17 oct. 2010

Doua lovituri: una de la PSD, alta de la Traian Basescu

Se prefigureaza doua lovituri politice. Una venind dinspre PSD catre dreapta, alta de la Traian Basescu catre opozitie. Vi le prezint pe amandoua:

1. De la PSD: "A doua variantă de impozitare propusă de PSD este în trei trepte: 8% pentru veniturile până la 1000 lei, 12% pentru cele între 1000 şi 4500 lei, şi 16% pentru veniturile ce depăşesc 4500 lei."

Lovitura politica pentru dreapta, sau doar concesia (nesustenabila) pe care PSD o face PNL-ului, propunand o varianta de impozitare care nu depaseste cota unica?

2. Cea mai importanta. De la Traian Basescu: Se zvoneste ca Emil Boc si-ar da demisia, pentru a dinamita motiunea opozitiei. Prim-ministru va fi... un barbat. Cine? Blaga? Altcineva? Va incalca Traian Basescu inca o data Constitutia? Cum ar trebui sa reactioneze opozitia?

14 comentarii:

sandman spunea...

DobiBoc nu-si da demisia. Va fi dat afara.

Lilick Auftakt spunea...

Basescu astazi la PRO TV l-a laudat. :D

Niels Schmecker spunea...

Mai "barbat" decat fostul sef al mafiei personale a lui Adrian Nastase nu vad pe nimeni... Ce-i drept, il ajuta mult si uniforma, epoletii, stelele! Pentru care presedintele pentru alte coordonate istorice are o duiosie adolescentina... Sau cam asa ceva. :P

Lilick Auftakt spunea...

@Niels, adica Oprea? :))

Lilick Auftakt spunea...

Boc e acum la Cotroceni. Se pregateste de demisie? :)

vali plesca spunea...

de aici: http://businessday.ro/
Daca acest partid ajunge la putere, printre altele, va lua urmatoarele masuri:

- va introduce impozitul progresiv;

- va creste punctul de pensie la 45% din salariul mediu brut;

- va readuce salariile bugetarilor la nivelul anterior datei de 1 iulie;

- va introduce scutirea de la plata impozitului pe profit a profitului reinvestit;

- va creste salariul minim pe economie la 750-800 de lei;

- va reduce TVA-ul la produsele de baza la 5%;

- va reduce CAS-ul platit de angajator cu 3 puncte procentuale.

Nimic despre reducerea personalului bugetar (eventual, se putea propune reangajarea celor concediati anul asta).

La un calcul sumar, aceste masuri vor genera anul viitor un cost de minim 20 mld lei sau 4% din PIB – doar cresterea pensiilor si a salariile genereaza costuri suplimentare de 6+9=15 mld lei. Acum, sa ne amintim ca, in acest an, deficitul bugetar va fi de aproximativ 6-6,8%. Daca mai adaugam 4% anul viitor ajungem la 10-11%. Chiar daca PSD va reusi sa creasca incasarile la buget cu echivalentul a 1-2% din PIB in 2011 deficitul tot nu va scadea la mai putin de 9-10%.

cu alte cuvinte, ceea ce ar trebui sa va intereseze nu e ce concesii va face pesedeul (nu va face, apropo, cand are 40% in sondaje, iar peremeul reintra in parlament - deci nu are nevoie de penele), ci sa va ganditi la masuri realiste. cu petarde ge genul celor de mai sus, castigi alegerile in romania, dar de guvernat, nu guvernezi nicaieri

Lilick Auftakt spunea...

@Plesca, vezi sa nu voteze lumea dupa masuri realiste si sa respinga populismele PSD si PDL.

Daniel Mălăelea spunea...

Eu cred ca Boc nu este la Cotroceni pentru a-si da demisia. Doar motiunea care va fi depusa maine ne va salva de guvernul Boc.

Anonim spunea...

