7 dec. 2012

Din nou despre desemnarea premierului

Ma vad nevoita sa scriu si eu pe o tema pe care am scris de zeci de ori, legata de desemnarea premierului. Daca USL ia duminica peste 50 de procente, Basescu nu are de ales din punct de vedere constitutional in ceea ce priveste premierul pe care il desemneaza (el trebuie sa fie clar USL/PSD si - conform cutumei - presedintele partidului), ci are de ales doar intre coabitare si criza politica. 

Din punct de vedere al jocului politic, el poate sa declare acum ce vrea, inclusiv sa faca portretul robot al Albei ca Zapada ca model pentru viitorul premier, strict legal insa presedintele e incorsetat de Constitutie, de statul de drept si, de ceea ce numim expresia democratiei, adica votul popular. 

44 de comentarii:

AristotelCostel spunea...

Eh... o sa comenteze berenjer peste norma.

Anumiti oameni au principii inalte, sunt culti, "citeste neici'ăr", mor de grija tarii.

Intr-o zi vom afla ce i-a motivat sa fie intr-atat de prosti.

Lilick Auftakt spunea...

Aristotel, pai ce poate sa comenteze negativ? Cred ca e un tip inteligent si stie ca nu se poate trece nici peste votul popular nici peste lege ca totul sa fie in regula. Deja am obosit sa ii aud acum pe basisti ca sustin statul de drept, dar fara sa ia in consideratie votul, si pe usl-isti sustinand exagerat doar democratia populara (pe care o tot invoca si Basescu acum cativa ani cand isi batea joc de statul de drept).

Augustin Radescu spunea...

Mie mi se pare limpede ca lumina zilei ca Basescu va fi OBLIGAT sa-l numeasca pe Ponta. Si iata de ce:
Art. 103(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Atrag atentia asupra sintagmei “in urma”. Ea nu este echivalenta cu “dupa”, deci nu stabileste ordinea cronologica a actiunilor « consultare » si « desemnare », ci legatura lor de cauzalitate. Cu alte cuvinte, « desemnarea » este o urmare a « consultarii », o consecinta a ei, iar numele prezumptivului premier iese la lumina in toiul acelor consultari.
O nominalizare de tipul Emil Boc, Mircea Basescu sau Simona Senzual nu este o rezultanta a consultarilor si, de aceea, este neconstitutionala. Nu ca asta ar conta foarte tare pentru Basescu ...
Hai sa comparam cu urmatorul exemplu: "In urma ploilor abundente din ultimele zile, un mare mal de pamint s-a surpat.\" "In urma", iar nu "dupa"!
Acolo unde legiuitorul a avut in vedere doar simpla pozitionare a evenimentelor pe axa timpului, a folosit cuvintul « dupa », asa cum e cazul art 89 (1) :
“După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul .....”
Am observat ca liderii PDL, ca si consilierii presedintelui sau purtatorii sai de cuvint, au evitat in corpore, in interventiile lor publice referitoare la acest subiect, sa foloseasca sintagma “in urma”. Unii au inlocuit-o, fara remuscari, cu “dupa”, iar altii au scurtat-o, cazon: “Presedintele desemneaza, punct!” Or sti ei ceva ...

Lilick Auftakt spunea...

E obligat daca vrea sa respecte Constitutia si votul. Daca nu vrea, va fi responsabil de criza politica, lucru ce nu convine nimanui nici afara. Poate e interesat sa provoace suspendarea...

acuvio spunea...

Aud tot felul de argumente, cum să se facă a nu se ţine cont de o posibilă majoritate USL şi a desemnării domnului Victor Ponta ca prim-ministru. Cum l-a desemnat în vară dl Traian Băsescu, pe dl Victor Ponta, fiind singura propunere făcută, susţinut de o majoritate, tot aşa o poate face şi după alegeri şi cu asta basta, la treabă! Cu suspendarea şi demiterea mai vedem noi :)

PS Desemnarea prim-ministrului :)

Lilick Auftakt spunea...

