12 dec. 2009

Pentru un afon politic...

Redau comentariul lui Traian Breazu de la tema precedenta, pentru ca domnul Preda trebuie sa mai invete:

"Traian Breazu spunea...
Doamne Dumnezeule!
Asta e politolog? Cine i-a promovat lucrarea de diploma?

Ori este COMPLET INCOMPETENT in materie de politica, ori MINTE CU NERUSINARE.

Spune: "Exista posibilitatea ca spatiul politic sa fie bipartizan, cu un mic satelit care se cheama UDMR. Un sistem de "doi si un sfert", spre deosebire de "doi si jumatate", cum e in Germania".

Spatiul politic german nu este bipartizan si nici "doi si jumatate" (doua partide mari si unul mijlociu), spatiul politic german este PENTAPARTIZAN.
Sunt 5 partide cu reprezentare parlamentara, toate peste 10% si consolidate. Nu exista 2 partide mari. Partidele mari devin tot mai mici, iar partidele "mici" devin tot mai mari. Votul este proportional si nu exista probleme in a se forma coalitii.


Mai multe detalii pt domnul politolog aici:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Alegerile_federale_germane,_2009

Mai adaug ca nimeni in Germania nu doreste consolidarea in doar doua blocuri, nimeni nu doreste renuntarea la reprezentativitatea proportionala. Bipartidismul este noul vis erotic al antidemocratilor vopsiti. Ce era inainte unipartidismul, clar nu se mai poate, ca bate la ochi, deci sa fie doar doua partide care-si impart vesnic puterea, si sunt umflate artificial, iar cellalte partide sa fie scoase afara prin mijoace artificale..."

16 comentarii:

Claudia Muresan spunea...

LIl, care Germania? singura tara cu care Romania se poate compara, in mod legitim, de la o vreme incoace e Zimbabwe - tara in care fortele politice majoritare nu reusesc sa puna in aplicare regulile democratice care le-ar permite sa guverneze pentru ca un presedinte dispune de toate structurile de fortza si nu ezita sa le foloseasca. Asta e. Si va faceti/ne facem iluzii daca credem ca asta nu se vede inafara. Avem o democratie si un stat de drept 'de tip african', daca imi e permis sa folosesc astfel de clisee fara sa ofensez pe cineva de pe respectivul continent(coruptie si pasiune la urne, fraude, partide care se aliaza aiurea, lideri autoritari care cistiga prin carisma si apoi conduc prin constringere...oare ce ne lipseste - mitraliere pe strada, dar imi amintesc de imaginea de la suspendare, cu SPP-ul caruia ii cadeau din masina)....think about it.

Lulutza spunea...

A inceput competitia "constructiva" intre 'telectualii despotului iluminat - cu licuriciul de la capatul tunelului! Competitie care s-ar putea numi "Cantarea lui Traian"...

Se intrec toti sa-i livreze superlicuriciului ce banuiesc ei ca si-ar putea dori, sa-i anticipeze pohtele politice de... bulimic nutzional, sa-i justifice "cocosismele" de acum cu licuricii banuiti a fi "de stinga" sau "comunisti", asadar... mogulii exploatatori ai popoarelor planetei!

Sub deviza mobilizatoare "Licurici, nici nu stiti ca va faceti tot mai mici!", ideologii oranj au pornit la cautarea de noi "hidre rosii", pe care sa le "faca dupa blocuri" militare "idolul" lor legitim si lipsit de interese de gasca, licuriciul singuratic, din bobor, cu boborul, pentru bobor!

Viseaza 'mnealui o aripa crestin-democrata si un sediu gigea in buricul Capitalei, voila la prima ora... Milutz la tava, rumenit si cu marul in rit!

Se ghiceste o "comanda" a la carte pentru fratele D'Artagnan din grupul de interese legitime PPE sa dea un cap in gura "stingistilor" recalcitranti din ALDE si din PES? Tzac pac - alegeri anticipate in singe, cu garnitura de STS natur, in sos calugaresc!

