25 iun. 2015

Romania - mai multa securitate, mai putina libertate

Anul trecut, dupa atacul trupelor pro-ruse din Ucraina asupra avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, am postat pe Facebook discursul premierului australian Tony Abbott, prin care avertiza cetatenii ca libertatile lor vor fi limitate din motive de securitate nationala. Tin minte ca s-a aprins pe wall-ul meu o discutie lunga despre siguranta si libertati. Imi era cat se poate de clar ca asa se va pune problema si in Romania, cat de curand, tara noastra fiind un punct strategic intr-o zona fierbinte. Dupa atacul de la Charlie Hebdo, aproape toti liderii tarilor occidentale au vorbit cetatenilor lor despre mai multa securitate. La noi, doar Mihai Razvan Ungureanu. O singura fraza, care nu a avut prea multa audienta, prea mult impact. Nu atat cat ar fi trebuit sa aiba spusele consilierului recent alesului presedinte al Romaniei. Ungureanu spunea clar si simplu: "Avem de ales intre LIBERTATI si DREPTURI sau nevoia de SIGURANTA". 

Se fac acum tot felul de scenarii. De speculatii, de asa-zise analize. Toata lumea isi da cu pararea. Se pierde in jocuri mici. Alegerea care se impunea sa o facem era clara. Si nu era practic o alegere. Ci o aliniere strategica alaturi de statele civilizate. Tot ce se intampla pe scena politica, si poate va mira sau va socheaza, toate aceste schimbari, nu se produc de la stanga la dreapta, sau de la un partid la altul, nu fac parte dintr-un joc de putere real. Ci reprezinta mutarea centrului de echilibru dintre libertate si securitate, catre mai multa securitate. Sigur, intr-o tara in care institutiile democratice nu au apucat sa se intareasca, intr-o tara in care nu exista cultura politica, deprinderi democratice, o presa libera, deplasarea acestui centru se face cu scrasnit din dinti, cu foarte multa manipulare, dar si cu tot absurdul si ridicolul de rigoare. Vechilor politicieni, pe care ii stim de 25 de ani, cu bune, cu rele, le iau locul tineri croiti parca dupa tiparul functionarului de la Bruxelles. Stersi, fara personalitate, clonati, neautentici. Cu CV-uri parca scoase la Xerox. Fara opinii. Politicieni facuti, nu nascuti. Soldatei cuminti si siguri. 

Probabil asta se doreste. Politicienii si partidele nu prea mai au nicio putere de decizie politica in Romania. Cele doua mari partide, PSD si PNL, au devenit elefanti cu picioare de lut. Ma amuza insa si cei care spun ca puterea e la... "binom". La SRI si DNA adica. Nu, facem parte toti dintr-un razboi cu mult mai mare. In care centrele de comanda, din motive de securitate, devin tot mai mici. Se reduc la cativa oameni. Stiu, nu ne place. Toti preferam libertatea, pluritatea, democratia. Nu avem decat un sfert de secol de cand le gustam. Si tragedia e ca e posibil ca tot acest proces sa fie ireversibil. Asa cum s-a intamplat in America dupa 9/11, cand anumite libertati civile nu au mai putut fi restaurate. Si atunci se pune intrebarea: daca tot nu mai avem destula libertate si democratie, atunci ce mai avem de aparat? Dar ce o fi mai bine pentru Romania? Cu teroarea ruseasca in coaste, cu pericolul islamic care poate exploda oricand, oriunde, ma tem ca nu mai avem timp nici sa ne punem intrebari. Sa dea Dumnezeu sa fie bine. Restul, va scrie in cartea de istorie. 

38 de comentarii:

Shadow spunea...

Eu prefer libertatile si drepturile in fata asa zisei securitati "vandute" de exact "binomul" in chestiune. In occident serviciile de informatii vor mai multa putere, acum au gasit si ele calul de bataie. Vezi doamne securitate si vezi doamne spionajul american care trebuie contracarat.

