Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia
-
*Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia* – Energi terbarukan di
Indonesia akan meningkat jika negara terus memanfaatkan energi panas bumi.
Indon...
13 iul. 2009
Substitutie de electorat
“Cand ai un public format nu din tarani saraci, ci din oraseni cu Internet, pur si simplu nu iti poti permite asemenea comportamente” - asa se incheie un articol recent al Alinei Mungiu-Pippidi. Este un avertisment limpede catre PD-L si Traian Basescu referitor la “cazul Ridzi”. Va marturisesc ca atunci cand am citit asta am ras putin.
De fiecare data cand noi am castigat a fost datorita electoratului urban. Si in 1996, si in 2004, electoratul urban a fost hotarator, si a reusit sa covarseasca prin votul sau electoratul rural. Ultimele alegeri, dar si ultimele sondaje de opinie, arata scaderea PD-L in marile orase. Se observa de asemenea si o migrare a simpatiilor fata de Traian Basescu din mediul urban spre cel rural.
Va mai aduceti aminte ca, in 2007, Basescu incerca sa se impuna in Piata Universitatii? Nu i-a reusit. Mai mult, a evitat sa mai faca si revelionul in Bucuresti la trecerea spre anul 2009. De fapt, dupa referendum, cu exceptia revelionului precedent, cand a fost huiduit, Basescu a evitat orice intalnire cu bucurestenii.
Se vede in ultimul timp un interes masiv al actualului presedinte catre mediul rural. Lista parangheliilor satesti la care Traian Basescu a participat e lunga: Sambra Oilor, Marginimea Sibiului, Bujorul de Munte… De la Paste si pana ieri, cand a participat la Festivalul Vaii Muresului de la Rastolita, lui Basescu nu i-a scapat nicio sezatoare sateasca.
Venind de la mare, zilele trecute, am parcurs o mare parte din traseu pe drumuri judetene. Am trecut prin judetele Constanta si Calarasi. M-a surprins agresivitatea electorala a PD-L-ului. Pe marginea drumului, intre sate, in plin camp, pe unde nu calca cu zilele picior de om, fiecare pom si fiecare stalp care strajuia drumul era “imbracat” in afise electorale portocalii, cu scotch de jur imprejur. Ramase din campania electorala. Mi s-a parut o ofensiva fara precedent, din care reiesea ca PD-L vrea sa cucereasca cu orice chip mediul satesc. Nu degeaba un lider PD-L (nu-mi mai amintesc acum cine) declara acum cateva saptamani: “Avem, in sfarsit, aparat de partid!!!”.
Popularitatea presedintelui a scazut in cateva luni de la 65% la 35%, prag sub care nu pare sa mai coboare. Daca in mediul urban el si partidul sau au pierdut circa o treime din votanti, se pune intrebarea: de unde vin cei care compenseaza, in mare masura, aceste pierderi? E clar: undeva pierderile se compenseaza, iar acel "undeva" este mediul in care ii este mult mai comod sa castige – mediul rural.
Isi permite asadar sa-i dea cu tifla Alinei Mungiu, desi ea se pare ca nu a inteles inca de ce Basescu isi permite sa faca acest gest. Conform unui plan ce se dovedeste bine pus la punct, Basescu face practic o substitutie de electorat. Sangereaza la un brat, dar beneficiaza de transfuzie in celalalt. Cata vreme acest lucru functioneaza, el isi permite gesturile pe care Alina Mungiu le condamna.
Scorul inca mic cu care este creditat Mircea Geoana are aceeasi explicatie. Jupan odinioara in mediul rural, PSD si reprezentantul sau isi vad amenintate pozitiile. Simpatizantii PSD se ataseaza tot mai mult de Basescu. Datorita aparatului de partid al portocaliilor, mai puternic de la zi la zi, vor fi canibalizati de PD-L cu totul. Oricum, acest electorat are nevoie de un “tatuc”. Se simte orfan de la disparitia tatucului Iliescu.