Banuie preacurata si geniala printesa ca o atmosfera mai incinsa i-ar impulsiona cariera politica, iar doctoratul de Pigalle ar beneficia plenar de o "democratie simplificata" si de o constitutie la fel de "perfecta" cum ii este si mentorul politic - serviti, va rog, studenti frageziti cu facalet SPP, si fezandat in loc intunecat si rece!

Printesele trebuie rapid satisfacute, sa nu aiba de suferit din cauza boabelor subversive de mazare de sub 7saltele de puf doctrinar! Altfel, cind strimba printesele din nas, se aduna nori negri deasupra curtii imperiale, cad guverne si capete de consilieri si cresc preturile la vuittoane si louboutinuri! Si asta, naturlich, provoaca jalea boborului si ridica mercurialul la kg de voturi! Pai, se poate asa un afront?!

Deceneu spunea...

Ideea concentrarii vietii politice in doua partide mari, care sa guverneze alternativ este simpatizata atat de PD-L cat si de PSD.

Cu sistemul uninominal majoritar a cochetat si PSD-ul si au accepta un compromis pentru a face pe plac PNL-ului.

Temele: sistemului electoral uninominal majoritar, a parlamentarismului si a rolului partidelor politice, ar trebui sa intre pe agenda dezbaterii televiziunilor, dar sustinute de persoane calificate, nu de Gadea, Stan si Ciutacu.
Ei nu au anvergura unor oameni care sa sustina idei si s-a vazut ca toata campania lor antibasescu a avut rezultate aproape nule, daca nu chiar inverse.

Sunt persoane autorizate care pot aduce argumente de bun simt.
Jurnalistii ar trebui sa se limiteze la rolul de moderatori, pentru ca in calitate de comentatori si-au demonstrat incapacitatea.

Iosif spunea...

@Deceneu
Oare nu ar fi bine sa existe doar un partid, puternic si iubit de toata lumea? Iar daca Gadea, Ciutacu, etc. nu au dreptul la opinie, inseamna ca eu, ca amarat de votant, trebuie sa ma lobotomizez, probabil, ca nu cumva sa-mi treaca vreo ideea prin cap, nici pro, nici contra...

Lulutza spunea...

Ceea ce a scris stimabilul Deceneu mi-a trezit oarecare interes, asa ca m-am documentat olecuta, sa vad care sint acele "persoane autorizate care pot aduce argumente de bun simt", pe placul cui trebuie, nu ca odiosii "Gadea, Stan si Ciutacu".

Am gasit rasunatorul nume al junei Marina Popescu, doctoresa politoloaga din anul 2008, finantata in studiile ei mondiale de Fundatia Konrad Adenauer, aceeasi Mecena care finanteaza si Institutul de Studii Populiste... pardon, Populare. Din acest moment, m-a cuprins un val de admiratie muta, de respect preaplecat, de veneratie chiar.

Am fost, probabil, cel mai june "fan" din Romania al lui Konrad Adenauer - presedinte si unica membra a Fanclubului prescolarilor "Nenea Konrad pentru noi este Mos Craciun 2". Asta in vremurile de restriste in care Mos Craciun era un biet ilegalist, cu nume de cod "Mos Gerila".

Prima oara cind am simtit comuniunea de idei si destin cu Konrad Adenauer a fost pe cind rasfoiam o colectie veche de reviste "Urzica", in care un nene ticalos si matze fripte il infatisa pe venerabilul meu Santa Klaus in posturi desprinse parca dintr-un cosmar ideologic: ba atirnat in streang de un Vasile Roaita rumen in obraji, ba fript la protap de nenea Stalin, ba dupa gratii si amenintat cu maturoiul de o tanti grasa si pocita... Nu va imaginati ce satisfactie rautacioasa am avut, cind m-a dus tata la darimarea festiva si tardiva a statuii lui nenea Stalin cel ciinos, mincatorul de Mosi Craciun! M-am simtit razbunata pentru umilintele lui nenea Konrad Adenauer, suferite prin terfelirea imaginii publice si instigarea maturatorilor de pe strada la ura dementa impotriva unui Mos Craciun inofensiv, de catre un... Devis Grebu al anilor '50, '60...

