11 mai 2012

Putem sanctiona PDL si pe vot proportional.

Pana sa va povestesc despre evenimentele regale de ieri, care s-au desfasurat de dimineata pana seara, imi trag putin sufletul aici, pe blog, scriind tot despre uninominalul pur si dur. De cate ori am scris despre el in ultimii ani, eu, sau mai ales Transildania (pentru ca el a dedicat zeci de postari acestei teme), nu stiu ca vreunul dintre voi, comentatorii si prietenii nostri virtuali si nu numai, sa fi avut opinii pro VUM intr-un tur.


Vreau asadar sa va intreb: nu vi se pare ca adoptarea in Senat a acestui sistem de vot e si o dovada ca USL trateaza votantii ca pe maimute, care nu sunt in stare sa voteze pe un sistem proportional in asa fel incat sa sanctioneze singuri PDL? Nu vi se pare deplasat sa ne ajute ei cu o proptea nedemocratica? Nu e jignitor? Nu e cu atat mai ipocrit cu cat pe de o parte liderii USL declara ca vrem sa nu mai vedem picior de pedelist prin Parlament, iar pe de alta am deschis larg usile si ii primim? 


Cu ce e mai bun VUM intr-un tur decat o ordonanta guvernamentala prin care PDL sa fie scos in afara legii ? Cu nimic. E doar o masura mai perversa, dar la fel de nedemocratica. Si eu as vrea un PDL sanctionat, un PDL mic si chinuit, dar vreau ca asta sa se intample democratic, prin votul cetatenilor, nu printr-o farsa electorala ce se poate intoarce impotriva noastra candva. Si nu printr-o lege care i-ar putea face sa se victimizeze.  Apelez din nou la Transildania, la una dintre ultimele lui postari, in care arata ca nu suntem chiar atat de prosti precum ne considera o putere sau alta. 

16 comentarii:

Liviu Jicman spunea...

ordonanta ar fi afectat doar pdl-ul, pe cand legea...

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu Jicman, da. Deci ar fi chiar mai OK pt USL o ordonanta. :)

Garcia Muerte spunea...

Mentalitati de...pedelisti! Nu vreau sa cobesc dar - cel putin la mine in zona exista o vorba care spune cam asa: "Fie roata si patrata, tot se mai invarte odata". Atentie cu faulturile grosolane la adresa democratiei. Daca pana acum ele erau de cartonas galben, de acum incolo se joaca foarte dur, cu cartonasul rosu in mana.

Lilick Auftakt spunea...

@Garcia, asa cred si eu. Inca o data bafta in elegri.

Anonimii sa nu mai posteze aici, ca nici nu-i citesc, dar sa ii mai si public.

Shadow spunea...

e o mizerie smecheria USL din senat si care sper eu sa nu treaca de camera. Spuneam intr-o vreme ca atat pont cat si antonescu il "cloneaza" pe basescu. Vad ca am avut "gura aurita" :-(

radu spunea...

Realist vorbind, electoratul roman e in proportie de peste 50% cumparabil cu pomeni electorale.
PPDD, noua punga peremista a PD, va obtine in jurul a 20% pe sistem mixt, dar nu va obtine nimic pe sistem VUM (doamna Zoe Petre are dreptate aici).
basecu merita sa folosim o arma antidemocratica impotriva lui, pt. ca el a inceput: din cauza lui si a pedeleprelor din subordine ne-am procopsit si cu uninominalul, si cu alegerea primarilor intr-un singur tur (e adevarat, aici o contributie majora a avut si PSD), si tot din cauza lui era sa ne procopsim si cu desfiintarea judetelor sau cu unicameralul.
Prin urmare, nu vad decat doua posibilitati: ori VUM, ori renuntarea deplina la uninominal si intoarcerea la votul pe liste, cum vrea UDMR. Ideal democratic, as fi de acord cu a doua varianta. Pragmatic, cu prima, altfel vom avea o frumusete de guvern PD(MP)-PPDD-UDMR.
Daca renuntam la VUM (care convine acum USL), trbuia renuntat si la alegerea primarilor dintr-un tur (care convine PD si UDMR).
In conditiile date, orice varianta mixta de vot mi se pare mai putin valabila decat cele doua mentionate mai sus.

ADRIAN spunea...

