29 sept. 2009

O intrebare pentru PSD: Nu cumva motivatia crizei actuale se afla in alta parte?

- Ce trebuie retinut:

Primele informatii conform carora Nica ar trebui revocat au aparut inainte de declaratia lui referitoare la autobuze.

- Ce a deranjat:

Faptul ca Dan Nica a calcat pe un musuroi. Si nu intr-un loc, ci in trei:

1.Implementarea softului pentru centralizarea CNP-urilor celor care voteaza.
2.Introducerea camerelor video in salile de vot.
3.Autobuzele.

Se pare ca primele doua puncte au deranjat mai mult decat chestiunea cu autobuzele...


Ne mai aducem aminte ca, luna trecuta, purtatoarea de cuvant a premierului, Ioana Muntean a facut urmatoarea declaratie: "Primul-ministru Emil Boc a precizat că noile reglementări nu vor aduce modificări în ceea ce priveşte exercitarea drepturilor electorale, ci doar o serie de schimbări tehnice care vizează organizarea secţiilor de votare şi desfăşurarea votului”.


Potrivit Ioanei Muntean, o decizie finală urma sa se ia în şedinţa de Guvern din urmatoarea sambata. Totodată, ea a precizat că sistemul electronic pentru combaterea votului multiplu nu se va aplica, cel puţin nu pentru alegerile din această toamnă. „Executivul consideră că mai este nevoie de timp pentru pregătirea implementării unui asemenea sistem complex, dar se vor lua toate măsurile necesare pentru evitarea fraudelor electorale" - scria agentia Agerpres.


Asa ca propunerile lui Dan Nica au cazut. In mod suspect au inceput sa apara, fix dupa aceea, tot felul de zvonuri privind inlocuirea lui Nica din functie.


Imediat dupa ce Nica a facut declaratia cu autobuzele (care poate sa ilustreze un fapt autentic, fie si la nivel de intentie) Basescu si PD-L au profitat de ocazie ca sa-l reduca la tacere. Iar ideea cu implementarea sistemul de vor cu baza de date si verificarea CNP-ului, precum si propunerea cu videocamerele din salile de votare, au devenit chestiuni date uitarii.


Totusi nu ma pot abtine sa nu ma intreb: cum naiba de o idee buna a fost respinsa din start? Si cum a inceput sa se vorbeasca, imediat dupa aceea, de demiterea celui care a avut-o? Nu cumva chestiunea cu autobuzele a venit ca o manusa pentru schimbarea unei persoane care venea cu idei incomode, chiar periculoase? Pe cine deranja daca sistemul de verificare a votului multiplu ar fi fost aplicat? Si pe cine deranjeaza camerele de luat vederi din sectiile de votare?


Observ ca tirul celor de la PD-L - lasand la o parte acuzatiile ridicole despre „strada scapata din mana” - se axeaza obsesiv pe chestiunea referitoare la autobuze. Iar PSD face scut in jurul lui Nica spre a-l apara. Nu cumva PSD ar trebui sa mute putin accentul spre propunerile lui Nica? Mie mi se pare ca acolo se ascunde adevarata cauza a demiterii ministrului de interne, precum si intreaga motivatie a crizei politice actuale.

Update: Basescu se face ca nu vede pisica. A propus un independent la Ministerul de Interne. PSD propune un Guvern de tehnicieni, cu Prim Ministru independent, asa cum a propus si Crin Antonescu ieri.

27 de comentarii:

hendrix spunea...

Scandalul politic actual este ARTIFICIAL! Scriam si ieri despre faptul ca asistam acum la un CIRC POLITIC!
nica nu este o victima inocenra, asa cum crezi! A fost doar un pretext pentru a se declansa o noua criza!
Din punctul meu de vedere solutia cu turismul electoral este simpla: interzicerea votului celor care nu se afla la domiciliu in ziua votului! S-ar exclude astfel discutii inutile si turismul electoral, arma specifica de furt pentru fesenisti.

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Spui prostii: nu se poate interzice omului dreptul la vot. Daca eu am casa la munte si sunt acolo de ce sa nu pot vota?

hendrix spunea...

@Lilick Oi vorbi prostii, n-ar fi exclus. Ai idee cumva cum se procedeaza in alte tari? Nu pot sa cred ca asa ceva ar fi posibil! Daca totusi cineva poate vota in orice localitate din tara sau afara tarii, probabil ca exista metode SIGURE pentru a fi depistati cei ce voteaza multiplu. Eu n-am nicio incredere in VORBELE unui fesenist ca nica, intelegi? Ai uitat votul din iunie? Ai auzit de vreun singur om dat pe mana porc-urorilor? Eu nu. Ce-a pazit fesenistul nica? Eu unul sunt satul de acest bla-bla-bla fara niciun rezultat. Tu nu?

