13 aug. 2010

10 motive pentru suspendarea presedintelui


Preiau de pe site-ul Fundatiei Horia Rusu urmatorul material, preluat la randul lui de pe platforma Spune si Tu. V-as ruga sa il cititi cu atentie, sa il analizam, eventual sa mai propunem si alte puncte, si sa ne gandim ca in cazul unei eventuale suspendari a presedintelui lucrurile trebuie cu mult mai multa grija puse la punct. Acum stim bine ca votul poporului se cumpara usor cu o galeata de plastic. In criza, cu atat mai mult. Argumentele nu sunt de ajuns, daca nu vom stii sa le explicam limpede.

"10 motive pentru care Parlamentul ar trebui să declanşeze procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu

După ce Traian Băsescu a întors spatele poporului, după ce s-a certat cu sinistraţii şi cu pensionarii, după ce i-a trimis pe profesori şi medici în străinătate, 65% dintre români şi-au dat seama ca aşa nu se mai poate. 65 % ar vota pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, dacă s-ar organiza în acest moment un referendum, potrivit unui sondaj recent realizat de Institutul de Politici Publice. Există şi alte sondaje cu rezultate similare. În aceste condiţii, este evident că Parlamentul ar trebui să declanşeze procedura de suspendare, pentru a ţine cont de voinţa poporului, atât de des invocat, până mai ieri, de Traian Băsescu.

"Platforma de comunicare online Spune şi tu prezintă 10 motive pentru care Parlamentul ar trebui să declanşeze procedura de suspendare a preşedintelui.

1. A încălcat drepturile constituţionale ale cetăţenilor români.

Prin promovarea şi susţinerea măsurilor de austeritate, implementate de către Guvern, preşedintele Traian Băsescu a încălcat grav o serie de drepturi constituţionale: dreptul la muncă, dreptul la un nivel de trai decent, dreptul de proprietate, dreptul la pensie, ocrotirea familiei etc.· Articolul 80, alineatul 2: „Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.”

2. A pus în pericol democraţia.

Parlamentul este instituţia fundamentală pentru democraţie. Preşedintele a adus Parlamentului grave prejudicii de credibilitate şi imagine, prin declaraţiile denigratoare şi presiunile asupra activităţii instituţiei.

· Articolul 61, alineatul 1: „Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.”

3. A subminat autoritatea Parlamentului.

În octombrie 2009, preşedintele a desemnat miniştrii interimari fără aprobarea Parlamentului, încălcând legea fundamentală şi provocând un conflict de natură constituţională.

· Articolul 85, alineatul 3: „Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru”.

4. A încercat să controleze activitatea legislativă a Parlamentului.

Preşedintele a făcut presiuni asupra parlamentarilor partidului de guvernământ în vederea susţinerii măsurilor de austeritate promovate de acesta şi asumate de Guvern. Astfel, Preşedintele a încălcat principiul separaţiei puterilor în stat.

· Articolul 77, alineatul 1 şi 2: „(1) Legea se trimite, spre promulgare, Preşedintelui României. Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire. (2) Înainte de promulgare, Preşedintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii.”

· Articolul 1, alineatul 4: „Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.”

5. A pus în pericol libertatea presei.

Deranjat de criticile la adresa sa şi a Guvernului venite din partea unor jurnale şi televiziuni, preşedintele s-a folosit de calitatea sa de şef al CSAT şi a introdus presa pe lista de vulnerabilităţi în Strategia Naţională de Apărare a Ţării.

· Articolul 30, alineatele (1)- (4): Libertatea de exprimare

(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.

(2) Cenzura de orice fel este interzisă.

(3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii.

(4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată.”

6. A numit neconstituţional un judecător la Curtea Constituţională a României.

În iunie 2010, preşedintele l-a numit, în mod neconstituţional, pe Petre Lăzăroiu, pentru un al doilea mandat de judecător la Curtea Constituţională. Conform Constituţiei, judecătorii la CCR pot avea doar un singur mandat.

· Articolul 142, alineatul 2: „Curtea Constituţională se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.”

