarea scandalului ridzi-pizdi, s-a scremut sa faca acest articol penibil care sa arate cat de pupincurist basescian a devenit! Nu ma mira absolut deloc! Ma intreb doar cine are timp sa-l mai creada, caci poate unii vor gasi timp sa-l asculte. Cat de urat a ajuns sa imbatraneasca acest fost sef al scanteii mici!
Am citit si referirea la postarea lui Ciutacu. Eu nu pot inca sa uit emisiunea de toata jena, de pe A2, invitata fiind pitzipoanca lu' tata. Cu doar cateva zile inaintera lui cristoiu, in ultimele zile ale lunii mai. Credibilitatea lui dupa acel trist eveniment a scazut spre zero, cel putin pentru mine. Caderea lui in penibil atunci nu putea fi intrecuta decat de penibilul cristoiu. Nu m-ar mira ca intr-o buna zi sa vireze si el in barca lui ba-secu, eu nu-l suspectez sa aiba prea mult caracter.

Lilick Auftakt spunea...

Ei, @Hendrix,

Nu stiam ce e cu tine. Bine ai revenit.

Eu sper sa nu se intample vreodata asa ceva cu Ciutacu. De fapt am incredere ca nu se va intampla.

In rest, sunt total de acord cu ce ai scris de Cristoiu.

Lilick Auftakt spunea...

'Neata @Codeus

Din pacate ai dreptate.

Lilick Auftakt spunea...

@Mirko

Nu trebuie sa-ti placa, ti-am mai zis. A explicat si Pro Doc, la postarea precedenta cu AMP, de ce e important ce zice si ce scrie ea.

hendrix spunea...

Si inca ceva, despre AMP. Faptul ca acum cristoiu o ataca marlaneste arata nu doar jegul in care se balaceste, vrea sa ne faca sa credem ca AMP este o adversara a lui ba-secu. CEEA CE NU ESTE!!! Intamplator ascult si eu RealitateaFM zilnic. Am ascultat emisiunea de dimineata despre jurnalism iar la ora 16 invitata a fost chiar AMP! Ai ascultat-o, Lilick? Dupa un sfert de ora mi s-a facut o greata teribila! Este atat de falsa individa asta in rolul asta de antibasesciana incat imi vine sa vomit instantaneu. Este ca si cum l-ai auzi pe wctudor vorbind frumos despre unguri iar pe jiji fecali vorbind 2 fraze fara sa injure sau sa jigneasca, ca un bun crestin ce se pretinde. Observ cu multa scarba cum de ceva vreme AMP tot joaca acest rol marsav de asazis 'telectual antibasescian. Ea si-a aratat pe deplin in ultimii 4 ani ,,calitatile'', doar naivii ar mai putea crede subita ei schimbare la fata! Bleahhh!

hendrix spunea...

@Lilick Am fost plecat 3 saptamani in concediu, fara acces la net. Am stat 2 zile ca sa citesc ce s-a mai scris aici in ultimele saptamani! Ma bucur si eu sa te regasesc. Am trecut pentru o zi prin Bucuresti, chiar ma gandeam sa te intalnesc, dar pe 4 iulie cred ca erai inca in concediu. In octombrie voi sta insa cateva zile, poate atunci!
Despre Ciutacu as zice sa fii mai circumspecta. Inainte de emisiunea lui cu Eba a avut o tema pe blog privind intrebarile ce trebuiau puse pitzipoancei. Dupa penibila emisiune a vrut sa vada reactiile cititorilor. Daca ai timp, citeste acum reactiile lor! Eu unul din acel moment l-am sters din memorie si pe blogul lui nu mai calc, ar fi pierdere de vreme. Increderea in cineva se pierde extrem de usor si este greu sa o recapeti. Iar onoarea nu poti sa o pierzi decat o singura data.

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Din pacate la ora 16 nu am mai ascultat. Cred ca era falsa, dar trebuie sa o ascultam chiar pe ea cand ne spune ca intelectualii lui Basescu vor primi ce merita. :))

Te rog sa cauti la mine in blogroll. Am pus blogul lui Dorin Tudoran. Citeste te rog tema "Carmaciu' si Dibaciu'" cu tot cu comentarii.

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

:) Sa-mi scrii pe mail cand mai treci pe-aici.

Multi s-au suparat pe Ciutacu dupa acea emisiune. Vad ca si tu. Eu nu. A fost un prilej sa se mai dea in stamba beizadeaua. Probabil el chiar asta a urmarit.

agaX spunea...

intotdeauna m-am intrebat de ce ar fi importanta parerea lui cristoiu. mie intotdeauba mi s-a parut un insipid, un plictisitor, care a incercat sa gaseasca senzationalul exact unde nu va fi posibil nicioadata sa il gaseasca, anume in el insusi

nu cred ca lucrurile stau la fel cu alina mungiu

in ceea ce se intimpla astazi cu alina mungiu cred si eu ca rolul important il joaca orgoliul ei personal jignit. cred insa ca are dreptate in ceea ce scrie... dincolo de asta, pe mine nu ma intereseaza sinceritatea unui comentariu politic... prefer sa judec argumentele prezentate

apropo de eba, stie cineva daca s-a facut o trecere in revista a ceea ce fac (sau ce pozitii ocupa) fii si fiicele personalitatilor politice importante din Europa? eu sint extrem de curios sa aflu daca vreunul dintre marii politicieni a reusit sa dea patriei un copil mai destept, mai inzestrat ... I get the feeling ca voronin are sanse bune, dar nu stiu amanunte

hendrix spunea...

