17 sept. 2009

Doua pasaje


Am vazut acum cateva zile o stire pe Realitatea TV. Era vorba despre Pasajul Unirii, a carui reabilitare s-a terminat in doua luni si jumatate, si a costat, dupa cum spunea reporterul de la Realitatea, 6 milioane RON. Ma uitam ce mandru era Oprescu si, in primul moment, mi-am spus: "A facut si el pasajul asta, rapid, ca sa spuna ca are o realizare in Bucuresti, in momentul in care isi va anunta candidatura. Ce sa spun!" Insa mi-am adus imediat aminte de alt pasaj, cel de la Obor, facut de Videanu, a carui reabilitare a durat un an si a costat...

Nu mi-am adus aminte pe loc cat a costat, desi eu am scris in campania electorala de anul trecut, de la locale, destul de mult pe acest subiect. Dar caut acum pe internet si ce gasesc? O stire, de acum cateva zile, prin toata presa. Preiau din Academia Catavencu:

"Primăria Capitalei a publicat astăzi dimineaţă un anunţ de atribuire pentru lucrări suplimentare la Pasajul Obor. Deloc suprinzător, contractul a ajuns să coste cu aproape 50% mai mult decît iniţial, ajungînd de la 41,734 milioane RON la 62,338 milioane RON. Între timp, cineva şi-a dat seama de gafă şi oamenii lui Oprescu au sărit cu un comunicat de presă în care să explice tîmpenia. Pe scurt: nu e vorba de un act adiţional de lucrări care vor avea loc de-aici încolo, ci de unul încheiat pentru lucrări care au avut loc anul trecut, în mandatul lui Adriean Videanu. Teoretic, au dreptate."

Trecand acum peste amanuntul numit "timp de realizare", cred ca oricui ii sare in ochi faptul ca Pasajul Obor a costat de peste 10 ori mai mult decat Pasajul Unirii. Pot sa accept orice argument: ca au fost lucrari mai complicate, ca s-au cumparat materiale mai scumpe, dar tot nu pot sa inteleg diferenta asta de la 6 milioane la 62 de milioane RON. Si nici de ce Videanu i-a lasat si lui Oprescu sa plateasca o mare parte din lucrari. Voi ce ziceti?

19 comentarii:

Anonim spunea...

Uita-te bine! Pasajul lui Oprescu n-are borduri pe margine. Eeeee? Pai se poate? D-aia a fost mai eftin! :))

Gugu

Lilick Auftakt spunea...

@Gugu


Ai dreptate, frate. Pasajul lui Oprescu nu are borduri! Incredibil! Ce facem cu un pasaj fara borduri???/floor

Anonim spunea...

He, he! Si nu doar atat! Ia uita-te matale la Pasajul Obor sa vezi ca-i placat. Din ce sunt placile alea gri? Si de unde sunt placile alea gri? Ha?

Oprescu a dat doar o spalare cu jetul si o vopsea lavabila pe pereti... Pai se poate?

Marmura costa, mai nene!

Gugu

Lilick Auftakt spunea...

@Gugule

Eu parca am vazut ca si cel de la Unirea e placat.
Insa nemernicul de Videanu a prezentat anul trecut o suma mai mica si acum aflam ca de fapt a costat mai mult.

Shadow spunea...

@Lilick

N-are borduri? Repede sa-l votam pe videanu si apar si bordurile. Asa o sa avem o "chestie" consecventa. Borduri "standard" de la "garantatul.ro"

Nici o "masa" fara borduri viitorul slogan patriotic pdlist la primaria Capitalei si de ce nu folosibil si in administratiile locale din tara.

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow

Nu mai am decat o singura speranta: ca Negoita va recupera bordurile pierdute, si, pe langa cele doua randuri de borduri de la el din sector, il va pune si pe al treilea.

codeus spunea...

mai poţi zice ceva? cred că nu.şi da cred că ai dreptate atunci când am fost cu Mihai prin zonă parcă am trecut prin pasajul Unirii şi era placat nu vopsit,dar poate mă înşel. ei altă viaţă cu tastatura asta

Lilick Auftakt spunea...