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Sorry, dar de data asta esti neinformat: Nica a intocmit 189 de dosare (fiecare continand mai multe persoane) si le-a inaintat procurorilor. A avertizat si ca acestia tergiverseaza inaintarea lor in instanta.

hendrix spunea...

@Lilick Eu tin minte ca dupa imensul scandal pricinuit de turismul electoral din 7 iunie nica a declarat popmpos ca in doua saptamani(!!!) ne va anunta despre cei care au incalcat grav legea! Poti sa-mi spui cand a facut asta? Posibil sa fiu neinformat in privinta celor 189 de dosare...dar parca fesenistul vorbea de peste 3000!!! Poti sa fii mai explicita?

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Vorbea de 3000 de cazuri, adica de votanti. Si a specificat ca dosarele trimise de el la procuratura contin mai multe cazuri fiecare (persoane care au votat de mai multe ori). Nu a specificat cate. Ti-am scris si mai sus asta.

gugu spunea...

A terminat de vorbit Basescu. Lilick, am impresia ca n-a returnat pisica moarta. Pur si simplu nu stie ce sa faca cu ea...

N-a semnat revocarea dar nici n-a venit cu propuneri fezabile. Aia cu ministru de interne neutru sau din opozitie e o prostie...

Dar ce, e prima data cand Base aprinde focul si nu mai stie cum sa-l stinga? Unii vad in el un mare geniu politic, eu vad doar un urechist care se conduce dupa dictonul "vazand si facand". Si se apuca de daramat aiurea, dupa care ii cad caramizile in cap si nu mai stie ce sa faca.

Plus ca toti vad ca asta e a treia coalitie pe care o darama. Cat sa mai tina?

Iar Geoana si ai sai o sa-l tot acuze ca a provocat criza, si pana la urma... acuzatia va prinde. Pentru ca toti stim ca acuzatia e adevarata, si ca nu e prima oara cand provoaca seisme politice majore. Numai ca acum e criza, si nu cred ca i se mai iarta asa de usor!

Stii cum spuneam mai demult, nu? Lasa-l sa se bata singur!

atreides spunea...

Pe tema asta cu votul pe liste suplimentare, l-am auzit aseara pe Nica la TV spunand unde este problema: el ar fi propus in guvern sa se interzica aceste liste, s-a discutat si s-a ajuns la concluzia ca o propunere legislativa in acest sens ar putea fi declarata neconstitutionala (caci ''limiteaza'' dreptul de vot). Asa o fi, nu zic nu, in orice caz Nica a zis si cum s-ar putea face totusi treaba asta: Biroul Electoral Central sa ia decizia interzicerii listelor suplimentare (cica asa s-a facut pentru turul 2 la alegerile din 2004, eu uitasem chestia asta). Daca ma intrebati pe mine, eu sunt pentru interzicerea listelor suplimentare.

Anonim spunea...

Un independent e foarte bun.
Poate mai are Nuti Udrea alt var.
Ca varul ei PREDOIU - independentul - de la JUSTITIE...a facut MINUNI..
E la fel de priceput ca GEOANA....
II dadea Machitorul afara si pentru ca nu aveau SEPCUTE.. (motivul NU conteaza )

Dan Stoica spunea...

Explica bine Doc in http://doc.hotnews.ro/refrenul-cu-frauda-si-scandalul-cu-dl-nica.html cine a "rostogolit" termenele (2004 pentru 2008 si acum 2012) pentru aplicarea masurilor in privinta votului multiplu. Nu este ironic ca refrenul PSD a devenit "fraudarea alegerilor" si "garantul" corectitudinii este.... Dan Nica!
PS A fost buna aia cu "poate sa ilustreze un fapt autentic, fie si la nivel de intentie". Cand devine fapt a trecut de mult de nivelul de intentie!
PPS Oare ar avea Geoana incredere in voi incat sa accepte (sa zicem) pe Orban la MAI? Ar fi in orice caz interesant...

hendrix spunea...

@atreides Ma bucur ca si tu esti impotriva listelor suplimemtare! Dar cum ii vei raspunde lui Lilick, care avand chipurile o casa la munte n-ar mai putea vota? Ar putea fi interpretat ca o restrictionare a dreptului la vot?

Lilick Auftakt spunea...

@Gugu

Ideea ca Basescu a distrus trei guverne e foarte, foarte bine sa iasa in evidenta. In fapt, asta e si adevarul, dar poate unii nu credeau. Boc nu conteaza. E clar ca Basescu nu a vrut sa fie implementat nici softul ala, nici sa se introduca camere video...


@Atreides

OK. Deci Nica a facut pana si propunerea asta care limiteaza dreptul la vot, asa cum isi doreste si @Hendrix.

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Eu nu sunt de acord si am motivele mele. Insa voi puteti sa militati pentru asta. Ideea e ca uite, Nica a propus si asta. Chiar daca din punctul meu de vedere ar interzice unor votanti un drept esential.

hendrix spunea...

