24 sept. 2009

Cristian Preda - invitatie la dialog

Inainte de alegerile europarlamentare domnul Cristian Preda ne-a facut aici, pe blog, o invitatie la dialog. E adevarat ca ieri, vazand o alta invitatie facuta de dansul "Intelectualilor lui Crin", l-am zgandarit putin pe fostul consilier prezidential pe tema acestui dialog uitat, cu bloggeri. Cert e ca dansul a reinnoit ieri invitatia, si nu conteaza acum motivele pentru care l-a amanat. Invitatia suna asa:

"Cristian Preda { 09.23.09 at 11:05 PM }
Buna seara,
Reinnoiesc invitatia la dialog pe care v-am adresat-o. Imi pare rau ca nu am facut-o mai devreme. As putea da vina pe vacanta sau pe intrarea in ritmul de la Bruxelles. Dar cred ca mai simplu este sa va spun ca va astept vineri la ora 12 la sediul GDS din Calea Victoriei nr. 120."


A revenit mai apoi cu urmatorul anunt: "UPDATE IMPORTANT: Întrucât sala de la GDS nu este disponibilă la prânz, vă propun să ne vedem de la ora 16!"

Mi-am facut datoria sa va anunt in primul rand. Apoi o sa va intreb cat de utila vi se pare aceasta intalnire. Va mai intreb si daca data, ora si locul vi se par convenabile si, cel mai important, care ar trebui sa fie temele pe care sa le discutam cu domnul Preda. Urmeaza sa-i confirmam, astazi, daca mergem sau nu. Iar daca cumva nu se poate, va rog totusi sa incepeti sa formulati niste intrebari sau sa propuneti cateva teme pe care i le voi trimite lui C. Preda. Chiar si cei care nu sunteti din Bucuresti sau nu traiti in Romania.

Domnul Preda sustine insa ca un dialog face to face are o cu totul alta greutate, sau ca placerea unui dialog direct nu va fi niciodata egalata de schimbul de replici electronice. Si are dreptate. Important: inteleg ca ne invita in calitatea dansului de liberal. Stim ca o parte dintre membrii PD-L sunt, sau isi spun, liberali. Cum pe acest blog majoritatea celor care scriem suntem simpatizanti liberali care se regasesc doar in valorile promovate de Partidul National Liberal, ar fi interesant poate sa dezbatem pe tema: "Unde se intalnesc si unde se despart liberalii galbeni de cei portocalii". Sau "De ce Crin Antonescu si NU Traian Basescu".

Va astept raspunsurile, ideile, propunerile. Stiu ca nu e usor, ca personajul Traian Basescu ne seapara iremediabil acum, dar se poate lega pe viitor o punte. Doar daca dorim! Dorim? :)

64 de comentarii:

Crăciun Florin spunea...

Interesant. CP are interesul de a incerca sa aduca pe liberalii galbeni (oile ratacite !) in curtea "liberalilor" portocalii (vectorul fiind Stolojan !).

Chiar. Unde se despart liberalii din cele doua culori ? Nu neg ca in PD-L nu ar fi unii liberali insa dupa cum se comporta in sustinerea Guvernului Boc nu mai cred ca sunt liberali ci, cel mult, au unele derapaje de la totalitarism catre liberalism.

CP este unul dintre cei care sustin totalitarismul incecand sa se comporte si sa cuvante ca un liberal. Dezgustator.

Doar Libertate spunea...

Nu, mulţumesc, nu-s interesat de dialog. Domnul acesta este acela care face oricepentru Traian Băsescu?

Lulutza spunea...

Presupun ca, in calitate de politolog... angajat si nu de politician... apolitic, ii invita dl. Cristian Preda la dialog pe cei ce "simtesc" liberal. Miza este mare: sa convinga "mese" cit mai largi de electori simpatizanti ai lui Crin Antonescu sa-l voteze pe... liberalul suprem - seful informal al d-lui Preda!

Eu zic... pas, scutindu-l astfel de prezenta mea incomoda. M-ar fi interesat mai mult activitatea dinsului - prezenta si viitoare - in Parlamentul European. Propaganda electorala in favoarea presedintelui actual nu ma intereseaza absolut deloc. Si-o face singur de 5 ani, aproape zi de zi si chiar am ajuns la saturatie. Iar de cind l-am mai si auzit pe "inginerul" Traian Basescu vorbind la fel de agramat ca omul nostru de serviciu, chiar nu cred ca ar mai merita a doua sansa la Cotroceni. Nici macar de la limba romana, dar'mite de la ditamai intelectualii neamului!

I-as propune d-lui Preda sa incerce sa aiba mai degraba un dialog cu membrii si simpatizantii partidului care l-a trimis in PE. Ar avea multe lucruri noi de aflat. E in tot PD-l-ul ala - de la Cotroceni si pina la ultimul "simpatizant" o inapetenta cronicizata spre alt fel de dialog decit cel de tip "fuziune prin absorbtie", ca te ia cu fiori reci pe sira spinarii! Iarna atomica a dialogului!

lucian burjuiul spunea...