@Cody

Da, asa stiu si eu. :)

mirko spunea...

videanu i-a lasat mostenire doctorului si parandaratu! ca daca nu se alege presh, se alege cu... arginti!

beatris spunea...

Pai sa a zic eu de ce a costat atata sa refacut si la suprafata si asta nu ca l-as apara pa Videanu...credeti ca in alte tari europene nu se petrec lucrurile la fel, avem un prieten in elvetia ( NU e ROMAN ) si din ce ne povesteste cam la fel se petrec lucrurile si pe la ei ...dupa asfaltare se sparge sa mai bege o teava,un cablu....asa a singura deosebire intre ei si noi este saracirea majoritatii si imbogatirea unui nr mic de "politicieni"......daca am suparat pe cineva sa fiu sanatoasa :)

Lilick Auftakt spunea...

@Mirko

Parandaratul de la firmele lui? Adica ale lui Videanu? :)) Il vezi asa de generos?


@Beatris

Sorry, dar cu lucrarile de la suprafata s-a impaunat Ontanu.

Stevie the LightningRod spunea...

da, este un miracol, inca nu-mi vine sa cred ca a fost atat de ieftin si s-a terminat atat de repede. M-am obisnuit cu stilul anormal al lui Videanu, si acum Oprescu mi se pare guru.

beatris spunea...

Atunci da-i DRACU pe ambii....:))

Anonim spunea...

Problema acelui pasaj era, in vremea cand raspundeam eu de dpt. pentru serviciile publice din cadrul CGMB, subdimensionarea sistemului de preluare si deversare, in Dambovita, a apelor pluviale (si freatice- la ridicarea nivelului acestora).

Lucrarile destinate rezolvarii acestor chestiuni sunt cuprinse, in general, la capitolul "lucrari ascunse" (este vorba despre bazine, camine, canalizare, tevi, pompe,transformatoare s.a.m.d.).

Poate ca odata cu finalizarea maretului joc de culori, lumini si umbre, ale pasajului, a fost rezolvata si aceasta problema si de aici sa provina diferenta de costuri de care pomeneai tu!

florin spunea...

Diferenta vine din faptul ca la pasajul Unirii s-a facut o reconditionare estetica mai mult, pe cand la Obor, pe langa asta s-au mutat liniile de tramvai prin partea centrala a pasajului - practic s-au construit 2 viaducte pe mijlocul pasajului. Chestia asta costa ceva mai mult decat placarea cu marmura facuta la Unirii.

Lilick Auftakt spunea...

@Vlad si Florin

Merci pentru precizari. M-am uitat si eu care sunt diferentele. Totusi... cu peste 10 milioane de euro mai mult?

Lulutza spunea...

Nu-mi mai aduceti aminte de Vindeanu, decit daca ajunge la zdup si/sau achita daunele aduse primariei si bucurestenilor, confirmate de judecatori. Un cosmar prea lung - asta au fost toate lucrarile initiate de Vindeanu pe Sos. Stefan cel Mare, Mihai Bravu, Iancu de Hunedoara etc! Dar macar s-a terminat... Cosmarul cu asa-zisul pasaj Basarab (sau cum naiba s-o numi) va continua sa inghita banet si oameni inca mult timp. Autostrada zburatoare a "Epocii Basescu" cred ca a depasit deja costul de 1 miliard de euro si se va dovedi - daca va fi terminat vreodata - un mare fyyyssss...

Matilda spunea...

Dacă ar intra cineva serios în "contabilitatea" tuturor investiţiilor făcute de pedelişti, mari minuni s-ar descoperi !

flavius spunea...

servus...
cred că suntem prinşi, mulţi dintre noi, într-o plasă de întrebări... retorice. Iar ieşirea din retorică e una singură pe care o ştim însă cred că încă suntem prea puţini care vedem lucrurile aşa...
Toate cele bune!