8 dec. 2009

Variante pentru PNL

Mihai Voicu vede pentru PNL cinci posibile optiuni guvernare/opozitie, fiecare cu riscurile si avantajele ei:

1. Ramanerea in opozitie in parteneriat cu PSD, asta insemnand promovarea unor proiecte comune si adoptarea de pozitii comune fata de guvernare. Asta ar implica unele „negocieri” ideologice cu PSD, lucru pe care l-am fi facut si daca am fi fost impreuna la guvernare.

2. Ramanerea in opozitie dar cu desprindere de PSD si adoptarea de pozitii strict liberale, tintite numai catre electoratul nostru potential. Aceasta varianta nu exclude continuarea colaborarii cu UDMR.

3. Votarea unui guvern PD si sprijinirea selectiva a unor masuri ale acestuia, fara alta colaborare si fara obligatii reciproce.

4. Sprijin parlamentar conditionat, dupa modelul UDMR-Nastase sau PSD-Tariceanu. Ar implica votarea legilor, lipsa motiunilor, dar si punerea unor conditii care obligatoriu ar include sprijin financiar pentru primarii PNL, promovarea unor masuri liberale in economie, de exemplu eliminarea impozitului forfetar, dar si neschimbarea sistemului electoral.

5. Intrarea la guvernare intr-o alianta cu PD dar si, obligatoriu, cu UDMR.


Care vi se pare cea mai potrivita? Eu am lasat pe blogul lui Mihai urmatorul comentariu:

"Desi eu v-as vota in orice situatie, optiunea nr.5 mi se pare o ingenunchere in fata dusmanului, si am senzatia ca ar fi cea mai scarboasa broasca de inghitit pentru electoratul vostru. Cu o singura exceptie: daca Basescu il numeste pe Patriciu prim-ministru. :D Dar nu cred ca se pune problema...
Mi-as dori sa alegeti ceva intre 1,2,3,4, dar specific ca cel mai mult mi-ar placea 2.
Ca si @Anca, imi doresc sa-l construiti in continuare pe Crin, in sensul pe care il sugereaza ea. Desi personal il admir mai mult pe Tariceanu, imi dau seama ca potentialul lui Crin de a aduce votanti (tineri, din mediul urban) pentru PNL nu si-a atins inca limitele.
Poate totusi reusiti sa valorificati si aportul personal al lui Crin si pe cel al lui Tariceanu pe acelasi proiect."


P.S. - Am pus in dreapta, pe blog, un banner pe care scrie "Traian Basescu NU este Presedintele meu". Daca doriti un cod pentru blog, facebook, twitter... etc, click pe el.

52 de comentarii:

EugenH spunea...

Multam pentru banner, Lilick, superba idee, sarut mainile. :)

Lilick Auftakt spunea...

Cu multa placere, Eugen. :) Daca suntem peste 5 milioane care am considerat asta, si suntem majoritari in tara, e bine sa i-o aratam clar. :)

DXN spunea...

Canadian Stories: Diaspora v-a salvat

Lilick Auftakt spunea...

@DXN

Diaspora e total rupta de realitate. Daca ne-au "salvat" moldovenii de peste Prut, care n-au iesit ei bine din comunism, sau capsunarii dusi cu autocare la vot, e clar, nu?

Liviu spunea...

Opozitie zic si eu, dar as fi mai nuantat fata de colaborarea cu PSD, pe care as accepta-o.

Evident, nu orbeste si cu orice fel de concesii. Exista pe de o parte riscul ca PNL sa apara izolat, in plus o opozitie perfect pulverizata usureaza jocul lui Basescu.

E nevoie atat de coloana vertebrala, cat si de inteligenta. Cred ca una nu o exclude pe alta.

Asadar, opozitie clara, dar si deschidere pentru o colaborare cu PSD menita sa contracareze actiunea maligna a PD-Basescu.

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

De acord. Cand il aud pe Boc ca spune ca liberalii sunt preferati, sau cand aud ca Basescu iar le face curte, mi se face o greata teribila. Le spui clar de ce nu-i iubesti si ei tot incearca sa ti se bage pe sub piele. Manelistii jegosi ai politicii incearca sa se bage cu forta pe gatul unui partid de elita. Bleah.

tony spunea...

Ce zici de varianta asta?Tariceanu este o tinta falsa.Nominalizarea lui Basescu va fi Klaus Iohannis care va face un guvern PDL-independenti.In cazul asta va fi sah la PNL si la Crin Antonescu.

KingSnake spunea...