O intrebare pt CP/TB. O considera pe EBa un om politic cu adevarat? Crede ca va rezista singura daca se da la o parte din spatele ei sau daca e obligat sa faca un pas lateral din viata politica? E ferm convins ca EBa face fata unui dialog politic cu de ex Nastase, Vadim, Tariceanu, Hrebenciuc, chiar si Vanghelie? Sau propulsarea ei a fost doar o figura de stil pt a dispare din colimatorul presei. Ce viitor politic are Eba?
O a doua intrebare pt CP. Daca, ipotetic, cade in dizgratia lui TB si este inlaturat, cu li s-a intamplat si altora pana acum, ce planuri de viitor are?
O a treia intrebare pt CP. Se va prabusi si ulterior dezmembra PD-ul daca TB pierde alegerile? Sau va rezista un nucleu PDL indiferent de viitorul politic al lui TB?

dramoleta spunea...

Nu exista liberal portocaliu! :)

atreides spunea...

Lilick, te rog sa observi ca, spre deosebire de invitatia de acum cateva luni, facuta noua aici la tine, invitatia de acum este facuta pe blogul dumnealui tuturor, inclusiv sau mai ales aplaudacilor. Deci, as spune ca invitatia de acum pur si simplu NU este o reactualizare a celei de atunci. Eu personal m-am tot injurat acolo cu acesti aplaudaci si clonele lor, nu simt nicio nevoie sa o fac si in real life. Pe de alta parte, pentru cei dintre voi care nu v-ati injurat cu aplaudacii, participarea la intalnire ar putea fi, daca nu neaparat utila (nu cred in eficienta unei astfel de intalniri), dar macar ''inofensiva''. Oricum, mai am o curiozitate: stiti ca dl. Preda a lansat un fel de provocare la dialog intelectualilor din lista lui Crin; oare cum vede dl. Preda un posibil dialog cu acestia, tot in prezenta galeriei formate din aplaudacii dumnealui? Al caror nivel am ajuns sa-l cunosc destul de bine, sunt niste imbecili sinistri! Unul dintre ei a postat si aici, Riddick-sau Red Dick, dupa cum ii spunea Hendrix :)

dramoleta spunea...

Cred ca a primit indicatii pe linie de partid sa convinga cat mai multi romani sa voteze: Basescu.

Ne intrebam ieri de ce l-o fi chemat marinarul la Cotroceni. Acum avem si raspunsul. /floor

Marius Mina spunea...

Acum serios vorbind, chiar credeti ca politrucul este gol de continut , este capabil de un dialog altul decat cel cu el insusi?
Eu i-as lasa sa vorbeasca singuri pentru ca mai au doua luni si trebuie sa-si inceapa antrenamentele de pe acum, sa se obisnuiasca cu realitatile care vor veni dupa Basescu.
Stiti bancul acela cu bolnavul de cancer...care intrebat ce tratament i-a prescris doctorul a raspuns sec : Impachetari cu namol, sa ma obisnuiesc cu pamantul"

Moshul spunea...

Nu multumesc. Nu sunt interesat de prezentari de tip Amway in care mi se baga pe gat niste pliante, lozinci si sentimentul de vinovatie ca nu-s inca un client. In cazul de fata, votant cu Basescu, indiferent de tururi.

lucian burjuiul spunea...

ce legatura au intrebarile cu tema? pai au. 1) de la PNL nu vad vreun lider sa-si propulseze odrasla pe spinarea partidului. daca exista sa-si faca mea culpa!
3) PDL-ul este partidul proprietate privata al lui TB si a ajuns intr-un punct de cotitura determinat de castigarea sau nu a alegerilor. PNL-ul cred ca tocmai ajunge la maturitate.
in alta ordine de idei nu cred ca exista liberali in PDL, odata altoit PD-ul cu ramura Stolojan + Stoica a ramas doar "L" in titulatura si nimic altceva.

Stevie the LightningRod spunea...

Eu vineri la ora 16 sunt, ce sa vezi, la munca! (de altfel la fel cred ca sunt multi altii)
Nu imi pot lua liber pentru a dialoga cu CP, oricat de tentant suna...

CRadu25 spunea...

Sincer? Pas! Domnul in cauza indiferent de cat de intelectual liberal se da nu-mi spune nimic. Decat ca vad o sustinere totala si neconditionata a proiectelor basesciene. Dar, daca ajungi sa-l intalnesti, intreaba-l cam ce parere are despre acea condamnare a comunismului care nu a avut niciun efect practic ulterior. Ca prea o trec toti portocalii pe asta la capitolul mari realizari iar mie mi se pare ca de fapt a fost doar un mare fas mediatic.

Lilick Auftakt spunea...