Securitatea vanduta de unii precum mru este o promisiune care nu poate fi tinuta si pt asta probeaza atentatele pe care nici nsa-ul american (formula de securitate in care s-au bugat sute de miliarde) nici serviciile de securitate nu le pot tine. Este o "falsa alegere".

Nu ma amuza cei care pun "boticul" la ipocrizia cu asa zisa securitate automat crescuta prin pierderi de drepturi si libertati "otova" pt toti.

PS. De altfel il "felicit" pe actualul presedinte pt alegerea sa la sefia sie a lui "alifie". De top. Mai merita sa fac un "pomelnic" al reusitelor sale?

Timp sa ne punem intrebari avem, nu ni se permite insa "timpul" pt ca e posibil ca "fereastra deschisa" de probleme de asa zisa "securitate" risca sa se inchida foarte repede. Deci nu mai dezbateti alegeti "pierderea de libertati", mai tarziu copii nostri nu vor putea sa se planga de lipsa lor din moment ce nu le vor cunoaste.

Augustin Radescu spunea...

In comunism aveam foarte multa securitate, deloc libertate. Multumesc, serveste tu!

Lilick Auftakt spunea...

Spui ca preferi libertatile. Evident, toata lumea le prefera. Alegerea lui MRU e facuta dinainte de alegeri. Si nu putea sa existe o alta optiune. Fusese aceptat de MI6 si de toate celelalte. Putin le pasa lor ca antenistii ii spun "alifie" sau cum ii mai zic. Ma asteptam sa incerci sa scrii de ce se intampla toate astea.

Lilick Auftakt spunea...

Comentariul de mai sus, pentru Shadow. Augustin, nu aveam nici libertate nici securitate.

Augustin Radescu spunea...

Lilick, aveam securitate nationala. Si ar fi de amintit ca nu datorita americanilor, ci datorita chinezilor nu ne-au atacat rusii, in `68. Asa ca las-o balta!

niku_elektriku spunea...

libertatea sa ne dam in barci sau cu curu de pamint, eventual pe retzelele de sociopatizare, o s'o mai avem multa vreme, daca ne'or mai tzine shelele.

facem mare taraboi cu "legile bigbrother", dar sintem teribil de incintatzi repezindu'ne la ultimu' gadget, care ne "sincronizeaza" in citeva secunde, nu neaparat in serverele sri.

e cuuuul!

Shadow spunea...

@lilick
ma lasa rece ca pe mru (alifie) pe care chiar si pe blogul tau il gaseam definit asa, incaodata antena x nu face parte din posturile mele, este acceptat de mi6, mru nu a fost acceptat de romani. Si asta e ceea ce conteaza. Am scris eu personal mai sus de ce se intampla toate astea si care este ipocrizia momentului dar se pare ca datorita termenului "alifie" nu ai fost atenta la ce am scris. CIA, KGB (actual FB), DST, MI6, etc, etc nu sunt electori romani, nu au de ce sa se amestece in viata politica si in numirile romanesti. Ca o fac asa cum o fac si NSA-ul cu "aliatii lor" e "aberatia lor" pana sunt prinsi, apoi apar probleme pe care factorul politic le va "sterge" cu buretele in caz de alianta sau va genera "batai cu pumnii in piept" in caz de "non alianta". Romanii nu voteaza pt cei care numesc oamenii la MI6 and comp. Nu suntem "inca" sper eu o colonie eventual "africana". Cu toate ca impresia mea este ca asta doresc "politicienii" romani in cazul asta de asa zisa "dreapta".


Este o falsa problema, nu vei avea mai multa securitate limitand drepturile si libertatile. Nu au cum sa-ti ofere asta (ai exemple din Israel care cunosc mult mai bine problema decat altii). Limitarea drepturilor si libertatilor insa reprezinta un pericol si mai mare la adresa securitatii unui popor si Augustin a pus punctul pe i.

