23 sept. 2009

Ce mai spera Presedintele?


Cum scria un comentator, recent, Traian Basescu a inceput sa faca cate cinci gafe pe zi. De unde inainte facea una pe luna, sau una pe saptamana... Oameni buni, e nebun? Va intreb ca sa va ganditi serios ce se intampla cu el, nu doar sa il etichetati superficial. Ce-i cu omul asta? Imi vine in minte atmosfera descrisa in mai multe carti despre Cel de-al Doilea Razboi Mondial... Carti semnate de Cornelius Ryan (Ziua cea mai lunga, Un pod prea indepartat - ambele ecranizate), de Georges Blond (Debarcarea, Agonia Reichului, etc), de Lidell Hart, sau memoriile secretarei lui Hitler. Ei bine, in toate gasim aceeasi atmosfera si aceeasi concluzie: la inceput Hitler era (parea?) normal, cu clare sclipiri de geniu, apoi s-a degradat tot mai tare. A ajuns sa faca greseli, apoi mari greseli, apoi greseli catastrofale. Multi istorici confirma aceste stari de fapt.

Traian Basescu seamana din ce in ce mai bine cu Hitler la finalul Celui de-al Doilea Razboi Mondial. Fix ca si Hitler si-a indepartat toti colaboratorii cu simt critic, fix ca si el s-a inconjurat de slugi. Ca si Hitler face crize daca e contrazis, arunca cu scrumiere... etc. Strange din pumni, baga capul intre umeri si se face mic si negru, apoi izbucneste, cum a facut cu Mona Pivniceru: "Doamna, eu v-as condamna imediat!" Nici colaboratorilor lui nu le vine sa creada, uneori, ce face. Unii fac eforturi imense, de la o vreme, sa explice sau sa-i scuze devierile. Altii tac spasiti. O crede si el ca e Messia, si ca doar el poate sa salveze poporul roman, asa cum si Hitler credea ca e unicul menit sa salveze poporul german?

Chiar as vrea sa stiu ce e in mintea Presedintelui Basescu. Hitler se agata spre finalul razboiului de iluzii. De exemplu iluzia cu noile arme care vor intoarce soarta conflagratiei. Se agata si Basescu de vreo tactica minune? Hitler credea ca dusmanii sai, pana la urma, se vor certa intre ei, si el va putea sa se salveze cu o pace onorabila. La final, aceasta iluzie ramasese ultima lui speranta. Se agata si Basescu de o iluzie asemanatoare? Sa zicem ca rolurile stau asa: Hitler e Basescu, Stalin e Geoana, americanii sunt reprezentati de Antonescu si englezii de Oprescu. Evident ca la un moment dat ei se vor certa. Evident. Dar se vor certa numai dupa ce te vor fi lichidat pe tine, in campania asta, draga Traian Basescu!

28 de comentarii:

atreides spunea...

''Sa zicem ca rolurile stau asa: Hitler e Basescu, Stalin e Geoana, americanii sunt reprezentati de Antonescu si englezii de Oprescu. Evident ca la un moment dat ei se vor certa. Evident. Dar se vor certa numai dupa ce te vor fi lichidat pe tine, in campania asta, draga Traian Basescu!'' Excelenta paralela asta, Lilick, sa speram ca asa va fi!

Lilick Auftakt spunea...

@Atreides

Daca mai face multe gafe nici nu o sa le fie greu. :))

Liviu spunea...

Fac parte din cei care, dorind sincer sa scapam de Basescu, incearca sa-si pastreze capul limpede.

Pe ce va bazati descriind izbucnirile nervoase ale presedintelui din ultima vreme, aruncatul cu scrumiere etc.? O anumita crispare prezidentiala se poate constata, dar cred ca mai e destul pana la starea de totala deruta pe care o descrieti.

Daca e sa vorbim de deruta, mie de departe cel mai greu de explicat gest al lui Basescu din ultima vreme mi se pare (re)lansarea discutiei despre prostitutie si droguri, cu 'asumarea' pozitiei controversate a comisiei prezidentiale. Daca la mijloc nu e vreo idee geniala, mie abia asta mi se pare un semnal major ca sfarsitul domniei e aproape, mai putin aruncatul cu scrumiera :)

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Pai am inceput a scrie despre gafele lui. Din ce in ce mai multe... pe zi. Nu le-am mai enumerat. E clar ca am luat-o in consideratie si pe cea cu legalizarea prostitutiei.

agaX spunea...

lilick,
Nici eu nu cred ca Basescu e terminat. Pentru moment, are inca prima sansa la alegeri si contracandidatii lui nu au reusit sa aduca elemente esentiale cu care sa il invinga ... asa vad eu situatia in acest moment.