@Atreides


Sigur ca am observat cum domnul Preda si-a modificat invitatia. :) Daca isi imagineaza ca eu as putea sa merg sa ma intalnesc cu nebunii portocalii care ma injura pe bloguri fara ca eu sa ii bag in seama se inseala. In cazul asta va trebui sa il rugam ca la un eventual dialog, daca chiar si-l doreste, sa vina undeva pe "teritoriul nostru", nu printre persoane care vor sa ne injure. Nu? Ce zici?

Va raspund la toti imediat.

rock60_70 spunea...

Nu vad utilitatea unei asemenea intilniri.Domnului CP probabil ii face placere sa se considere democrat,dubitativ,deschis dialogului,poate chiar intelectual-de ce nu?.Sa fim seriosi.Dumnealui este pur si simplu un profitor si un stilp de nadejde al celui mai criminal si incompetent regim politic din Romania postdecembrista.

Cu abcesul purulent nu se sta de vorba.

atreides spunea...

Lilick, asa este, sa vina pe teritoriul nostru fara gasca de aplaudaci!

Lulutza spunea...

@Lilick - daca vrei sa mergi incognito (sau sa spun "cu masca"?!), am eu o "deghizare" portocalie, noua-nouta! Nu am indraznit s-o afisez la mine, la tara. Prea atrage ginganiile... :)

hendrix spunea...

@lilick Tu chiar crezi ca ai putea avea un DIALOG cu acest propagandist portocaliu? Crezi ca individul ar fi dispus la dialog?(asta in situtia in care teoretic ar mai fi un om rational, care sa dialogheze argumentat). Din momentul lansarii lui in politica, cu ocazia alegerilor europarlamentare din 7 iunie, eu m-am cam lamurit in privinta lui! Tu inca nu?
Daca i-ai pune niste intrebari de bun simt privind realitatea politica si economica imediata ar raspunde sau ar divaga? Daca ai pune intrebari privind ,,liberalismul'' lui si al celorlalti stoloboci crezi ca ai afla ceva? NIMIC! El nu vrea decat sa pozeze in politician dispus dialogului, dar in realitate el este incapabil de un dialog sincer. Macar pentru simplul fapt ca un dialog presupune sa gandesti rational si sa spui ceea ce gandesti, nefiind cazul unei pedelepre ca el. Macar pentru faptul ca un dialog inseamna respect pentru cel cu care dialoghezi, inseamna puterea de a asculta o alta parere, lucru de neconceput pentru o pedelepra. Jalnicul preda ramane o trompeta portocalie, capabila DOAR sa reproduca lozinci portocalii, sa debiteze in cor cu ceilalti propagandisti portocalii ideile monstruoase ale securistului de la Anvers.
Eu i-as pune o singura intrebare: ce va face daca ba-secu va pierde alegerile? In cazul in care nu va raspunde direct la intrebare, l-as intreba scurt: in cate zile se va dezice de ba-secu? Stiind caracterul lui infect, sunt absolut sigur ca se va dezice in scurt timp!

Jpost.ID spunea...

În calitate de liberal C.Preda ar trebui sa poarte dialog pe marginea unor proiecte propuse de partidul dînsului, asupra modalitatilor de punere în practica a acestora.

Cîte proiecte a propus C.Preda, cîte s-au realizat cu participarea întreprinzatorilor din clasa medie si care sunt beneficiile aduse societatii?!

Ma tem ca C. Preda încearca o stratagema din postura de teoretician al nimicului, ma rog, al proiectelor dumisale duse la bun sfîrsit. Nu are decît de cîstigat. Nimeni nu poate argumenta mai bine nimicul decît cei care-l practica zilnic. Daca nu va prezentati va fi pentru ca nu doriti "dialogul", fie n-aveti argumente fie altceva, cum deja sugereaza sustinatorii literari ai lui C. Preda. Vor fi, în cel mai bun caz, doua ore în care veti asculta citate celebre si ce-au facut altii.

Liviu spunea...

Mie formulari de tipul 'intalnirea bloggerilor' mi se par inrudite cu contradictiile in termeni. Eu n-as amesteca borcanele - adica polemica din blogosfera e polemica in blogosfera, cu regulile ei, iar intalnirile 'face to face' au cu totul alte legi.

Chiar si fara aceste precizari, tot n-as fi interesat de o intalnire cu dl. Preda. Cred ca l-am vazut de nenumarate ori la televizor, ii cunosc, cred, destul de bine parerile. La ce mi-ar folosi o intalnire? Ca sa-mi spuna iar ce am auzit la televizor? Nu de alta, dar daca ar spune altceva in particular ar fi de-a dreptul grav.

Shadow spunea...

@All

Haideti sa nu-i facem un "proces" de intentie dlui Preda. E foarte frumos din partea dansului sa isi doreasca dialogul. Nu vreau sa refer "ipocrizia" permiterii unor comentarii ale postacilor de pe blogul sau care sper sa fie si ei "face to face" sa-si asume "aberatiile" si jignirile. Din pacate eu nu-mi pot permite sa vin :-(. Sunt prea departe.