Tu poti "scuza" eventuale aberatii de genul asta (aia cu alegerea lui mru m-a amuzat). Cine l-a ales pe "el" inainte de alegeri? Asa cum a fost "ales" si sa fie sef de utc (suntem de-un leat lilick) inainte de 89 ca sa vina la casa studentilor de la Preoteasa sa vrea sa inchida "discoteca" (care functiona 3 ore pe zi) pt a inlocui aceasta activitate "in afara moralei momentului" cu cursuri de "ideologie de partid"? Era sa-si ia si niste suturi in fund pe vremea aia. Deh aroganta de bucuresteni in fata unui "provincial" ca el sarmanul ....

Lilick Auftakt spunea...

Pai asta e problema, Niku...

Shadow spunea...

@niku
nu generaliza eu nu folosesc respectivele "gadgeturi", nici retelele in cauza.

Lilick Auftakt spunea...

Eu nu i-am zis lui MRU alifie sau Kobe. Eu daca am avut ceva sa ii reprosez lui MRU, si am avut, i-am spus lui direct. Ce am criticat, pe blog, legat de biografie, legat de Gadafi, de apucaturi comuniste, nu retrag, evident. Dar in niciun caz nu am luat parte la mizeriile anteniste, la care vad ca tu, Shadow, aderi, etichetandu-l asa. Chestia cu Casa Studentilor e OK sa o critici, bineinteles.

Lilick Auftakt spunea...

Iti pun si articolele legate de MRU: http://lilick-auftakt.blogspot.ro/2008/09/faustii-vechi-si-noi-sau-andrei-plesu.html

http://lilick-auftakt.blogspot.ro/2012/03/mru-un-nou-tariceanu-sau-un-nou-boc.html

http://lilick-auftakt.blogspot.ro/2012/07/gaddafi-intins-catre-mru-mana-cu-care.html

Shadow spunea...

@lilick preferi sa-l numesc securist? Ca asta e de multa vreme. Cumuleaza deh competente ...

nu am nici un fel de respect pt mru. Nici cea mai mica "uncie" de respect. Sa-ti aduc aminte ca atunci cand a devenit ministru de externe primele sale masuri au fost sa "cenzureze" un sit chiar bine facut "pamflet" si sa-si "traga" avion la scara?

Sunt o groaza cei fata de care nu am pic de respect si aveam fata de unii. Un exemplu e crin antonescu.

PS. Kobe nu are sarm alifie insa da, manuta lui "catifelata moale si umeda" duce cu gandul la alifie(incercare personala pe vremea de care ti-am povestit mai sus).

Shadow spunea...

@lilick
vaz ca nu mai apar intrebarile mele dar probabil esti ocupata nu ca ma "cenzurezi". Poti si asta nu ar fi grav.

Am ascultat azi declaratia presedintelui in exercitiu dupa intalnirea cu Cameron. Imi este greu sa cred ca "neamtul" nostru nu stie ca drepturile sociale in tarile occidentale sunt legate de perioada de cotizatie. Ajutoarele de somaj nu le poate obtine nimeni daca nu a lucrat legal in acele state o perioada suficient de lunga(variabila de la tara la tara si pe perioade variabile de la tara la tara).

Imi este greu sa cred ca in suita sa de "super consilieri" nu este macar unul care sa-l conseieze macar "mediu". Acceptul la piata muncii nu este si nu a fost niciodata un "accept tacit" al statelor occidentale ci o politica clara a UE.

Sa inteleg ca este de acord ca cetatenii romani care lucreaza legal in strainatate sa fie discriminati privitor la conditiile de somaj asa cum englezii o vor. In cazul asta, sincer riscati sa ma pierdeti si de cetatean, e drept e un cost "piperat" si probabil va fi o adevarata desfatare pt multi.

Sa inteleg ca este de acord ca si copii acestor romani care lucreaza in strainatate pot fi discriminati fara pb?

http://www.mediafax.ro/politic/iohannis-preocuparea-lui-cameron-ca-sunt-foarte-multe-persoane-care-solicita-beneficii-sociale-14441426

Daca asta este costul "alegerii sale" sau a "prietenilor sai" de catre tot felul de servicii si ministere eu sincer m-as mai gandi.


