21 sept. 2009

Le-a venit randul si arhitectilor! Cine urmeaza?


In Romania altcineva e de vina, statul niciodata! Nu lipsa legislatiei este marea problema, ci oamenii. Nu-i asa?

Dupa ce i-a gasit vinovati pe ziaristi (tonomate si gaozari), pe inamici, pe moguli, pe magistrati, pe oricine de pe lumea asta, presedintele a inceput sa dea vina pe... arhitecti.

"Nu putem arunca totul in spatele statului, in spatele administratiei. Pana la urma, in unele segmente ale sale, responsabilitatea respectarii regulilor de arhitectura, care de multe ori nici macar nu sunt scrise, sunt reguli ale bunului-simt, este chiar a profesionistilor acestei meserii. Ei sunt cei care cedeaza in fata omului cu bani care vrea "asa". Cred ca daca cinci arhitecti ar refuza un om cu bani care vrea o vila care schimonoseste arhitectura, macar ar fi o lectie minimala pentru omul cu bani si ar trebui sa apeleze la un arhitect foarte prost pentru ca cei buni nu s-ar angaja in a-i face hatarurile si in a-i afisa prostul gust", a declarat luni seful statului, cu ocazia lansarii Raportului Comisiei Prezidentiale pentru Patrimoniul Construit, Siturile Istorice si Naturale din Romania.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale Traian Basescu a mai precizat ca dincolo de realitatile care tin de legislatie si alte probleme, trebuie sa functioneze si respectul pentru meseria de arhitect.

Deci arhitectii sunt de vina, nu prevederile, de multe ori complet aiurea, din constructii. Ne ajung cateva reguli acolo, “care de multe ori nici macar nu sunt scrise, (...) reguli ale bunului-simt”. Statul, pe care Basescu il reprezinta in cel mai inalt grad, n-are nici o vina, de vina sunt, iarasi, oamenii cei rai, de data aceasta in acest rol fiind distribuiti arhitectii.

"Trebuie sa functioneze si respectul pentru meseria de arhitect, respectul pentru ceea ce ai invatat la scoala, la facultate sau in viata de zi cu zi ca inseamna respectul pentru tine insuti", a mai declarat presedintele. Pai stim deja ca la scoala n-au invatat nimic, si au ajuns niste tampiti! Acum pun botu’ si la bani... ce s-o lungim atata, niste derbedei corupti!

Nu zic ca n-or fi si arhitecti mai slabi sau aflati, pe criza asta, in foame. Dar sa-i bagi pe toti in aceeasi oala nu suna deloc bine. Si tu, reprezentantul suprem al statului, ai facut ceva in directia asta in cinci ani? Si cat ai fost primar al celui mai mare oras din Romania ce-ai facut? Cate avize aiurea s-au dat in acest rastimp?

Asa ca de ziaristi stiam. De moguli stiam. De filosofi stiam. Acum stim si de arhitecti. Cine urmeaza la rand?

P.S. – S-o fi gandit si la arhitectul Patriciu? Nu, nu, ala e la categoria grea: mogul!

Update: cred ca am inteles ce s-a intamplat. Urmariti video:

8 comentarii:

Lucia Verona spunea...

Păi, arhitecţii sunt cum sunt, unii mai buni, alţii mai proşti. Dar autorizaţiile de construcţie nu le dau ei, ci primarii. Care primar al capitalei a aprobat desfigurarea pieţei Aviatorilor prin construirea unui building mai înalt decît turnul TVR? Şi multe alte aberaţii, aprobate de diverşi primari.
Îl înjurăm pe Ceauşescu - pe bună dreptate - că a demolat vechiul Bucureşti. Primarii din ultimii 20 de ani sunt vinovaţi de distrugerea a ceea ce a rămas. Şi de faptul că azi se construieşte urît şi prost.

dramoleta spunea...

Of! Nu înţelegi? E supărat ca nu sunt portocalii toate cladirile. Cea mai frumoasă culoare! Se vede şi noaptea :))

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia

Nu stiu pentru ce prosti vorbeste. Indeparteaza atentia de la distrugerile facute de el, de Videanu si de Negoita.

dramoleta spunea...

offtopic

http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=292&cmd=articol&id=11476

Lilick Auftakt spunea...

@Dramo

Ahaa, uitasem de asta. Chiar ma gandeam ce treaba are cu arhitectii, care sunt responsabili de aspectul exterior si interior al cladirilor... Culoarea era de vina. :))

tony spunea...

Eu sunt curios ce zice de siturile istorice si naturale pentru ca nu demult era foarte suparat pe arheologi si pe naturalisti.Chiar ii sfatuia pe arheologi sa caute cioburi in dreapta si in stanga autostrazii iar pe naturalisti sa nu mai caute mierle intr-o padure care era pe traseul autostrazii Bucuresti-Ploiesti.

gugu spunea...

Sa dam vina pe arhitect, nu pe primarul care a aprobat! Normal! Si cate a mai aprobat Videanu... Chiar Basescu personal a aprobat cateva bucati tari de tot!

De exemplu aici e o bisericuta mica (i se zice catedrala, dar e micuta, saraca) si langa... buf!... trantim biznissenterul de 32 de etaje! Va suna cunoscut? De cazul Sfantul Iosif ati auzit?

Normal, arhitectu-i de vina, bagabontu' dracu'!!

Traian Breazu spunea...

Cine urmeaza? pai medicii, lipseau medicii.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-6181773-traian-basescu-pentru-traista-porumb-medicii-trimit-sistemul-pensii-oameni-care-pot-utili-economiei.htm