@atreides Apropos de interzicerea listelor suplimentare. Il auzeam deunazi pe nastase referindu-se la falsele acuzatii de furt electoral lansate de ba-secu intre cele doua tururi, in 2004. Acuzatiile aberante ale securistului de la Anvers au dus la interzicerea listelor suplimentare! Daca atunci ba-secu a lovit in arma electorala a pesedistilor lui nastase, acum vrea sa fure cu aceeasi reteta! Intreb: de ce nu s-ar interzice si acum listele suplimentare? Constient fiind ca o supar pe Lilick cu afirmatia mea, ced ca este singura cale de rezolvare a turismului electoral!

lucian burjuiul spunea...

punctul 3 e derizoriu visavis de primele doua. daca ai controlul electronic si vizual al alegerilor n-ai de ce sa te temi de turismul electoral. intr-o prima instanta! in particular lucrurile stau altfel. o migratie serioasa pe liste paralele poate insemna si o viciere/fraudare cu cateva procente. in cazul unor candidati delimitati de 2-3 procente turismul electoral face sigur diferenta.
in alta ordine de idei, pana se gasesc vinovatii, pana se formuleaza capetele de acuzare, pana se finalizeaza procesele deja alegerile s-au terminat de multa vreme iar presedintele e in functie. asa ca 3) e varianta cea mai la indemana. iar premiza este ca va fi ales candidatul care va frauda drept pentru care o eventuala ancheta serioasa este exclusa ...
iar teoretic alegerile pot fi fraudate doar de cel/cei la putere. opozitia are rolul de spectator, observator, votant.

acum premiza fraudarii apare doar intr-o societate corupta, apare de la o clasa politica corupta si/sau coruptibila. de ce oare aceasta temere, a fraudarii, apare repetitiv la orice alegeri?

iar pt a evita fraudarea si turismul electoral ar fi o posibilitate: retinerea cartii de identitate a celor care voteaza pe liste separate pana la terminarea alegerilor si eliberarea lor odata cu inchiderea urnelor sub supravegherea unui reprezentant al comisiei de votare + un organ. fara buletin/CI nu mai poti sa te duci sa votezi in alta parte. iar daca esti intr-o alta localitate probabil ca vei fi tot acolo si in seara alegerilor (pt a recupera actele). a interzice votul e o aberatie. trebuie gasite solutii legale pentru evitarea fraudarii (similare celei propuse).

hendrix spunea...

@Lilick Ai idee cate voturi au fost pe listele suplimentare in data de 7 iunie? PESTE 600.00O DE VOTURI!!! Cati dintre ei erau fesenisti si cati erau turisti? Sa fim seriosi, intr-o tara in care se fura in halul asta interzicerea listelor suplimentare n-ar fi doar o idee salutara, ar fi chiar o necesitate! Cine ar avea de pierdut? Doar fesenistii, care chiar fura cu ghiotura!
Cum votul are loc DUMINICA, intre orele 7 si 21, cum poti sa ma convingi ca un om nu poate vota acasa in acest interval de timp? Marea majoritate a turistilor reali cred ca ar putea vota! Ce zici?

[D][S][N] spunea...

Ma scuzati, dar mie mi se pare Basescu a jucat bine azi ! Neasteptat de bine ! Sper sa gresesc, dar la cum a mers azi treaba, Geoana mai bine sta acasa!

Lilick Auftakt spunea...

@Dan Stoica

Oricine face un pas pentru a pune punctul pe i in problema fraudelor electorale, e foaret bine ca o face. Chiar si in scopuri electorale. Daca facea asta Basescu il aplaudai, nu? Conform unui sondaj, 60% din populatia tarii crede ca alegerile in Romania sunt fraudate. PSD a pus mana pe un subiect electoral fierbinte: frauda la vot. S-ar putea sa fie o torpila mai puternica decat cea cu referendumul propus de Basescu.

Nu am citit cu atentie la Doc, dar mi s-a parut ca nu a scris de softul pe care Boc NU A VRUT sa il implementeze. Era important.

gugu spunea...

Uite ca PSD incepe sa sublinieze chestia asta, adica sa mute accentul.

"Ministrul Dan Nica se face vinovat de fapte grave: a luat masuri de sanctionare a celor care au incalcat legea la alegerile pentru Parlamentul European, prin votul multiplu, si a incercat sa impiedice fraudarea alegerilor prezidentiale din aceasta toamna", a declarat, marti, deputatul PSD Valeriu Zgonea, pe un ton ironic.

Nu stiu cum sa subliniez ultimele cuvinte din citat, ca as face-o...

