16 sept. 2009

Basescu si-a construit afetul de tun


Traian Basescu isi inchide o vulnerabilitate. Punctul sensibil este tocmai bilantul sau dupa cinci ani de mandat.

Scris cu litera Arial de dimensiune mica (zece) discursul are 18 pagini. Sunt 10.870 de cuvinte, 60.455 de caractere fara spatii si 71.776 de caractere cu tot cu spatii. In total sunt 1113 randuri.

De unde stiu toate astea? Am luat de AICI discursul si l-am copiat in Word. Apoi am dat “Paste”. Am dat “Tools”, apoi “Word Count” si am obtinut rezultatele de mai sus. Daramator!

Si pentru ce tot acest discurs de doua ore, in care i s-a impleticit adeseori limba? Portocaliii au sarit ca arsi cand eu sau altii am scris ca ar fi fost baut. Daca nu era, atunci am asistat la lectura unui om cu o educatie precara, a unuia care n-are deprinderea citirii unui text. Parea sa fie rostirea unuia caruia ii scriu altii discursurile. Un fost marinar, care n-are exercitiul scrisului, care s-a bazat toata viata pe oralitate si tupeu... iar cand e in fata unui Parlament, cand trebuie sa citeasca ceva, atunci se balbaie.

Si cred ca inteleg si de ce a citit, si n-a vorbit liber. Primul motiv pentru care a ales sa lectureze un discurs scris de altii a fost temerea ca iar o s-o dea pe de laturi, ca iar o sa scape cateva gafe. Insa principalul motiv pentru care a citit este acela ca el n-ar fi putut, de la sine putere, sa acopere golul, adica realizarile sale, in atat de multe cuvinte: 10.870!

Intr-adevar, Basescu se exprima mai bine liber decat in scris. Tocmai fraza scurta, penetranta si verbul acid l-au facut celebru. Dar daca ar fi vorbit liber n-ar fi putut sa inveleasca totul ca sa iasa bine, fiindca el e un om concret, nu un filozof cu experienta in invelirea vidului. Astfel ca, daca era sa vorbeasca despre realizarile sale... atunci termina de vorbit in trei minute.

Atunci cand vorbeste liber (si bine), Traian Basescu spune lucruri concrete... Acum ce era sa zica concret? “Stimat Parlament, in cinci ani n-am facut mare branza.”?

Traian Basescu isi inchide o vulnerabilitate. Iar marea lui vulnerabilitate, asa cum scria si Lucia Verona acum ceva timp, este tocmai bilantul sau.

Presedintele si-a construit afetul de tun. Daca va fi atacat pe baza bilantului sau - si va fi atacat - va raspunde senin: “Realizarile mele? Dar le-am expus in 15 septembrie in fata Parlamentului. Sunt destule, si asa am fost acuzat ca am vorbit prea mult, nu vreau sa ma mai repet acum. Am spus atunci lucrurilor pe nume”.

Apoi va introduce obuz pe teava si va trece la atac, asa cum ii place. Va incerca sa-si demoleze adversarii, adica va face exact ce stie el cel mai bine.

17 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte bun comentariul, iar poza face toti banii, ca intregeste personajul!

Da, Basescu nu e chiar asa de prost. A vorbit mult ca sa dea impresia ca a facut mult.

Inteleg, de pe alte bloguri, ca a vorbit in fata Parlamentului tocmai ca sa-i apara cuvantarea in Monitorul Oficial. Si, cand cineva il va ataca, o sa-i zica scurt: "Mars la Monitor, scrie acolo cat de mult am facut".

Ori, in Romania, dracu' sta sa citeasca Monitorul Oficial, asa cum nici dracu' n-a ascultat ieri pana la capat cuvantarea lui Basescu.

Eliad

mirko spunea...

base va baga pe teava obuze/gloante oarbe sau fumigene.destul sa-i brambureasca pe unii dar insuficient pentru tonti!si daca face apel la munitia lu' fra'su!

Lilick Auftakt spunea...

@Eliad

Sper ca in 2009 electoratul sa nu mai fie atras de discursul liber asa-zis "pe sleau" al lui Traian Basescu, plin de magarii, de aluzii... Acest discurs de carciuma. Sper sa mai fi evoluat.

@Mirko

Pai alea parca erau ruginite... :)

Radio33 spunea...

Bravo pentru analiză. Ea întregeşte impresia dublului discurs practicat în prezent de Traian Băsescu: foarte sobru (şi împiedicat, nefiresc) în apariţiile oficiale, direct şi popular (a se citi populist) în întâlnirile de pe la târguri şi de prin pieţe.

Anonim spunea...