Pe de alta parte, parca as fi de acord cu felul in care prezinti toate porcariile care se intimpla in jurul presedintelui in ultimul timp. Mie mi se par inca si mai grave daca tinem cont ca Basescu nu e nici macar disperat ... macar era o scuza.

Lilick Auftakt spunea...

@AgaX


Pai nu e chiar terminat daca ne uitam momentan la procente. Dar nu ti se pare ca face tot ce poate ca sa fie? Toate gesturile din ultimele zile sunt adevarate cutite pe care si le infige singur in stomac. Eu cred ca e foarte disperat ca a scazut atat de mult. Are toate semnele unui lider care clacheaza.

Lucia Verona spunea...

Nu sunt foarte de acord cu comparaţia. Băsescu e un biet dictator de provincie. Sigur, e bolnav de putere, ca orice dictator, niciunul nu scapă, Caesarenwahl e boală profesională. Da, e speriat ca de bombe, ceea ce mi se pare ciudat în condiţiile în care niciun contracandidat nu este foarte bine plasat. O fi ştiind mai mult decît ştim noi? Se aşteaptă la un candidat-surpriză?
Pe de altă parte, el este specialist în campanii blitz. Aşa a fost în 2000 la primărie şi în 2004. Acum e obosit, şi-a uzat efectele, în 5 ani lumea s-a obişnuit cu reacţiile lui. Nu ştiu dacă mai are resurse. A devenit previzibil sau mai precis, ca să mă autocitez, previzibil de imprevizibil.

hendrix spunea...

Nu cred ca se poate face o comparatie intre Hitler si ba-secu, nu vad prea multe elemente de legatura. Daca este sa facem o comparatie, cat de cat corecta, nu potem face decat cu un dictator comunist. Iar cel mai potrivit mi se pare, de departe, ceasca! Discursul sau din 15 septembrie a fost un discurs ceausist desavarsit! Acel 2% aruncat pensionarilor targovisteni confirma acelasi lucru.
Ba-secu este terminat! este o afirmatie un pic hazardata. Nu, inca nu este terminat, dar nici mult nu mai are. Acum este doar DISPERAT de faptul ca procentele scad sigur dar precis! Orice ar face, orice ar spune, baile sale din vremuri au devenit banale dusuri insufletite de suporteri portocalii. Diversiunile sale, precum si ideea legalizarii prostitutiei si consumului de droguri, nu pot ionfluenta trendul ireversibil pe care se afla: IN PICAJ! Un lucru este insa sigur: cu oricine va fi in turul doi, cu exceptia lui wctudor, VA PIERDE! Iar ceea ce il va darama va fi VOTUL NEGATIV. Lumea s-a saturat de el, de circul continuu provocat de el timp de 5 ani. Daca cele 28 de procente sunt reale(aruncate pe piata de @mina) n-are nicio sansa!

Crăciun Florin spunea...

Excelent @Lilick, excelent. Foarte bine punctat.

Trendul, aici este "surubul" care strange sau desface alegerile. Basescu are un trend in scadere cu final prevazut. Pierde alegerile in turul II si nu are garantia, pana in noiembrie, ca nu le pierde din primul tur. Basescu a inceput sa nu mai fie sigur pe primul tur !

Trebuie, in analiza, sa legam pe Basescu de "performanta" guvernarii. El pierde 0,x procente la fiecare gafa guvernamentala. Plus ce pierde din cauza prostiilor pe care le face ca om. Nu mai spun ca pierde la imaginea externa.

In sondajul CCSB din septembrie urca cu 5% fata de iulie procentul celor care considera ca tara merge intr-o directie gresita si scade cu 4% numarul celor care mai cred ca tara merge intr-o directie buna. Iar cum tara considera ca Basescu conduce Guvernul ...

Ai facut o comparatie reusita. Basescu simte cum pierde "razboiul" si are un comportament apropiat de cel al perdantilor. Situatia este noua pentru el si nu stie cum sa o gestioneze. Nu mai are resurse. Iar presa se reiau "cazurile" Basescu: Ioana, EBA, Mircea, Udrea, Ridzi etc. Nu are cum raspunde si treaba asta il macina. Ai prins f.b momentul.

