24 sept. 2009

Invitatie la lustratie

Basescu nu se lasa de diversiuni. E maniera lui de a conduce tara, cu care suntem obisnuiti si rasobisnuiti de cinci ani. Insa daca pana acum vreun an ii mergea, si toata lumea era incantata de jucariile pe care ni le arunca, acum se pare ca nici nu apuca bine sa-si rosteasca mesajul diversionist, plin de demagogie, ca i se si intoarce, ca un bumerang, direct in frunte. Bogdan din Canada ne propune ceva. Mi se pare o idee foarte buna. Sa dam greutate si mai mare bumerangului :

"Singura metoda de a limita demagogia lui Basescu si a acolitilor sai e sa mergem la sursa raului, nu sa il cosmetizam. Un referendum pe tema lustratiei (care sa-l includa evident si pe Traian Basescu) ar fi o propunere de bun simt adresata grupului de intelectuali ce se declara principiali." Si o hartie de turnesol, zic eu. Si o continuare pe baze concrete a condamnarii comunismului. Reformarea Parlamentului si a Institutiilor Statului nu se poate face fara acest act de reparatie morala. Cred ca avem acum prilejul sa il facem. Si sa scapam de toate reziduurile trecutului, in frunte cu Traian Basescu.

In legatura cu invitatia domnului Preda: v-ati exprimat in marea majoritate pentru...PAS. S-a propus si o conferinta online cu dansul. Sa vedem ce spune. Poate accepta ca acesta sa fie primul pas. Insa prima tema de dezbatere online pe care vreau sa i-o propun, e cea cu Referendumul pentru Lustratie. Tema propusa de Bogdan. L-as ruga pe domnul Preda sa ne scrie daca isi doreste sau nu un astfel de Referendum. Si sa argumenteze pro sau contra. Si mai propun sa trimitem si altor politicieni si reprezentanti ai societatii civile invitatia sa se exprime pe aceasta tema. Cu cine continuam?

P.S. - Despre referendumul lui TB, cititi va rog la Andrei Badin.

23 de comentarii:

Liviu spunea...

Nu stiu daca unei propuneri de referendum demagogice (cum e cea a lui Basescu) trebuie sa i se raspunda cu una care sufera de aceeasi meteahna.

Atata tot. A, daca scopul scuza mijloacele, atunci da, putem lansa orice fel de teme.

atreides spunea...

OK, hai sa propunem un referendum PE DATA DE 6 DECEMBRIE. Teme posibile:
1) legea lustratiei
2) republica parlamentara sau macar reducerea puterilor presedintelui

CRadu25 spunea...

@Lilick: Ziceai ca nu ai bagat in seama propunerea minunata de referendum a lui Basescu. Eu am bagat-o in seama, am analizat-o si am ajuns la concluzia ca (iar) si-a mai bagat picioarele in ea de Constitutie. Daca ai timp si chef arunca un ochi pe ce am argumentat la mine pe blog pe tema asta si lamureste-ma si pe mine cum dracu' altii, cu resurse mai bune decat ale mele, nu au putut vedea greseala grosolana si n-au contracarat scurt aceasta poveste...

Bogdan spunea...

@Liviu,

Propunerea nu are sanse de trecere dupa parerea mea. Insa ar curata valul demagogiei cu care ne'a obisnuit Basel.

In ochii aplaudacilor, Basea doreste o schimbare profunda a sistemului politic romanesc. Una de fond si nu de forma. Sa le oferim sansa asta.

Si mai ales ar fi o sansa data telectualilor de grup si aplaudacilor prezidentiali de a se salva macar in ceasul al 12lea, toti altfel mari anticomunisti, sustinatori ai condamnarii cu dictie a comunismului de catre Basel.

Ar fi hartia de turnesol care ar desparti lichelele oportuniste de oamenii principiali. Tismaneanu, Patapievici, Mihaies etc au ocazia sa aleaga intre a'si tine faptele acolo unde le sunt vorbele sau a ramane simpli propagandisti. Au sansa sa'i impuna Excelentei Sale un referendum care sa lustreze colaboratorii cu Securitatea(inclusiv agentii acoperiti sau informatorii actualului SRI), nomenclatura comunista.

Un referendum de fond si nu de forma.

CRadu25 spunea...

@atreides: Nu-i o idee rea, DAR hai sa nu aglomeram agenda politica si asa destul de ciudata. Nu de alta, dar ne trezim ca iti confisca Basescu si temele astea in folosul propriu si personal.