MAdam Lilik.....
Sarumana mult si scuze pentru tacerea d ela postul celalalt...
De abia aacum am reusit sa imi deschid ochisorii cei mici si frumosi....
Am ramas mut de uimire de felul in care au reusit umii s ama catalogheze....
Nu am sosit la matale ca sa ma cert sau sa induc o anume isterie nationala cu temerile mele....
Daca e vreo urma de indoiala din blogul meu...sa fie clar...
Nu sunt fan Basescu si nici mcar sustinator din umbra....
Asa ca nene Hendrix...nu te lega de mine si de ceea ce gandesc eu...daca te-ai aseza sa stai sa privesti din punctul meu de vedere ai sa intelegi mai bine ce am zis....
Am temeri legate de Basescu pentru ca imi pasa si sincer il stiu capabil de mult rau.
Nu e normal sa ma gandesc la variantele care ar putea sa apara in urma alegerilor???
PAcat sa spui asa ceva de mine....
Nu ma cunosti....si e pacat....
Am destui ani ca sa emit asa ceva si destui ani inca petrecuti intr-un partid de dreapta cat sa stiu ca Basescu nu e de dreapta. Si mai grav e ca analizezi textul meu asa cum o fac pedelistii cu textul inregistrarilor ilegale d ela comisia Udrea.....
Si atat am avut de zis.
Multumesc mult doamna pentru rabdarea de a ma tolera prin parerile mele ...insa prefert s anu tulbur ape acolo und ema prezint ...si daca am spus ceva rau si dezechilibrat din punct de vedere al analizei politice ...sincer imi pare rau si imi cer scuze.
Am sa incerc sa evit sa imi spun parerile aici si am sa ma limitez doar la a ceti blogul domniei tale.
Un ultim comentariu... Madam Dramo...Sarumana mult pentru faptul ca m-ai aparat si pentru si mai important ca m-ai considerat amicul si prietenul matale. Esti o doamna.

Draghi spunea...

Am citit ca senor Presidente il preocupa situatia demografica a Romaniei. Zice ca se va crea o comisie la Cotroceni care sa o rezolve si p'asta.

Initial m-am distrat, si am zis ca e un subiect bun de facut bancuri, insa apoi am incremenit cand mi-am adus aminte de legea care interzicea avorturile, si de victimele ei, de pe vremea lui Ceausescu. Sper ca nu are ceva de genul asta in cap...

Lucia Verona spunea...

Nu cred că va scăpa atît de uşor. În mintea oamenilor a rămas impresia că atunci cînd a citit bilanţul în faţa Parlamentului era într-o stare cam... tulbure.
Şi cred că a rămas fără muniţie. Va trage cu gloanţe oarbe, doar-doar se mai sperie cineva.

Lilick Auftakt spunea...

@Radio33

Multumesc

@Jenika

Hai, mai, acum zici si tu ca nu mai scrii? Tocmai credeam ca am terminat cu bine conflictul, si ca totul s-a terminat cu imbratisari si lacrimi pe obraz. Nu ma sperie discutiile contradictorii, ca s-au dus batalii cu mult mai grele pe aici anul trecut, dar voiam doar sa nu ne omoram intre noi pana ce nu trec alegerile. :P Dupa ce pierde Basescu... mai vedem. Haha! :)

Liviu spunea...

Discutia despre posibila stare de ebrietate a lui Basescu in timpul discursului e un drum inchis, deoarece nu se va putea demonstra niciodata nimic.

Sterile sunt si discutiile legate de dimensiunea si stilul discursului.

Daca tot e insa sa ne legam de aspecte formale, eu as scoate in evidenta faptul ca Basescu s-a autointitulat 'presedinte al romanilor', nu al Romaniei, cum e in fisa postului. De asemenea, desi tinut in parlament, discursul s-a adresat nu legislativului, ci acelorasi 'romani', care ar face bine sa voteze cu Orange Voda :)

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Pe tema asta, cu adresarea lui Basescu in Parlament ("romani") am auzit la tv tot felul de analize. Nu avea rost sa scriu si eu.

Mie mi se pare foarte importanta diferenta asta la care se refera mai sus @Radio33, si, mai ales (dar nu stiu daca m-am facut inteleasa), faptul ca el, prin acest discurs, a rezolvat-o cu cel mai greu de abordat subiect din campania electorala: bilantul mandatului.

Oana spunea...

Eu inca mai am o lacrima in coltul ochiului. Ce discurs, ce suflet, ce balbaieli, nema lacrimi, jale.

Lilick Auftakt spunea...

@Oana

Mai bine plangem putin acum, de mila lui, decat sa plangem dupa alegeri, de mila noastra. :))

Crăciun Florin spunea...

Deci asa a glasuit Basescu ? Mai sa fie. Clar. "Inmormantare" cu onoruri militare. Merita. Este in bransa celor cu ochi albastri de mai mult timp decat au unii ani de viata. Sa se respecte regulamentul ! Ce "mama'naibii".

Hai sa spun ceva. Pe langa sau legat de.

Demult, un tip cam ca Basescu, acelasi comportament, acelasi temperament, acelasi bagaj de cunostinte, conducea o formatiune. Odata, suparat de observatiile unor profesori nemultumiti de randamentul elevilor de care raspundea, a adunat "loazele" si le-a cuvantat:

- Mai tantalailor, daca sunteti prosti, faceti ca mine. Scrieti !

tony spunea...

Ii doresc sa fie plimbat pe un afet de tun prin fatza pe la Golden Blitz si in urma lui sa fie pupincuristii lui de frunte !

Lucia Verona spunea...

Am avut şi eu un comentariu, cred ca s-a pierdut...

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia,

merci ca mi-ai spus. :) da, gloante oarbe. cred ca nu se mai sperie nimeni :)

Stevie the LightningRod spunea...

da, am impresia ca a dat afara toate prostiile pe care le-a adunat de-a lungul timpului. a fost un fel de recapitulare finala a aberatiilor oranj.