Restul stirii pe ziare.com

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Cei mai multi dintre cei care nu stau acasa in week-end sunt votantii urbani care nu l-ar vota pe Basescu. E aiurea sa le iei lor dreptul la vot, alaturi de pramatiile care voteaza in circuit electoral.

@DSN

Juca bine daca il revoca pe Boc. Orice in rest e un joc slab. Foarte slab.

hendrix spunea...

@Lilick Nu uita ca se poate vota pana la ora 21! Oare turistii nu se pot intoarce acasa pana la acea ora? Sa fim seriosi, din Sinaia pana in Bucuresti nu faci mai mult de 2 ore. Cine vrea sa voteze va vota, aceste lamentari chiar n-au rost. Or fi si oameni care nu vor putea vota din varii motive, dar numarul lor va fi infinit mai mic in comparatie cu cei care vor face turism electoral, asta vroiam sa-ti spun! Cum in Romania fesenistii FURA tot, aceasta ar fi cea mai simpla si eficace metoda de contracarare!
Sincer: dupa sute de mii voturi pe liste suplimentare, de furt pe fata al fesenistilor, REZULTATELE SE SCHIMBA??? Daca ai fi mai rationala ai intelege ca interzicerea listelor suplimentare ,,dauneaza'' doar celor care vroiau sa fure!

Lulutza spunea...

Mai bine l-ar propune Boc la Interne pe Necolaiciuc... :P Ca tot s-a "descurcat" individul, cu mare succes, cu "Internele" americane... In plus, se pare ca respectivul este si rubedenie cu asa-zisa "Prima doamna" a tarisoarei, asa ca are o recomandare beton! Si sa le "remanieze" pe Nutzy si pe madama Placinta si sa le puna-n loc pe "Prima doamna", respectiv pe EBa!!! Ca au mai strinsa legatura cu turismul, respectiv cu... tineret mindria tarii! :)

Pai, nu? Pai, DAAAAAA!

[D][S][N] spunea...

Cred ca te pripesti! Cum sa'l ia la suturi pe Boc ? E u zic ca a iesit bine si presimt o venire a lui blaga la MI, indiferent de conjunctura!
In cel mai rau caz, daca nu buldogu', atunci un om de casa al PD!
Time will tell ! :)

Gheorghe spunea...

@Hendrix - pe listele suplimentare sunt elevi si studenti care sunt la studii in alta localitate decat cea de domiciliu, turisti, persoane in delegatii sau detasati, bolnavii din spitale etc...

Constitutia le da dreptul sa voteze si guvernul e obligat sa le asigure cnditile sa-si exrcite drepturile.
Ar fi trebuit sa se aprobe si vortul prin corespondenta, sau prin internet.

Nu poti limita drepturile de frica sa nu voteze de mai multe ori.
Exista metode de a-i depista si a-i sanctiona pe cei care voteaza in mai multe locuri.

Problema e ca autoritatile nu vor sa-i condamne pe cei care au incalcat legea, pentru ca nu ar mai vrea nimeni sa ia parte la frauda, daca ar auzi ca s-au acordat condamnari.
E clar ca frauda e dorita pentru ca e practicata pe scara mare.

Eu v-am spus ca degeaba va tot faceti planuri si calcule. Daca nu se introduc garantii de limitarea a fraudelor, rezultatele sunt cele stabilite de cele doua partide la putere.
Liberalii au ratat sansa sa faca ordine, sa achizitioneze un sistem informatizat de evidenta a electoratului prezent la vot, si vor suporta consecintele.

Liberalii mai au solutia sa mobilizeze oamenii din strada sa impuna masuri severe de control.
Peste 65% din cetateni considera ca alegerile se fraudeaza, si asta trebuie exploatat.

Gheorghe spunea...

Despre alegeri si democratie un articol interesant in RL Paradoxul democratiei de Dominique Moisi din care citez:
"In lumea noastra globalizata, potentialul divort dintre alegeri si democratie a atins o noua dimensiune. Pentru ca accesul la informatie si comunicarea au loc instantaneu, cu cat mai putin legitim e un regim, cu atat mai mare va fi tentatia sa de a manipula, daca nu chiar inventa, rezultatele unor alegeri. "La moda" e sa fabrici o victorie semnificativa, dar nu prea masiva. Despotii zilelor noastre considera vulgare si demodate victoriile electorale quasi-unanime, in stilul sovietic.

Anonim spunea...

A mai facut BocBasescu ceva, i-a dat afara pe Ridzi,Udrea si Nica.
Normal ca Nica i-a calcat pe coada pe PDL-isti. Prosti ar fi PSD-istii sa inghita asta cand stim bine ce s-a intamplat cu Ridzi si Udrea.

Anonim spunea...

Hai sa fim seriosi. Niciun partid nu doreste alegeri transparente. Daca se dorea securizarea mai buna a voturilor se facea de prin 2000. E mai bine asa pentru ei. Si pentru PSD.