Am comentat si eu acolo. Din punctul meu de vedere opozitia este singura optiune de crestere. Dar vreau ca Basescu sa-si dovedeasca abilitatile in anul de criza ce urmeaza, asa ca as vota un guvern minoritar PDL >:)

Vania spunea...

Aş prefera 1, de vreme ce unitatea ne-a cam lipsit tot timpul. Cât despre un viitor scor al PNL, acela depinde mai mult de dezvoltarea organizaţiilor în teritoriu decât de atitudinea într-un moment sau altul.

marian spunea...

Votez prima varianta.
Mi-ar place a doua, dar cred ca are foarte putine sanse ...

Constantin Ioan BRINCUS spunea...

Lilick,

Nu stiu cat o sa conteze aceste pareri in decizia pe care PNL o va lua maine. Cert este ca, fara putinta de tagada, ca si intreaga societate romaneasca, PNL este impartit in doua.
A FI sau A NU FI la guvernare cu PD-L. Aceasta-i intrebarea!
Personal, as opta pentru consecventa si pentru pastrarea verticalitatii in politica romaneasca. Dar ma tem ca “fructul oprit” al guvernarii e mult mai dulce decat o “cireasa amara” a opozitiei!
Vom vedea!
Tu ce opinie ai?

Petrisor spunea...

Prima sau doua mi se par cele mai convenabile. Orice combinaţie cu PDL ar fi nocive-canceroase, dar parerea mea este că PNL va intra la guvernare alaturi de PDL, aceasta optiune fiind una intarita in PNL. Sper sa ma insel

cosmin spunea...

la guvernare doar dk aveti premierul si jumatate din ministere (pe care vi le alegeti singuri, cele mai usoare preferabil)

Anonim spunea...

Revenim la un subiect sensibil madam. Din punctul meu de vedere si luand in calcul faptul ca PNL a ajuns la momentul istoric de a incheia un pact cu PSD nu ma poate duce decat cu gandul ca a face un pas si spre PDL nu este mult. Insa....
Insa....repet din punctul meu de vedere ar fi o sinucidere politica atat pentru Crin cat si pentru liberali care se vor vedea partasi la cea mai dezastruoasa guvernare care va urma. Te asigur de asta. PNl are ca unica optiune daca doreste sa castige ceva procente electorale si sansa reala de a deveni un partid de 30% sa intre in opozitie si sa astepte ... Basescu daca va fi validat si o sa fie , este un Presedinte uzat deja de 5 ani pierduti care se vor intoarce impotriva lui mai devreme sau mai tarziu. Ministrii suspendati , demisi si cum se mai numesc ei inca in functii la ora asta vin dupa lungi si obositoare scandaluri care o sa ii decredibilizeze si mai mult in urmatoarii 2 sau 3 ani. PNL in opozitie poate face mult mai mult printr-o mai buna comunicare si prin scoaterea in evidenta mult mai bine a faptului ca de exemplu primariile liberale nu mai primesc bani si finantare. Cu o mai buna coordinare si mediatizare inteligenta se pot scoate in evidenta defectele acestui partid si ale lui Basescu. Pentru Crin , daca este inteligent si rabdator , acesti 2 sau 3 ani care urmeaza se po constitui intr-o trambulina serioasa pentru functia de Presedinte al Romaniei si pentru ca PNL sa ajunga cel putin la 30%. Alaturi de PDl la putere...PNl nu ar putea face mare lucru fiind mai mereu legat de maini si de picioare de un acord politic si de restrictiile venite d ela Cotroceni. Sa fim seriosi... am mai avut aceasta experienta si nu a functionat tocmai din aceste motive. Poate ca pentru cateva luni o sa mearga doar pentru faptul ca unii primari sau unele consilii judetene au nevoie de bani si finantare insa fondul problemei adica schimbarea adevarata a unui sistem politic birocratic si putred nu o sa se produca. Cu o datorie de 20 de miliarde si cu spectrul unei crize care nu a trecut dar s-a adancit si mai mult in momentul de fata Romania si prin asta intelegand cei care au fost la putere aproape un an de zile trebuie sa si plateasca nota de plata. Mi se pare fantastica si ireala situatia cand mergi la un restaurant , ajungi ultimul , nu consumi nimic si totusi esti dispus sa platesti tu nota de plata. In afara de toate aceste mici argumente nu ramane decat o singura realitate. PDL nu este un partid de dreapta si masurile pe care le vor impune acum atat factorii interni cat si factorii externi for fi doar factori de presiune car ese vor materializa in masuri populiste pana la urma fara nici un efect social sau de schimbare reala a sistemului politic.

Crăciun Florin spunea...

Multumesc pentru banner. L-am pus.