Lulutza spunea...

continuare...

Dar sa revenim la oile noastre de pe dealurile Bucovinei, cu care amicul Deceneu a scris numele Marinei Popescuuuuuuuuu!

In urma documentarii in singura enciclopedie pe care o recunoaste Tatucul "Pactului pentru educatie" - Google Chrome, am descoperit ca:

"In computerul sau de la Essex, Marina colectioneaza sute de sondaje de opinie, dar si fisiere mai mititele: "Am un fisier pe care-l cheama <> care contine chestiile foarte pregnante in care el a aparut. Basescu in schimb e prea mult, Basescu vorbeste tot timpul, nu poti sa-l bagi intr-un folder". In schimb are fisierul "Elena Basescu", in care a pus declaratiile politice ale fiicei presedintelui: "Nu succesurile, ci chestiile in care ea a incercat sa spuna ce crede despre misiunea ei de politician"."

Iata ca am aflat ca aceasta Marina Popescuuuuuu, este tot un Valentin Stan, cu "creierul artificial" plin de fisiere despre aceiasi eroi epici si eroine nutzionale, doar ca in momente necunoscute largului public, pe care televiziunile mogulilor privati si cele ale "mogulului public" Sassu ni le-au ascuns privirilor, in ultimii 5 ani de... contrarevolutie culturala! Sub bagheta sponsorizarii din partea unei Fundatii cu nume respectabil, polii Pamintului se schimba, smoala devine fulgusor de nea politic si oamenii politici adevarati se calesc prin dura ucenicie la Bamboo.

Sa continuam sapaturile:

"Exista o mare fluiditate a sistemului politic: azi esti de dreapta, maine esti de stanga, azi lupti pentru anticoruptie si maine votezi impotriva oricarei legi care ar putea contribui la extirparea coruptiei si alte hilaritati." - mai sustine politoloaga cu idei si vizuini, pardon... viziuni clare despre politicienii "de bine" sau cei "de rau", despre cum se manipuleaza electoratul cu televizorul. Totusi, eu nu am inteles "cum trebuie": e bine sau e rau sa treaca peste noapte un partid si-al sau conducator iubit de la stinga la dreapta? Nu e dubios sa "lupti" cu coruptia, acoperind-o in vorbe vorbe vorbe, dar in numele ei sa-ti anihilezi adversarii politici si sa-ti absolvi regeste propriii fideli? Mie mi se pare cam... de porc, ca vestita revista "Urzica" a anilor '50. Dar, ce-i drept, eu nu cunosc Manifestul organizatiei progresiste, de dreapta si anticomunista "Soimii Patriei", care i-a marcat pe viata pe acesti vesnici revolutionari si intelepti
politologi ai "Epocii William Branza"!

Mai departe, persoana calificata si autorizata sa-si dea cu parerea - de dreapta si anticomunista, desigur - Marina Popescuuuuuuuu, decreteaza:

"Presa reflecta aceasta goliciune a partidelor si de-aia conteaza mai mult. De-aia ei se chinuie sa apara la televizor, pentru ca stiu ca in afara de notorietatea data de mass-media, n-au cu ce altceva sa ramana in memoria alegatorilor" - aici sint cu totul de acord cu deontoloaga noastra, caci nu am avut nevoie de mai mult de 5 minute, pentru a decide ca persoane cu atitudini publice ca Alin Popoviciu, Marcel Hoara, Catalin Avramescu etc etc etc reprezinta, pur si simplu, niste... Mao Dze Dun de polistiren, niste E-uri toxice pentru orice partid care vrea sa treaca in ochii mapamondului drept... miezul din dodoasca! De dreapta si anticomunist, naturlich...

Lulutza spunea...

continuare...

"Marina Popescu este o tanara cercetatoare pasionata de stiintele politice, care si-a propus sa descopere formula matematica ce cuantifica influenta pe care politicienii o exercita prin intermediul mass-mediei asupra optiunilor de vot ale cetatenilor din diferite tari." - aflu din vasta biblioteca Google Chrome (un sprijin nesperat in aceste zile minunate, in care retelele Internet cad ca mustele, accesul pe bloguri ne joaca feste, curentul electric da semne ca ar vrea in... Evul Mediu).