CRadu25 spunea...

@Lilick: Primul comentariu l-am scris inainte de a citi ce a scris Andrei Badin. Concluzia este identica... :)

atreides spunea...

@CRadu25 Am lansat o idee, nu stiu daca e buna, poate se gasesc altele mai bune, dar manevra lui basescu trebuie neaparat contacarata in vreun fel. Stai ca o sa intru si la tine sa vad ce zici acolo.

rock60_70 spunea...

Ce vrei sa faci faci,lilick?

Sa ii propui domnului Preda, multiplu laureat al concursurilor de socialism stiintific, sa se lustreze singur?

Glumesti...

atreides spunea...

@CRadu Da, concluzia e identica, din pacate este inutila, vezi ca ti-am scris la tine.

atreides spunea...

Lilick, vezi ca nu mi-a aparut un comentariu, adresat lui CRadu.

CRadu25 spunea...

@atreides: Nu poate fi suspendat inca o data Basescu pentru incalcarea Constitutiei pe tema asta, dar macar iti ofera ceva argumente articulate, nu balmajeli... Cam asta e ideea.

atreides spunea...

Uitati inca o idee. Pornesc de la premisa ca, din cele doua intrebari care se vor pune la referendum, cea din care basescu are de castigat este cea cu reducere numarului de parlamentari (cea cu unicameralul nu cred ca ii aduce mare lucru, in mod normal pentru omul simplu probabil ca nici nu conteaza cate camere sunt). Ori, presupunand ca am fi cu totii de acord ca e OK sa se reduca numarul parlamentarilor (Crin a zis ca e de acord), ce-ar fi daca parlamentul ar adopta repede repede o lege potrivit careia incepand cu 2012 vor fi 300 de parlamentari? Chestia asta l-ar cam lasa pe basescu fara obiectul referendumului, ar mai ramane doar treaba (esoterica pentru majoritatea oamenilor) cu numarul de camere, care nu ii va aduce mare lucru...

CRadu25 spunea...

@atreides: Mda, asta ar fi super-OK, problema este ca parlamentul (nu neaparat asa, ci in general) va avea o problema uriasa in a-si manca coada in luarea acestei decizii. Desi in mod normal peste 80% din oamenii din tara asta sunt de acord cu o astfel de masura, nu vad cum dracului ea va fi pusa in practica in contextul in care pe toti ii f..e grija (scuzati expresia) cum sa stea acolo... :(

Lilick Auftakt spunea...

@Atreides

Scuze, disparuse. Acum cred ca sunt toate afisate.

@CRadu25. Intru imediat la tine.

@rock60_70

:) Sa iti arat ceva: exemplu de dialog al surzilor:

Cristian Preda spunea...
Buna seara,
In primul rand: multumiri pentru Auftakt. Va invit si pe aceasta cale la dialog. Va rog sa imi acordati prezumtia de buna credinta si sa nu vedeti in invitatia mea un gest cu intentii ascunse. Sunt pur si simplu deschis pentru un dialog cu orice persoana decenta. Cred ca trebuie as iesim din logica parohiala. Fara dialog pierdem fiecare in parte si toti impreuna. Cu cele mai bune ganduri, Cristian Preda

24.09.2009 21:56:00
Lilick spunea...
Buna seara! Nu stiu daca ati citit chiar toate comentariile. Probabil ca primul pas, daca evident sunteti de acord, ar fi o conferinta online, si fara sustinatori portocalii de fata.
Pana atunci insa v-am propus un subiect pe care va rugam sa va spuneti punctul de vedere: Referendum pentru Lustratie.

Va multumim!

24.09.2009 22:25:00
Cristian Preda spunea...
Buna seara,
Nu ma intereseaza aplauzele si elogiile. Doresc sa discut cu cei cu care nu sunt de acord.
Va astept!

@Liviu

Nu-ti place tema? :)

Pro DOC spunea...

INTREBARE PENTRU DOMNUL CRISTIAN PREDA (1)

Imi pare sincer rau ca nu pot sa ma prezint vineri la intalnirea de la GDS la care ne-a invitat d-l Cristian Preda. Am, totusi, o intrebare pentru care astept un raspuns, cu multumirile anticipate de rigoare.