Dupa declaratia lui Blaga, lucrurile sunt clare si, asa cum a spus Ponta, Basescu e singur si va fi nevoit sa coabiteze. Asa cum a promis si la Washington si Bruxelles, as adauga eu.

Blaga: "Dacă USL ar veni la preşedinte a doua oară tot cu Ponta, până la urmă asta este viața"

acuvio spunea...

Votaţi pe 9 Decembrie? Votaţi ARD? :)

Rochii de club spunea...

Vrea sau nu, Basescu va fi nevoit sa invete sa stea alaturi de Ponta....desi mie mi se pare ca va fi ceva de genul: soarecele si pisica :))
Incurcate sunt caile Domnului, dar si mai incurcate cele ale politicii :)

Lilick Auftakt spunea...

ARD in niciun caz, Acuvio. Si, oricum, e vot uninominal. Daca nu sunt candidati OK, mai bine nimic, anularea votului.

acuvio spunea...

@Lilick – De acord. Sper că aţi folosit linkul anterior “Votaţi pe 9 decembrie? Votaţi ARD?” :)

Lilick Auftakt spunea...

Acuvio, excelent.:)

Deceneus spunea...

@Augustin Radulescu - pentru multa lume era limpede ca Presedintele nu are atributii decizionale, ca nu are drept de gestionare a reprezentarii tarii pe care sa-l transmita cui doreste, si ca nu are imunitate pentru dosare penale, dar clasa politica i-a acceptat pretentiile.
Un drept acceptat/cedat este dificil de recuperat.
Vor trebui sa dea niste explicatii cetatenilor si oficialilor occidentali, de ce cand majoritatea l-a propus pe Johannis nu a incalcat Constitutia si acum o incalca.
De ce atunci nu l-au suspendat si acum o sa-l suspende. Ce o sa e explice? Ca atunci nu doreau sa guverneze si acum le-a venit cheful de guvernare, sau ca atunci nu le-a placut un guvern cu Johannis?
Sti cum se spune, o decizie precedenta poate fi considerat izvor de drept.
In cazul de fata nu exista o decizie excplicita, dar exista una acceptata tacit.

Lilick Auftakt spunea...

Din pacate asa e.

berenger spunea...

gigel prostovel, cum e cand mori de grija altuia?
in rest, pacat ca in disputa asta tampita despre cine trebuie sa fie premier, chiar nu mai discutam deloc despre CUM trebuie sa fie un premier. oricum, nu un plagiator, incompetent si mitoman. dar bucurati-va, el va fi premier, doar e seful factiunii castigatoare. faptul ca asta nu va ridica niciun semn de intrebare, ca cea mai puternica forta politica din romania are asa un sef, spune multe.

Shadow spunea...

@acuvio

eu am votat anti-ard. branzovenescu si cu riciard tristele figuri.

Shadow spunea...

@berenger

cu ce s-a schimbat? inainte de ponta nu era sef tot un mincinos si un incompetent? E drept el uzurpase scaunul de premier. Cat despre "plagiatura" actualul presedinte nu se poate lauda ca ar putea sa "citeasca" cursiv ca in rest de scris e cale lunga. Se pricepe "odrasla" sa care a facut (cf spuselor tatalui ei) facultatea in SUA. Oops nu toata, doar un "stagiu"? Ce chestie ....

AristotelCostel spunea...

@berenger pupinbasist

Ti-am spus ca esti pupinbasist si ai negat. In ciuda evidentei a trebuit sa pozezi in "obiectiv".
Recunosc, va urasc pentru ca sunteti niste melteni prostuti cu pretentii de intelectuali.

Anonim spunea...

Mie mi se pare limpede ca lumina zilei ca Basescu NU va fi OBLIGAT sa-l numeasca pe Ponta. Si iata de ce: conf art 103(1) ,,.....în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament." ATENTIE : nici un partid nu are majoritate absoluta (adica 50%+1) .... deci Basescu va numi pe oricine altcineva dar NU pe Ponta .... pt. ca este perfect constitutional

Lilick Auftakt spunea...