S-o spun p-a dreapta, mie aceasta Marina Popescuuuuuuu incepe sa-mi semene a "grupul de cercetatori americani", care livreaza cui plateste mai bine "studii" si "programe" care sa le ajute si justifice singurul "proiect politic": anihilarea opozitiei. In fine, sa vedem ce mai aflam...

Wow! In anul 2001, o gasim pe aceeasi Marina Popescuuuuuu, mult mai juna decit acum, vanzand guvernantilor de atunci aceleasi metode de "simplificare a democratiei", pe care le vinde guvernantilor de acum.

Atunci, demult, in vremea "arogantilor comunisti de dreapta", antidemocratici si oligarhici, in workshop-ul intitulat "Simulations of Romanian election results under different electoral systems", politoloaga de bine Marina Popescuuuuuu a prezentat celor cu putere de decizie asupra banului public simularea citorva sisteme electorale, dintre care cel mai "luminos" parea sa fie cel in care Parlamentul ar fi aratat dupa cum urmeaza:

PDSR 81.96 %
UDMR 11.31 %
PRM 6.73 %


Din fericire pentru Romania si spre cosmarul social-democratilor din PSD-ul de acum, in 2001, la Cotroceni era Ion Iliescu, cel care nu a creat avantaje partidului din care provenea si nu a dorit pieirea celorlalte partide.

Din fericire pentru actualul partid-stat, fost PD, fost FSN-PD - membru in Internationala Socialista si care avea in 2001 vreo 6-7% si pe care Marina Popescuuuuuu l-ar fi strivit ca pe o musca, daca i s-ar fi platit gras "simularile" de democratie, la Cotroceni este acum "fostul" presedinte al PD, al carui Vis de Aur este sa lase mostenire boborului turmentat si succesoarei lui de drept cel mai anticomunist si cel mai din dreapta dreptilor "proiect politic": Democratia fara partide, fara opozitie, fara presa!

Ietete, ce sa-ti spun?! Tonomacii lui Base Voda isi imagineaza ca si-au gasit fraierii! Unde se gasira reconciliantii melcilor!!! Intr-un partid de slugi hoate, in care escrocu-i imparat!

Petrini spunea...

@Lulutza

Tu ai citit articolul despre care spunea Deceneu? Aceasta Marina Popescu sustine in articol varianta de uninominal propusa de APD-PNL. Printre altele, spunea ca uninominalul "dur" propus de Basescu este mai dur cu electoratul decat cu candidatii.

Oricum, m-a amuzat felul in care practica "de bun simt" de a respinge orice fel de argumente atunci cand acestea vin (aparent) din tabara adversa s-a intors impotriva ta. Altadata citeste mai cu atentie...

Lilick Auftakt spunea...

@Petrini

Te cam inseli cu Lulutza. Stie ea mai bine ce stie...

Deceneu spunea...

@Iosif - Iosif nu am contestat nimanui dreptul la opinie, am pus sub semnul intrebarii eficienta jurnalistica a celor trei.
La spatiu de emisie de care au beneficiat efectul muncii lor a fost neglijabil, pentru ca nu au adus in discutie argumente convingatoare.

@Luluta - eu sunt sustinator al sistemului proportional, iar in articolul respectiv autorea sustine ca sistemul majoritar are ca efect eliminarea partidelor mici si critica sistemul majoritar.
Critica sistemul uninominal in general si pe cel majoritar in special si afirma ca
"De aceea puterea liderului de partid (poate nu neaparat national, ci a baronilor locali, o putere arbitrara cel putin atita vreme cit nu se insista deloc pe democratia din cadrul partidului) ramine fundamentala. Ea este importanta si in sistemul mixt cu compensare propus de APD-PNL, insa nu este sigurul factor."
..
Reprezentatul din circumscriptia uninominala este doar un membru al unei institutii care decide prin insumarea voturilor membrilor ei, el singur nu poate decide mare lucru in parlament (ceea ce nu inseamna ca nu trebuie sa faca nimic).
Tocmai de aceea, in toate tarile democratice consolidate care au o forma sau alta de sistem majoritar (Franta, Marea Britanie, SUA, Australia), votul este in primul rind pentru partid, pentru ca votul in circumscriptie nu duce doar la alegera unui candidat local, ci decide si cine are majoritatea parlamentara.

