11 sept. 2009

20 de ani de la revolutie! Intre analiza lucida, marturii si populism ieftin.

- Din CV-ul lui Traian Basescu:

1991-1992 - Minister of Transports in Roman and Stolojan Governments
1996-2000 - Minister of Transportation in Victor Ciorbea, Radu Vasile and Mugur Isarescu Governments
July 2000 - June 2004 - General Mayor of Bucharest
June 2004 - 18 December 2004 - General Mayor of Bucharest
December 18, 2004 - sworn in as President of Romania

Bun. De 16 ani, cu exceptia Guvernului Vacaroiu, Traian Basescu e doar la putere. Pai si acum, dupa ce tu ai fost cinci ani presedinte, dupa ce ai fost la putere 16 din ultimii 20 de ani, acum ceri tu, IN ULTIMELE DOUA LUNI, IN PRECAMPANIE, SA SE REZOLVE DOSARELE REVOLUTIEI???




Tot pe subiectul asta vreau sa va semnalez un eveniment: pe data de 16 septembrie se va lansa, la Paris, o carte extrem de importanta pentru cei care vor sa cunoasca, sau macar sa se apropie, de adevarul evenimentelor de-acum 20 de ani. Citez de pe blogul autorului, domnul Radu Portocala:

"La sfîrşitul anului trecut, editura Larousse mi-a propus sa reiau, in cadrul unui nou text, analiza evenimentelor din decembrie 1989. Opacitatea arhivelor, investigaţiile incomplete şi neconcludente – conduse, între altele, de generalul Dan Voinea – au fost elemente care m-au făcut să ezit mai multe săptămîni înainte să-mi dau acordul.

În cele din urmă, am acceptat propunerea editorilor şi m-am apucat de lucru. Am trăit, de-a lungul întregii primăveri, săptămîni neplăcute în miezul vastului ţesut de minciuni pe care a trebuit să-l reconstitui şi să-l examinez. Săptămîni de profundă revoltă, în acelaşi timp, faţă de barbaria cinică a regizorilor, care au considerat că acţiunea lor nu se poate legitima decît cu sînge. În sfîrşit, săptămîni de amărăciune văzînd ce s-a ales din speranţele de atunci."





- Profit de abordarea acestui subiect sa va readuc aminte ca, pe data de 25 septembrie, expira si timpul acordat de editori pentru trimiterea textelor legate de revolutie. Cei care nu au aflat, sau cei care nu s-au pus inca pe scris, gasesc detalii si ajutor pe blogul Luciei Verona.

26 de comentarii:

Lucia Verona spunea...

Mulţumesc, Lilick, sper să scrie cît mai mulţi!

Matilda spunea...

Cineva trebuie să spună adevărul! Poate demersul Luciei Verona va scoate la lumină şi aspecte mai puţin cunoscute, povestite sincer, idei, sentimente, evenimente, care în cărţile şi paginile ziarelor de pînă acum nu au avut loc. Cumva şi cîndva se va face lumină, sper.

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia

Si eu sper. :)

@Matilda

Se va face lumina, da, mai ales atunci cand aceste subiecte nu vor mai fi disputate si tratate electoral de politicieni, in functie de interese, sau la masa negocierilor. Doar marturiile oamenilor, analizele rationale si justitia ne pot ajuta.

Unknown spunea...

De acord : e populism, e nesimtire ( chiar magarie, as putea spune!! ) dar a numara si anii in care a fost primar ca ani in care a fost la putere si ar fi putut influenta pe acest subiect mi se pare exagerat!!! Consider ca trebuie sa fim noi insine corecti inainte de a o cere altora !!!!!

Lilick Auftakt spunea...

@Ion

Ba tocmai ca numar si acei ani. Cred ca esti de acord ca peste Bucuresti, care are 10% din populatie, si face 25% din PIB-ul national, esti un fel de al doilea premier, nu?

Anonim spunea...

Asa scrie in CV? Si care este diferenta intre "minister of transports" si "minister of transportation"? Adica intai se ocupa de transporturi si dupa aceea de ... transportare?

Lilick Auftakt spunea...

@Mihai Voicu

Haha, se pare ca da. Eu am facut copy-paste doar. :))

Anonim spunea...