Ca idei principale:

1. Liberal nu e numai ala care are "cateva" carti scrise de liberalism ci mai ales care aplica principii liberale in viata de zi cu zi.
2. Ura este o inventie pur portocalie a "intelectualilor de avion".
3. Aplicarea principiilor liberale in "practica" decizionala. Se pot face comparatii si asuma sau nu decizii ale partidelor.
4. Cine a "inceput" tine de nivelul de "gradinita" si nu de dezbatere.
5. Este posibil sa existe si intelectuali care sa-l sustina pe Antonescu cu toate ca poate deranja. Asta inseamna libera opinie.
6. Argumentatia intelectualilor sustinatori comparatii intre cei de la pdl si de la pnl. Unde se termina logica si unde incep "omagiile", demonizarea si mai ales minciuna ipocrita.
7. Criticarea unui demnitar fie el si basecu sau membru pdl nu este nici imorala si nici "neavenita" ci pur democratica. Ceea ce conteaza este argumentul si faptele.
8. Bun simtul si modul educat de comunicare ca proba de competenta in ocuparea posturilor de demnitari.
9. Separarea puterilor in stat.
10. Dezbaterea parlamentara fata de "impunerea guvernamentala" si "hei rupismul" la moda actual.
11. Manipulare, omisiune, demonizare si false probleme in "jocul" actual.

Mai sunt si altele :-). Chiar imi pare rau ca nu pot veni. Poate va putea prodoc, poate o inviti si pe Roxana, poate vine si "cepeca" :-). Ca altfel lilick vei fi "mancata" cu "fulgi si coada" singurica in "barlogul pdlar". De ce? Pt ca nu ai nici fluenta si nici capacitatea unor "argumente prezidentiale" :-)

atreides spunea...

Hendrix, de cand tot intru la Preda pe blog si ma injur cu aplaudacii lui, am reusit sa il cunosc cat de cat si impresia mea este ca e destul de diferit de restul portocaliilor pe care ii stim cu totii. Gandeste-te numai la libertatea aproape absoluta de pe acel blog, de exemplu in comparatie cu ceea ce este pe blogul lui patrasconiu (desi nivelul postacilor de pe cele doua bloguri e cam acelasi, de fapt unii dintre ei chiar sunt aceiasi). Porcaria este ca daca n-ar fi existat nenorocitul de basescu probabil ca noi si Preda am fi fost de acceeasi parte a baricadei, de exemplu am aflat ca si eu si Preda am votat intotdeauna la fel la toate alegerile prezidentiale de pana acum. Not anymore, desigur :)

Lulutza spunea...

Auziti ce pohta pohteste voda: Mica Adunare Nationala! Acum sa vad cit de umili vor mai fi cei din PSD!

GS spunea...

Nu, multumesc! Daca as simti nevoia sa discut cu Traian Basescu, as alege originalul si nu un surogat. Plus ca originalul, cand reusesti sa-l cherchelesti, devine haios si poti rade de el mai abitir decat atunci cand e treaz. Asa ca, multumesc, nu!

Jenika spunea...

Madam Lilik....sarumana si scuze de deranj...
Insa cetind ultimele stiri...chiar si asa din zborul avionului si intre doua statii de tren...zic totusi sa intru sa intreb sa vaz daca am avut dreptate pana la urma in legatura cu lociturile marinelului....
Prima a fost comisia prezidentiala si concluziile sale iar a doua a fost cea referitoare la referendum in ziua alegerilor....
Inca mai zic o treaba...o s amai urmeze inca o lovitura si cea mai parsiva zic eu.....
Deci.....am avut dreptate???
Poate de forma nea Hendrix imi spune ca iarasi sunt aparatorul marinerului....
:)
Anyway....
Salutari si caldura multa din Andaluzia...deocamdata.....
Mai tarziu Africa si restul lumii....
:)

atreides spunea...

Mai are cineva chef de vreun dialog cu portocalii, dupa mizeria facuta de seful lor? Mie mi s-a cam taiat. basescu este ultimul jeg de om...

Lulutza spunea...

Are dreptate @atreides, dl. Preda nu este chiar la fel cu ceilalti pedelisti. Nici macar la fel cu pedelisti din aia, de suflet, fara carnet, ca Patrasconiu. Deocamdata... Inca nu s-a rinocerizat, ca unii colegi de-ai dinsului din blogroll-ul personal. Ceea ce-i atrage critici si dispret din partea unor colegi de... asa-zisa doctrina populara.

Ce pot eu face ca sa nu mai fie minimalizat si marginalizat dl. Preda de catre fesenistii... hmmmm... pedelistii mai vechi si mai tari in clanta? Uite, promit sa votez pe cine, ce si cum imi recomanda dansul, de acum incolo, eu si baietii mei. Altfel, le tai derbedeilor alocatia! Promettre est noble, iar eu posed ceva singe albastru! :)

Lulutza spunea...