Cu alte cuvinte sistemul uninominal conserva si intareste mentalitatea paternalista si influenta baronilor locali.

Argumentele sunt sutinute cu statistici si fac referire la alte studii.
Tu ai scris un roman la adresa autoarei fara sa aduci o critica, mai mult chiar au recunoscut intr-o afirmatie ca are dreptate.
Nu i-am studiat biografia si titlurile, dar am considerat ca daca este angajata la o institutie occidentala si face studii in domeniu este o sursa mai calificata decat un Avramescu sau Basescu.
M-am condus dupa regulile polemicii icivilizate de la Oxford University
1. In orice polemica stiintifica, sociala sau politica, discutia trebuie sa se rezume la schimbul de idei care au contingenta cu problema respectiva.
2. Partile aflate in polemica folosesc drept argument fie teorii stiintifice, fie fapte concrete din realitate care sunt relevante in ce priveste problema discutata.
3. Partile nu au dreptul sa aduca in discutie caracterul, temperamentul sau trecutul adversarului, deoarece acestea nici nu infirma, nici nu confirma validitatea ideilor pe care le sustine.
4. Partile nu au dreptul sa puna in discutie motivele care determina atitudinea ideatica a adversarului, deoarece acesta abate discutia de la problema in sine.
5. Etichetarea adversarului prin mentionarea scoli de gindire, clasei sociale, organizatiei profesionale sau partidului politic din care acesta face parte, constituie o încalcare a regulilor polemicii si dezvaluie slabiciunea lipsei de argumente.
6. Intr-o polemica civilizata conteaza numai argumentele invocate de adversar ca individ si nu ca membru al unei scoli sau organizatii. Nu ai dreptate pentru ca esti ginditor materialist, patron sau laburist, ci daca argumentele tale sunt convingatoare sau nu.



PS Nu am inteles ce a facut-o pe Lulutza sa se ambalezs asa!
Faptul ca am indraznit sa-l sa-i critic pe "cei trei crai de la rsarit?" :)

Lulutza spunea...

@musiu Petrini - Aceasta Marina Popescu ofera oricarui posibil client politic mai multe "modele" de sisteme electorale, cu calcularea efectelor asupra partidelor parlamentare. In procente si nr. de "alesi ai poporului"

Rezultatele date in comentariul meu sint copiate de la sistemul cel mai drag inimii de presedinte "popular", care "lupta" de 5 ani pentru o "democratie simplificata si eficientizat". De dorul caruia a facut si un refererendum, care, desi nu a fost validat la vremea lui, se poate repeta acum, cind pe val este o mentalitate colectivista a boborului cu mintea odihnita, profund recunoscatoare noului Tribun al Poporului si Arhanghel al dreptei si anticomunismului ca gindeste si cuvinta in locul lui.

Si ca-i asa de cel mai tare din parcare, ca tremura de frica lui toti nenorocitii aia care au crezut ca boborul IMGB e prost si s-au amuzat la argumentul suprem si suveran "Noi muncim, nu gindim!"

Asa ca, bobor de la sate si mahalale, bastinosi si diasporeni cu 5 clase, dupa marele conducator, aliniati in zbor spre capitalismul biruitor multilateral dezvoltat! :)

Acuma, serios, voi chiar nu vedeti ce ridicoli sinteti cu totii, cu Basescu al vostru in frunte, si calauziti dupa teoreticieni ca TRU, HRPatapievici etc, atunci cind aplicati principiile democratiei populare si dictaturii proletariatului la "reforma si modernizarea" statului capitalist multilateral dezvoltat???

Priceless! Ceausescu si sinistra lui Elena sint razbunati!

