8 mai 2012

Raspunsuri pentru Rational Idealist si Atreides

Le raspund scurt, scurt de tot lui Rational Idealist si lui Atreides, pentru ca au pus doua probleme importante. De fapt nu e vorba de Rational Idealist, ci de "nbb" sau "versus", care a pus textul lui Rational Idealist la postarea precedenta si m-a intrebat ce parare am.

Vrem sa facem doua campanii, iar una dintre ele poate sa fie si un scandal monstru. Cea impotriva votului uninominal majoritar intr-un tur. Sambata, la lansarea lui Andrei Chiliman, i-am rugat public pe Adrian Nastase si Calin Popescu Tariceanu sa nu voteze asa ceva. Si sunt sigura ca nu ar vota. Dar ce a spus astazi Crin Antonescu in Parlament m-a revoltat peste masura. Iar votul din Parlament a fost pentru cea mai nedemocratica lege din ultimii 22 de ani, cea care lasa peste 50 % din electorat sa voteze degeaba, deci fara reprezentare.

A doua: deja se lucreaza la o campanie in online pentru readucerea lui Marius Oprea la IICCMER. Am vorbit si astazi cu el. Nu insista sa revina. Spune ca daca nu e sa mai fie, nu e. Desi, normal, isi doreste. Insa numele care se vehiculeaza in legatura cu acel post... va va revolta. Si va va revolta in primul rand pentru ca e vorba de cineva de la PSD...

De Lazaroiu versus Marga nu zic nimic ca nu am idee. Dar de ce trebuie sa ne uitam in gura unui luzaroi?

12 comentarii:

Deceneu spunea...

Ce ascunde uninominalul lui Ponta şi Antonescu - Elena Vijulie
Citat
"Vă mai amintiţi că la 25 noiembrie 2007 în România a avut loc un referendum la care preşedintele Băsescu a cerut aprobarea cetăţenilor pentru sistemul de vot majoritar uninominal în două tururi de scrutin? Referendumul a fost invalidat din lipsă de participare, deşi majoritatea celor prezenţi a fost favorabilă propunerii. Înfrânt, Traian Băsescu a trebuit să promulge legea electorală complet diferită, vot uninominal cu finalitate proporţională, pentru care guvernul Tăriceanu sprijinit de PSD îşi asumase răspunderea".
..
Votul majoritar uninominal, fie că e în două tururi de scrutin ca în Franţa (Băsescu 2007), fie că este într-un singur tur de scrutin ca în Marea Britanie şi în SUA (Ponta şi Antonescu 2012), duce la majorităţi masive în Parlament, deci la guverne puternice, şi favorizează partidele mari, de regulă primele două mari partide (de circa 30% şi peste). În asemenea sisteme politice, partidele mici sau nou-veniţii sunt zdrobiţi.
..
Uninominalul forte lui Ponta şi Antonescu va permite ruperea USL fără periclitarea stabilităţii guvernamentale: fie PSD rămâne singur la guvernare, dacă Victor Ponta reuşeşte să convingă, fie PNL se împacă cu PDL şi formează împreună guvernul cu binecuvântarea lui Traian Băsescu. Şansele sunt de 50%-50%. Zarurile nu au fost încă aruncate."

Rational Idealist spunea...

Multumesc, Lilick! Raspunsul este foarte clar.

ADRIAN spunea...

Eu am mai zis, ne indreptam nu spre o ameliorare ci catre o adancire a deficitului de democratie. Si e cu atat mai trist cu cat el e adancit de cine nu ne-am fi asteptat, ca sa zic asa. Am un sentiment de dezgust ca atunci cand am aflat ca dna Musca, care ma pacalise s-o apreciez, "a uitat" sa ne spuna ca in tinerete a avut ceva de scris ... Cand cineva care face o campanie contra ceva si afli ca e fix din categoria aia e mai rau decat daca ai lua-o in freza de la cineva la care cam sti la ce sa te astepti.

Lilick Auftakt spunea...

Deceneu, chestia e ca niciodata, nimeni, nu poate sa stie ce ascunde acest uninominal pervers. Tocmai asta e problema...

@Rational, scuze ca am scris atat de scurt pe subiectul asta, chiar m-am enervat rau azi, plus ca avem multe actiuni zilnic. Dar sigur, siggur o sa facem ceva si vreau sa incepem cu o simulare prin care sa aratam la ce se poate ajunge prin acest sistem de vot.

@Adrian, sunt persoane care nu pot sa ma dezamageasca. In care nu am avut incredere de la inceput. Si sunt si persoane pe care ma bazez 100%. Nu poate sa fie totul atat de negru, nu?

Deceneu spunea...

@Adrian de ce esti surprins? M Voicu intotdeauna a fost sustinator al VU si daca nu ma insel, este memmbru in comisia de profil.
Membrii PNLnu au fost consultati cu privire la sistemul electoral, si nu au fost consultati in nici o decizie majora.

ADRIAN spunea...

sunt mai cinic de felul meu ...

Deceneu spunea...

@Lilick nu se pot sti totate efectele perverse, dar efectul fundamental se cunoaste.
Democratia slabeste pe masura ce puterea se intareste.

Anonim spunea...

Cel mai penibil comentariu mi se pare cel al lui Vosganian : "nu sustin uninominalul pur, dar l-am votat fiind prima lege a noului guvern" (?????)
Ce nu vad liberalii este ca aceasta lege s-ar putea intoarce ca un buzdugam impotriva lor, iar Pnl nu va deveni decat un breloc pentru PSD.

Dinu spunea...

Daca vreti ca PPDD sa obtina 20% din voturi, PDL alte 20% si UNPR 5%, nu aveti decat sa protestati impotriva votului uninominal pur.

Pentru a intelege mai bine cititi aici http://sociollogica.blogspot.com/2012/05/votul-uninominal-pur-efecte-concrete.html

Aici concluzia la uninominal PUR

La voturi: USL 51%, PDL 32%.
La mandate: USL 73%, PDL 16%.

Lilick Auftakt spunea...

Dinu, stai linistit ca obtine si asa. Lasa-ne cu prostiile. O sa scrie Transildania acum un text despre asta, poate intelegi si tu.

Lilick Auftakt spunea...

Si pentru toti idiotii: PPDD NU are 20%. Terminati cu minciunile.

atreides spunea...

Foarte bine. Sper ca va fi Oprea, dar si daca nu va fi el, macar sa-l vad trimis la plimbare pe Tismaneanu, vreau sa vad gunoaiele basiste tavalindu-se in chinuri.