Anonim, nu cunosti legea partidelor. Legea asimileaza alianta politica cu partidul politic.



Lilick Auftakt spunea...

Berenger, as prefera sa discutam despre cum trebuie desemnat un premier.

Alexandru spunea...

Oameni buni, explicati-mi si mie, va rog, motivul jubilatiei asteia. Pun intrebarea asta pe acest blog fiindca il urmaresc cu oarecare atentie de ceva vreme. Am senzatia ca, in ciuda unor derapaje de limbaj si de utilizarea de perdele de fum ("basistilor", etc.), e totusi un spatiu care invita dialogul. Drept dovada postul recent despre dialogul Barbu-Paleologu. Astfel de discutii nu pot avea loc in spatii in care isteria, balele si imprecatia imunda sunt "badges of honor", si ma refer aici la bloguri asociate cu USL precum ciutacu.ro etc.

Bun, scuzati preambulul, acum intrebarea aia simpla de tot: de ce anume trebuie sa ma bucur ca a castigat USL-ul? Fiindca au fost evacuati oameni precum Videanu, Blaga, etc? Da, asta ma bucura sincer. Dar ce anume e asa de imbucurator la faptul ca au fost propulsati la putere oameni precum Mazare, securistul dovedit SR Stanescu, liberalul de vita aleasa G. Becali, domnul care a transformat judetul Teleorman in feuda personala? Am tot auzit cum e Basescu un mitocan manelist. O fi, dar i-auziti cum glasuia Adi de la Valcea la o paranghelie electorala USL la Constanta, in timp ce Mecena de la Constanta, despre domnul primar Mazare fac vorbire, ii lipea bani pe frunte cu scuipat: "Cine e cu USL/ Haideţi sus mânuţele/, Hai să bem, să ne distrăm/ Că doar o viaţă avem / Haideţi sus mânuţele / dansează Radu Mazăre.

Si atunci, despre ce vorbim? Care revolutie a bunului simt? Chiar ne-am lasat intr-atat orbiti de ura incat ne-am pierdut discernamantul?

Lilick Auftakt spunea...

@Alexandru, unde vezi tu aici pe blog vreo bucurie ca a intrat Mazare sau securistul SRS sau alt securist, indiferent de partid? Nici cu bloguri precum ciutacu.ro nu pot sa ma asociez, deoarece nu citesc. Tu faci niste asocieri ciudate. Te rog comenteaza la tema propusa, si anume desemnarea premierului.

berenger spunea...

costelus mama, ca sa fie clar pentru toata lumea: TU esti un pupincurist. si, sincer, mi-e mila de tine, la cate dosuri ai de vizitat, tare mi-e ca la secretara lui dragnea vei ajunge pe la urma. vei incepe cu voiculescu si becali.

lilick, basescu trebuie sa-l numeasca pe ponta, clar, fie ca-mi convine, fie ca nu. dar, repet, discutia asta nu trebuie sa obnubileze discutia despre ponta. vorbim, pentru cei care nu gandesc decat pana maine, de politicianul care, probabil, va fi nr 1 in politica romaneasca pana spre 2035, iar calitatile si defectele lui ne vor influenta serios.

Lilick Auftakt spunea...

@Bereneger, pai ce vrei sa discutam, daca imi place Ponta? Sincer, nu imi place niciun politician. Sustin cativa, foarte putini, dar nu pentru ca ma innebunesc dupa ei.

berenger spunea...

pai asta, lilick, e problemuta, nu ne plac politicienii, si totusi votam pe unii dintre ei. nu crezi ca merita o discutie „de ce il votam pe x?” (si nu pentru ca nu ne place y).
oricum, 2 observatii:
1. este cea mai categorica victorie din 90 incoace. unde-i entuziasmul?
2. ar fi amuzant ca crin sa fie desemnat premier. nu ar trebui ca omul asta, inainte de a deveni presedinte, sa dovedeasca ce poate face?

Shadow spunea...

@berenger

de cand conteaza pt postul de premier sau presedinte in Romania demonstratia a "ceea ce poate face"?