In plus, electoratul rural mai are un mare avantaj: e neinformat. Marile scandaluri in care Basescu este implicat: Mihaileanu, apartamentul Ioanei, fratele Mircea, Eba, Ridzi etc, nu ajung la urechile acestor alegatori.
De fapt Basescu e cel mai potrivit candidat pentru rural. Aici se misca ca pestele in apa. Fiind el insusi un taran, un tip necizelat, are si va avea mereu mare succes la cei care se regasesc in el. Andrei Plesu o spune destul de clar: “Eu sunt sigur că dacă dl preşedinte ar avea de ales între un dialog cu un omolog al lui dintr-o ţară a Uniunii Europene şi o inspecţie inopinată la şantierul Giuleşti, fără să stea pe gânduri ar prefera şantierul. “
Mai este ceva: cand vin bani de la Guvern, cu dedicatie pentru primarul pesedist din comuna Cocarlatele, ce face primarul? Cui ii e recunoscator? Cui ii sunt recunoscatori taranii? Lui Mircea Geoana? Ma tem ca oamenii asociaza Guvernul cu Basescu, si ii multumesc acestuia pentru tot. Si poate nici nu gresesc asa de tare...
In afara de petrecerile de provincie, Basescu a mai abordat, in ultima vreme, o tactica: prezenta in Biserica. Nu scapa nici o sfintire si nicio intronare. Nu lipseste cu niciun prilej. Cuvanta din altar, acolo unde doar preotii si Regele au acces.
Basescu nu face de ieri de azi aceasta substitutie de electorat. Am observat-o inca din vara trecuta. Insa acum e cat se poate de clara. Geoana incearca disperat sa se tina dupa Basescu dar nu poate. Nu e atat de credibil in rolul de “fiu al poporului”.
P.S. - Singurul care ar putea sa il ajute pe Geoana sa recupereze electoratul rural ar fi Iliescu. Dar oare isi doreste sa o faca?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
30 de comentarii:
Poate ca sunt rautacios, dar primul gand care imi vine cand citesc post-ul este: cum naiba se numea circumscriptia celui mai bun PM de dupa revolutie? Ci...? Cio...? Cofli...? Cioflin...? Ceea ce stiu sigur este ca nu era mai prejos de vre-o circumscriptie electorala special creata pentru personajul amintit in Sectorul 1 (il citez din memorie)!
Da, si eu cred ca Alina Mungiu are dreptate...
referitor la ultima intrebare. nu stiu daca isi doreste sau nu dar oricat ar fi de impotriva lui Geoana si pentru el ar trebui sa primeze partidul si faptul ca PDL-ul este antiteza si nu numai pentru PSD.
aa si buna dimineata Lilick
@Dan Stoica
Nu esti rautacios. Dar asta nu contrazice cu nimic ceea ce am scris.
Si, daca ar fi sa fim cinstiti pana la capat, si de ce sa nu fim, Tariceanu a pierdut in acea circumscriptie. Nu e facut sa fie votat de tarani. Basescu este facut sa fie votat de tarani. De aceea se si duce des printre ei. De aceea taranii il voteaza. Vrei sa stii itinerariul lui Basescu in urmatoarele 4 luni? Cauta sa alcatuiesti o lista a parangheliilor si sarbatorilor rurale si vei vedea ca nu va scapa niciuna.
@Codeus
Asa e. 'Neata!
Foarte corecta observatia ta, Lilick, si foarte bine venita.
Pai cum era sa se impiciorogheze in masa alegatorilor acest PD-L ( aparut in '93 ca un partid de nisa - stanga, apt sa stranga doar vreo sase procente din voturi) decat prin ruperea si captarea unor bucati tot mai mari din electoratul traditional (o traditie postdecembrista) a partidelor care au jucat pe cartea doctrinelor de dreapta si de stanga?!