De multe ori cad in pacatul sa cred ca daca mie mi se pare ceva in neregula ar putea sa insemne ca si celorlalti li se pare ...
Am senzatia ca daca pentru Nicusor Dan au semnat destui oameni cat sa umple stadionul national ar putea sa insemne ca e si cunoscut la scara electorala care sa-i permita sa insemne ceva ...
Ii spuneam amicului meu de la simplybucharest:
"@HM: Inteleg ca si tu admiti ca, desi in urma cu niste ani se putea utiliza mai “convingator”, argumentul ala clasic cu “sobolanii care colcaie” ar fi doar unul meschin si gresit, asa cum cred ca e folosit si in alte parti ale orasului."
Asta pentru ca in urma cu 10 - 15 ani, la fel ca la Hala Matache, daca venea primarul si spunea ca trebuie ras tot si tras o strada cu 4 benzi lumea arfi fost convinsa ca e bine. Ca la Rosia Montana unde "nu se poate decat cu minerit". Asa ca da, la scara electorala care conteaza, votantii din Romania chiar sunt niste maimute si li se da ceea ce merita.

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow, si eu sper sa nu treaca de Camera. :)

@radu, nu e asa, ca nu va obtine nimic, cand juma de PDL se muta la noi.

@adrian, si noi ce vina avem? :)

ADRIAN spunea...

Vinovatii fara vina cer sa se faca lumina ! :)
Acum vad cu nu prea are sens povestioara aia cu amicul Hungry Mole decat daca precizez ca era vorba despre centrul istoric - o ruina rusinoasa acum 10 ani, cu aceleasi "maghernite prin care colcaie sobolanii", locul in care se inghesuie tot norodul azi. Daca erau la putere acum 10 ani unii cu idei d'astea nefiltrate decat prin consilierii lor, prin acolitii care vor sa profite acum ei doar ca sa nu profitam cu totii maine, poate ca am fi avut azi un alt bulevard Uranus pe acolo. Nu am fi fost vinovati decat pentru ca am fi ales astfel de oameni care gandesc de azi pentru diseara.
Vina noastra e ca nu avem destula voce prin care sa facem ca lucrurile sa fie de bun simt si pe piciorul de plai cu gura plina de rai ....

Adi spunea...

OK, nu mai sunt anonim.
Acum sper sa citesti; fiind blogul tau, evident ca citesti si publici ce vrei.
Revin: sunt in UK din 2007, aici functioneaza votul uninominal dintr-un tur, e democratie, coruptia politicienilor este minima.
Si DA, Basescu, si PDL merita sa si-o ia, iar PPDD-ul nasit ca viitoare "anexa" a PDL-ului ar fi cu mult mai nociv decat a fost vreodata PRM-ul.

Mihai spunea...

Probabil ca stii ca nu sunt PDList, dar ma ingrozeste modul acesta de a gandi: "Ai nostrii sunt buni si au voie orice!" Este o mare doza de PDLism in "lasa ca si ei au facut la fel". Ca la fotbal. Daca faulteaza al lor: "Ia-l acasa!!! Uaaa! Cioflingarule!", iar daca faulteaza al nostru: "Bine ba! Sa stie cine e jupanul!!!"
Ne vom vindeca vreodata?

Lupus spunea...

Vi de pare mai democratic votul proporțional pentru că în mai bine de jumatate din colegii este ales un candidat iar mandatul este distribuit unui pomanagiu de pe locurile 2 sau trei? Este respectată voința alegătorilor din acele colegii? NUUU!!!
In 2008 n-a fost adoptat uninominalul pur pentru că PSD a fost lîngă PNL care ar fi fost atunci dezavanjat.
Nu conving pe mlti argumentele lui Transildania.

andrei spunea...

1.USL spunea ca au proiect de reducere a numarului de parlamentari la 300. de ce nu-l adopta la fel de rapid? 2.sa-i vedem pe parlamentarii minoritatilor nationale pe unde candideaza si ce rezultate vor obtine acum

Lilick Auftakt spunea...

E jale cati postaci PDL si USL incearca sa isi depuna icrele pe aici. La spam cu ei.

Arogantu' spunea...

Pe vot proportional ar insemna sa le dam binecuvintarea pentru tot ce au facut.
Asta vrem ?

Lilick Auftakt spunea...

Pe un proportional pot fi taxati si mai rau. Oricum, se discuta. Nu va fi intr-un tur.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/cristian-parvulescu-despre-uninominalul-pur-propus-de-usl-va-fi-respins-de-ccr-ponta-e-982023.html