Despre "partea inchinarii", eu cred ca ramanerea in alianta cu PSD si UDMR plus minoritati este singura solutie viabila pe termen lung. Pentru ca trebuie impiedicata o "guvernare Basescu". Daca nu se procedeaza asa, inseamna ca tot ce au facut pana acum partidele este apa de ploaie. S-au enuntat principii pentru sprijinul ideii de majoritate iar adoptarea altei pozitii ar duce la impresia de neseriozitate politica.

Si urmeaza: neacceptarea propunerilor basesciene de guverne, alegerile anticipate si chiar suspendarea matrozului pentru a doua oara ! Un eventual referendum nu ii va mai fi favorabil !

Asta este parerea mea.

Anonim spunea...

Ce ma voi imprastia de ras cand va veti pupa pe bot cu pdl-ul, tot asa cum v-ati pupat pe bot cu psd-ul dupa turul intai, cand ati vazut ca nu ati luat scorul scontat si nu intrati in turul 2. Daca erati asa de minunati, ce v-a trebuit sa intrati la guvernare? V-a trebuit sa va luati limba-n gura cu psd-ul, crezand ca nu patiti nimic si ca puteti controla situatia. Macar Tariceanu l-a infruntat pe Basescu si nu a cedat in fata insistentelor lui. Antonescu ce a facut? Si-a imbarligat coada cu psd-ul. Ce ati vazut asa de minunat la psd? Sa va fie rusine. Acum sunt buni, cand va duc la ciolan, nu mai au pete, nu? Tariceanu avea dreptate: asumati-va o pozitie independenta si veti avea numai de castigat. Aserviti-va psd-ul si va vor inghiti ei. Macar atunci va veti da arama pe fata.

Anonim spunea...

william
am scris si pe blogul lui mihai ce sugerasam aici la subiectul 'tariceanu'
in principiu de acord cu solutia ta lilik -5 (guvern cu pdl) exclus, cu accente mai radicale... trebuie mers pana la alegeri anticipate- dar la aceste alegerile pnl si psd trebuie sa mearga ca alianta politica care sa ia 50% ceea ce il va obliga pe presedintele manelist sa numeasca un premier din partea acestei aliante (sper ca nu are si in cazul asta constitutia vre-un loc de intors)...cand trebuie facut acest lucru? nu stiu...imediat sau prin primavara-vara (dupa ce incompetentii pdl platesc oalele sparte anul asta)

un PS avertisment: desi fac parte din nucleul dur (ba s-ar putea sa mai fiu chiar si membru, din 96'cand am fost presedintele organizatiei de tineret locale, daca nu m-au da afara pentru plata cotizatiei (nu-mi place sa 'trec pe la partid', sa merg la sedinte mitinguri etc)) spun ca e inacceptabil dpdv moral ca pnl sa faca alianta cu pdl astfel ca, daca se va intampla asta nu voi mai vota niciodata cu pnl-ul.
in plus interesul strategic al pnl-ului este sa recupereze electoratul de dreapta devenit portocaliu prin minciuni si manipulari diabolic orchestrate de tb si acolitii lui (de prin presa) timp de 5 ani, ori asta nu se poate face aliiindu-te cu pdl-ul ci luptand cu acesta

PS2:cei ce vor alianta cu pdl expun partidul la un nou episod 'stolo', manelistul o sa mai rupa o halca din pnl, suficient de mare incat sase puna problema supravietuirii pnl dupa aceasta

uff ... inca ceva lilik
PS3:
PASTRAND ALIANTA CU PSD SE PASTREAZA SANSA UNUI SUSPENDARI REUSITE A PRESEDINTELUI MANELIST, candva la anu' (se poate ivi un moment propice pentru asta, cand minciunile lui se vor estompa iar incompetenta lui boc isi va arata ranjetul had in nivelul de trai al populatiei)...
De ce asta? Nu numai pentru ca e o bruta inculta ce nu ma va reprezenta niciodata ci si pentru ca am convingerea (si destule indicii de ordin statistic) ca S-A REALES PRIN FRAUDA (desi nu stiu cum se poate proba asta in timp util)

Andrei H spunea...

Buna dimineata, am scris si eu pe blogul domnului Voicu asera tarziu, este la moderare mesajul. In mare spuneam ca nu trebuie intrat la guvernare sub nici-o forma, o sustinere a unui guvern PD si poate sustinere pe anumite legi care vor fi aprobate. PSD este o carte pierzatoare pe termen lung ( ma gandesc la numele vechi ramase acolo, niste ciocoi de stanga cum bine le spunea cineva ) asa ca prefer o delimitare de ei. Cu greu am inghitit relaxarea in miez de noapte in Paris.