Lulutza spunea...

@Deceneu - tu ce intelegi din asta?

"In computerul sau de la Essex, Marina colectioneaza sute de sondaje de opinie, dar si fisiere mai mititele: "Am un fisier pe care-l cheama <> care contine chestiile foarte pregnante in care el a aparut. Basescu in schimb e prea mult, Basescu vorbeste tot timpul, nu poti sa-l bagi intr-un folder". In schimb are fisierul "Elena Basescu", in care a pus declaratiile politice ale fiicei presedintelui: "Nu succesurile, ci chestiile in care ea a incercat sa spuna ce crede despre misiunea ei de politician"."

In afara de exprimarea cam... glossy ("un fisier pe care-l cheama" etc) si de faptul ca, indubitabil, spre deosebire de odiosii si manipulatorii Gadea, Stan, Ciutacu, Bogdan Teodorescu, Badea etc etc etc care... mint poporul cu televizorul si batjocoresc marile intelecte nutzionale, Marina :) :) :) Popescuuuuuuu vede in famiglia Basescu niste politiceni cu "misiune", vocatie, bla bla bla...

Asta-i situatia, nu dau doi bani pe "corectitudinea politica" a lingailor si nu pot sa cad in limba de admiratie la asemenea contorsionisti ai logicii! Altfel, sa stii ca i-am citit cu placere pe Teodor Baconski si Sever Voinescu, pana sa paseasca pe... drumul drept.

Acum, ca au luat cu prea mare adaptabilitate forma vasului in care se scalda alaturi de Udrea, Hoara, Eba etc, nu mai au nici un haz, au devenit o "marfa" de duzina, care m-a pierdut de "target". O fi cistigat in valoare "vasul" sau "fluidul" prin prezenta anumitor 'telectuali, dar ei personal s-au "diluat" rau de tot. Sa fie sanatosi! Daca unii au preferat sa-si piarda simtul ridicolului si sa-si vinda discernamintul in slujba fitecui, este dreptul meu "suprem" sa rid de ei. :)

Petrini spunea...

@Lulutza

"Acuma, serios, voi chiar nu vedeti ce ridicoli sinteti cu totii"

Se poate, dar nu stiu exact la cine te referi. Eu nu sunt nici activist de partid si nici nu mor de grija unui partid sau a unui presedinte. Sustin un partid si un presedinte atat timp cat imi reprezinta mai bine interesele decat altii.

Dar comentariul meu n-avea absolut nici o legatura cu asta. De fapt eu nici nu mi-am exprimat vreo opinie cu privire la sistemul de vot. Tot ce am facut e sa iti atrag atentia ca te-ai apucat sa demontezi persoana fara macar sa bagi de seama ca, cel putin in acel articol, sustinea exact aceeasi parere. Deci unde este ridicolul?

@Lilick

Este irelevant ce stie Lulutza despre autoarea respectiva. Atacul la persoana n-ar trebui sa fie admis ca proba a invaliditatii argumentului. Dar cand acelasi argument este de fapt sustinut si de atacator, situatia devine de-a dreptul comica.

Lilick Auftakt spunea...

@Petrini

Inca o data: Lulutza stie despre ce vorbeste. Stie chiar mai mult decat iti imaginezi. OK?

Deceneu spunea...

@Lulutz
1. Am scris ca nu m-a interesat biografia si activitatea persoanei decat sub aspectul profesional, validat de o institutie occidentala.

2. Daca respectiva e admiratoare a familiei Basescu si cu toate asta a criticat sistemul uninominal si a pledat pentru un sistem proportional, cu atat mai mult ideea si persoana este de apreciat.

3. Am aplicat principiul ca valoarea unei idei nu depinde de autor, valoroarea unei opinii depinde de argumentele care o sustin, in cazul de fata statistice si referirea la alte cercetari si autori de studii de profil.

Teo Negura spunea...

De ce te mai mira minciuna? N-ar fi mai simplu sa-i demascam de fiecare data, sa-i facem de ras, sa aratam tuturor ca sunt ipocriti si penibili?