7. A fost partizan politic.

De-a lungul mandatului său, preşedintele a adoptat o atitudine de partizanat politic, abandonând rolul de mediator. El s-a exprimat în repetate rânduri cu privire la situaţia din PDL, a sprijinit, a criticat şi a dat sfaturi conducerii acestui partid.

· Articolul 84, alineatul 1: „în timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nicio altă funcţie publică sau privată”.


8. A creat tensiune între stat şi societate.

Prin acuzaţiile constante şi denigrarea opoziţiei politice şi a unei părţi a presei, preşedintele a contribuit la divizarea României.· Articolul 80, alineatul 2: „(…) Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.”

9. A acaparat toată puterea executivă.

Preşedintele Traian Băsescu s-a comportat ca fiind şeful Guvernului: a dat declaraţii, a avut iniţiative legislative în numele acestuia şi a avut întâlniri foarte dese cu miniştrii. Conform articolului 107 din Constituţie, Guvernul este condus de premier şi nu de preşedinte, acţiunile acestuia din urmă încâlcând principiul separaţiei puterilor în stat.

· Articolul 107, alineatul 1: „Primul-ministru conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, respectând atribuţiile ce le revin. De asemenea, prezintă Camerei Deputaţilor sau Senatului rapoarte şi declaraţii cu privire la politica Guvernului, care se dezbat cu prioritate.”

· Articolul 1, alineatul 4: „Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.”

10. A deturnat voinţa electoratului.

În contextul căderii, la 13 octombrie 2009, a Guvernului Boc I, Preşedintele Traian Băsescu a ignorat propunerea de premier venită din partea partidelor parlamentare, desemnând un prim-ministru, fără a ţine cont de rezultatul alegerilor.

De asemenea, şi în decembrie 2009, a existat o majoritate clară, asumată şi transparentă în Parlament, care a sprijinit un candidat la funcţia de prim-ministru. Preşedintele a consultat partidele parlamentare, dar nu a ţinut cont de această propunere, încălcând art. 103, alin. 1.

· Articolul 103, alineatul 1: „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.”


----------------------------------------

Sa analizam si aceste articole incalcate:

(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

In contextul in care...

ARTICOLUL 47
(1)
Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de
protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai
decent.

23 de comentarii:

Daniel Mălăelea spunea...

1. Pentru ca incalca permanent Constitutia.
2. Pentru ca a transformat Romania in propria feuda.
3. Pentru ca a promovat permanent nepotismul si clientelismul.
4. Pentru ca a promovat ura intre romani si a impartit poporul roman in ,,ai lui'' si ,,ceilalti''.
5. Pentru ca duce o lupta impotriva propriului popor.

Lilick Auftakt spunea...

Cititi si articolul Iuliei Huiu: http://www.fundatiahoriarusu.ro/basescu-este-responsabil-de-paralizia-societatii-romanesti.html

Iulia pune accentul pe diferenta intre motivatiile de tip legal, juridic, institutional si cele care vor conta intr-un posibil referendum, din perspectiva unui simplu alegator.

@Daniel, corect. Cele pe care le-ai pus tu sunt incluse in protestul nostru de la Miscarea Violet:

http://nobasescuday.blogspot.com/2010/01/de-ce-ii-spunem-nu-lui-traian-basescu.html

Anonim spunea...

Eu cred ca daca il suspenda (ceea ce nu cred :) ii va permite sa se reinventeze. In sensul ca nu va fi demis.
Pentru suspendare cred ca pot fi gasite cu usurinta cel putin 100 de motive.

Lilick Auftakt spunea...

@Basarica, pentru ca sa fie suspendat e de ajuns si un singur motiv. Problema e alta: Ponta.

Dar pana se hotaraste PSD-ul, noi trebuie sa informam lumea. Cat mai multi oameni.

Anonim spunea...

Bine, m-ai convins. :) Am pus si eu, dar in stilul meu.

