26 sept. 2009

Monocameralismul si tendinta de tiranie

Sper ca profesorii sa nu uite, atunci cand vor preda bucatica de istorie de mai jos, sa faca si o paralela cu momentul politic actual:

"Măsurile luate de comunişti încep din 23 martie 1945, odată cu exproprierea terenurilor mai mari de 50 de hectare pentru realizarea unei reforme agrare şi continuă cu suprimarea libertăţii presei prin interzicerea ziarelor de opoziţie, impunerea legii epurării aparatului de stat, crearea de tribunale populare, înfiinţarea sovromurilor şi desfiinţarea Senatului. Lor li se adăuga lichidarea prin teroare poliţienească a vechilor elite politice şi culturale, precum şi a oricărei opoziţii, inclusiv a celei dinăuntrul partidului folosind ca metode arestările pentru colaboraţionism, condamnările şi deportările în Uniunea Sovietică(...)" - subiect bacalaureat - istorie.

Si, ca toata lumea sa inteleaga de ce nu se recomanda unicameralismul, sa citim si recoamndarile Comisiei prezidentiale de analiza a regimului politic si constituţional, 2009 (Stanomir):

"- monocameralismul poate fi punctul de plecare al unei tendinţe de tiranie a majorităţilor politice;
- o singură Cameră poate fi inadecvată în cazul în care intenţia este de a reprezenta, nuanţat, minorităţi politice sau grupuri regionale;
- unicameralismul nu garantează posibilitatea evitării blocajelor de natură constituţională; o a doua lectură în Camera superioară poate fi salutară, după cum departajarea atribuţiilor între cele două Camere poate fi utilă."
- Via Andrei Badin.

Va recomand de asemenea articolul Inceputurile "Lumii noi" . Veti gasi niste asemanari uimitoare cu perioada prin care trecem acum.

9 comentarii:

Liviu spunea...

Nu stiu daca e cazul sa dezbatem acum avantajele/dezavantajele mono- sau bicameralismului.

Problema e ca nu merge sa faci un referendum pe o asemenea tema sensibila (inclusiv la tentatii populiste) odata cu alegerile prezidentiale, iar tema sa fie introdusa chiar de unul din candidati. Eu unul nu ma prezint la referendum. sa si-l voteze intre ei.

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu


Nu dezbatem nimic. Lumea trebuie sa stie doar ca anul asta comisia prezidentiala NU a recomandat unicameralismul. Si de ce.

Lulutza spunea...

Daca nici comisia prezidentiala cu pricina, servila pina acum la toate mofturile antidemocratice si contrareformiste ale lui Base, nu scrie, probabil tot pe bani grei, un alt raport, intitulat "Despre superioritatea dictaturii asupra democratiei", atunci ii sugerez dictachiorului s-o dizolve! Niste acrituri incompetente! Sa se infiinteze de acum incolo numai comisii nutzidentiale!

Lucia Verona spunea...

După părerea mea, trebuie minimalizat referendumul. Nu-l putem împiedica, dar nu trebuie să lăsat să ocupe prea mult loc în dezbaterea electorală.

Gheorghe spunea...

Nu e decat o tema populista de campanie electorala, si trebuie tratata ca atare, cu "sictir", eventual cu ironie la adresa lui Boc, ca nu i-a dat "sefului" lectii de drept Constitutional.

Mass-media face prea multa tevatura si face il pune pe Basescu in opoziti cu intreaga clasa politica, adica exact ce-si doreste.
El vrea sa arate ca e singur impotriva tuturor, ca nu a putut face nimic pentru ca a fost in opozitie cu clasa politica.

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza, Lucia

Sa prezentam parerile specialistilor in drept constitutional.

@Gheorge

Si Ceausescu a fost singur impotriva tuturor. Pana la urma s-a dovedit ca era si singur impotriva poporului.

Crăciun Florin spunea...