Spuneam si pe blogul domnului Voicu, ar trebui renuntat acum la mesajul anti, cu o pastrare clara a delimitarii fata de actiunile domnului Basescu si a PD dar o orientare catre un mesaj care sa sustina masuri clare de reforma.

Ma gandesc ca avem 41 de juedte si guvernul are in teritoriu institutii in toate aceste judete, acolo se numesc oamenii pe interese de partid poate pana la nivelul de secretara. Asta trebuie promovat si asa vor fi atrasi cei care sunt in mediul privat.

Nu trebuie lasat TB si PD sa-si asume rolul de reformatori ei sunt o gasca populista care impart banul public in functie de interesele lor. Surprinzator rezultatul lor in SUA, acolo nu sunt capsunari, trebuie facut ceva acolo.

De RM nu mai vorbesc, 97% doar Ceausecu lua, imi este frica de astfel de procente si nu mi le doresc.

PS: Intrarea la guvernare nu se poate face decat daca este desemnat Patriciu prim ministru, dar exista riscul sa fie acceptat si PD plus sustinatorii sa spuna ca Patriciu este o solutie foarte buna si morala. Purtarea negocierilor pt un guvern PNL si PD ar trebui sa se poarte ori in Paris pe dreapta sau la Grivco. In aceste conditii sustin neconditionat un guvern PNL-UDMR-PD.

Pro DOC spunea...

Lilick,

Spui ca "diaspora este total rupta de realitate". As merge mai departe, spunand ca "diasporenii" integrati bine in tarile de adoptie sunt diferiti de asa zisii capsunari si alti romani sezonieri prin lumea larga, care au fost dusi incolonati la vot. Diaspora inradacinata in Franta, SUA, Canada etc., a fost, in ultimii ani, tinta continua a propagandei electronice a PDL-ului, pe site-urile pe care i le-a destinat PDL-ul repetand-se obsesiv riscurile intoarcerii la comunismul intruchipat, chipurile, de Geoana si "cei din spatele lui". Acelor potentiali votanti nici PSD si nici PNL nu le-a adresat mesaje de contracarare (cel putin!) a propagandei oranj. Multi intelectuali romani de afara au crezut sincer ca, votand PDL, scapa tara de comunism (sic!). Ei n-au fost doar rupti de realitate, ci si intoxicati cu minciunile "dreptei" portocalii.

In privinta PNL-ului, daca merge la guverare cu PDL, risca sa se intoarca la situatia de-acum cativa ani, cand era un partid de maximum 7 procente, ori sa dispara din Parlament, ca PNTCD. Sigur, unii liberali pot opta pentru integrarea unei noi aripi liberale in PDL, partid care, astfel, ar deveni PDL-L! :))

sfwd spunea...

eu nu-s pnl-ist asa ca as putea fi subiectiv, dar parerea mea sincera e ca, in primul tur, crin a castigat cel mai mult (alea 5-6% peste scorul partidului, oameni tineri, activi, inteligenti), in timp ce basescu si geoana au fost votati doar de electoratul lor traditional.

partea proasta e ca tu te bucuri ca 70% din cei care au votat crin au votat cum a zis el si un turul 2. fa un calcul si ai sa vezi ca asta inseamna ca, practic, crin a revenit la scorul din sondaje al PNL. si nici nu stiu care varianta e mai proasta:
a. a pierdut votantii aia tineri, activi si inteligenti din primul tur
b. a pierdut votanti traditionali ai pnl

oricum ar fi, a facut o miscare proasta.

Claudia Muresan spunea...

Eu cred ca daca PNL ia postul de prim-ministru cu Tariceanu, Crin trebuie sa demisioneze. Acu' nu poate sa spuna ca cei 2 milioane trebuie sa-l urmeze si catre Basescu, dupa ce l-au urmat catre Geoana. Nu e nici el baiatul cu flautul, nici noi nu suntem sobolanii cetatii.

Draghi spunea...

Punctul 5 -> In cativa ani PNL dispare cu tot cu PDL. Zau, ar fi pacat.

Anonim spunea...