Nu stiu daca nu cumva motiv de suspendare ar putea sa fie si instabilitatea psihica. Declaratii care se bat cap in cap, accese de furie urmate de hahaieli, mitomanie. Poate sa isi exercite functia un om care nu este normal la cap ?

niku_elektriku spunea...

subces in munca, to'arasi !


(precis ca e instabil psihic, da' il prefer, inca, unora dintre "sanatosi")

Lilick Auftakt spunea...

@Niku, asa au zis si altii... S-au lamurit:

http://www.asociatia21decembrie.ro/2010/08/revolutia-si-mineriada-1-000-de-oameni-s-au-impuscat-singuri-de-ce-a-uitat-basescu-de-dosare/

Lilick Auftakt spunea...

@Basarica, pana la urma de aici porneste totul, de la hibrisul lui. Asta face si sa se autodistruga si sa-si distruga partidul. Plesu a sugerat asta primul, dar multi altii au inteles asta in timp. Uite, si Niku care l-a tot votat intelege asta. Dar, la urma urmei, si Vadim a avut votanti care stiau ca e nebun, dar... il placeau.

Anonim spunea...

@Niku - ai incercat totusi si la medic sa vezi ce zice ?
@Lilick - nu am spus vreodata ca poporul nu are vina. E prost de bese. Le plac nebunii dupa care se plang de foame. Ca daca nu le-ari fi foame ar fi bun basescu in continare. Din punct de vedere social nu am castigat nimic. Fac pariu pe orice ca romanii nu au inteles nimic.

Lilick Auftakt spunea...

@Basarica, da. Din pacate asa e. Fooarte multa lume nu a inteles nimic. Si de o parte si de alta.

lucian burjuiul spunea...

11. Incompetenta. Asa cum Boloni spunea despre Becali ca nu are capacitatea intelectuala de a conduce un club precum Steaua asa putem spune si noi ca Basescu nu are capacitatea intelectuala necesara pentru a conduce poporul roman.
12. Juramantul Presedintelui spune asa "Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!"
A jurat stramb! N-a respectat legile tarii. Nu si-a daruit toata puterea si priceperea poate si pentru ca nu are capacitatile necesare. A ingradit drepturile unora, a defavorizat categorii sociale (profesorii)...

Anonim spunea...

Punctul 6 mi se pare evident si grav!
Nu am avut idee, am omis stirea. Acum ca am aflat... deci nerespectarea Constitutiei incepe de la CC.

Voi propuneti suspendarea, eu propun arestarea.
Va amintiti cazul jurnalistei lasate fara telefon?
Sa va spun un caz real, un tip, tigan (el singur spune despre el ca e tigan) foarte muncitor si destul de corect s-a imbatat intr-o seara. S-a luat la bataie cu altul si in incaierare i-a rupt lantul de la gat. Celalalt l-a acuzat de talharie desi lantul a fost gasit ulterior pe strada in ziua urmatoare.
Stiti ce a patit?
A fost batut in subsolurile Politiei (in anul 2001) si a facut doi ani de puscarie desi lantul nu a fost gasit in posesia lui ci pe strada.
In cazul ziaristei dovada era clara.
Zicea un fraier ca somnul natiunii naste monstri, poftim, ala a fost inceputul.

Radu Humor spunea...

Propun un punct special care sa fie obligatoriu pentru oricine are sansa sa inhate legal(ca primul, sau ilegal ca al doilea) un mandat de presedinte al Romaniei :
Starea fizica si psihica atestata de o comisie de specialisti internationali !
Pentru ca nu se poate sa te prezinti in asemenea hal, si nu odata in fata romanilor (cum ii place lui sa ne spuna, dar atat : de respectat, nici vorba :mrgreen: )cu o fatza de alcoolic mahmur sau de om bolnav ( insemna ca nu se poate abtine si ca nu vrea sa se trateze, sau mai rau nu respecta medicamentatia si tratamentul !).
De aici probabil i se trage si retractarea senina a ceea ce a afirmat doar cu putin timp inainte, cum bine remarca @Basarica, jucandu-se cu nervii si logica noastra si cu cu ideile lui pe care si le bate cap in cap , de zici ca alta treaba n-are in cele 16 ore !