Anonim spunea...

Omul este bolnav.
Si nu este singural..toti din jurul sau , sunt si mai bolnavi ca el , bolnavi de trufie si dragoste nemarginita de bani.
Problema este ca el se crede INVINCIBIL SI ETERN..
A mai fost unul inainte alui .. si l-au lipit de un zid la Targoviste.
Tare arde si nebunul da droguri si prostituate la popor.
Cat despre SONDAJE.. aici e problema mare.

Si la alegerile de la primaria capitalei.. ne-au asasinat galbejitii ca Blaga e INVINCIBIL.
Minciuni....astia NU mai deosebesc mincina de adevar..
Vai de noi.

neacsu spunea...

Cred ca, dupa experienta Basescu, ar trebui modificata Constituia, astfel incat presedintele Romaniei sa aiba dreptul al UN singur mandat.

mirko spunea...

nu prea-l vad io hitler, dar oricum si ala si asta si-au pastrat "femeia"! si au murit de git cu ea, vai, nu c-am dori moartea pacatosului, ci doar indreptarea lui catre un stabiliment cu dusuri...

Eliad spunea...

Trendul e cheia, spune Craciun Florin. Inclin sa-i dau dreptate. Poate ca nu se compara Basescu chiar cu Hitler, dar trendul da. Dupa ca a avut toate cartile in maini, dupa ce a dominat Europa cu 2-3 ani inainte, dictatorul german a ajuns intr-un final sa nu mai aiba solutii. Era incoltit. Isi pusese toata lumea in cap, caci el l-a atacat pe Stalin si el a declarat razboi SUA.

Cine l-a pus pe Base sa se certe cu Patriciu? Dar cu Voiculescu, dupa ca il poftise pe acesta la guvernare ? Eu l-am pus sa se ia de Vantu ? Daca ne uitam in jur vedem ca cei mai seriosi adversari de astazi sunt fostii sai aliati. Asta in timp ce dusmanul traditional, PSD-ul, a devenit visul vazut cu ochii…

Si comparatia de final e buna. Poate ca nu sunt prea multe elemente comune intre Geoana, Oprescu si Antonescu. Dar toti trei ii vor postul lui Basescu si, pana unul din ei nu-l obtine, nu cred ca se vor certa. Alianta asta de conjunctura seamana cu alianta de nevoie, dintre occidentali si rusi, din timpul ultimului razboi mondial.

Iar cu campaniile blitz (si lui Hitler ii placea razboiul fulger- blitzkrieg) nu-i mai merge...
Ce fel de blitz e legalizarea prostitutiei si a drogurilor, daca te pui rau cu Biserica? Preotii o sa condamne aceasta atitudine (au si inceput deja) iar babele de la biserica reprezinta niste voturi al naibii de pretioase....

Paula spunea...

Am ascultat pana acum minciunile lui Traian Basescu, si am vazut modul dezastruos in care a condus tara ! Eu zic ca a venit timpul sa schimbam ceva.....sa alegem un presedinte al tuturor romanilor ! Eu votez Crin Antonescu !

lucian burjuiul spunea...

well, mie mi se pare cam dura asocierea. pe de alta parte Basescu n-a avut niciodata sclipiri de geniu.
imi spunea un prieten ca unul din cei care l-a ajutat in campanie, cu care se tragea de sireturi, se duce in audienta la el comandante pentru o chestie oarecum banala, iar acesta s-a facut pur si simplu ca nu-l cunoaste, si-l intreba pe secretar (care rusinat nu stia ce sa zica) cine-i domnu'?! omu' s-a scuzat si a facut stanga-nprejur...

ca ar face baitzele de multime ferm convins ca-l iubeste lumea ca pe Mesia eu nu prea cred. e prea calculat.

n-am citit il principe dar o s-o fac cat de curand sa vad daca nu cumva se inspira de acolo in machiavelism.

acum 5 ani am deschis la birou o sampanie cand a iesit base presedinte. partenerul meu imi spunea printre dinti ca ma bucur degeaba si-o sa-mi iasa pe nas sampania asta. din pacate a avut dreptate si ne-a iesit tuturor pe nas...

alex.dumitrascu spunea...