O sa se poata discuta despre asa ceva doar in clipa in care "politica" nu va mai fi asa "polzarizata". rai si buni, etc. Ce sa fac eu daca "absolutismul monarhic" nu se pupa cu democratia? Divide et impera nu mai marge ca pe "vremuri".

PS. 1. aia cu 2035 pt ponta e o gluma. Nu exista nici un politician actual care va tine in politica pana in 2035. Poate vadim daca nu e oale si ulcele si dd. Dar ei nu sunt pe ramura politica cat sunt pe ramura extrema.

2. Pt ca suntem la capitolul "masuratori" eu propun sa masuram "masurabilul"(demonstratul) in ultimii 6 ani. Ce-ar fi sa discutam despre defectele (ca nu gasesc calitati) ale "politicianului nr 1 in Romania care ne-au influentat serios si va continua inca o vreme sa ne influenteze? Ca exercitiu ca apoi sa trecem si la ponta, cand o sa avem ce "masura".

Alexandru spunea...

@lilick

Pai, comentez la desemnarea premierului: Basescu nu prea are incotro, va trebui sa-l numeasca pe Ponta. In Germania, atunci cand dostul ministru al apararii, Karl-theodor zu Guttenberg, a fost prins cu dizertatia plagiata, a platit cu miiateriatul si si-a luat la revedere de la cariera politica. Victoras al nostru, plagiator dovedit dincolo de orice indoiala, n-are nici un stress. Mai grav, boborul n-are nici un stress in privinta asta. Asa ca sa nu ne mai ascundem dupa nuante: boborul care i-a propulsat in parlament pe SRS, pe Mazare sau pe Becali e acelasi caruia i se rupe de hotia lui Ponta si care, votand masiv, l-a asigurat pe Ponta de postul de premier. Toata lumea ii da inainte ca avem nevoie de o alta clasa politica, da eu ma tem ca s-ar putea sa avem nevoie de alt bobor.

berenger spunea...

shadow, incerc sa fiu cat mai putin acid:
1. chiar atat de mult ti s-a diminuat simtul critic? de dragul celor pe care-i sustii, esti in stare sa pui sub semnul indoielii faptul ca un conducator trebuie sa fie, totusi, un conducator, altfel spus, sa poata dovedi ca e asa ceva?
2. cati ani va avea ponta in 2035? cati ani are basescu acum?
3. nu esti in stare sa vorbesti de amandoi in acelasi timp? de ce trebuie sa tac despre unul si sa vorbesc despre celalalt, mai ales ca unul e la apus, celalalt la rasarit?

Deceneu spunea...

UE și SUA îl obligă pe Băsescu să-l numească premier pe Ponta
"După cum ştiţi, a fost un rezultat clar la alegerile din România şi acum este răspunderea preşedintelui să nominalizeze premierul. În toate ţările democratice este clar că preşedintele îl nominalizează pe câştigătorul alegerilor ca prim-ministru, și nu pe altcineva. Domnul Băsescu încă ezită şi rezistă”, a spus Swoboda.

Petrini spunea...

Eu sper ca Basescu nu si-a pierdut luciditatea si o sa il numeasca pe Ponta prim-ministru. Orice alta manevra nu va fi bine vazuta in exterior. Mie unul mi-ar fi convenit sa iasa altfel si sa existe alternative, dar dupa rezultate nu vad ce alta solutie este.

Cat despre ce spunea berenger, nu pot decat sa spun ca aveam exact politicienii pe care ii meritam. USL putea sa castige si daca votantii nu il alegeau pe Becali, SRS, Voiculescu, plus cei cu dosare penale in curs. Nu mai poate da nimeni vina pe liste - votul a fost uninominal. De mentionat si performanta lui "domnu Dan". Astia suntem (ca natiune), cu astia defilam.