@Jenika, ai avut dreptate! Hendrix al nostru ar trebui sa-ti dea macar o bere si sa te roage, ca si mine, sa... citesti in stele care va fi pasul urmator sub centura al "dictachiorului"... Uite, ca sa incurajez partile "combatante", ma incumet eu sa fac o previziune: Base asta, daca nu "se alege" e capabil sa se baricadeze la Cotroceni (cu Nutzy & EBa & baschetbalista Codruta) si sa organizeze o "noua" lovilutie! Feminista!

atreides spunea...

Auziti, daca porcul pune un referendum si in turul 2?

Lilick Auftakt spunea...

In concluzie inteleg ca nu vrea nimeni sa mearga. Sau, in alte conditii. Mesajele pe care le-am mai primit pe e-mail, de la persoane care au avut placerea sa dialogheze cu dnul Preda, ma fac sa cred ca dansul nu e capabil decat de monolog. De altfel vad ca nici pe blog nu creeaza sau intretine dezbateri. In orice caz, intrebarile noastre vor ajunge la dansul, stati linistiti.

Cu referendumul lui Basescu am vazut... dar nu il bag in seama. :)

Lulutza spunea...

@atreides - tot ce se poate, ca doar nu degeaba a pregatit 2 intrebari, cite una pentru fiecare tur de scrutin. Si totusi, o lovitura si mai "meseriasa" ar fi s-o desemneze oficial pe Nutzy drept (sau sting?!) succesoarea Lui la... sceptrul prezidential! Iar el sa fuga in munti, fugarit de 322 de junkies euforici si aparat de 322 de prostituate pensionate (cu pensii "nesimtite") pentru limita de virsta! :)

Shadow spunea...

Ba "io vreau" dar "nu pot" lilick :-(.

atreides spunea...

@Lulutza A propos, basescu zice ca vrea reducerea numarului de parlamentari pana la maxim 300, eu as fi de acord, cu un mic amendament: sa nu fie 300, ci 322 :)

Lulutza spunea...

Un memento din anul 1999:

http://web.archive.org/web/20011215002205/adevarul.kappa.ro/eco403-05.html

Este acum mai actual si mai real decit oricind, din pacate. De citit si recitit cu atentie. Si cu luciditate, cita a mai ramas pe plaiurile astea prea ingaduitoare... Poate citeste si dl. Preda...

Stevie the LightningRod spunea...

maine la 4 lucrez. ...ce chestie!

hendrix spunea...

@jenika Astea sa fi fost loviturile sub centura ale lui ba-secu pe care tu le anticipai? Ha ha ha ha ha ha ha (hahait basescian)! Prietene, daca securistul de la Anvers de atata este in stare inseamna ca este tare DISPERAT! Si chiar are motive sa fie disperat daca se uita in ,,oglinda sondajelor'', care indica o surpare lenta, dar sigura a procentelor sale!
1.,,Prima a fost comisia prezidentiala si concluziile sale'' Te referi cumva la propunerea privind legalizarea prostitutiei si dezincriminarea consumului de droguri usoare? Daca da, afla de la mine ca si-a dat cu stangul in dreptul! Asta sa fie o lovitura sub centura??? Da, sigur ca da, si-a dat cu tesla in ...bilutze, intelegi! Gafa a fost monumentala, la fel ca cea din 2004, cand facea referire la homosexuali, acestia fiind dupa mintiuca lui in proportie de ...20% din populatie!
2.,,a doua a fost cea referitoare la referendum in ziua alegerilor'' Bomba aruncata azi eu zic ca este un mare...FASSS! Ia zi, ai idee daca acest referendum privind un Parlament unicameral este CONSTITUTIONAL? Avand in vedere ca este vorba despre o schimbare a Constitutiei, conform legii, nu se poate face referendum pe acest subiect! Compris?
Eu nu zic ca securistul si echipa lui din servicii nu se gandesc la fel de fel de diversiuni, manipulari, dezinformari etc. etc.! Daca asta este tot ce sunt in stare sa faca sunt jalnici! Eu zic ca ba-secu ESTE TERMINAT, nu ne mai poate surprinde cu absolut nimic! Sau crezi ca vor mai urma si alte ,,lovituri sub centura''?

Bogdan spunea...

Depinde ce se urmareaste cu acest dialog. Dupa parerea mea un dialog real in acesta directie este din start sortit esecului.

Cei din PD-L nu accepta critica in general, nu concep in particular critica la adresa lui Basescu.
(nu acelasi lucru se poate spune pentru cei care l'au sustinut pe Tariceanu, Antonescu sau Duda)


Pentru telectualii de grup, persoanele fecventabile sau "lumea buna" se reduce la grupul lor de aplaudaci si bineinteles la orice nou venit dispus sa'l sustina fara rest pe Basescu, sa improaste cu noroi in orice contracandidat.

Desi redusi la simpli aplaudaci, telectualii lui Basea isi aroga abuziv o presupusa pozitie echilibrata. Raportat la acest sistem de referinta deformat,
telectualii denunta orice critic a lui Basescu ca fiind securist, platit de moguli sau comunist.