Cele mai eficiente atacuri sunt cele in haita.
Da' sa revenim la tacaneala:
Astazi s-a intalnit nu notarii publici ca sa discute despre criza din justitie. Ce sa le faca astia magistratilor?
Ieri s-a intalnit cu baroul.
Maine se intalneste cu executorii judecatoresti, poimaine probabil cu medicii veterinari.
Impotriva judecatorilor, nu poti gasi sprijin nicaieri. Nu-i poti substitui, nu poti sa fabrici altii, nu poti sa ii destitui, nu poti sa ii dezbini. Ei sunt inamovibili si vesnic egali cu ei insisi. Nu poti decat sa te ticnesti definitiv.

alex.dumitrascu spunea...

Cele mai eficiente atacuri sunt cele in haita.
Da' sa revenim la tacaneala:
Astazi s-a intalnit nu notarii publici ca sa discute despre criza din justitie. Ce sa le faca astia magistratilor?
Ieri s-a intalnit cu baroul.
Maine se intalneste cu executorii judecatoresti, poimaine probabil cu medicii veterinari.
Impotriva judecatorilor, nu poti gasi sprijin nicaieri. Nu-i poti substitui, nu poti sa fabrici altii, nu poti sa ii destitui, nu poti sa ii dezbini. Ei sunt inamovibili si vesnic egali cu ei insisi. Nu poti decat sa te ticnesti definitiv.

Stevie the LightningRod spunea...

buna intrebarea din titlu, intr-adevar, presedintele pare din ce in ce mai alienat iar actiunile sale din ce in ce mai straine de orice noima. E aproape imposibil sa intelegem de ce face unele lucrui, mai ales pentru faptul ca aparent, nu il ajuta ini nici un fel.

Incep sa cred ca pur si simplu spera sa scoata din sarite cat mai multi oameni. :)

akmon86 spunea...

Cum sa nu fii pur su simplu furios cand il vezi pe presedinte plimbandu-se pe la petreceri campenesti tot anul in timp ce tara se parabuseste, cand acesta minte si dezinformeaza cu nerusinare(vezi declaratiile referitoare la criza si la imprunutul FMI, ca sa nu intru in chestiuni mai vechi). Traian Basescu ne scoate din sarite ptr ca raspunsul sau la problemele oamenilor este acelasi zambet tamp. Un presedinte care timp de cinci ani de zile nu a facut decat campanie electorala nu poate decat sa te infurie. Multi oameni au avut incredere in el si i-a dezamagit

dramoleta spunea...

Spera ca mai apuca sa introduca in circuitul turistic salonul de masaj al lui Dyandy.

Lasand gluma la o parte, abia astept sa-l vad judecat de magistratii astia carora le da el acum cu tifla!

aurelian spunea...

Basescu asemeni altor dictatori romani CarolII ,Maresalul Antonescu, a vrut sa schimbe Romania din temelii fara a tine cont de partidele politice ,Justitie si popor. Finalul va fii unul pe masura.A lovit in liberali in Tariceanu .A ramas singur si nu se mai descurca.Băsescu a eşuat lamentabil în reforma justiţiei şi în lupta anti-corupţie. Criza justiţiei a ajuns într-un punct în care afectează funcţionarea societăţii, provoacă pierderi economiei şi o mare doză de nervozitate socială.o Care au fost rezultatele dnei procuror general, Codruţa Koveşi? Ce o recomandă pentru încă patru ani de mandat? Poate faptul că niciun membu al PDL nu a fost trimis în judecată în regimul Băsescu pentru că procurorii dnei Koveşi nu au găsit nicio probă pentru bordurile lui Videanu, abuzul în seviciu a lui Hava, corupţia lui Berceanu, gunoaiele lui Cezar Preda şi mulţi alţii. Staţi liniştiţi, că nu se vor găsi destule probe nici în cazul dnei Udrea sau Ridzi.
Dupa ce rezolvat problemele stringente ale taii a trecut de curand la cea de promovare a Romaniei in lume.Nu este de ajuns că suntem priviţi ca o ţară care exportă carne vie. Acum Basescu doreşte să stimulăm şi turismul sexual. Sa devenim un fel de Cuba sau Olanda.Si tot dansul se plange ca nu respectam Presedentia sau institutiile statului. Ce sa-i facem?
SA NU-L MAI VOTAM.
Dar pe cine?
Pe M Geoana , pe Oprescu sau pe Crin Antonescu? Tinand cont ca liberalii au facut Romania moderna vazand ca este sincer si elegant, ca are sustinerea intelectualitatii romanesti eu as opta pentru Antonescu

Anonim spunea...