Macar s-au clarificat lucrurile si acum USL are libertatea deplina sa guverneze cum stie mai bine, fara sa se mai poata pasa responsabilitatea in alta parte.

berenger spunea...

petrini, sigur ca avem exact politicienii pe care ii meritam. cand ponta spune: „asa suntem noi hotii(=plagiatorii) mai votati”, o spune pentru ca isi permite, pentru ca stie ca aceasta sfidare cat o flegma scuipata in fata oricarui om de bun simt nu va avea niciun efect negativ pentru el.
dincolo de asta, sub 1% din romani au probleme penale. in parlament, procentul depaseste 10%. altfel spus, in realitate, parlamentul nu e precum romanii, ci precum cei mai rai dintre romani. cum te-ai simti intr-o comunitate in care stii ca 10% sunt puscariabili? si inca o chestie pe care mi-am amintit-o: grav e ca inclusiv oameni de calitate se degradeaza odata implicati in marasmul politic. nu mi-a venit a crede, auzindu-l pe daniel barbu, om care, spre deoasebire de 99% dintre politicieni, stie ce spune, cum incerva sa devieze criticile lui hillary clinton, extrem de precise, spre persoane la care nu se gandise o secunda, mintind, altfel spus, cu o nonsalanta demna de cauze mai bune...

Shadow spunea...

@berenger

1. sub nici o forma nu mi s-a subtiat "mie" simtul critic. Nu sustin nci pe departe pe toti cei din usl. Nu inteleg insa "mania" ta de a "masura conducatorul" inaninte ca acesta sa isi fi dat masura. Masura ta unica este "plagiatul" lui ponta. Eu am dubii mari la plagiat el fiind singurul care a participat la discutiile despre "tema" din plagiat la UE si tot el fiind cel care a dat inregistrarile, notitele celor doi profesori care au scos carti despre asta mai tarziu. De remarcat ca nici unul din ei nu a depus plangere de plagiat impotriva lui ponta. O sa spui poate ca nu au facut-o de frica. S-ar putea sa fie adevarat sau fals.
Hai sa aplicam "masura conducatorilor" la cei are si-au dat masura deja de conducatori". Iar eu iti dadeam exemplul cel mai la indemana cu basescu.


2. cati ani va avea ponta in 2035? cati ani are basescu acum?

ce relevanta va avea varsta lui ponta in 2035? Tu chiar il vezi pe ponta in politica in 2035? Ma abtin si eu cat pot sa nu devin "mistocar".

3. Ce sa vorbesti despre perioada de leadership a lui ponta? Unde este perioada asta? In cele 7 luni de guvernat? Nu zau... Nu e ca nu sunt in stare sa vb despre amandoi doar a unul inca (subliniez inca) nu si-a dat masura. Hai sa vb de cei care si-au dat masura, poti sa iei in calcul si alti fosti lideri.

berenger spunea...

shadow, ieri guvernul ponta a adoptat 9 oug, ridicand la 77 nr total. printre alea foarte vizibile era si una care modifica len in sensul ca universitatile decid cate norme poate duce un profesor sau ca institutele din subordinea ministerului se pot privatiza. tot ieri s-a publicat in m.of. oug de modificare a legii iccj, lege organica, modificabila doar prin alta lege organica. intrebarea intrebatoare e de ce guvernul ponta, super, hiper majoritar n-a avut rabdare sa treaca, fluierand, astea prin parlament? dar te las pe tine sa astepti anul 2035 sa identifici motivatiile. ai dreptate, nu si-a dat masura inca. ce urmeaza de acum e misto, previzibil prin faptul ca, tot ieri, pentru prima data in 23 de ani, guvernul nu si-a publicat ordinea de lucru a sedintei, informand lumea doar dupa ce deciziile au fost luate.

Shadow spunea...

@berenger

ce are una cu alta? Ca eu nu ma prind si asta cu 2035. Nu cumva esti in cazul "drobului de sare"?

bulgaria spunea...

si uite ca usl a reusit ... si momentan am mare incredere in Ponta .. ceea ce lipseste cu desavarsireeeeeeeee cand vine vorba de Basescu . vai de capul nostru cu politica din tara asta si cu regimul lu Basescu care a dus la falimentarea tarii .

berenger spunea...

e o maniera de guvernare ce vizeaza permanentizarea, shadow. opaca, discretionara si de necontestat. asta-i legatura cu 2035. asa va fi si atunci, probabil cu aceeasi oameni. sunt o multime de sacali tineri in jurul lui ponta.
„drobul de sare”? bineinteles. tot timpul cand e vorba de politicienii romani.