Lilick Auftakt spunea...

Da, nu am fost la calculator... Shadow, pai i se pot reprosa chiar mult mai multe. De exemplu tampenia cu scoaterea simbolurilor crestine din ministere/institutii. Exista o lista intreaga de astfel de gesturi pe care le-a facut. Eu doar am zis sa nu coboram cand ii reprosam ceva in abisul antenist. Si am mai zis ca se stia ca el va fi numit la SIE dinainte de alegeri. Ca se stramba acum unii care nu l-au votat pe Iohannis, asta e. Ponta l-ar fi numit pe Ghita.

Anonim spunea...

Interesant de stiut ar fi(eu nu stiu, doar banuiesc) cine i l-a proppus pe MRU lui Iohannis, pt. SIE. Chit ca propunerea(alegerea) era mai veche, ca punct de pornire.
Iar raspunsul tau, Lilick, la intrebarea mea, de pe postul precedent (de ce l-a mai dat jos PNL pe MRU in 2012 , ca sa-l reinscauneze acum sef peste spioni? nu m-a lamurit).
Si, apropo, Tariceanu l-a bagat si pe Predoiu in PNL - tot un politician tinar, scolit, de perspectiva, si tot cu vina vie de tradator, pe aleea basista, ca si MRU.
Anopnymus Magnus

Shadow spunea...

@lilick

uite eu nu stiam ca il va numi pe mru la sie dinainte de alegeri, o fi poate pt ca nu ma uit la antene :-).

ghitza nu-mi place dar il cunosc mult mai putin decat pe "breazul" mru. In rest ghitza e venit pe filiera "care nu-mi place" pe care au venit si "regii asfaltului". Contracte grase de la primarie, primaria cui ... A cui trebuie...
Azi e amic cu ponta, maine il va infunda ca sa scape el, se merita, face o pereche chiar echilibrata cu mru. Sunt de-un fel ....

Eu nu astept absolut nimic pozitiv de la iohannis asa cum nu mai astept nimic de la pnl. Si nu nu pot spune cam un partid pe care sa sustin in clipa asta, doar 2-3 oameni care imi mai plac.

Lilick Auftakt spunea...

Magnus, si tu, dar si Shadow, personalizati prea mult subiectul. Eu am vrut sa evit discutiile despre persoane. L-am citat pe MRU pt ca a fost singurul care a vorbit despre tema asta. Putea fi oricine in locul lui. Va dati seama in ce jocuri minuscule intrati? De asta chiar nu contam. Pe urma va mirati si spuneti ca suntem colonie. Pai, cu asemenea discutii, nici nu meritam sa fim altceva.

Totusi, v-as intreba: de ce credeti ca se iau astazi masurile astea? Masuri care nu s-au luat nici pe vremea Razboiului Rece...

Anonim spunea...

Care măsuri, Lilick? Te referi cumva la dislocarea tancurilor americane, in răsărit?
Pai, SUA chiar se luptă ca să-și păstreze lumea lor unipolară, doar nu de dragul nostru sau al altora (chiar dacă Germania si Franta cam strimbă din nas, iar China se uită exact ca la TV). Să vedem ce va ma fi, după Obama.
Cu riscul de a fi contrazis vehement, eu afirm totuși că, dincolo de implicarea sa în, și de întețirea unor confilcte inghețate (în Ucraina de est, poate si Transnistria, unde există mari comunităti rusofone), Rusia nu poate porni un nou război conventional, pur și simplu din motive economice. Iar unul nuclear inseamnă sinucidere reciproc asistată, si nu-i văd pe Putin sau pe oligarhii rusi, care iubesc plăcerile vietii, să consimtă la asta. Așa că Rusia, pe temeiul apropierii continue a NATO de granitele ei si al fobiilor istorice (țara aceasta a mai fost ocupată, in trecut, de Napoleon si de Hitler), face un joc (sângeros) de glezne, pentru a obține orice fel de avantaj.
Apoi, dacă nu am mai discuta si polemiza, pe diverse chestiuni arzătoare, am fi o colonie tăcută, iar nu una galagioasă. Pentru că, oricum am da-o, tot colonie am ajuns să fim, cu suveranitatea antamată benevol, nu de mine sau de tine, ci de conducătorii noștri veremelnici, fie peste Ocean, fie la Bruxelles.
Dar asta nu e treaba mea, eu (chiar plictisit și sastisit) refuz să mă supun si să tac. Și nu, nu putea fi propus oricine, în locul lui MRU, la SIE. Nu acum, nu aici și nu in momentul și contextul dat. Asta e!
Anonymus Magnus