Aceasta i-am scris eu lui Mihai:
varianta 2 este pentru mine ideala. Mi-a placut Tariceanu cat a fost prim-ministru imi place Crin pentru deciziile foarte curajoase pe le care le-a luat si pentru ca a adus principiile si proiectele nationale la nivel de politica nationala. Amandoi au responsabilitatea celor doua milioane de alegatori. Pot sa inteleg nevoia de resurse pentru realizarea proiectelor la nivel de primarii mici sau mari dar nu prin compromisul cu PD-ul. Luptati in parlament pentru a realiza legi care sa ofere in mod determinist accesul la resurse. Care ar fi diferenta intre voi care pactizati cu PD-ul pentru acces la resurse cu cel care primeste 50 de lei pentru vot???? Explicati oamenilor din comunitatile locale de ce nu se realizeaza proiectele si invatati primarii sa fie vocali, sa preseze, sa ceara! Ajutati comunitatile locale cu primari PNL sa acceseze fonduri europene sa nu stea numai la bani guvernamentali. Eu personal as fi foarte fericita sa nu va patati cu porocaliu. Mihai, nu pot sa te vad la aceiasi masa cu blonda si sa aveti si “succesuri”!

Marius Mina spunea...

Intrarea la guvernare alaturi de hahalerele lui Basescu va duce PNL undeva aproape de 5% , poate chiar sub acest nivel .Criza nu a intrat inca foarte serios in functiune, ianuarie si februarie vor arata ce inseamna apocalipsa Basescu. Nu vorbiti in numele a 5 milioane care au votat antibasescu , se vor imprastia rapid .Daca PNL ar lua decizia infantila de a participa la dezastru impreuna cu Basescu,votul meu ar fi nul si ca mine sunt milioane, va asigur.
Opozitia este solutia , in cateva luni(2-3) guvernul lui Basescu se va confrunta cu cea mai grava criza socio-economica a ultimilor 75 de ani. Va curge mult sange !

Tariceanu si pofticiosii n-au decat sa plece la PD daca simt nostalgia guvernarii.

Stevie the LightningRod spunea...

va fi catastrofal pt PNL sa intre la guvernare cu PDL si, din pc meu de veere, va insemna incheierea carierei politice a lui Crin Antonescu.

Anonim spunea...

Lilick, in varianta in care Base iese pana la urma, iar apoi rupe cativa parlamentari de la PNL si PSD, variantele 3,4 si 5 cad.

In acelasi timp, stii care sunt implicatiile modificarii legii electorale in sensul trecerii catre votul majoritar in 2 tururi.

Asta este riscul cel mai mare si varianta care ii lasa cale libera lui Basescu pentru inghitirea PNL.

PSD-ul nu pierde orice ar face.

Marius Mina spunea...

Cand am propus "responsabililor" cu comunicarea din stafful PNL ca este neaparat necesara actiunea la nivelul emigratiei (termenul diaspora suna ca un colhoz , un termen inventat de lakeii bolsevismului modern), s-au facut ca nu inteleg dialectul meu de limba romana. Dan Mihalache poate confirma interventiile mele repetate pe aceasta teme sensibila .
Acum suporta consecintele. Am sa fac o lista in cateva zile cu specialisti de campanie care au jucat pentru adversar. O lista foarte lunga care-mi provoaca greatza. Multe se vor lamuri si limpezi in urmatorele 45 de zile.

Marius Mina spunea...

@Atitudini asta este intentia lui Basescu imediata, o spun fara rezerve. Si nu din surse bezmetice.
telefonul dat lui Tariceanu este foarte clar intentia de a rupe aripa ostila lui Antonescu din PNL dupa modelul PLD-Stolojan. II promite lui Tariceanu PM si acesta a inceput sa trepideze de pofte. Wrong time wrong place !

Marius Mina spunea...

DXN- "diaspora" capsunistilor boschetizati
L-a cine te referi cand spui" v-a salvat diaspora" La pedeleprele lui Basescu?

Boschetarii care l-au votat pe Basescu in tara sunt majoritari in afara tarii, cu precadere in UE, majoritatea celor plecati sunt emigranti economici, deci foamea-n gat si golu' din stomace.Oamenii cu ceva IQ au votat impotriva acestui derbedeu. O sa le iasa in schimb prin piele imbecilitatea , foarte curand.

Marius Mina spunea...

@Claudia Muresan - Tariceanu premier , wishfull tinking pentru papillon. Mai repede il vad independent.

Crin Antonescu singur poate cat nu pot altii numara.
ca un simplu exercitiu :Daca Antonescu se retrage PNL sucomba ajutat de Basesxu , iti garantez.

Continuati cu aberatiile si veti avea ceea ce meritati.O colectie imaculata de papioane.

dramoleta spunea...

Daca se renunta la alianta de pana acum, la care s-a ajuns extrem de greu (5 ani de nervi si chin), inseamna ca suntem terminati.

Oricum vocea noastra nu o asculta nimeni...

CRadu25 spunea...

