2 ian. 2011

Marin Constantin - spiritul perfectiunii

“Faptul ca Madrigalul exista si este o prezenta recunoscuta de atita lume este o bucurie pe care eu o consider ca un dar de la Dumnezeu”, spunea acum doi ani Marin Constantin.

Un dar pe care maestrul i l-a intors divinitatii, ca pe-o ofranda in sunete si sclipiri de perfectiune pura. Madrigalul are aproape o jumatate de secol. O jumatate de secol in care nenumarate partituri ale muzicii renascentiste, gregoriene, baroc, dar si ale muzicii corale romanesti, se regasesc in repertoriul corului, redate in inregistrari unice.

Am avut privilegiul sa urmaresc repetitii ale Madrigalului. Ceea ce se petrecea era aproape magic. Dincolo de profesionismul si talentul celor din cor, atat de atent selectionati, Marin Constantin era spiritul fara de care minunea nu se putea naste. Redau mai jos un minut de repetitie cu Maestrul. Nu trebuie decat sa remarcati placerea cu care se canta... In clip, repetitia se petrece intr-un autocar. O sa simtiti cum vi se transmite si voua starea de bine.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!Marti, trupul Maestrului va fi depus in foaierul Ateneului. Miercuri, la ora 14:00, va fi inmormantat la cimitirul Belu evanghelic, dupa o slujba la biserica Boteanu.

7 comentarii:

Cristina Matei spunea...

Dumnezeu sa-l odihneasca!
Superba inregistrare ai si-ti multumim ca ne-ai oferit-o tuturor!
Nici eu nu sunt in tara, dar din spusele colegilor am inteles ca miercuri va avea loc inmormantarea.
Adio, Maestre drag...

cristina.matei@madrigal.ro

Lilick spunea...

@Cristina,

Am incercat sa gasesc cateva momente din care sa reiasa ce se intampla in spatele acestei constructii impresionante, care e Madrigalul. Talent, stiinta, munca si multa bucurie. :)

Deceneu spunea...

Dumnezzeu sa-l odihneasca.

Cred ca pot sa adaugi la elemnele enumerate si modestia omului, modestia care face ca sa nu consideri ca ai atins perfectuiunea si sa incerci sa (re)faci lucrurle si mai bine, sa traiesti o stare de continua (auto)perfectionare.

simona ionescu spunea...

Un mare om in urma caruia ramane ceva! Era consemnat in manualele de muzica din scoala, am invatat despre corul Madrigal, l-am ascultat ani la rand cu Colindele de Craciun, dar responsabilii culturali de dupa 89 n-au considerat ca si generatiile tinere trebuie sa ia cunostinta despre fenomenul Madrigal! Pacat.
Dumnezeu sa-l odihneasca pe maestru!

Lilick spunea...

@Deceneu, da!


@Simona, da, dar cum si cine? Acum cateva minute la Realitatea au facut o lista cu Marii Pierduti pe 2010. In dreptul lui Anton Suteu au scris "actor", iar de Dan Vornicelu nici macar nu au pomenit.

Lilick spunea...

@Deceneu, da!


@Simona, da, dar cum si cine? Acum cateva minute la Realitatea au facut o lista cu Marii Pierduti pe 2010. In dreptul lui Anton Suteu au scris "actor", iar de Dan Vornicelu nici macar nu au pomenit.

Lilick spunea...

Marti, trupul Maestrului va fi depus in foaierul Ateneului. Miercuri, la ora 14:00, va fi inmormantat la cimitirul Belu evanghelic, dupa o slujba la biserica Boteanu.