14 sept. 2009

Preda vrea ca tinerii sa vina la vot de la 16 ani


Cristian Preda, ex-consilier prezidential si unul din ideologii lui Traian Basescu, propune ca tinerii din Romania sa poata vota de la varsta de 16 ani, nu doar de la 18 ani, cum este in prezent.

"In cadrul dezbaterii pe tema legii electorale s-ar putea lua in seama si ideea diminuarii varstei minime de la care se poate vota. In opinia mea, tinerii ar putea vota de la 16 ani. Se intampla deja asa in Austria, care a introdus aceasta reglementare revolutionara la alegerile europene din iunie", scrie actualul europarlamentar democrat-liberal pe blogul personal.

Atat de mare sa fie nevoia de voturi pentru Traian Basecu incat adeptii sai nu stiu de prin ce cotlon sa le mai scoata? Desigur, un tanar de 16 ani, care n-a auzit in viata sa de Securitate sau de Anvers, pentru care Ceausescu e doar un nume, care n-are in minte gustul de Eugenie sau amintirea salamului cu soia, poate fi mai tolerant cu actualul presedinte. Atunci cand Traian Basescu striga “Sa traiti bine” el avea doar 11 ani, si nu-si mai aduce bine aminte cine, ce si cat a promis.

In plus n-o sa stie cine demisiona in cinci minute, nici cine spunea ca ar lua-o la fuga la vederea unui profesor. Mai toate gafele actualului presedinte, ca si majoritatea promisiunilor neonorate, ii vor fi complet necunoscute. Asa ca si-ar putea zice: “Basescu? De ce nu?”

Ei bine, copiii aceia mai au si parinti, domnule Preda, si, chiar daca sunt la varsta revoltei adolescentine, au auzit prin casa destule injuraturi la adresa Celui mai Iubit Presedinte. Asa ca nu cred ca situatia se va schimba prea mult. Totusi, incercarea d-lui Preda merita semnalata, macar cat sa ne dam seama ca echipa lui Basescu nu mai stie pe unde sa scoata acum camasa...

Mai multe detalii AICI.

30 de comentarii:

trilulilu spunea...

E o propunere timida . Zic sa coboare varsta la 12 ani astfel ca tiganii sa poata vota imediat dupa nunta

Liviu spunea...

In viitor, printre acesti tineri votanti se vor putea numara si elevii liceelor cu profil informativ (nu de informatica!) despre care inteleg ca se vorbeste in proiectul noii legi a educatiei :)

Anonim spunea...

Pot sa cred multe tampenii , pot sa fac multe tampenii.....dar asta nu inseamna ca sunt tampit!
Poate ca o pereghe de palme i-ar aduce la realitate pe distinsii ideologi

Roxana Iordache spunea...

Nu mai bine şoimii patriei? Străjerii lui Băse, ceva?

P.S. Fata moşului, acum am observat. O execut pe Karina din tiribombă şi o îmbarc pe Lilick. :)

Lulutza spunea...

Eu propun sa se reînfiinţeze organizaţia revoluţionară a preşcolarilor - Şoimii oranj ai patriei, afiliată la UTC - pardon! - OTDL. Ca tot erau uniformele alea ale lor portocalii... Şi organizaţia de pionieri, dar cu cravate portocalii, inevitabil... Iar toate uniformele să fie produse, desigur, la fabricile Placintă! Şi să se voteze de la grupa I de gradiniţă! Iar vîrsta maximă pentru acces la vot să fie 35-40 de ani! Să nu i se mai dea ocazia lui M.Mihaies să spună că partidul Lui e oropsit la vot de "matusalemi" iresponsabili!

Totodată, judecătorii şi procurorii să fie selecţionaţi direct dintre absolvenţii liceelor "vocaţionale" de informaţii şi siguranţă publică, pentru a fi mulţumit şi judecătorul suprem al Rrromînichii şi telectualitatea Lui...

Să-i mai ofer pe tavă idei d-lui Preda???

codeus spunea...

mi-a luat Roxana vorba din gura si eu eram pregatit sa zic "de ce nu de la gradinita ce sa ne mai incurcam in detalii...minore :)

Draghi spunea...

De unde s-a inspirat Cezar Preda:

http://en.wikipedia.org/wiki/Hitler_Youth

codeus spunea...

Apropo Roxana tu ai ramas in blogroll la id-ul de Karina?!! alte vremuri de pe alta...planeta

El spunea...

da ce te face sa crezi ca vor vota cu basescu. de asemenea nu stiu cum e cu comunismul, cu voiculescu, cu minerii, etc

Lulutza spunea...

Ceva simpatic:

http://www.politicall.ro/Default.aspx?ArticleID=104

Lulutza spunea...