"Am trăit, de-a lungul întregii primăveri, săptămîni neplăcute în miezul vastului ţesut de minciuni pe care a trebuit să-l reconstitui şi să-l examinez. "

Il inteleg perfect.

Cv-ul lui Basescu il gasiti aici:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Traian_B%C4%83sescu

Cititi acolo si acest text minunat:

"Astfel infracţiunile pentru care au fost deferiţi justiţiei şeful statului, Traian Băsescu - în calitate de fost ministru al Transporturilor - şi alţi doi foşti şefi ai acestui minister, Aurel Novac şi Paul Teodoru, devin lipsite de conţinut juridic fără existenţa vreunui prejudiciu. De altfel, calculele expertizei susţin că, prin vinderea celor 16 nave, Statul Român nu doar că nu a ieşit în pierdere, dar evitând prin această vânzare cheltuielile de întreţinere a navelor, a obţinut un venit net de peste 17 milioane de dolari."

Deci, extrapoland, taind veniturile bugetarilor vom obtine un venit net de? Recunoasteti limba de lemn?

Gasiti acolo cate perle vreti.
Hai, hai, inainte de '89 nici macar membru PCR, UTC sau pionier?

Unknown spunea...

@Lilick,
Nu pot fi de acord, cu scuzele de rigoare! E corect calculul tau dar parghia nu o avea atunci pentru a influenta pe aceasta directie! Extrapoland azi astfel vor crede unii mai tineri ca un Crin Halaicu sau mumia aia paroasa ce l-a inlocuit pe Ciorbea si acum se da in stamba cu nevasta-sa ( era sa zic nepoata-sa!) pe la televiziuni si ziare/reviste de scandal au fost mari oameni politici si au avut o mare influenta !

Lilick Auftakt spunea...

@Ion

Era la putere. Traian Basescu a fost 16 ani la putere. Cand nu a fost la putere, intre 1992 si 1996 a fost totusi deputat.

De ce spui ca nu avea putere cand era primar? Ca sa faca un APEL pentru aflarea adevarului( ca altceva nu are dreptul sa faca, de fapt, nici acum) ca primar al unui oras martir, cu cei mai multi morti, avea chiar destula putere si vizibilitate.

Ma sperii cand vorbesti de faptul ca acum are parghii. @Ion, presiunea pe care o face in justitie, si interventia cu Voinea e anticonstitutionala. Nu de parghii e vorba aici. Ci de o pronuntare pe subiect. O cerere.

Reciteste cum am scris, te rog: "dupa ce ai fost la putere 16 din ultimii 20 de ani, acum ceri tu..."
Nu am scris "acum intervi tu" sau "acum iti folosesti parghiile".. cum sugerezi tu.

Anonim spunea...

Eeee...el nu a fost la putere...Altii au fost la putere si el era doar un simplu executant...de aia nu a putut face nimic....
Nici cat a fost ministru , nici cat a fost deputat , nici cat a fost la primarie si nici cat a fost la presedintie.....Cu siguranta inca 5 ani l-ar ajuta mai mult acum...
Experienta....
:))

Lilick Auftakt spunea...

@Jenika

Ce le stii tu... :) Stii ca Valeriu Stoica a zis ca de-abia acum, in al doilea mandat, "va face totul". :))

barack spunea...

In CV ar fi normal sa apara inchisoare 20 de ani pentru grave acte de coruptie incepand cu 2010.

Draghi spunea...

Basescu e foarte bun in justificari. De ce nu a facut nimic bun cand a fost ministru, primar, presedinte, s.a.m.d. Se pricepe doar sa distruga, sa invrajbeasca si sa gaseasca vinovati prin care sa explice de ce el nu putut face ceva.

Incerc sa imi imaginez cu ce argumente se scuza in situatii intime, cand devine evident ca nici acolo nu poate. :lol:

pitikuljenika spunea...

