17 mai 2012

Apel catre Primul Ministru

D-lui Victor Ponta, Prim-Ministru al României

Stimate Domnule Prim-Ministru,

În numele semnatarilor apelurilor pentru condamnarea crimelor comunismului, vă solicităm reînfiinţarea Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului în România şi a Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc, desfiinţate şi comasate (sub forma IICCMER) din motive politice, pretins administrative, de către guvernarea Băsescu-Boc prin Hotărârea Guvernului nr. 1372 din 18 noiembrie 2009.

Vă solicităm de asemenea să acţionaţi pentru revenirea la conducerea acestor institute a celor două personalităţi care le-au creat şi care le-au condus în primii patru ani de activitate: domnii Marius Oprea şi Dinu Zamfirescu îndepărtaţi din raţiuni exclusiv “politice” de către guvernarea Băsescu-Boc, în urma Deciziilor Guvernului nr. 109 şi 110 din 26 februarie 2010.

Vă adresăm această solicitare inclusiv în contextul în care actuala conducere a IICCMER a anunţat public că va demisiona.

Domnule Prim-Ministru, vă cerem să acţionaţi având în vedere că miza memoriei e uriaşă: „Cine îşi uită trecutul, e condamnat să-l repete” (George Santayana). „Dacă vrei să ucizi un popor, suprimă-i memoria” (Milan Kundera).

Suntem convinşi că personalităţile societăţii civile şi ale clasei politice vor semna şi vor susţine acest apel pentru cercetarea şi memoria crimelor totalitarismului comunist.

16 mai 2012
Sorin Ilieşiu

13 comentarii:

Mihai spunea...

Waw! David Benedek face managementul marketingului blogurilor! Licentiat in bloguri? Pe cand o licenta in Facebook?

atreides spunea...

E bine, dar insuficient. E nevoie de o PETITIE (de-aia cu semnaturi), e nevoie de o campanie pentru demiterea lui Tismaneanu, eventual cu un fel de regie in care Ponta sa zica intr-un final ca ''sorry domnu' Tismaneanu, da' uite, poporu' te vrea dat afara''. Vreau sa-l vad pe Tismaneanu ca se da cu capul de pereti, nu doar ca e dat afara.

Lilick Auftakt spunea...

@atreides, Tismaneanu nu are functie acolo, ci Stanomir. :)

atreides spunea...

Cum sa nu aiba? E ''presedintele consiliului stiintific'', uite aici:
http://www.crimelecomunismului.ro/ro/despre_iiccr/structura_iiccr/vladimir_tismaneanu/
Bineinteles ca Stanomir trebuie dat si el afara. Tot cu suturi in fund.

Lilick Auftakt spunea...

OK, sa zboare atunci. Oricum nu au facut altceva decat analize si comentarii politice.

niku_elektriku spunea...

@lilick,
pai, d-l tismaneanu nu si'a prezentat inca demisia?

ca parca asa zicea, ca si'o da imediat ce este dat votu' in parlament noului gubern.

desi, am vaga senzatzie, d-l prim i'ar prefera oricind pe tismaneanu si stanomir lu' marius oprea, mai ales ca n'ar vrea sa'i supere prea tare cel putzin pe mista' ilici si mista felics.

(apreciez ca ai o postare identica cu cea de pe unu' din blogurile lu' avp!)

Lilick Auftakt spunea...

Ah, nu, @nikule, nu e asa. E chiar mai complicat, dar o sa-ti povestesc eu odata...

Cu AVP? Da, dar din alte motive. MO este dintre putinii oameni pe care ii sustin fara rezerve. Si oricum, nu sustin eu prea multi...

radu spunea...

Daca-i dau afara acum pe Volo si pe bocii lui, sa vazi ce se incinge facebook-ul blogaristilor si al celor de la NR pt. chemarea in Piata Universitatii a luptatorilor anticomunisti de prin birouri. :)
Degeaba ii dau afara acum de la IICCMER daca dupa alegeri basecu il pune la loc pe sclifosila ala cu ungurenii lui. Doar daca USL castiga alegerile din noiembrie pe bune si-l baga pe basecu in corzi vor putea fi usuiti baietii de la Ministerul Propagandei portocalii.

Lilick Auftakt spunea...

Nu. Basescu nu are prea multe de ales. Ori accepta, ori zboara. Nu la el e problema...

Lilick Auftakt spunea...

Guvernul numeste la IICCMER, nu presedintia.

radu spunea...

Stiu asta, legal are dreptul, dar guvernul actual nu are (inca) legitimitatea electorala necesara pentru a lua masurile care sa-l bage in racori pe basecu. O va avea din toamna sa nu.
Inca o data zic, are dreptul si sa zicem ca face asta. Bun, si? Ce facem daca bastiga PD mai mult de 50% din voturile USL si basecu il pune din nou pe ungureanu? Crezi ca nu-si vor aduce inapoi coechipierii si nu-i vor apara pana la ultimul glontz?

Lilick Auftakt spunea...

@radu, nici gand. Nu castiga PD. USL e chiar ascendent.

radu spunea...

Argument contra: pana la alegeri lucrurile se pot schimba, ma tem sa nu asistam la un moment dat la o inversare de trend.
Argument pro: MO si o alta la conducerea IICCMER ar fi un semnal f. bun pentru remobilizarea electoratului liberal care asteapta si semnale "de dreapta".
Cine stie, s-ar putea sa ai dreptate, Lilick...