@Lilick Spui ca Ciutacu a urmarit ,,sa se dea in stamba beizadeaua''...Nu, in niciun caz! Teoria asta a avut-o si el after, incercand sa se scuze in mod penibil. Pe scurt, dupa ce a a facut multa agitatie in blogosfera pe tema unui talk-show cu patachina semianalfabeta, pregatind o audienta pe masura, in emisiune a fost un biet amatoras care ridica mingi la fileu pitzipoancei. Tipa, cu temele bine invatate dinainte, n-a facut decat sa turuie, sa ,,editeze fraze''. Senzatia mea a fost ca totul a fost astfel pregatit in favoarea ei. Nicio intrebare mai acida! Nicio reactie la turuitul ei nesfarsit! Nicio vaga dorinta de a intra intr-un dialog real cu ea! Ce a facut Ciutacu atunci a atins culmile penibilului, mai ales ca el se pretinde antibasescian. Penibilul nu putea fi intrecut decat de cristoiu peste cateva zile, dupa acelasi calapod. Intamplare? Nu cred! Tupeul lui cristoiu a atins apogeul atunci cand a scris 2 editoriale referitoare la motivatia lui de a o vota pe pitzipoanca. Recunosc, Ciutacu nu s-a coborat la acest nivel. Pentru mine el nu mai exista, nu dau doi bani pe vorbele sale. Tu ai timp sa-l crezi?

Chat Noir spunea...

AMP-ul mi-a plăcut. Apoi, pe vremea CDR-ului am rămas cu impresia că TVR-ul (unde parcă a fost ceva şefă) nu poate evolua. Câteva emisiuni de acolo, în acea vreme, m-au lăsat cu impresia că nici o televiziune din România nu va evolua liber. E adevărat că atunci nu prea urmăream constant TV-ul şi nici nu prea schimbam idei cu prietenii. Acum o urmăresc doar cu interes, are scriitură ... nu mai am încredere în ce spune, sunt suspicios.

Liviu spunea...

Cazul "Cristoiu" mi se pare supralicitat. Individul nu face decat sa gaseasca un (nou) mod de a se baga in seama. Destul de trist sa pozezi in rasfatat la 60 de ani.

Pe un ton mai lejer, tot se lauda Cristoiu ca el le tine partea celor care pierd puterea. Sa fie schimbarea de atitudine (declarata) un semn ca Basescu pierde batalia? :)

Pro DOC spunea...

Intelectualii lui Basescu fata in fata cu intelctualii for all seasons

Draga Lilick, ce bine ca ai inclus blogul lui Dorin Tudoran in blogroll-ul tau. Am citit articolul pe care ni l-ai semnalat, inclusiv comentariile. Este reconfortant sa gasesti si cate unul, doi, trei "intelectuali" for all seasons, dupa atata fum, praf si ceata cu care au napadit spatiul public "intelectualii" pentru unul sau doua mandate, catalogati drept "intelectuali" ai lui… Sau ai lui… Ori ai lui… Am pus cuvantul intelectuali intre ghilimele pentru a marca (si grafic) faptul ca, in cazul in discutie, NU ma refer la intelectualitatea umanista, artistica sau tehnica in general, ci la acel strat din spuma ei care isi asuma rolul de a ghida comunitatea in definirea unui sitem comun de valori si in elaborarea strategiilor de atingere a binelui public pana la nivelul in care el devine aproape totuna cu morala.

Intectualii de care avem nevoie, intelectualii "for all seasons", sunt cei care satisfac mai bine definitia intelligentsiei, in sensul ei rusesc, original. Avem nevoie de astfel de intelectuali, mai ales ca in Romania, potrivit criteriilor acceptate de Freedom House, nu avem o democratie consolidata si nici o presa libera.

Avem nevoie de etaloane cu care sa masuram actul de guvernare, binele public care decurge din el, dar si raul pe care-l produce.
Inlocuind ocaua lui Cuza cu ocaua mica, nu facem decat sa ne furam singuri caciula.

Lulutza spunea...

Cristoiu si Ciutacu au avut, prin cele doua interviuri cu "mareata" EBa, un "tel" comun: sa "presteze" niste interviuri cu o persoana altfel complet anosta si insignifianta si sa justifice banii incasati de Antena 3, respectiv Antena 2, pentru aceasta publicitate de nevisat pentru un muritor de rind.