AristotelCostel spunea...

Colonie nu putem ajunge daca discutam persoane in loc de idei, ci numai si numai daca promovam slugi in fruntea institutiilor de forta.

... ghinion!

ADRIAN spunea...

Eu am cateodata banuiala ca producatorii de antivirus sunt cei care produc din cand in cand cate un virus pentru ca apoi sa te avertizeze inclusiv prin media ca e nevoie de antivirus. De parca Bin Laden nu fusese un produs al democratiei americane, prin bratele sale de "inteligence" ...

Anonim spunea...

Pana la urma toti cetatenii normali ne vom reintoarce la masini de scris si porumbei calatori. Nu vrei putea sa discuti ceva sau sa contesti ceva in tara ta fara sa fi urmarit. Nu cred in povestea cu securitatea nationala. Dovada ca nu urmaresc jihadistii este atacul de la fabrica din Isere. Teroristul era nu om absolut normal, dupa parerea celor care au trebuit sa faca ceva. Sa nu mai zic ca sunt primiti cu bratele deschise in fiecare saptamana un nr. considerabili de musulmani "pasnici". Mi-as dori sa nu fie adevarat ce sa zic eu, sa fie eu doar o pesimista, dar mi-e teama ca timpul imi va da dreptate.

lehman25 spunea...

Ne explici ca mru e bun deoarece il agreaza cei de la mi6,chiar nu iti este rusine.Atunci poti sa ne spui ca si bosorogul de la sectorul 1 e un inger!
Practici un liberalism de conjunctura si esti absolut jenanta!
P.S.Moderarea comntarilor nu are nimic in comun cu liberalismul!

ADRIAN spunea...

Am ramas pe dinafara cu comentariul anterior ... In esenta spuneam ca manevra este una clasica. Creeaza o problema ca sa poti veni apoi cu o solutie salvatoare! Genereaza o nevoie daca ai un produs care trebuie vandut!

Lilick Auftakt spunea...

ADRIAN, posibil... Totusi trebuie sa existe si o explicatie. Poate ne asteapta o mare criza economica.

Lilick Auftakt spunea...

Scuze. Si sper ca am reusit sa recuperez toate comentariile. Mi-a fost foarte greu, fiind ingropate in tone de mesaje spam.

Lilick Auftakt spunea...

Magnus, intrebi de ce a fost ales MRU. Pai nu cred ca in PNL era altcineva mai potrivit. Daca ai vreo idee, da nume... Dar daca partidul nu a gasit pe altcineva, cred ca e greu.

Lilick Auftakt spunea...

Anonim, pai cred ca dupa incidentul de la Isere, si sper ca va fi asa, musulmanii vor fi angajati cu mult mai greu.

Lilick Auftakt spunea...

AristotelCostel, spui:
"Colonie nu putem ajunge daca discutam persoane in loc de idei, ci numai si numai daca promovam slugi in fruntea institutiilor de forta."

Pai poftim o sluga, Ponta. Curtea de Conturi spune ca ne-a mai indatorat cu 10 miliarde de euro, in timp ce nu a facut nicio investitie. Un populist idiot care se lauda ca nu mai guverneaza pe datorie. Cu astia vrem sa facem ceva? Trebuie sa mai si gandim inainte sa avem doar pretentii...