Ce fapta grava ar putea comite d-l Traian Basescu, alta decat cele zece pe care le voi enumera mai jos, astfel incat o noua candidatura a sa la presedintie sa devina indezirabila chiar si pentru d-l Cristian Preda?

Iata si selectia faptelor, doar zece din multitudinea celor prezentate de mass media romanesti, in unele cazuri chiar de catre fosti sustinaturi infocati ai actualului sef al statului:

1) - cumpararea presei pe bani publici, ca pe vremea ex-premierului Nastase, de catre protejatele presedintelui, Monica Iacob Ridzi si Elena Udrea. Nota Bene : (cumpararea" s-a facut in vreme de criza economica, cand s-au taiat drastic fonduri pentru sanatate, ordine publica, invatamant, cercetare etc. (Alina Mungiu Pippidi/ Romania libera- 9 iulie 2009);

2) -promovarea mezinei familiei Basescu in PE, stim cum. "In cartierul unui bun amic, vecinii asa ii spun: Nicusoara. Oamenii de rand incep sa-l compare pe Traian Basescu cu Nicolae Ceausescu din cauza fiicei sale mici. Strict la acest capitol, e cam greu sa eviti comparatia."( Dan Tapalaga- Hotnews / 9 iunie 2009);

3) - impartirea mogulilor si oligarhilor in "rai" (ai lor) si "buni" (ai nostri, adica Paunescu si Popoviciu - ambii impovarati de dosare penale, celputin la fel de grele ca dosarele "railor" celorlalti; ( va urma)

Pro DOC spunea...

INTREBARE PENTRU DOMNUL CRISTIAN PREDA (continuarea)

4) -coalitia cu PSD - care, desi e denumita "parteneriat", tot mezalianta se cheama si, mai mult, functioneaza ca atare: performantele cabinetului BOC plaseaza Romania pe ultimele locuri din lume in batalia cu criza economica, o batalie asumata "barbateste" chiar de catre presedinte;

5) - politica externa lipsita nu doar de relief, ci si de coerenta, fapt ce a facut ca Romania sa se plaseze in multe conflicte internationale in afara atitudinii adoptate de UE: vezi raportarea fata de independenta Kosovo, dar si proasta gestionare a relatiei cu Republica Moldova. In plus, figura de autist pe care o face presedintele la summit-urile unde ar trebui sa se intretina relaxat cu omologii lui;

6) - mult pomenita casa din Mihaileanu - felul fraudulos prin care a intrat in posesia respectivului apartament;

7) - limbajul suburban in relatia cu presa si cu unii adversari politici;

8) - protejarea coruptilor din propriul partid, partidul "de suflet" fata de care are o atitudine diametral opusa fata de cea afisata in cazul prezumtivilor corupti din PNL, de pilda. De altfel, chiar Tom Gallagher spune ca PDL este "un partid ahtiat dupa bani care se cazneste doar sa-si elimine rivalii";

9) - dubla alianta cu nefrecventabilul PRM, o data pentru promovarea viceprimarului Murgeanu, alta data la Senat, pentru promovarea lui C.V Tudor;

10) - etichetarea lustratiei drept neavenita, in ianuarie 2007, la doar cateva zile de la citirea in parlament a raportului Tismaneanu, de condamnare a comunismului, document care se incheia cu recomandarea lustratiei anticomuniste. Ma rog, ne-a explicat d-l Plesu ca Traian Basescu nu a condamnat comunismul "cu toata inima", iar d-l Basescu ne-a explicat ca oricum fostii securisti sunt deja in politica. Multi chiar in preajma dumnealui (vezi securistul de legatura de la Anvers, care -daca nu ar fi existat legitimele proteste de atunci, ne-ar fi fost prefect!)

marius spunea...

Aveti grija cu lustratia, mai bine n-o mai pomeniti...! Cand vorbiti despre lustratie in Romania este exact ca si cum ai vorbi de funie in casa spanzuratului. Aceasta este cea mai grava problema despre care se poate discuta si motivul dezastrului actual si viitor al tarii noastre.

Lilick Auftakt spunea...

@Marius,

In decurs de 12 ore l-am intrebat de doua ori pe dnul Preda ce parere are: de doua ori s-a facut ca nu aude si a raspuns altceva.

atreides spunea...