Daca e sa-mi dau cu parerea, staff-ul de campanie al "copilului minune" al PD-l l-a imbrobodit pe Ciutacu in procent de 99% si pe Cristoiu - cam 75%. De ce taman atit? Pentru ca in interviul cu Cristoiu batrinul vulpoi al presei romane a facut-o pe botoxata sa se declare succesoarea de drept a "ilustrului" sau tata...

Asta chiar a fost un pumn letal in botul intregului PD-l si al firavei noastre democratii! Dar si in botul lui Ciutacu, care a fost mult mai umil decit vulpoiul batrin...

Lulutza spunea...

Acuma, sa nu creada cineva ca i-as lua apararea lui Cristoiu! Dar chiar nu as dori sa vad in Romania vremuri in care (progenitura lui) Plesu si Liiceanu inalta laude progeniturii unui Basescu...

Ce naiba, alde Blaga, Videanu si Prigoana - virfuri ale PD-l - nu au si ei copii majori si chiar mai dotati decit EBa pentru a fi oamenii de stat pe care-i merita "Romania de miine"?! :)

tony spunea...

Am citit si"Lingushica" la D.Tudoran,e extraordinar scris.Ce parere ai?

Ciutacu spunea...

Multumesc pentru incredere, sper sa nu te dezamagesc. In rest, nu am ce sa comentez, sunt un ticalos :)

Lilick Auftakt spunea...

@AgaX

Pana acum nu era importanta parerea lui. Pana acum, de cand am blogul, nu l-am mai citat. :) Acum incepe sa fie. Ca intelectual al lui Basescu, atasat de trupa "Liiceanu, Tismaneanu, Patapievici" va trebui sa-l urmarim. Haha!

Habar nu am ce fac sau ce sunt fiii si fiicele personalitatilor politice din Europa.
Voronin a reusit sa dea lumii un copil mai bogat decat EBa. Dar nici pentru ea nu e inca tarziu. :)

@Hendrix

A fost si pentru el o provocare. A avut o ocazie si nu a vrut sa o rateze. Sa nu uitam ca in emisiunea lui EBa a facut gafa cu marijuana. Si altele... A contat.

@Chat Noir

Pai e bine sa fim suspiciosi. Nu doar noi. In general are acum cititori suspiciosi. Asta, sper, va pune o anume presiune pe ea care o va obliga.

@Liviu

Da. am scris si eu despre chestia asta acum ceva vreme. Simte cine va fi in opozitie si se lipeste in zona asta. :)

@Pro Doc

Si pe mine m-a bucurat ca am gasit intelectuali "for all seasons". Sunt, exista, si se fac din ce in ce mai vizibili in online. :)

@Lulutza

Am vazut ca progenitura a ajuns sa fie votata prin Italia (parca) pentru "Povestea vietii". Ce alt copil de pedeleu mai are sansa asta? :)

@Tony

Mi-a placut mult de tot. De aia m-am si grabit sa il bag in blogroll sa-l putem citi de cum mai publica ceva. :) Nu am citit inca tot de pe blogul lui, dar o sa citesc curand.

@Ciutacu

Am vazut ca acum te-ai dat cu Zeus. Vrei sa il scapi de Duduia. Hihi! (sunt sigura ca ti s-a reprosat asta)

Lulutza spunea...

Sper ca nu s-a suparat pe mine "adevaratul" Ciutacu. Ambele interviuri cu Wunderkind al PD-l s-au "materializat" din initiativa unui anumit staff de campanie, iar in momentul ala in care EBa se autodeclara continuatoarea lucraturilor lu' tatine-su eu am simtit... ger siberian pe sira spinarii! :(

P.S. Cartile alea din America despre care vorbea SRS erau pentru Elena, dar nu "a batrina". Viitor de aur EBa noastra are! Il merita cu siguranta, ca are, ca tac'su, stofa de El Comandante: pupa in sus si scuipa in jos... pina se catara pe craca a mai intangibila. De-atunci poate scuipa dupa pofta inimii, cu aerul ca acorda bezele.

Lulutza spunea...

Nu-mi imaginez ca visul unui jurnalist este s-o intervieveze o personalitate de nivelul Ebai... Asa ca nu cred ca vreunul dintre cei doi mari "C" din jurnalismul roman s-a milogit s-o aiba de musteriu, ci viceversa. :)

P.S. Am facut si eu ceva rating la cele doua interviuri, de curiozitate, dar cu mare efort. Sa nu mai conteze nimeni pe mine pentru rating la astfel de evenimente mondene! Nici macar daca se pregateste pe tusa progenitura lui Videanu, Blaga, Prigoana... :)

Lulutza spunea...

Pardon, "...sa intervieveze o personalitate..." :oops:

Draghi spunea...

Interesul lui Ciutacu pentru EBA a fost de acelasi tip ca si cel a lui Petre Roman pentru Zoe Ceausescu. Istoria se repeta la modul cel mai prozaic.