De acord cu Lucia Verona. Minimalizand referendumul acesta nu are sansa de a fi validat. Nu se vor prezenta la vot 50% + 1 din electori si, mai ales, nu vor fi peste 50% din cei care au votat pentru unicameral.

Ungurii au unicameral. Moldovenii au unicameral. Majoritatea tarilor mici au unicameral. Tarile mijlocii si mari au bicameral. La unguri au problema trecerii legilor prin Parlament din cauza sistemului adoptat in sensul ca la ei sunt puternice comisiile. Un coleg maghiar imi spunea ca au o lege a institutiei publice la care lucra, pentru dezvoltarea atributiilor acesteia de peste doi ani de zile si nu trece din cauza votului negativ al opozitiei care nu dorea ca puterea sa aiba ultimul cuvant. Avand in vedere la a unguri nu se dau ordonante, ordonante de urgenta, faceau lobby pe langa partidele de opozitie pentru a le permite sa treaca lega.

La moldoveni, Parlamentul era dominat de comunisti si era la dispozitia lui Voronin. De aici se inspira Basescu cand doreste unicameralul. Dar si la Moldoveni se schimba macazul, acum dupa ce Voronin a pierdut puterea.

In fine, noi trebui sa minimalizam referendumul si sa accentuam importanta prezidentialelor, necesitatea schimbarii panaramei de la Cotroceni.

Apropo @Lilick. Preda se lauda cu o intalnire reusita la GDS. O critica si pe Zoe Petre care "nu a inteles ceva fundamental" ! Eu nu il frecventaz, dar am de gand sa pun o postare legata de "liberalismul" lui Cristian Preda si a PD-L. Poate ma viziteaza el !

Lilick Auftakt spunea...

@Florin

Ei, sunt curioasa. Sa vedem. :)

marius spunea...

Si eu sper ca profesorii sa nu uite, dar vremurile actuale sunt oarecum improprii pentru "Domnul Trandafir". Asta, pentru ca un asemenea tip de om nu va face niciodata politica, iar istoria, cea care ar trebui cunoscuta(pentru a nu fi repetata), NU se invata la scoala. Deci,in conditiile in care invatamantul este politizat(si stim din cine este compusa clasa politica), cred ca ai nevoie de curaj si spirit de sacrificiu pentru a spune adevarul.
Cu referendumul, cred ca ar trebui sa aiba in vedere ca alegerile nu ne spun doar cine sau ce a castigat, ci si de ce legitimitate se bucura, fara deturnare si fara denaturare. Poate ar trebui respectat si articolul 21(si nu numai) din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, ca doar a fost acceptata de Romania, atat in 1974, cat si in 1993 (aici,fara "rezervele"anterioare).
In legatura cu "inceputurile lumii noi", aceste "inceputuri" au inceput, de fapt, mult mai devreme. La noi s-au continuat,doar, dand nastere celui mai criminal si viciat sistem din istoria Romaniei(a
omenirii,chiar). "Trecand viciul sub tacere,cufundandu-l inauntrul nostru doar sa nu iasa afara,noi,de fapt,il SEMANAM,si el va rasari inmiit in viitor! Fara a-i pedepsi ori macar fara a-i blama pe criminali, nu numai ca pur si simplu le ocrotim batranetile infame,dar prin asta nu facem altceva decat sa smulgem de sub noile generatii orice fundament al ideii de dreptate. Iata de ce aceste generatii cresc 'indiferente', nu din pricina 'slabei activitati educative'. Tinerii capata convingerea ca ticalosia nu e pedepsita niciodata pe pamant, dar aduce intotdeauna bunastare.
Si va fi neplacut, si va fi cumplit sa traiesti intr-o astfel de tara! " - spunea,pe undeva,unul din cei mai mari contestatari ai acestui "sistem" tiranic si nedrept.
Am uitat sa va spun ca sistemul despre care vorbim, ii considera "deosebit de periculosi", nu pe criminali, ci pe aceia care spun adevarul.