De fapt, cea mai corecta mi se pare varianta 4. Ar fi distractiv sa vedem cum se descurca un guvern minoritar PD-L, sustinut numai cand face ce trebuie. Ca ne-au tot injurat pe noi ca am guvernat cu 20% sustinere. Las' sa guverneze ei cu 30%, sa vada cum este. Pe de alta parte, adoptarea unei astfel de pozitii ar inchide si gura tuturor scandalagiilor tip Basescu, care zbiara ca din cauza liberalilor nu se poate guverna tara...

Claudia Muresan spunea...

@ Marius Mina. Total de acord. Pe Basescu l-au votat 'boschetarii', cum spuneti, si talibanii indoctrinati 'anti-comunist' care nu-si mai folosesc de mult neuronii din dotare pentru a se informa si pentru a procesa apoi informatia. Astia sunt majoritatea celor aprox. 50% ai lui Basescu. Ambele categorii sunt supra-reprezentate in strainatate. Nu ma intereseaza cum au votat cei din strainatate, ei sunt un electorat ciudat cam peste tot. Daca ar fi votat oamenii de acasa bine, capsunarii si talibanii ar fi fost irelevanti.

Lilick Auftakt spunea...

"La fel ca anul trecut, preşedintele PNL, de data asta, Crin Antonescu, lansează, la radioul public, ipoteza că liberalii n-ar putea accepta discuţii în vederea unei guvernări cu PD-L, decât dacă PNL deţine funcţia de prim-ministru. Sună cunoscut?" - spune Roxana Iordache

Hihi! Va imaginati ca Basescu nu o sa accepte premier liberal. Pedeleii au inceput deja sa latre. :))

Lilick Auftakt spunea...

@Marius

Roxana si altii s-au prins de jocul PNL. Observi deci ca si Crin a pus conditia premierului.

Lulutza spunea...

Eu zic ca foarte bine face PNL sa-l tina ocupat pe Traian cel Mic, sa-i forteze mina dreapta (naturlich) sa semneze concesii cit mai largi pentru opozitie. PNL sa fie cu un ochi pe... directa de dreapta a ultrademonocratului semipresedinte si cu celalalt la croseul de stinga al domnilor din PSD si jocul lor de picioare la Curtea Constitutionala. Din partea careia nu ma astept la prea multe "concesii" democratice, dar... nu se stie niciodata.

Mai ales ca unicii amici politici care au salutat realegerea au fost 2 contopisti obscuri din PPE, adica niste sefuti de-ai Ebai. Nici un alt sef de stat, jignit sau mituit de Basescu nu a spus nici pisss. Nici "idolul" lui Geonel - Barack Obama, nici tzarul Putin, care-i ocupat cu Declaratia de Razboi Rece primita de la cancelaria prezidentiala a Romaniei, prin ambasadorul Rusiei la Bucuresti. A format o celula de criza, care analizeaza cu mare atentie fiecare litera si virgula, pe fata si pe dos. La celula de criza s-a baut deja o tona de Red Bull si s-a consumat o lada de Rudotel!

Nervii rusilor sint intinsi la maximum, FSB s-a pus in priza, se string valize de bani pentru a se rezolva acest pericol pe cale amiabila - prin mituirea fortei invincibile de dreapta, reprezentate de Carmaciul Suprem al Romaniei.

A fost contactat seful Cancelariei prezidentiale - un anume Avramescu - despre care s-a aflat cu groaza, teroare si stupoare, ca este cel mai redutabil canibal mondial. Totusi, reprezentantii FSB privesc cu incredere rezolvarea pe cale pasnica a teribilei crize, prin folosirea canibalului pe post de purtator al valizelor cu bani pentru Base Terminator. De bun augur pare a fi donarea unei genti Vuitton ultimul racnet pentru geniul blond si a unor ghete imblanite catre filosoful in sandale, care trebuie sa soseasca la Moscova din clipa in clipa, pe Aeroportul Sheremetevo, la bordul avionului prezidential. In cazul in care Marele Canibal nu se lasa convins, s-a pregatit pentru el postul de Presedinte Plenipotentiar al Radio-Televiziunii din Federatia Rusa.

Surse dinspre antrenorul de fitness al lui Putin, precum si din partea FSB ne-au asigurat ca, in cazul unei decizii bolsevice, in favoarea fraudei supreme, a Curtii Constitutionale in cazul contestarii ultimelor alegeri, Domnul Vladimir Putin, familia sa, precum si prezidentul marioneta al Federatiei Ruse il sustin cu tarie pe Dinu Patriciu pentru postul de Primministru, ca fiind singurul capabil sa-l neutralizeze pe dusmanul No. 1 al pacii si prieteniei intre popoare, retras momentan cu bomba blonda in catacombele cotroceniste.

Bogdan spunea...

Sigur, noi putem face planuri si opta spre o varianta sau alta. Parerea mea deja mi'am exprimat'o.