Lilick Auftakt spunea...

Lehman, "Moderarea comntarilor nu are nimic in comun cu liberalismul! "

Tu gandesti vreun pic? Vrei sa las sute de spamuri sa intre vesele pe postari ca sa ia lumea virusi?

Shadow spunea...

@Lilick
imi pare rau ca tu ai inteles doar "atac la persoana". Daca citeai cu atentie ce am scris am explicat de ce in mai toate tarile "asa zis" democratice exista un asalt al "secu" pt a castiga putere. Am discutat de o "fereastra" destul de scurta in care aceste legi care sa le dea putere trebuie facuta pt ca mai apoi opinia publica sa uite. Nu avea nici o "referinta" la "alifie". Am explicat si de ce asa zisele argumente care vin "doar de la mru" (in realitate ele vin direct de la servicii, le-am auzit aproape intocmai la maior, etc) nu tin, nu sunt VALIDE.

Acum despre "ferestrele de oportunitate" ca vad ca faci referinta la isere. Care era marele scandal din Franta cu o zi inainte de isere? Coincidenta, stiu dar pute rau.
Marele scandal era ascultarea ultimelor 3 presedinti francezi de catre serviciile secrete americane.

PS. Musulmanii care sunt veniti "legal" in Franta nu pot fi angajati cu "mult mai greu" ci doar "la fel de greu" sau "la fel de usor". Musulmanul respectiv este inca un esec al serviciilor de securitate franceze, engleze, americane, germane pt ca ele sunt toate la "urmarire" si lucreaza adeseori impreuna.

PS2. ponta i-a indatorat pe romani cu doar 10 miliarde? Joc de picioare fata de cele peste 40 de miliarde cu care ne-a indatorat in 3 ani numai boc. Stiu nu e bine nici 10 miliarde. Dar cine se asteapta ca ponta sa fie bun sau competent? Ciudat insa ca ramane mai bun si mai competent decat guvernele boc succesive. Te astepti ca predoiu care a validat toate datoriile lui boc sa fie mai "bun"? In cazul asta asteptarile tale sunt din start "deziluzii".

PS3. nu exista unul mai competent in pnl pt postul de la sie? Brusc pnl-ul a devenit extrem de "micutz" as spune "minuscul". Exista "politica de cadre" in pnl sau doar "sfanta pila"? Eu vad doar "sfanta pila". Unde "sp" nu e alta decat "securismul" unei intregi vieti de activitate.

Lilick Auftakt spunea...

A, Shadow, deci sub o forma s-au alta ceea ce a spus MRU a spus si Maior inainte. Pai si eu spuneam ca am urmarit subiectul si in Australia, nu numai in Europa si America. S-a pronuntat cineva din tarile civilizate altfel? Cade chestia ca vin de la servicile noatre. Nicidecum.

Nu eu am facut referire la Isere. Facuse cineva mai sus. Da, ma rog, se pot face tot felul de speculatii. Vrei sa spui ca l-au pus americanii pe musulmanul ala sa-si decapiteze patronul? Nici chiar asa... Suntem in teoria conspiratiei. Da, desigur, e o coincidenta.

Guvernul Boc a indatorat Romania cu 20 miliarde, nu 40, pe timp de criza. Ponta a indatorat cu 10 miliarde, desi nu e criza, si minte ca nu a facut-o, desi Curtea de Conturi, care nu e condusa de opozitie, ci tot de pesedisti, zice ca a facut-o. Asta in timp ce nu a facut nicio investitie. Greu de gasit pacalici mai mari decat pesedistii.

ADRIAN spunea...

E trist ca s-a ajuns ca o scursura precum MRU sa fie imaginea PNL. Dar in acelasi timp pare si foarte potrivit avand in vedere starea morala actuala a partidului ....

Shadow spunea...