Lilick Auftakt spunea...

@Lucian, probabil ca el nici nu realizeaza ca a jurat stramb.

@Chrystyan

In legatura cu punctul 6 se asteapta inca un raspuns de la Avocatul Poporului. Exista o lege din 1992 care face o exceptie de neconstitutionalitate si care ar trebui anulata. Basescu s-a folosit de faptul ca exista aceasta lege care incalca constitutia si de care probabil nu se stia.

@Radu

Daca luam numai afirmatiile legate de criza din decursul unui an (e criza, nu e criza, nu trebuie sa facem nimic, trebuie.. etc) e de ajuns sa vada oricine cat e de nebun.

Lulutza spunea...

1. Pentru ca interpreteaza Constitutia Romaniei asa cum il taie capul, cum il avantajeaza pe el si partidul lui "de suflet". Fara sa aiba strop de competenta juridica.
2. Pentru ca si-a favorizat acelasi partid "de suflet", in detrimentul celorlalte partide. Pe ai caror membri i-a birfit, puricat la "mape profesionale", denigrat, aruncat pe mina dna etc, cu acuzatii din cele mai fantasmagorice.
3. Pentru ca a santajat, amenintat si corupt, contribuind la dezmembrarea unor partide si crearea unor formatiuni politice care sa nu-i iasa din cuvint.
4. Pentru ca a subminat puterea judecatoreasca si legislativa, a refuzat candidaturi si a facut numiri de judecatori dupa cum l-a avantajat pe el si partidul lui "de suflet".
5. Pentru ca a folosit serviciile secrete si institutiile statului, precum si bugetul public, in interes (electoral) personal.
6. Pentru ca nu pierde nici o ocazie de a emite "judecati supreme" asupra imensei competente a membrilor partidului lui "de suflet" si de a birfi mahalageste pe membrii partidelor care nu i se supun.
7. Pentru ca, desi s-a dovedit in toate posturile in care s-a instalat pina acum, un manager execrabil, imoral, incompetent si corupt, nu conteneste sa-i denigreze pe toti "ceilalti" si sa-si laude nemeritat lingaii.
8. Pentru ca a mintit si a manipulat cu nerusinare in timpul ultimei campanii electorale: "vin rusii", "vin comunistii", "ne iau mogulii Posta si sarea", "tradatori vind tara rusilor" etc etc etc.
9. Pentru ca este agramat, incult (vezi si "scosul apendicitelor si amigdalitelor") si... degraba varsatoriu de singe nevinovat. Pentru ca, la virsta lui avansata, este complet lipsit de intelepciune si empatie, si nici o speranta sa se mai schimbe cumva in bine.
10. Pentru ca singura lui "competenta" dovedita este sa ne urasca si sa propage ura, sa dezbine si sa ne alunge din tara NOASTRA, daca nu ne place cum conduc el si nutzele lui totu'.
Deocamdata, atit.

Ovidiu Neagoe spunea...

Salut. Felicitari pentru initiativa acestui dialog in care faci apel la argumente si mai putin la partea sentimentala. Ce-i drept votam emotiv iar asta nu pare sa se schimbe prea curand...:)
Legat de cele 10 motive vreau sa spun ca in mare parte sunt interesante. Poate intr-o societate cu experienta democratiei impactul era altfel. La noi se pare ca mai dureaza pana cand ne vom pune la punct cu ceea ce vrem sa facem.
Fiindca este vorba tot despre subiectul suspendarii, iti las link-ul cu ceea ce am scris pe blog in urma cu ceva timp.
http://ovidiuneagoe.blogspot.com/2010/07/politica-interna-suspendare-si.html
In mare parte, cam acestea au fost lucrurile ce am dorit sa le punctez atunci si care ar putea sa fie integrate in cadrul discutiei initiata de tine.

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza, foarte bune motivatiile pe care le putem cataloga tot "din perspectiva alegatorului".