"Candidatul Partidului Verde a “primit” 7 rosii din partea participantilor, fiind urmat cu 11 rosii de Sorin Oprescu si cu 15 de Corneliu Vadim Tudor. Desi sunt cotati cu cele mai multe procente in sondajele de opinie conventionale, primii 3 candidati la alegerile prezidentiale au primit si cele mai multe voturi negative. Astfel, Crin Antonescu a fost “lovit”de 15 ori, Mircea Geoana de 18, in timp ce Traian Basescu a “castigat” detasat concursul de cel mai antipatizat participant la alegeri, surclasandu-i pe urmaritori cu 35 de rosii primite."

:)))))

Lucia Verona spunea...

Da, mi se pare că şi în Germania s-a redus vîrsta de votare. Dar asta nu se face peste noapte, trebuie studii serioase, dezbateri publice, nu aşa, că vrea Preda sau Băsescu. Nu mai ştiu dacă vîrsta legală este prevăzută în Constituţie. Pentru că întrebarea este: Pot să voteze minorii?

mirko spunea...

preda are copii? nu cred ca cine dracu ar dori sa-l mosteneasca genetic! se constata ca nici prietena nu are, e de "dreapta", deci sa luam propunerea lui ca atare!

Stevie the LightningRod spunea...

nu mi se pare vreun castig...abia reusesc sa scoata la vot oamenii in toata firea, adolescentii cu atat mai putin vor avea vreo tragere de inima sa mearga la vot. eu cand aveam 16 ani, numa la vot nu-mi statea mintea. plus ca habar nu aveam care e diferenta concreta intre unul si altul (nu ca ar fi vreuna reala, dar oricum! :)), traiam din banii parintilor, deci imi era tot una cine iese presedinte...

Lucia Verona spunea...

Vorbim discuţii. Preda n-are ce face, probabil că la PE are prea mult timp liber. Sau e plătit la număr de semne şi scrie orice, numai să umple spaţiul (tipografic).

Uite ce spune în constituţie:

ARTICOLUL 36
(1) Cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv.

tony spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=srtz7JyoLuI
D-le Preda,vreti sa ajungem sa ne oferim si noi copiii lui Zeus ?

Anonim spunea...

Omul este pragmatic.
El stie, din toate cartile despre politica pe care zice ca le-a citit, ca daca majoritatea porsoanelor adulte si sanatoase "la cap" vor lua calea bejeniei ca urmare a "succesurilor" repurtate de administratia basescul-boc cineva va trebui, totusi, sa participe la vot, macar asa de "sanchi' !

Radio33 spunea...

Am o singură întrebare: dacă propunerea ar fi venit din partea unui adversar al lui Traian Băsescu comentariul ar fi fost același? Întrebarea e valabilă și pentru ceilalți comentatori.

Lilick Auftakt spunea...

@Radio33

Eu personal sper sa nu ajungem in faza ca si un alt adversar al lui Basescu (care nu se numeste Becali sau WCT) sa aiba astfel de initiative.
Dar sigur va fi la fel tratat de catre mine. Sunt un fost votant si un sustinator al lui Basescu in 2004. Daca l-am sustinut, votat si acum il sanctionez, asa as face si cu altul in situatia asta. :)

Tu nu?

Anonim spunea...

Minorii, atat timp cat sunt minori nu pot vota. Ca vrea Preda asta sau altul e treaba lui. Poate Preda vrea sa coboare si varsta la care poti sa faci sex linistit cu minore fara sa fii acuzat de corupere.
Pai daca voteaza de la 12 ani, normal ca are discernamant, nu?

gugu spunea...

@Radio33 - Cred ca oricine ar face o astfel de promsiune se afla intr-o situatie incomoda, ca sa nu zic disperata.

Mai tineti minte campania din 2004? Mai tineti minte poza care circula pe net, cu Nastase imbracat in cioclu (era o ironie, desigur) langa un sicriu?
Se spunea ceva de genul: "Cei dragi, care nu mai sunt printre noi, te asteapta curand. Ii vei revedea la vot". Si Nastase avea o lumanare in maini, parca...

Ei, atunci unii au incercat sa faca si mortii sa voteze, acum altii vor sa faca acelasi lucru cu copii.

E o disperare in toate astea, nu? Important e sa vezi cui ii vin asemenea idei cretine.... Se pot ghici multe din treaba asta.

Anonim spunea...

Da radio 33, ar fi fost acelasi.
Oare nu crezi ca un copil trebuie lasat sa creasca inainte de a gusta din mizeria politica? Sau vrem iarasi soimi ai patriei, pionieri si utc-isti?

atreides spunea...