Aceste lucruri sunt demonstrate in zecile de articole publicate de grupul de telectuali. Oamenii acestia fie nu concep, fie nu sunt dispusi sa accepte macar si partial nocivitatea discursului basescian.

Mai mult, rolul lor nu este de a'l raporta pe Basescu la niste principii ci doar de "a argumenta" infailibilitatea acestuia.

Ce dialog real poate avea loc cu astfel de oameni?

hendrix spunea...

@Lulutza Tot ce este posibil, chiar sa se baricadeze pe m6 decembrie la 3coceni cu nutzi si codrutza! Ultima noapte de dragoste, prima noapte...la racoare! Numai gandul la dosarele penale care ii stau deasupra capului il innebunesc, acelea fiind doar suspendate in acesti n5 ani! Daca ilici era negru de suparare in seara zilei de 17 noiembrie 1996, cred ca pe 6 decembrie 2009 ba-secu va face icter mecanic spontan. Ori intra spre dimineata intr-o coma alcoolica profunda, din care nu se stie cand se va mai trezi la realitate!

Gheorghe spunea...

Ce dialog poate fi intre "pupinii" lui Basescu si sustinatorii lui Antonescu? :)

In trei ani de zile nu s-a purtat o discutie pe o tema serioasa, ca sa vedeti daca aveti ceva in comun sau nu.
Dl Preda ce tema de discutii ar putea sa lanseze?
Cu ce autoritate ar putea discuta?
L-a mandatat cineva?
Daca da fiti convinsi ca l-a mandatat sa racoleze niscai parlamentari PNL, sau ceva frustrati pe care sa-i utilizeze sa creeze probleme in PNL, nu ca sa apropie membri celor doua partide.
Basescu nu negociaza, el provoaca diversiune.

Un dialog cu PD-L-istii ar trebui conditionat de o dezicerere de el, si o eventuala alianta postelectorala de eliminarea lui Basescu de la conducerea sau chiar din PD-L.

Lulutza spunea...

Eu nici nu vreau, nici nu pot. Am treburi mult mai importante si mai placute de facut, decit sa "admir" cum se prostitueaza 'telectualii neamului, tinind isonul unor oranjgutani! Poate, poate, cind isi vor recupera 'telecpupinii astia onoarea si demnitatea pierduta intre ICR, chefuri pedelistice postelectorale & posturi caldicele, bine platite si fara raspunderi prin PE...

hendrix spunea...

@Lilick Vezi ca ti-am trimis un email, poti sa-mi raspunzi?

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix,

Ti-am raspuns.

Stevie the LightningRod spunea...

dar de ce nu ne propune o conferinta pe Skype? Astfel va putea vorbi direct de la Bruxelles si nu DOAR cu bucurestenii.

Lilick Auftakt spunea...

@Paratraznetul Fanica

O idee foarte buna. O sa ii propun si asta dnului Preda.

hendrix spunea...

@Lilick Am avut un raspuns pentru @Lulutza, s-a pierdut cumva?

Bogdan spunea...

Referitor la des uzitatul termen de "reforma", laitmotivul demogagilor din PDL.

Reforma in adevaratul ei sens presupune nu numai schimbare, ci schimbare in bine.
Toate temele abordate de Basel&camarila din dotare s'au oprit doar la schimbare. Fara nici un fel de analiza ci doar enuntul ca "aceasta este SINGURA cale. Nu conteaza cum schimbare sa fie.

Referendumul pentru alegeri uninominale a deminstrat ca nici una din variantele uninominale nu duce intrinsec la rezultatul populist clamat de Basea: schimbarea in bine a clasei politice.
Dovada sta insasi motivatia lui Basea cu privire la coruptia actuala a parlamentarilor uninominali. Acelasi lucru se poate spune si despre uninominalul pur si dur care ar fi adus un parlament de primari. Sunt acestia incoruptibili? Ma indoiesc.

Tema parlamentului unicameral ca schimbare a clasei politice este doar un nou motiv de a propune schimbarea fara a urmari avantajele/dezavantajele acesteia. Motiv de a mai pacali o data electoratul.

In fata acestei avalanse de demagogie si populism, parlamentul ar trebui sa preia initiativa si sa propuna inca un referendum (ed exemplu) cu privire la eligibilitatea demnitarilor, fie parlamantari, fie ministri, fie presdinte ori magistrati. Orice colaborare cu Securitatea ceausista, orice post detinut in nomenclatura comunista ar trebui sa triggereze neeligibilitatea presupusilor demnitari.

Un astfel de referendum ar veni in intampinarea societatii civile, ar curati clasa politica de sechelele din trecut, ar ridica stacheta mai ales pentru gargaragii din PDL.

Ar fi un mare sacrificiu, insa ar taia de la radacina orice schimbare populista promovata de Basel. Vrei schimbare? Ia o adevarata schimbare in bine! Ne dam cu totii la o parte, toti astia cu grade, functii, colaborari sau informari in perioada ceausista.