Primul atac a fost la electoratul urban, de dreapta, al PNL, mult mai reactiv, mai dinamic si mult mai sensibil la dicursul impanat cu precepte si la virtuozitatile stilistice ale "reprezentantilor" societatii civile. Pentru acest electorat urban, "masinaria electorala" a PD-L (apud consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu) a lucrat un timp fara rateuri. Un timp doar, pana cand partidul lui Basescu si-a dezvaluit adevaratele naravuri si electoratul urban s-a disociat NU doar de el, ci si de giumbuslucurile "logice" ale "intelectualilor", decazuti intre timp la conditia de simpli panegiristi ai partidului si ai sefului suprem.
Din punctul de vedere al lui Basescu, maurii prezidentiali si-au facut datoria, maurii pot "sa moara". Fie zbatandu-se indignati ca Alina Mungiu Pippidi (si altii ca ea, luati "pe veresie"), fie sereni si plini de umor (in mare masura, involuntar), ca Andrei Plesu et compania sa.
In mod natural, al doilea atac al PD-L e la electoratul rural, sensibil la demagogie si populism, "habarnamist" la doctrine, dar receptiv la punga electorala (cu litrul de ulei, kilu' de zahar si perechea de sosete de iarna). Pe fondul apatiei electorale generalizate, captarea acestui electorat cu o disciplina pavloviana e cel mai mare castig al PD-L, fiindca, odata castigata, aceasta masa inerta politic si, obiectiv, lipsita de informatiile la zi basculeaza cu greu in alta parte.
Intrebarea este: cine recupereaza electoratul urban, aflat intr-o tot mai accentuata miscare centrifuga fata de politic (ca sa nu-i spun greata)?
Cronometrul a fost pornit.
Tic-tac! Tic-tac! Tic-tac!
La capatul ticaitului lui, se intrezareste oare un nou "BOX POPULI"?
@Pro Doc
Exact! Cine va recupera electoratul urban, aflat intr-o tot mai accentuata miscare centrifuga fata de politic? Cine, cine? Mare problema! Ma uit la internet. Sustinatorii PD-L de pe internet se evapora vazand cu ochii. Au ramas extrem de putini. Ceilalti se inmultesc ca ciupercile. Cine va pune mana pe acest capital la care face referire si Alina Mungiu? Ar trebui, desigur, sa fie o singura persoana. Capabila sa castige electoratul informat.
interesanta ce ne scrii...
raspund PS-ului> nu, nu va vrea, pt ca pe MG il iubeste si mai putin decat l-a iubit acum 5 ani pe AN
@Mada
Si eu cred la fel. Si sunt destule motive pentru care nu poate sa il iubeasca. Incepand chiar de prin '96 cand Geoana s-a repezit sa ii intoarca spatele cand a fost ales Constantinescu, continuand cu faptul ca l-a dat jos din fotoliul de presedinte si, in final, colaizandu-se cu Basescu pentru actuala guvernare. Cam prea multe tradari pentru ca sa il mai iubeasca. :)
Da, e corect. Cît despre PS, dacă Iliescu se va implica în recuperarea electoratului, n-o va face din dragoste pentru Geoană.
@Lucia
Da, asa e. Sa vedem daca o va face.
Multi s-au agitat citind o scrisoare a PNL-ului in care aparea acea paralela intre Iliescu si Crin. Nu se incerca decat o strategie electorala care sa capteze tot o parte din acest electoral rural. Nu s-a inteles. Insa mi-e greu sa cred ca se si poate aplica. Electoratul rural a fost al PSD-ului si e bine sa ramana al lui.
Electoratul din mediul rural votează în general cu tătucul. Băse, care nu-i prost, a înţeles că asta e şansa lui pentru un al doilea mandat ... lucru pe care Constantinescu nu l-a priceput niciodată. Din păcate nici Crin n-a înţeles că e o pâine care trebuie mâncată aici şi, pe lângă voturile electoratului urban, trebuie să se poziţioneze mai bine şi în acest mediu. De ce consilierii lui nu observă acest lucru ? Iliescu nu este tipul care iartă aşa că Geoană va avea de pierdut aici. Băse, oricât ar râde toţi de el cu ieşirile la iarbă verde, marchează puncte electorale.