Ingrijorator mi se pare altceva. Si anume graba cu care unii lideri liberali nici nu asteapta validarea alegerilor (altfel unanim acceptate de catre PSD si PNL ca fraudate).

Cand mergi intr'o batalie nu'ti parasesti partenerul pe drum ci lupti pana la capat.

Declaratia lui Crin prin care ar accepta o guvernare daca liberalii primesc postul de PM nu'mi suna a politica de bun simt si in nici un caz un altfel de mod de a face politica. O fi strategie, conservatorism spuneti cum vreti, insa imi lasa un gust amar.

Am senzatia ca multi dintre cei care au votat Crin in turul I si l'au sustinut in turul doi tocmai impotriva unei astfel de rasuciri din calcaie s'au exprimat.

Marius Mina spunea...

In opinia mea, liberalii trebuiau sa fie acum umar la umra cu PSD care trage dupa cum vad, de unul singur sa demonstreze frauda . Ori suntem impreuna pina la capat ori ne jucam de legitimarea unui infractor prin tacerea noastra?

Nu suntem parteneri numai de vremuri bune, trebuie sa luptam impreuna impotriva raului iminent.

Marius Mina spunea...

@Lilick, nu e niciun joc, e o certitidine. Sa nu ne mintim singuri ptr ca nu pot sa ma las prostit de niste amatori.

Claudia Muresan spunea...

Impresia mea e ca se napustesc cu Basescu in alcov pina inca nu s-a racit cadavrul marelui proiect cu PSD. Nu am vazut ca PNL ar lupta pentru numaratoarea corecta a voturilor celor pe care i-au idnemnat sa voteze Geoana. (eu una votam si fara indemnul lui C.A., dar asta e altceva). Ce vad e ca PSD se lupta pentru voturile alor lor, in timp ce Crin Antonescu crede ca daca pretul e foarte mare, nu tot prostitutie se cheama. Mi-au cerut sa votez, dupa care arunca voturile mele si ale celorlalti la cos pentru ca lor le convine si cu unul si cu altul "in anumite conditii."

Deceneu spunea...

6. Opozitie conditionata de adoptarea de masuri care sa intareasca democratia, sa limiteze abuzurile si sa limiteze coruptia.
Varianta care nu este printre cele propuse de Lilick

Vad ca PNL-ul si Tariceanu insista pe masurile economice liberale.
Din opoziti nu are sens sa pui conditii de ordin economic.
PD-L-ul trebuie sa-si puna in aplicare programul lor de guvernare, sa nu poata spune peste un an ca a trebuit sa cedeze la santajul liberalilor si ca masurile lor ar fi fost mai bune.

Pentru a nu fi asociati cu rezultatele guvernarii PNL-ul trebuie sa ramana in opozitie,
si pentru a sustine guvernul PD-L acesta trebuie sa adopte masuri care sustin intarirea democratiei, limitarea si reducerea abuzurilor si a coruptie.

- Sa renunte la sistemul uninominal majoritar si la parlament unicameral,
- sa adopte rapid un sistem de control al alegerilor prin informatizare,
- sa adopte in termen de 3 luni o lege a functionarii servicilor secrete prin care cei care divulga implicarea servicilor secrete in actiuni de politie politicia, colectare de informatii din mediul de afaceri, santaj si intimidare etc. sa fie premiati cu sume de 1 mil euro.
Daca structurile nu sunt implicate bugetul nu va fi afectat, dar daca exista implicare atunci merita investitia.
- guvernul sa adopte in doua luni criterii de repartizare a fondurilor catre autoritatile locale astfel incat ele sa nu poata fi utilizate discretionar,
si la fel pentru autoritatile locale cand repartizeaza fondurile pe localitati.
- alte masuri concrete de intarire a democratiei si de limitare a abuzurilor autoritatilor

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu

Am pus si o postare noua. Poate reusim sa facem ceva. E pe o tema mult sustinuta de catre tine.

Moshul spunea...

Dupa cum am scris si la Mihai Voicu, este esentiala ramanerea in opozitie, pentur a capta mai mari bucati din electorat si a depasi in 2012 cota de 20%. Dar nu trebuie sa diluam doctrina, de dragul unei opozitii unitare. O opozitie cristalizata si situata atat la stanga (PSD) cat si la dreapta (PNL) poate sa aiba mai mult succes in captarea voturilor nemultumitilor si in motivarea nehotaratilor, decat o structura in care ambele partide sa-si dileze doctrinele.

Petrini spunea...