@Lucian Burjuiul
Si mie mi se pare comparatia cu Hitler cam deplasata. Basescu este doar o marioneta betiva manuita din umbra de lichele abjecte ultra-dibace. Cat despre scenariu, ce sa mai vorbim? Inseamna ca se sta foarte prost daca in sfarsit Antonescu si Opresco ii vor vinde alegerile lui Geoana!
P. S. Respectele mele, imi place cum trageti cu basezooka. Pe langa talentul incontestabil de ochitor de elita, aveti probabil si un computer foarte modern, ca tot burjuiul care se respecta. Incercati si "Puzzle/IQ-Test" pentru intelectuali (-:
http://www.cascador.com/jocuri/trinom/

Lulutza spunea...

Cred ca-l saboteaza "agenturili", dusmanii interni si externi ai tarisoarei. Prin intermediul celor care-i scriu discursurile, al consilierilor cotrocenisti si comitziilor prezidentiale. Cine naiba i-o fi facut discursul ala cu "scosul amigdalitelor si apendicitei"? Sau plicticosenia aia ceausista citita cu mare greutate in Parlament? Turcan, afara din tara, sabotorule! :)

lucian burjuiul spunea...

@babydac
nu cred ca trage altcineva sforile inafara lui base. desi orice e posibil. pe de alta parte nu vad un scenariu de genul celui mentionat. antonescu si nici pnl-ul n-ar avea de castigat nimic nici pe termen scurt dar mai ales pe termen lung dintr-o asociere cu/aservire lui geoana, fie ea si de necesitate. iar eu am impresia ca in psd cartile (sau macar o de la septari in sus) inca le face bunicuta. iar bunicutza nu-l iubeste nici pe mazare (ca pol de putere), nici pe geoana (ca prostanac), nici pe nastase (ca perdant din lacomie) si nici pe oprescu (ca perdant din prea multa smecherie ieftina). in momentul de fata psd-ul n-are fond, iar bunicuta nu se mai identifica cu psd-ul zilelor noastre. teoretic l-ar prefera pe crin presedinte oricarui alt candidat.
pesemne simte ca psd-ul se va dezmembra daca nu obtine o alianta avantajoasa in urma alegerilor. iar base e clar varianta perdanta. crin e varianta optimista in ipoteza ca geoana si oprescu (cartea lui secreta) vor rata turul 2. printul duda a facut cea mai buna mutare anuntandu-si retragerea. vadim si becali sunt doar niste mascarici care-i aduna voturi tot lui basescu. geoana/oprescu nu pot culege mai multe voturi doar pentru ca vor candida. nu au greutate, niciunul.
lupta se duce exclusiv intre crin si basescu indiferent de ce spun sondajele. sincer sper sa se impiedice basescu in urmatoarele 2 luni pentru a-i netezi calea lui crin.

basezooka - observ ca dupa 3 minute secundarul inca merge... si nu se mai afiseaza recordurile.

Ina spunea...

Am vazut cat de "bun" este basescu ca si presedinte...eu cred ca ar fi mai bun la circ...ca doar oricum face tara de rusine. haideti sa alegem un presedinte cu care sa ne mandrim, cu care sa nu ne fie rusine si care sa nu ne faca de rusine prin comportamentul sau discursul sau. haideti sa votam cu Crin Antonescu. acum putem schimba tara asta in bine...

Anonim spunea...

@Lucian Burjuiul
re: bug
E posibil sa fi facut o greseala cand am adaugat "IQ-Test" care foloseste acelasi "chronometru" :-) Sistemul meu principal este in reconstructie generala si deocamdata nu ma pot ocupa cu depanarea problemei. Pana una alta, am reintrodus versiunea initiala (fara Placinta si "IQ-Test") care merge uns.
Cu multe multumiri si urari de bine,
Babydac

lucian burjuiul spunea...

@babydac
intradevar merge, dar nu pot sa-l depasesc pe dionis... cel putin acum, la ora asta.
si nu-i o chestie de cat de performant e calculatorul ci de cat de sensibil e mouse-ul.

lucian burjuiul spunea...

@babydac
S-a rezolvat cu top bazooka cel putin pentru cateva zile. Acum Dionis trebuie sa recupereze! ;)