@Chat Noir
Au observat consilierii ca era bine sa ia si Crin ceva de la tara. Dar... cand s-a facut comparatia asta, si s-a spus ca Antonescu ar trebui sa adopte ceva din profilul lui Iliescu ("sarac si cinstit") ca sa castige electorat rural, au sarit toti in sus. Lasa ca ia Basescu, care e mai taran decat oricare presedinte pe care l-am avut pana acum, cu exceptia lui Ceausescu, si nimeni nu se mai stramba.
Nu "taran" i se potriveste lui Basea, ci "taranoi", adica din aia pe care pina si taranii adevarati ii dispretuiesc. Iar "chermezele" astea satesti tot mai multe si mai... opulente de la o vreme - fostele tirguri de duminica - par sa fie finantate acum la greu din bugetele locale. De parca nu ar exista "subiecte majore" pe care sa se cheltuie banii... Irigatii, canalizare, olecuta de... urbanizare, confort...
Dupa ce am vazut pe site-ul Ministerului Tineretului si Sportului de citi bani dispune programul "Tineret in actiune" - 885 de milioane de euro!!! - cred ca toate sindrofiile astea rurale par finantate din "Programul Taranoi in actiune"! Cine plateste? Tot fraierii de "urbani", ca de la ei se colecteaza grosul impozitelor!
Propun sa inceapa si chermezele finantate prin "programele" "Batrinet in actiune", "Oraseni in actiune", "Copii in actiune"... Ce-i discriminarea asta intre sat si oras, intre "sinjele proaspat" si cei peste 35 de ani?! Vreau chermeze pentru toti si sindrofii nationale! Toata tara solidara intr-o continua sarbatoare!
Trebuie sa va dau un fragment din articolul de azi al Leliei Munteanu din Gandul:
"Prea-i frumoasă şi bogată (tara, adica): unde sapă sapa locul, sare din pământuri blocul şi, dacă mai sapi cu spor, hopa şi-un zgârie-nor. Faci credit la FMI, ai un an din ce trăi. Te uiţi dup-un loc de muncă şi pe vale şi pe luncă. Tot printre coline verzi, pân-ajungi să nu-l mai vezi. Trece Vodă pe câmpie şi culege simpatie. Trece şi pe mare-n jos, fluxul susură frumos. (Potoleşte, Doamne, valu, că se-neacă marinaru). Fiecare vânt hoinar îl adie-un chestionar. Pe baraje cresc sondaje. Nici un porumbar, fără Insomar. (Nu-l treziţi pe Urs, că-ntreabă de Curs). În pomi, corbii cât berbecii, legănându-se în cor: Măria Ta, nevermore! Păi, nevermore şi nevermore..."
De aici:
http://www.gandul.info/opinii/ce-mai-pupa-voda.html?4237;4634353
:))))
@Lulutza
Taran e prea frumos. Ai mare dreptate. El e o combinatie mult mai ciudata si mai de prost-gust.
Programul despre care spui, de 885 de milioane de euro, e dincolo de orice imaginatie!!!
@Lulutza
Multumim. E talentata foc fata asta. A propos: are blog?
Ooof, n-are blog si nici nu (mai) vrea sa ne vada comentariile! :(
Dar eu nu ma pot abtine si mai dau aici un fragment din articol:
"Ce mai pupă Vodă
de Lelia MUNTEANU | 13 IULIE 2009
În România lui, de cinci ani, toate semafoarele sunt pe verde.
Scoate casca, pune clopul. Cât are Vodă casca-n cap, macarale râd în soare, nechează excavatoare, fadromele rup zăbala, în picamere dă boala, saltă canciocurile de bucurie (măi, să fie!), wola mică mult ridică. „Dă-mi, tătucule, şi mie/ O lopată şi-o mistrie”... E de-ajuns să-şi arunce Vodă ochii roată şi betonul creşte şi se-ntăreşte.