Valeriu Stoica.....
Un alt ministru...
Se pare ca Romania are mai degraba inflatie de ministrii , secretari de stat, consilieri , deputati si senatori decat inflatie adevarata....
PAradoxurile eterne si frumoase ale Romaniei
:)

mirko spunea...

care revolutie? eram stagiar intr-un biet orasel de provincie, in 17.12 eram in tren spre casa si vedeam tancurile iesind din garnizoana spre a proteja aeroportul!in balconul primariei, dupa decolarea "vinovatului", erau aia care azi, in 2009, se cearta pe oscioarele ramase din scheletul pe care tot ei si l-au impartit!
care revolutie, unde-s revolutionarii?
au ramas doar cetatenii normali, saraci si din pacate inca increzatori!

Anonim spunea...

O mica corectura as dori sa fac, basescul nu are CV ci poate doar WC, de pe peretii caruia cauta sa-si ghiceasca, racaind cu unghiutele lor murdare prin zoaiele deciziilor guvernamentale, propriul viitor tot felul de "vrajitori si vrajitoare".

Lilick Auftakt spunea...

@Barack

Sa nu ne pripim, sa nu ne pripim... S-ar putea sa vedem asta. :))

@Draghi

Ma faci sa rad rau... Imi inchipui pe cine ar da vina. :))

@Mirko

1.Sa asteptam si traducerea cartii domnului Radu Portocala.

2.Cartea Tritonicului asteapta marturia ta.

@Vlad Rosca

Eroare, eroare... Imi cer scuze. :))

pitikuljenika spunea...

Vlad....ce parere ai de Daniel Fuciu si de unde a ajuns?
Asa ca intre prieteni...
Un pitik sibian ajuns departe....
:))

alex.dumitrascu spunea...

Maine dimineata la ora 9. 10', prin grija conducerii de partid si de stat, si personal a tobarasului Traian Basescu, va avea loc un cutremur catastrofal cu efecte devastatoare.
Intrucat urmeaza sa decedati cu totii, va sugerez sa va culcati si sa va odihniti, pentru a putea face fata in bune conditiuni cerintelor evenimentului.

Anonim spunea...

O analiza extrem de lucida este (please correct me if I'm wrong) si afisul politic "PLACINTA" publicat pentru prima oara in 1990 (afisat mai tarziu si pe corturile "golanilor" din Piata Universitatii") si reactualizat, dupa 20 de ani, in 1999.
"Click" pe butonul "1989-2009" (dreapta-jos) si apoi pe "->2009" la adresa de mai jos:
http://www.cascador.com/jocuri/trinom/

Andrei Pavel spunea...

ca tot vor fi alegeri, ai vazut aseara ca vrea Tiriac sa candideze?
multe s-au mai intamplat de cand am renuntat la tv...

Lilick Auftakt spunea...

@Andrei,

Tu la ce te-ai uitat?
Tiriac a respins ferm ideea de a candida. A Stoicescu a fost insistenta pe tema asta, si el a spus in mod repetat ca nici nu vrea sa auda, si ca in ultimii 20 de ani i s-a mai propus asta. Il citez: "Nu vreau sa fiu presedinte nici la mine in familie"

lucian burjuiul spunea...

Apropos de CV "domniei sale". Cred ca am mai spus-o: acum cateva saptamani era in vizita la un santier naval, parca la Mangalia si tocmai se plangea ca tarifele portuare sunt mari. Pai cine le-a pastorit in ultimii 20 de ani!? Acum o saptamana unul dintre tarifele incasat de CN APMC SA s-a redus la jumatate [evident in urma indicatiilor imparatiei (amestec in economic!!!)]. Dar ponderea acestei cheltuieli este infima vis-a-vis de cheltuielile unei nave la reparatii (cred ca nu reprezinta nici macar 0.5 %).
De ce nu imi cad mie in mana dosarele in care a fost scos basma curata cu flota? Desi la ora asta nu cred ca mai exista probe....

Lilick Auftakt spunea...

@Lucian

Mie nu mi-ai spus. :))

Cauta cine sunt cei care au facut expertiza. :)

Draghi spunea...

@Lilick

Apropo, stii ce spune un macho tipei cand (pardon de expresie) nu i se scoala? "Ti se intampla des?"

Asa si cu Basescu nostru.

Chiar ma gandeam ca la urmatoarea negociere esuata de salariu orice angajat roman l-ar putea da in judecata pe Basescu pentru acel "scoala romaneasca produce numai tampiti".

"Daca as fi judecator, eu l-as condamna imediat" pe Basescu. :D