@Radio33 Pai poate ca e semnificativ ca a venit de la Preda si nu din partea cealalta, nu? In ultima vreme, doar cei din PDL sunt obsedati de reforma constitutionala, o idee complet anacronica in vremuri de criza, zic eu. Macar daca propunerile lor ar fi fost ''bune'', dar la ce-am vazut la comisia Stanomir, no thanks. Adica boc sustine in teza lui de doctorat superioritatea sistemului bicameral iar cand vine Stanomir cu propunerea de parlament unicameral boc il aproba dand din coada...Cat de penibili pot fi oamenii astia?

codeus spunea...

Radio33 chestia asta cu votul la 16 ani e o ineptie indiferent din partea cui ar veni. vezi la mine ca l-am sanctionat pe Bazac pentru o alta ineptie si el e PSD-ist
'neata Lilick

Draghi spunea...

Alegatorii Aliantei DA in 2004:

http://www.youtube.com/watch?v=WsE-PXcJ17Y

Sorry Lilick, dar nu m-am putut abtine. Oricum, exista instrumentul spovedaniei, prin care orice pacat se iarta. :)

lucian burjuiul spunea...

Vor varsta de vot 16 ani? Perfect: adolescentii sa devina majori la 16 ani cu tot ce decurge de aici!
Permis de conducere, permis de port arma, drept de vot, raspundere juridica, etc.
Daca-i bal, bal sa fie! Sa vedem daca le mai convine! Drepturile vin cu raspunderi si obligatii.

Satmareanca spunea...

Nu văd de ce nu am introduce votul obligatoriu încă de la grădi. Sau chiar din faza preconcepţiei. Aşa, pedeliştii care îşi doresc mulţi copii ar putea vota de câte ori doresc. Bănuiesc că ăsta e scopul :D

Draghi spunea...

Dorintza de a scadea varsta de vot arata clar ca pentru preponentzii acestei idei alegatorii sunt importanti doar cantitativ, nu calitativ. Ei se tem de alegatorii cu experientza, mai greu de manipulat.

Radio33 spunea...

Vă mulţumesc tuturor pentru răspunsuri. Unele chiar au atins fondul problemei. Eu, de exemplu, sunt de acord în această privinţă cu Cristian Preda. Nu văd de ce, atâta timp cât la 16 ani tinerii pot să muncească şi să plătească impozite, nu ar putea să şi voteze.
Ideea, cum spune cineva, a apărut, de fapt, la nivel european, de aceea a lansat-o Cristian Preda. E o discuţie ca aceasta să fie vârsta de vot pentru europarlamentare. Dealtfel, oricine cunoaşte viaţa liceenilor la ora actuală ştie că îndoctrinarea a început deja şi că există numeroase grupuri de tineri PSD, PNL şi PLD care se întrunesc, se ceartă, ţin discursuri într-un limbaj de lemn care face ca fostele adunări UTC să pară forumuri de dezbatere democratică, se aleg, se trădează şi se încontrează cu rivali politici, lipesc afişe, în fine, participă la tot ce înseamnă politică, dar nu au dreptul să voteze.
Cât despre avantajele pe care le-ar avea Traian Băsescu din susţinerea acestei idei, eu nu prea le văd. Tinerii au tendinţa de a fi antisistem, deci cred că dacă am elimina armatele de credincioşi de care vorbeam mai înainte, ar fi, dimpotrivă, cam dezavantajos pentru TB să scadă vârsta de vot.
Înţeleg comparaţia cu Năstase şi cu votul morţilor, adică încercarea de fraudă electorală, dar sentimentul meu până acum a fost că fraude au făcut şi unii şi alţii, deci iar nu văd de ce ar profita numai TB din creşterea numărului electoratului.
Pentru cei care se vor repezi să eticheteze intervenţia mea drept una în favoarea lui TB, pot să spun de la început că nu voi pierde vremea să demonstrez nici că sunt nici că nu sunt un fan al domniei sale. Recunosc că sunt un fan al dlui Cristian Preda, fără a fi de acord cu ce susţine dânsul întotdeauna. E păcat, însă, ca ura faţă de o persoană sau alta să ne împiedice să discutăm cu argumente o idee interesantă.

Lilick Auftakt spunea...

@Radio33

Nici pe departe sa te banuiesc a fi un fan TB. Insa suntem multi care il urmarim pe C. Preda cu atentie. Pentru ca orice idee care vine de la dansul am descoperit a avea un sens precis in demersul electoral al lui Traian Bassecu. Intr-un fel e si normal sa fie asa. I-a fost consilier, e membru PD-L, si nu poate nimeni sa vada in ideile dansului altceva decat proptele pentru candidatura lui TB, in niciun caz sprijin pentru alte partide si pentru candidatii lor.