Spusesem acum cateva zile ca nu voi mai interveni pe acest blog. Dar acum nu pot sa ma abtin sa nu va fac o sugestie: La bannerul cu Basescu adaugati si ceva despre alegatorii lui.

Spuneti fratilor oficial ca ne considerati boschetari, prosti, pupini, fomisti, capsunari etc. Puneti pe banner, sa se stie! Apropo, fostul ministru de finante de la voi din partid tot aceeasi parere are despre capsunari? Nu de alta, dar il cam ajutau sa echilibreze balanta de plati.

Bogdan, Claudia Muresan si Marius Mina, puneti-va avatar care sa zica "votantii lui Traian Basescu nu sunt romani adevarati". Cei 5 milioane de romani ai lui Geoana si Antonescu sunt romanii buni, iar restul, sau majoritatea lor, sunt talibani si nu-si folosesc creierul.

Iar apoi continuati discutiile aprinse despre bun simt, despre reconciliere nationala, despre valorile liberale, si despre partidul de elita.

Lilick Auftakt spunea...

@Petrini

Nu stiu cum sunt TOTI votantii PD-L/Basescu. Insa eu personal, deci nu generalizez, am descoperit printre ei prea multi manelisti si prea multe persoane neinformate, care voteaza strict emotional, nu rational. Cei mai de soi au legaturi apropiate cu PD-L si cu Basescu.

Claudia Muresan spunea...

@Petrini. Basescu ii reprezinta pe "oamenii lui". Deci ajunge sa zic ca el e o pramatie. N-o sa ma iau acum pe rind de toti 'sensibilii', cum le-ar/v-ar zice Platon.

Absurdus spunea...

In cazul in care Basescu va fi declarat castigator al alegerilor, singura sansa a Romaniei este un guvern condus de Crin Antonescu. E singurul care ii poate tine piept badaranului, e singurul caruia nu i se pot gasi biletele roz. Pentru Romania, Crin este obligat sa puna aceasta conditie si sa accepte postul de premier.

Lilick Auftakt spunea...

@Claudia

Da. Ii reprezinta pe votantii lui.

Unknown spunea...

@Claudia Muresan
Sa spui ca Basescu este o pramatie e in regula, fiindca e o opinie politica. Sa spui ca votantii lui sunt in majoritate boschetari, talibani, sau prosti este o insulta. Iar citatele din Platon poti sa le pastrezi pentru cei care cad pe spate la astfel de parade de intelectualitate. Citate stie multe si Vadim Tudor...

@Lilick
In primul rand este absolut natural sa gasesti printre votantii lui Basescu (dar si ai lui Geoana) manelisti sau oameni care voteaza cu inima in locul capului. Asta se intampla fiindca PDL este un partid popular si are un bazin electoral mult mai mare decat al PNL, care este un partid auto-declarat al elitelor (cazul social-democratilor este similar cu al PDL). Apropo, ca o paranteza, nu vezi nici o contradictie intre pretentiile voastre de partid al elitelor si visul de a avea peste 30%?

Dar de la "multi" la "majoritatea" este cale lunga. Eu am prieteni care au votat Antonescu in turul 1 si Geoana in turul 2, fiindca nu il mai suportau pe Basescu (opinie politica perfect acceptabila). Dar nu si-a permis nici unul sa imi spuna ca sunt boschetar, la fel cum nici eu nu mi-am permis sa ii fac in toate felurile. Tu spui ca nu generalizezi, dar completezi postarea Claudiei cu mentiunea ca Basescu (n.n. pramatia) "ii reprezinta pe votantii lui". Adica suntem si noi pramatii, sau cum? 5 milioane de oameni sunt pramatii? Curat revolutia bunului simt!

Lilick Auftakt spunea...

@Sorin

Visul de a avea peste 30% e doar un vis deocamdata. Dar se va realiza atunci cand Romania va creste mult din punct de vedere economic. Nivelul de trai al romanilor si cresterea PNL merg mana in mana. S-a observat asta anul trecut...

Postare noua.

Petrini spunea...

Precizare, ca sa nu fie nici o confuzie:
Sorin=Petrini. Mi-a luat id-ul de google in loc de pseudonimul de pe blog.

@Lilick

Dinspre partea mea sa ajunga si la 50%. Spuneam doar ca un partid nu se poate dori si al maselor si al elitelor in acelasi timp. Chiar intr-o societate cu nivel de trai foarte ridicat exista mase si exista si elite.

Lilick Auftakt spunea...

@Petrini

OK! Pai daca ar fi dupa mine, eu as zice sa se profileze doar pe urban, ca nu sunt ei in stare sa se lupte cu masinariile psd si pd-l in rural, si sa mai creasca pana la 25% aici. Ca se poate.