Sunt curios cum s'ar raporta telectualii lui Basea la o asa propunere de referendum, stiind ca idolul lor ar fi printre lustrabili.

Ar sta principiile deasupra partizanatului?


Ma indoiesc.

atreides spunea...

Lilick, inspirat de postarea lui Bogdan de la 20.53, propun sa incercam in perioada urmatoare un fel de brainstorming pe tema: cum se poate anihila chestia asta a lui basescu cu referendumul. Sa nu ne amagim, este o treaba periculoasa, nu e un fas, a propos, hendrix, acest referendum nenorocit este din pacate constitutional, desi efectele lui nu exista, adica si daca lumea voteaza pentru parlament unicameral, pentru ca sa schimbe constitutia este nevoie de toata procedura aia complicata, incheiata cu un alt referendum. Pentru noi este deci clar ca referendumul de acum este dpdv constitutional o aflare in treaba, dar porcului de basescu ii ofera munitie in campanie...

Bogdan spunea...

Si daca tot vorbeam de dialog: nu sunt dispusi telectualii lui Basea sa vina cu o asa propunere de referendum? Idolul lor poate comanda cate referendumuri doreste. Ce'ar fi ca respectivii aplaudaci sa se scuture de penibilul cu care s'au acoperit in acesti ani, sa renunte a mai fi bufonii Sarlatanului si sa ceara o adevarata schimbare. Sa'i ceara Excelentei Sale asta!

Pana la urma se declara de dreapta, mari anticomunisti, cu totii mesmerizati de condamnarea cu dictie a comunismului de catre Basel.

Uite o idee de dialog.

Intre parlamant unicameral/bicameral/tricameral de 10/100/100 de parlamentari format insa din aceiasi oameni si o metoda de a'i filtra pe demnitari, o metoda de a merge catre sursa raului, a santajelor, relatiilor si a coruptiei, ce prefera distinsii tucalari?

Anonim spunea...

Lilick sa aveti grja ce vorbiti in pauza de tigara ca astia au obiceiul sa faca dezvaluiri legale cu inregistri ilegale si uite asa ne transforma pe toti din simplii "comentatori" in "vinovatii principali" ai "piesei" de nu o sa mai inteleaga nimeni nimic !

Lilick Auftakt spunea...

@Atreides, Bogdan, bune idei. Si a propos: pana ii propun dnului Preda un dialog mai intai online (cum a propus @Fanica) poate facem si noi o conf online. Dati-mi idei daca sunteti de acord.

@Vlad

Vad ca s-a votat majoritar pentru ... pas. :)
Intrebarile si temele de discutie insa raman si le voi trimite.
Stiiiu ca sunt in stare de orice. Dar oricum, invitatia e si pt tine. Numai ca nu am avut adresa ta de mail sa iti trimit. :)

hendrix spunea...

@Atreides Exact cum zici:,,este deci clar ca referendumul de acum este dpdv constitutional o aflare in treaba, dar porcului de basescu ii ofera munitie in campanie...'' Constitutional nu se poate schimba nimic printr-un referendum! Este evident ca ce face ba-secu este politicianism de 2 lei, incercand sa inventeze o falsa tema de discutie! Este o jalnica DIVERSIUNE! Solutia: nu trebuie bagat in seama! Trebuie atacat pentru cei 5 ani de circ oferit la discretie, pentru repetatele incercari de violare a Constitutiei, a legilor, a bunului simt! Trebuie pus la zid si atacat, nu sa discutam false teme create de el. Are tupeu securistul lu' peshte, sa discutam discutii in campania prezidentiala! Daca presa nu va pune botul la aceasta diversiune totul va fi un simplu...fasss, asa cum spuneam!

codeus spunea...

Lilick eu din start asa cum ţi-am zis si aseara sunt total impotriva, ba sunt de-a dreptul revoltat ca vad in anumite comentarii "aparatori" ai lui Preda. ar veni "nu e dracul asa de negru". ba e fratilor, cam repede uitati tot, maine poimaine o sa-i sariti in aparare si lui Basescu. o sa ziceti acum nu mai e presedinte de ce sa fie bagat in puscarie ca nu a facut chiar atat rau. vai de zilele noastre, pentru ca de asta am ajuns unde am ajuns in astia 20 de ani, tocmai pentru ca iertam ce nu e de iertat.

Gheorghe spunea...

Eu imi mentin obsesile.
1. Sa introduca in procesul electoral garantii pentru a limita fraudarea alegerilor. Fiind la guvernare PD-L-ul poate.

2. Sa se revina la votul pe lista, eventual lista ordonata de alegatori, sau chiar la votul fara nume de candidati.

3. Sa sustina democratia si ca o consecinta sa se finanteze partidele politice parlamentare de la buget, pe toata durata cat au reprezentanti, proportional cu numarul parlamentarilor, ca sa nu mai fie dependente de finantarea mogulilor si a lumii interlope.
Conform celor sustinute de I Ratiu, democratia implica si costuri, si daca nu finanteaza parlamentul, politicienii sunt finantati de marele capital, si le va sustine interesele lor.