@lilick
exact asta am spus. E o "fereastra de oportunitate" la care "aproape toate" serviciile de securitate au "aderat" pt mai multa "putere".
Se pronunta o gramada din tarile respective impotriva acestor legi "bog brother". Nicidecum ala e de "forma".

Eu te intrebam cat de "frumos" a cazut cazul isere pe "scandalul" ascultarilor nsa devoalat de wiki taman cu 2-3 zile inainte. Intamplator gigelul ala a fost sub urmarire (si e urmarire globala nu numai de catre francezi - pt ca folosesc dotarile nsa si ei) pana acum un an sau doi.

Boc a indatorat Romania "afara" cu 30 de miliarde si intern cu 10 miliarde(a tras banii de finantare a firmelor private) in timpul crizei.

Din ce am vazut eu "partial" in noul tau articol unde nu am si eu un link la tot articolul referinta este la perioada 2012 - 2014 perioada in care cel putin partial guvernul era al usl cu ministri si pnl.

PS. Daca cineva ti-a zis ca nu mai e criza te-a mintit sa stii. E inca "criza" sau in limbajul de lemn al "finantistilor" e "post criza" (la ei si cresterile pot fi negative).

Lilick Auftakt spunea...

Ca sa terminam cu MRU, pe care l-am citat doar pentru ca a rostit ce au rostit mai multi lideri in ultimul an, nu pentru altceva: Nu Johannis l-a adus in PNL. Va rog sa va aduceti aminte ca primul invitat la Crin, pe vremea cand inca nu se facuse fuziunea, pe cand Crin era presedinte de partid, a fost MRU.

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-17367074-intalnire-crin-antonescu-mihai-razvan-ungureanu-sediul-pnl-mru-exista-discutii-nivelul-partidelor-dreapta-proiect-pentru-romania-pentru-nu-lasa-tara-mainile-psd-ului.htm

Apoi MRU a fost specialist pe probleme de securitate, inclusiv in campania prezidentiala, nelipsit de langa Iohannis, in echipa de campanie. Era logic ca el va fi seful SIE, singurul cu experienta in acest domeniu.

Lilick Auftakt spunea...

Shadow, perioada din raportul Curtii de Conturi, desigur, e 2012 - 2014. Pentru ca raportul a aparut anul asta. Daca vrei si alte articole, in completare, cu date din 2015, uite aici. Cu graficele de rigoare:

http://m.capital.ro/guvernul-ponta-a-crescut-cu-10-miliarde-de-euro-datoria-publica.html

"La sfârşitul primăverii administraţia publică din România datora creditorilor externi şi interni 283 de miliarde de lei, cu 47 de miliarde de lei (respectiv cu 10,5 miliarde de euro) mai mult decât la momentul în care a fost demis cabinetul Ungureanu. 95% din sumă era datoria publică directă, restul fiind cea indirectă (respectiv cea contracatată de alte entităţi şi garantată de stat)."

ADRIAN spunea...

D'aceea si zic de situatia morala. Suceala lui Crin cu aderarea la PPE + fuziunea cu PDL e unsuroasa ...

Lilick Auftakt spunea...

Nu era chiar o suceala, Adrian. A spus si acum cateva saptamani ca trebuia sa se intample cu mult mai demult. Cu ani in urma. Problema a fost Basescu, altfel se intampla de 10 ani...

ADRIAN spunea...

Ca cetatean care a urmarit campania electorala si viata politica, e limpede ca e o suceala. Nu a suflat o vorba, ba mai mult, pana si europarlamentarii alesi ai propriului partid au facut ochii cat cepel pentru ca nu le-a spus nimeni nimic. Daca spunea ceva de PPE in campanie cred ca nu se alegea nimeni. Pot sa raman cu parerea ca e vorba despre o suceala? Sau hai sa-i spunem mai elegant, cum ne invatat istoria: "intoarcerea armelor". Partea proasta este ca intoarcerea cu pricina ne-a implantat baioneta in spate.