Shadow spunea...

@berenger

exact aceeasi politica, chiar mai dihai opaca si mai ales discretionara ai avut cu pdl si basescu. Vad "mari diferente" azi pe motiv ca usl-ul nu este inca atat de organizat precum pdl-ul si presedentia. S-ar putea sa vina si vremea aia s-ar putea sa nu vina. Oricum "priectia" pe 2035 sare calul, se pot intampla multe pana atunci. Multe care nu tin neaparat de "politicienii" romani.

Shadow spunea...

@berenger

aia cu len stiu ca deranjeaza tare la "vlaston" si compania dar asa se intampla in toata lumea civilizata. Normele chiar si la universitatile inca de stat nu sunt identice si sunt decise de acestea.

Despre privatizarea institutiilor din subordinea ministerelor? Nu stiu inca suficient. Poate sa fie "bine" (descentralizare a deciziei) sau "rau"(clan numit special pt bani pt liderii politici).

Shadow spunea...

@berenger

uite alta la fel de "drob de sare". tovarasul pres la fotografia de famelie mare europeana a inmanat un document lui shultz cica acelasi document l-a inmanat si lui barosso si olandezului zburator francez (spusele lui).

"opaca, discretionara si de necontestat. "

te intereseaza ce le-a dat alora? ai "mandat" pe presedinte cu ceva sa "dea" altfel decat prin canalele oficiale ceva?

circ nu?

berenger spunea...

nu, shadow, inca n-ai inteles, nici nu apucam sa vorbim destre cat de bune sunt masurile luate de guvern, ci CUM sunt luate. i s-a reprosat guvernarii pdl excesul de ordonante. ponta are mai multe oug decat boc si mru in 4 ani. si toate sunt decise departe de ochii lumii. uita-te la a 78-a, cea despre privatizarea postei. au anuntat vineri ca au adoptat miercuri ordonanta de privatizare pe care au pus-o in dicutie publica joi. si tu imi vorbesti de o scrisoare? chiar asa de tare ai ochii inchisi?

Lilick Auftakt spunea...

Shadow, te asigur ca si Ponta a fost informat in legatura cu acel document dat "lui shultz, lui barosso si olandezului zburator francez".

AristotelCostel spunea...

Eu nu pretind decat faptul ca am intotdeauna dreptate, fara exceptie.

Pupinbasistul berenjer s-a comportat conform asteptarilor.

Shadow spunea...

@berenger

privatizarea postei este cerinta europeana. Stiu bine ca pana si francezii au trebuit sa "inghita" galusca.

Cate ordonante a dat boc si cate a dat mru? Te asigura ca mult mai multe de 100 (in cazul lui boc) nu ca asta ar "scuza" ordonantarea lui ponta

berenger spunea...

shadow, din nou te faci ca nu intelegi: problema e CUM s-a adoptat oug, fara consultare publica, fara avize legale, fara trecerea in ordinea de zi, altfel spus, intr-o secretomanie misto. si nu doar atat, avizele au fost cerute DUPA adoptare.
iar despre nr oug, recunosc, m-am pripit. boc a dat 140 intr-un an, ponta 78 in 7 luni. dar tot nu inteleg, ce e de criticat la boc e de acceptat la ponta?

si faza misto, ca sa mai dezgropam mortii: din raportul comisiei de la venetia, atat de invocata de usl: "In July 2012, the Romanian Government and Parliament adopted a series of measures in quick succession, which led to the removal from office of the Advocate of the People, the Presidents of both Houses of Parliament, a limitation of the competences of the Constitutional Court, changes on the conditions for a referendum on the suspension of the President of the Republic and the suspension of the President itself. The Venice Commission is of the opinion that these measures, both individually and taken as a whole are problematic from the viewpoint of constitutionality and the rule of law".