Când îşi potriveşte clopul – cântec joc şi voie bună: Pomana Porcului, Festivalul Clătitelor, Moşii de Piftii, Baterea Halviţei, Târcolitul Viilor, Jujeul Câinilor, Legarea Grânelor, Tunsul Oilor, Festivalul Muşeţelului, Mulsul Ploii, Lăsata Secului de Chivas. Şi tot aşa: Lunea Burdufului, Marţea Ciorilor, Miercurea Strâmbă, Joia Furnicilor, Vinerea Ouălor, Sâmbăta Încuiată."
:))))
servus...
nu aveau incotro... nu este neaparat o miscare inteligenta cit una disperata, o solutie de avarie. singura.
toate cele bune!
Sunt sigur ca Basescu va avea mari probleme cu voturile din rural.Criza se simte la tara la fel ca la oras.Sunt prea putini la tara cei care mai au bani.Ceilalti care mai muncesc la tara accepta si 15 ron pe zi.Pensionarii sunt speriati de zvonurile ca Basescu si Boc le vor micsora pensiile.Cei care au pamanturi sunt siguri ca nu vor avea bani sa le cultive pentru anul viitor.Deci,situatia nu este roz pentru Basescu !
recuperarea urbanilor va tare grea indiferent de partidul care se va apuca de asta, informarea este net peste cei de la tara, chit ca am vazut prin vest, nord-vest la a doua casa un cablu, un abac cu net, da' am vazut si utilizatorii:copiii.ergo, informarea va la nivel celor din orase cind vor avea copiii astia drept de vot.
cit despre geoana, el ar trebui sa aleaga intre candidatura si guvernare. asta daca ar alege el!
Da, am citit si eu ce zicea cineva de la PDL, si m-a cam pus pe ganduri. Afirma ceva de genul: "... in sfarsit avem si noi MASINARIE ELECTORALA", dand sa se inteleaga ca PDL este al doilea partid care are asa ceva, dupa cei de la PSD.
Am trecut cu vederea acest aspect insa acum, dupa alegerile europarlamentare, am inteles exact de ce acel personaj era atat de incantat.
Masinaria electorala e formata din oameni, logistica, relatii, bani - si e ceva care iti permite sa ajungi pana in fundul ultimului sat din Romania. Pana de curand doar PSD avea asa ceva, caci mostenise de la PCR, via FSN, FDSN, PSDR, acest aparat. De la administratorul de bloc si pana la primarul din satul Cucuieti, mii de oameni formeaza aceasta masinarie.
In ultimii 20 de ani doar PSD si Iliescu au avut asa ceva. Mesajul lor mergea pana la ultima baba din ultimul catun. Acum si PDL are o astfel de masinarie. Si o foloseste.
Nu e deci de mirare ca Basescu migreaza spre electoratul rural, caci acum are posibilitatea sa ajunga la acei oameni. Adica sa ajunga acolo unde, pe vremuri, doar mesajul lui Iliescu ajungea...
Si cum votul unui intelectual, al unui orasean, al unui internaut este egal cu votul Babei Safta... Asta e!
Din pacate romanii mai putin informati vor confunda intotdeauna rezultatele guvernarii cu presedintele. Dublarea pensiilor,salariile marite,vremurile linistite traite sub guvernarea mult-hulitului Tariceanu au fost asociate cu Traian Basescu.Astazi,cand nu mai are roade de pe urma guvernarii,Basescu care inainte si-ar fii spus parerea in orice,refuza sa vorbeasca despre "cazuri minore" precum cheltuirea banilor publici.