4. Sa introduca in legea functionarilor publici prevederea ca functile de conducere sa fie acordate pe durata unui mandat, care sa nu coincida cu alegerile parlamentare si sa elimine restrictile de vechime, ca sa poata promova si tinerii bursieri ale faculatilor occidentale sau romanesti.
Nu de droguri si de prostitutie au nevoie tinerii, au nevoie de sanse de afirmare, ca sa ramana in tara.

5. Sa introduca in legea functionarilor publici plata activitatii nu a persoanelor si a posturilor. Lucrarile sa fie licitate si cine are rezultate sa castige si 20 de salarii minime.

6. Sa renunte la Basescu si la toti cei care au ca scop in viata puterea. Sa promoveze pe cei care au idei de reforme si pe cei dispusi la dialog. Asta ar face ca viata politica si sociala sa nu mai fie atat de inflamata.

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

Si e foarte bine ca iti mentii ideile pe care si eu le sustin!

Cristian Preda spunea...

Buna seara,
In primul rand: multumiri pentru Auftakt. Va invit si pe aceasta cale la dialog. Va rog sa imi acordati prezumtia de buna credinta si sa nu vedeti in invitatia mea un gest cu intentii ascunse. Sunt pur si simplu deschis pentru un dialog cu orice persoana decenta. Cred ca trebuie as iesim din logica parohiala. Fara dialog pierdem fiecare in parte si toti impreuna. Cu cele mai bune ganduri, Cristian Preda

Lilick Auftakt spunea...

Buna seara! Nu stiu daca ati citit chiar toate comentariile. Probabil ca primul pas, daca evident sunteti de acord, ar fi o conferinta online, si fara sustinatori portocalii de fata.
Pana atunci insa v-am propus un subiect pe care va rugam sa va spuneti punctul de vedere: Referendum pentru Lustratie.

Va multumim!

Cristian Preda spunea...

Buna seara,
Nu ma intereseaza aplauzele si elogiile. Doresc sa discut cu cei cu care nu sunt de acord.
Va astept!

agaX spunea...

Domnule Cristian Preda,
Nu sint in tara, deci nu pot participa la o discutie directa. Chiar imi pare rau; eu mi-as fi dorit sa va cunosc fara interfata televizorului, care se pare ca va "obliga" la asa de multe ...

Eu (si cred ca sint multi care vad lucrurile la fel) va apreciez inteligenta, profesionalismul si faptul ca sinteti implicat activ in viata din societatea romaneasca.

As avea destule de comentat critic despre modul in care ati inteles pina acum (mult prea des, dupa parerea mea) sa va manifestati ca om politic, in special in sensul coboririi discursului politic pina la nivelul unui activist de partid ordinar. Nu cred ca de genul asta de politician duceam lipsa inainte de dumneavoastra.

Sincer, nici Basescu nu cred ca avea neaparata nevoie de o sluga in plus. Mai ales de una de lux.

atreides spunea...

Hendrix, bineinteles ca este o diversiune ordinara, fara efecte in constitutie, dar degeaba ignoram noi mizeria asta daca nu o ignora ceilalti si pun botul. Rahatul asta trebuie contracarat cumva, de preferat facut sa se intoarca impotriva lui basescu!

Anonim spunea...

Tarziu dar spun si eu: comunistii sa taca odata!
Daca basescu a invitat Rusia sa taca pentru ca a vorbit destul, ei, uite ii invit si eu sa taca odata.
Chiar trebuie sa schimbam trei generatii ca sa uitam ce a fost?

Tanar liberal spunea...

Preda asta de PDL nu stie cum sa se mai bage si el in seama si arunca fitile d'astea. Are si PDL-ul 3 mari "intelectuali": el, Monica Macovei si Traian Ungureanu... Ce sa zic! Un partid de intelectuali, in frunte cu Basescu...

Paula spunea...

Intelectualii din PDL se pot numara pe o mana. Imi pare rau ca PDL a ajuns un partid de hoti si pitzipoance oportuniste ! Cristian Preda se pare ca nu este decat un om de casa de al lui Basescu!

Unknown spunea...

Imi pare rau, dar nu cred ca cineva poate purta un dialog civilizat cu un om care, prin actiunile sale, se comporta ca si un om superior nu doar altor intelectuali, dar si restului lumii (in speta a bloggerilor).

Shadow spunea...

@lilik

Si daca ajungeti acolo sau sa intrati in "discutie" cu dl Preda il puteti intreba de ce tinea asa de mult sa "dezbata" (discute) cu un "precar intelectual" ca Antonescu? Asa ca idee. Sunt tare curios de raspuns.

Lilick Auftakt spunea...

Nu ne-am dus si ne ne ducem atat timp cat nu se indepinesc niste conditii. Mai exact: fara bloggeri portocalii la discutie.