De ce ar fi o lovitura, probabil la PNL, varianta de impozitare diferentiata avuta in vedere de PSD, in care cea mai mare cota este actualul impozit unic?
-Nu mai risca Basecu un motiv de suspendare!

radu spunea...

Da, @sandman. Dobibok nu-si va da demisia, si oricum programul de guvernare e al lui Basecu si al PDL. Bok e mai putin decat o marioneta.
Motiunea nu e antibok, e anti-PD, impotriva programului lor de guvernare comandat de la Cotroceni si care nu tine de existenta lui Bok, ci de controlul absolut al lui basecu.
In legatura cu PSD. Da, e o lovitura la adresa dreptei, dar nu conteaza pentru moment. Sa dam noi jos impreuna guvernul bok, sa stavilim ofesiva basesciana, sa ajungem la anticipate si ne reglam conturile si cu PSD, cand o fi. In orice caz, mai bine o eternitate in opozitie decat o alianta de conjunctura cu pd-ul basist pt. intrarea la guvernare. De cand l-am auzit pe basoiu ca-l vrea pe blaga la conducerea pd, l-am trecut si pe el pe lista neagra. Nici o apropiere de pd, in nici un fel de conditii! Tot ce poarta girul lui basecu trebuie combatut pe toate caile, in frunte cu sinecuristii lui acoperiti!
Cuvantul de ordine: razbunare impotriva PD, razboi total cu ei. Cu PSD om vedea mai incolo. Scopul (debarcarea oranjgutanilor) scuza mijloacele (alianta de conjunctura cu pesedeii). Hugh, am zis.

vali plesca spunea...

stai, lilick, ca nu inteleg, exista vreun partid in tara asta care ofera masuri realiste? care-s masurile alea?

Deceneu spunea...

Cota unica nu este un panaceu. Important este nivelul fiscalitatii.

Cota unica are ca efect simplificarea calculelor si eliminarea tentatiei de a transfera cheltuielile de la o categorie cu impozitare mare, la una cu impozitare mai mica, falsificand realitatea.
Cand impozitarea salarilor era mare, s-au utilizat pe scara mare contractele de colaborare, s-au infintat multe persoane fizice autorizate(PFA), pentru a se sustrage platii contributilor si a impozitelor.

Dupa parerea mea ar fi benefica o impozitare cu cota unica pentru salarii si o impozitare progresiva pentru profit, pentru ca firmele care au profituri mari sunt cele care au contracte clientelare cu statul.

PSD-isitii in trecut au practicat o impozitare inversa, un impoozit progresiv pentru salarii si un impozit unic pe profit.
Liberalii ar putea accepta sugestia de mai sus cu argumentul de rigoare, si ar pune PSD-ul in dificultate.

Cota unica de impozitare a salarilor ar putea fi redusa si marita contributia la fondul de pensii, astfel incat fiscalitatea sa nu se majoreze, dar contributia la pensii sa acopere necesarul, sa nu mai fie nevoie de tranfer de fonduri de la buget.

Basescu tot afirma ca pensile nu pot fi acoperite din actuala contributie. Contributia poate fi marita prin cresterea numarului de contribuabili, prin cresterea salarilor si/sau cresterea procentului de CAS.
Daca numarul salariatilor si a veniturilor scad, ca sa compenseze trebuie marita ponderea contributiei in venituri.
Marind contributia la CAS si mentinand fiscalitatea, automat se reduce disponibilul pentru achizitii si investitii, adica banii pentru clientela.
E dispus PSD-ul sa ia asemena masuri?

2. Chestia cu demisia lui Boc e o gluma.

Pro atitudine spunea...

Cred ca vom avea parte in aceasta iarna de o tragi-comedie. Vom avea show din belsug, dar pe de alta parte vom resimti spectacolul la buzunar. Ei se distreaza!!! NOI????

sandman spunea...

@ radu
Asta spuneam si eu. Si daca Bok isi da demisia, tot de la Cotroceni va primi telefonul, adica va fi o demisie la comanda sau mai bine zis, va fi dat afara.