@Ovidiu, am citit, iar finalul e cea mai buna conculzie: "să nu mai legitimăm faptul că trăim într-o ţară în care nu domnesc legile unei democraţii liberale, ci excesele autoritare ale oamenilor." O noua constitutie poate va reglementa acest aspect.

phidas spunea...

Respecta-ti presedintele!

Lilick Auftakt spunea...

@Phidas, in primul rand asta nu a facut Basescu. Nu a respectat Institutia Presedintiei.

Anonim spunea...

La Mulţi Ani, tuturor Sărbătoriţilor purtători ai Sfântului Nume al Maicii Domnului, Maica Marie !
RUGACIUNE:
Prea Binecuvantata Stapana, Pururea Fecioara, Nascatoare de Dumnezeu, ceea ce ai anscut pe Dumnezeu Cuvantul mai presus de fire, pentru mantuirea noastra si Te-ai aratat ca o mare a darurilor Dumnezeiesti si rau pururea curgator al minunilor si reversi bunatati celor ce cu credinta alearga catre Tine!
Cazand inaintea Chipului Tau cel Minunat, ne rugam Tie prea buna Maica a Iubitorului de oameni Stapana! Revarsa asupra noastra milele Tale cele bogate si grabeste a implini rugamintile noastre pe care le aducem Tie Grabnica ajutatoare care ne sunt de folos, mangaiere si mantuire pentru fiecare randuindu-le.
Cerceteaza cu harul Tau Prea Milostiva Stapana pe robii Tai si daruieste celor inviforati liniste, celor legati slobozire si pe toti mangaie, care sunt intristati de felurite necazuri!
Izabaveste, Prea Milostiva Stapana, toate orasele si satele de foamete, de boale, de cutremur, de potop, de foc, de sabie, si de orice alta nenorocire sau pedeapsa vremelnica sau vesnica, indepartand, prin indrazneala Ta de Maica, toata mania lui Dumnezeu!
Slobozeste pe robii Tai de slabanogire sufleteasca, de tulburarea patimilor si a caderilor in pacat, ca fara impiedicare, vietuind in veacul acesta, intru toata buna cinstire a Ta, sa ne invrednicim de vrednicile bunatati prin Harul si iubirea de oameni ale Fiului Tau si Dumnezeului nostru, caruia sa cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea, impreuna cu Cel fara de Inceput al sau Parinte si cu Prea Sfantul Duh, acum si pururea si-n vecii vecilor! Amin!
http://www.youtube.com/watch?v=D00g_6ae_WA&feature=player_embedded
Doamne Ajută !

Rasputin spunea...

Diriginta ii roaga pe copii sa-i spuna cu ce se ocupa parintii lor.
- Spune tu Constantinescule!
- Tata este pompier. El stinge incendiile si salveaza vietile oamenilor.
- Foarte frumos, e randul tau Oprescule.
- Tata este medic, el ne consulta si ne prescrie medicamente atunci cand suntem bolnavi.
- Minunat! Dar tatal tau Avramescule!
- Tata este dansator intr-un club gay, danseaza la bara, clientii ii baga bani la chiloti, si daca platesc bine tata si-o pune cu ei in boschetii de la intrare.
Oripilata de destainuirile elevului diriginta ii trimite pe copii in recreatie, oprindu-l doar pe micutul Avramescu.
- N-am stiut ca tatal tau face asta, copile!
- Iertati-ma doamna diriginta, zice Avramescu cu ochii in lacrimi, v-am mintit, tata e consilierul lui Basescu da' mi-a fost rusine sa spun..

Lilick Auftakt spunea...

@Rasputin, hahahaha. Rusinoasa meserie. :)))

Ovidiu Neagoe spunea...

Lilick,poate o noua Constitutie ar fi solutia la excesele de putere din partea decidentilor politici.
Totusi, nu stiu cat de folos ne-ar fi un alt proiect constitutional, daca oamenii vor continua sa fie deasupra legilor.
Pana la urma cele mai bune legi sunt cele ce sunt respectate, iar de asta se pare ca suntem straini in general:)