Lilick, am avut curiozitatea sa ma uit prin legea referendumului (nr 3/2000, asta pare a fi cea in vigoare, o mai fi si vreo versiune mai recenta? Nu stiu). Iata ce am gasit pe acolo, niste chestii oarecum haioase:

Art. 2.
(1) Referendumul national constituie forma si mijlocul de consultare directa si de exprimare a vointei suverane a poporului roman cu privire la:
a) revizuirea Constitutiei;
b) demiterea Presedintelui Romaniei;
c) probleme de interes national.

E clar ca ce vrea basescu se incadreaza la punctul c), da? caci pentru punctul a) era nevoie mai intai de chestia cu 2/3 din parlament etc. Sa vedem atunci ce se spune despre referendum pe probleme de interes national:

SECTIUNEA a 3-a
Referendumul cu privire la probleme de interes national
Art. 11.
(1) Presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de interes national.
(2) Problemele care se supun referendumului si data desfasurarii acestuia se stabilesc de Presedintele Romaniei, prin decret.
(3) Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului initiat de Presedintele Romaniei urmeaza sa fie exprimat, printr-o hotarare adoptata in sedinta comuna a celor doua Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Art. 12.
(1) Sunt considerate probleme de interes national in sensul art. 11: A. Adoptarea unor masuri privind reforma si strategia economica a tarii B. Adoptarea unor decizii politice deosebite cu privire la:
a) regimul general al proprietatii publice si private;
b) organizarea administratiei publice locale, a teritoriului, precum si regimul general privind autonomia locala;
c) organizarea generala a invatamantului;
d) structura sistemului national de aparare, organizarea armatei, participarea fortelor armate la unele operatiuni internationale;
e) incheierea, semnarea sau ratificarea unor acte internationale pe durata nedeterminata sau pe o perioada mai mare de 10 ani;
f) integrarea Romaniei in structurile europene si euroatlantice;
g) regimul general al cultelor.
(2) Cetatenii sunt chemati sa se pronunte prin "DA" sau "NU" asupra problemei supuse referendumului, decizand cu majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul tarii.

Or, mie mi se pare destul de evident ca intrebarile pe care le vrea basescu NU se regasesc printre cele care pot fi puse, conform acestei legi! De asemenea, nici intrebarea de la referendumul trecut, pe tema uninominalului, nu pare a fi conforma cu legea asta! Ce naiba se intampla? S-o fi modificat intre timp legea asta? Am mai cautat pe internet si n-am gasit asa ceva...In plus, din pacate, si un referendum pe tema lustratiei pare a fi imposibil conform legii asteia...

Lilick Auftakt spunea...

@Atreides

Foarte interesant ce ai scris. Acum il aud si pe Ciorbea la tv care spune ca nu e constitutional.

atreides spunea...

Da, il aud si eu pe Ciorbea, se pare ca am explicatia: a zis Ciorbea ca potrivit unei decizii a Curtii Constitutionala din 2006, presedintele poate impune intrebarile referendumului cum vrea el. E ceva in completa neregula, daca e asa atunci e o grava contradictie cu ce am vazut ca scrie in legea referendumului, ce naiba, avem legi si decizii ale CC care se bat cap in cap?

lucian burjuiul spunea...

basescu tocmai are ocazia sa dea dovada ca partidul lui ii urmeaza cu sfintenie sfaturile. considerand actuala distributie parlamentara de ce nu aplica pdl-ul regula de 3 simpla si sa-si calculeze cati membri raman in cazul unui parlament de 300!? adica din 471 de parlamentari, pdl are 166 (deputati + senatori). adica ar ramane 106 parlamentari pdl la un parlament de 300. sa vedem cum isi dau demisia 60 de "alesi"!

marius spunea...

Adica, a folosit tehnica celor impotriva carora ar fi indreptata aceasta lege. Ii mai puteti spune ca: in prima faza, o asemenea intrebare starneste "nestiinta", in faza urmatoare (asta in care va aflati acum) este ocolita intrebarea, iar in ultima (asta,daca mai intrebati mult) urmeaza tacerea. Vreau sa spun ca va fi foarte dificil sa-l mai intrebati vreodata ceva,interlocutorul avand intotdeauna probleme mult mai importante.
Daca,totusi,continuati va urma intimidarea, injuria grosolana, denigrarea, hartuirea familiei,etc,(nu le mai enumar aici), dupa care se va trece la metode directe: masina, locuinta,rude...
Ar mai fi de adaugat ca TREBUIE SA AIBA SI CU CINE.