@Dan Stoica,Lilick: Tariceanu nu a candidat intr-o zona de dezinformare totala,ci intr-o zona dezvoltata a Ilfovului.Nu cred ca se ducea Tariceanu cu malai la niste oameni care stau intr-o casa cu 2-3 etaje.Nu cred ca pierzi un colegiu daca esti imediat sub 50%,doar ca nu a fost un mandat sustinut majoritar.Cu peste 40% ai totusi o sustinere puternica. :)
Da, este limpede ca unica sansa a basescului este, acum, castigarea voturilor din rural. Sigur strategia pare mult mai ampla si a inceput demult, asa cum bine ai sesizat. Insa pe langa rural, din strategie fac parte si tinerii, care trebuiau atrasi prin programe de tipul ridzi-pidzi sau cei din clasa de mijloc prin programul tichete de vacanta, urmeaza prima casa (dar nesemnificativ), primul siloz...si uite asa vor sa castige electoratul!
Iar intelectualii din urban ”decreteaza” ca nu voteaza, ca e trendy! :(
Eu sper din tot sufletul ca pana in noiembrie cei care nu voateaza si cei care sunt nehotarati sa nu fie dupa chipul si asemanarea basescului, iar Crin sa reauseasca sa transmita si sa atraga electoratul care il merita :)!
Da, este limpede ca unica sansa a basescului este, acum, castigarea voturilor din rural. Sigur strategia pare mult mai ampla si a inceput demult, asa cum bine ai sesizat. Insa pe langa rural, din strategie fac parte si tinerii, care trebuiau atrasi prin programe de tipul ridzi-pidzi sau cei din clasa de mijloc prin programul tichete de vacanta, urmeaza prima casa (dar nesemnificativ), primul siloz...si uite asa vor sa castige electoratul!
Iar intelectualii din urban ”decreteaza” ca nu voteaza, ca e trendy! :(
Eu sper din tot sufletul ca pana in noiembrie cei care nu voateaza si cei care sunt nehotarati sa nu fie dupa chipul si asemanarea basescului, iar Crin sa reauseasca sa transmita si sa atraga electoratul care il merita :)!
Eu numai atat vad...discrepanta intre figurile oamenilor din spatele lor si mutrele hidoase ale celor doi ,care rad..dar nu stiu cu cine,ca multimea este tare ingrijorata,nu se amuza deloc.
Cat sunt de ridicoli,amandoi! Mi-e sila de astfel de oameni,iar daca ei ma si reprezinta ca brend de tara...apoi nu mai imi vine sa rad...ca in final rad de mine.
@Pro Doc
Revin sa iti multumesc ca mi-ai adus aminte cine a spus de "masinaria electorala". Lazaroiu. Eu nu-mi mai amintem nici personajul nici exact cum a spus.
Pe personaje precum Lazaroiu, Preda sau Avramescu trebuie sa le urmarim in declaratii la litera. E foarte important tot ce spun: direct sau printre randuri.
@Flavius
Ar fi bine. Are una si pentru electoratul urban: condamnarea mineriadelor. Sper sa fie, asa cum zici, de avarie. Toate. :)
Toate cele bune...
@Tony
Ar fi excelent sa fie asa cum spui. Insa, din pacate, electoratul rural se mobilizeaza repede pentru un litru de ulei. :(
Mirko
Macar atata lucru sper ca poate sa aleaga si Geoana. :)
@Gugu
Multumesc pentru completari si pentru ca ai adus aminte ca voturile sunt perfect egale. :)
@Alex
Sigur! :)
@Despre viata
Exact! Si tinerii. Sa nu omitem asta. :)
@Elisa
Rad dar nu e rasul lor... :)
Lasa ca si in urban se mobilizeaza unii pentru 3 mici si o bere! :)
Greu de facut o previziune - daca e sa ne luam dupa spusele Alinei Mungiu. Basescu cred ca va ramane la nivelul "vreau" cu electoratul de la tara.. fiindca nu a reusit sa le dea nimic in 5 ani de cand e presedinte.. cam greu sa ii mai momeasca cu ceva pe ultima suta de metri. In timp ce PSD a pregatit din timp terenul si are sigur intaietate la voturile din tara.. Restul, ca de-alde Antonescu, nu conteaza, parerea mea.
Trimiteți un comentariu