12 mai 2008

"Ardeleanul serios" sau "regateanul smecher"


Bucurestenii vor fi pentru prima data pusi sa aleaga intre doua tipologii clare si distincte de candidati: “ardeleanul serios” si “ regateanul smecher”. O vor face, mai mult sau mai putin constienti de lucrul asta.
Din prima categorie fac parte Blaga si Orban, din cealalta Oprescu….
Basescu a fost fara doar si poate creatia bucurestenilor, “regateanul smecher”. S-a pliat excelent pe firea lor, pe viteza lor de reactie, pe spiritul vesel, pus pe sotii, pe mistocareala tipic balcanica, pe stilul de a face politica de carciuma si…la carciuma. Caragiale ar fi fost fericit sa-l studieze ca personaj.
"Ardeleanul serios", in contrast, e mai molcom, aparent mai bleg, mai moale, mai dintr-o bucata.
Daca Blaga sau Orban ar castiga Bucurestiul, ar fi ca un semnal de alarma pentru alegerile prezidentiale din 2009. Ar insemna ca bucuresteanul, romanul in general, s-a saturat de politicianul circar, de “regateanul smecher”. Ar insemna ca, economic vorbind, Romania nu mai inseamna doar Bucurestiul, ci si alte centre menite sa fabrice politiceni viabili, care sa reflecte spiritul unor zone geografice diferite si sa impuna si un alt stil de lideri pentru Cotroceni.
In Bucuresti scorul e strans. Chiar foarte strans. S-a saturat oare bucuresteanul de politicianul pregatit oricand sa danseze cu tiganci, sa bea o bere in piata cu mujicul, sa traga o teapa si sa strige ca celalalt a tras un tun? E dispus sa cedeze, ca-n fotbal, titlul, ardeleanului? Pe 15 iunie vom afla…

3 comentarii:

Anonim spunea...

Blaga ăsta nu mi se pare chiar prototipul "ardeleanului serios", ci, mai degrabă, al "miliţianului abţiguit", doar că olecuţă mai... mutalău! Probabil că nu are bietul om idei, gînduri, vocabular şi nu cuvîntă decît atunci cînd ameninţă cu bătaia... Are totuşi nişte ochi mari, exoftalmici, expresivi şi umezi, de pechinez devotat... :)

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza
:)


O sa scriu in curand ceva despre Blaga. Surpriza!

Lilick Auftakt spunea...

@lulutza


Cand spui de "militianul abtiguit" imi aduci mereu aminte povestea aia a ta cu militienii beti morti care cantau din toti rarunchii: "Noi suntem romani" :)