5 oct. 2009

Basescu. Mandat de 7 ani?



Ascultati cu atentie la minutul 16:48. Boc spune exact asa: "Sunt direct interesat sa nu planeze nicio suspiciune de frauda la cel mai important scrutin care urmeaza in Romania pentru urmatorii sapte ani de zile." S-a incurcat Boc in socoteli sau i-a scapat ca Basescu vrea sa-si prelungeasca mandatul la sapte ani, eventual chiar in timpul exercitarii celui de-al doilea (eventual) mandat de cinci ani?

21 de comentarii:

YODA spunea...

Emigrez în Belarus, mă simt mai în siguranţă acolo. Ştiţi cumva pe ce stradă se află Ambasada Belarusului?

Lilick Auftakt spunea...

@Yoda

Habar nu am. Dar gasim... :) Suntem intr-un pericol imens. Astia cred ca vor sa ne incalece definitiv si scapam de ei mai greu decat de Ceausescu.

Lucia Verona spunea...

Da, pericolul este imens. Exact cum spui.

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia

Am ascultat de mai multe ori. Boc a facut o pauza expresiva dupa ce a spus asta. Ceilalti trei nu au zis nici pas.

Pro DOC spunea...

OOps! Sa fi fost "a freudian slip"?
Asta sa fie marea reforma constitutionala pe care ne-o pregateste Basescu? Spate ani apocaliptici, cu un presedinte stapan peste toate serviciile secrete, "ponderat" de un parlament minuscul, unicameral, format preponderent din baronii portocalii? In cazul asta, as prefera sa stau... sapte ani in Tibet. :)

[D][S][N] spunea...

Cum ar fi o oferta 3 in 1 ?
prezidentiale, referendum si anticipate ? ( stiu ca nu se poate legal ), dar nu ar fi asta visul de aur al PDL ? :)

Andrei spunea...

Calculul lui Boc era ca mai sta el un mandat ca premier: peste 3 ani sunt alegeri, plus inca un mandat de 4 ani...

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

Exact la asta ma gandeam si eu acum. :)


@DSN

Chiar. Oare ce viseaza?


@Andrei, pai si ce daca? In 3+4 Boc are cel putin doua scrutinuri prezidentiale. El zice de unul.

Cristian Banu spunea...

3 ani actualul parlament + 4 ani viitorul = 7. Atâta vor ei să stea la putere. Nu are legătură cu mandatul de preşedinte. Dacă e Traian Băsescu, speră ei să le asigure victoria în alegeri peste 3 ani şi un nou mandat de premier.

YODA spunea...

@Mulţumesc ptre ajutor. da, suntem într-un mare pericol, acum depinde de noi, sa fim decisi.

Liviu Jicman spunea...

Este foarte exact ce a spus Boc, fara sa luam in calcul vreo schimbare sau decalare a calendarului electoral. Daca Bsasescu e reales, vom avea timp de 7 ani guverne ale lui Basescu, astfel:
- unul pe perioada 2009-2012, cu premier sau premieri numiti de Basescu
- apoi, alegeri parlamentare, dar tot cu Basescu presedinte deci tot Basescu numeste premierul, deci inca 4 ani: guvernul 2012-2016
deci 3+4 = 7
Faptul ca Basescu termina intre timp mandatul nu inseamna ca ultimul guvern numit de el pica.

Marius Mina spunea...

da, pentru viol

dramoleta spunea...

Eu il cred in stare sa modifice Constitutia si prin Ordonanta.
A mai spus un pedelist la tv ca si daca ar trece o motiune de cenzura, Guvernul Boc tot nu va pleca, nici acum si nici dupa alegeri. Asa ca...

Marius Mina spunea...

V-au incelacat deja si nici nu v-ati dat seama. Stai sa vezi c eurmeaza , acum daca tot si-a pus Blaga garnitura de mafioti la Interne , sa te tii executii de toate felurile.
S-a dat liber la exterminare pe fatza.Numai ca s-ar putea sa nu se stie care va fi exterminatul. O sa incep eu cu boschetarul Thor , un loser care imi lasa noaptea injuraturi pe blog.Unu' mare , gras si prostanac care facea tusha pe la Grivitza Rosie,pe vremuri.Acum e vai steaua lui, ataranator de profesie.(adica tine cu Steaua lui Becali)

Anonim spunea...

Pai daca tot vrea sa-si prelungeasca mandaul sa fie pe viata ...stie una si buna....

..nici dupa 20 de ani comunismul n-a murit :(

Crăciun Florin spunea...

Usurel, catinel, nu dau turcii. Incearca sa dea pedeleii insa "nema putirinta".

Pentru visele lui Basescu si Boc este necesara modificarea Constitutiei. Iar treaba asta dureaza. Peste un mandat de 5 ani ! Din cauza de Parlament. Unde nu sunt doar cei din PD-L.

Chiar daca Basescu pune de un referendum, nu va putea, conditiile obiective spun "NU", obtine validarea referendumului in sine. 50%+1 din totalul romanilor cu drept de vot (adica cei din scripte) pentru validarea referedumului. Basca, pentru Constitutie (legea de modificare a Constitutiei) acelasi procent din cetatenii cu drept de vot trebuie sa fie pentru ! Vreo 3 mil. sunt pe afara iar la vot s-au prezentat maxim 70.000, pana in prezent. vedeti voi sa se prezinte mai mult. Daca ii calculam pe cei ramasi in tara si adaugam absenteismul si sictirismul ... poate vorbi aiurea Boc cat vrea. La fel si Basescu.

Este bine sa retinem ce vor panaramele. Dar sa nu ne temem. Doar ce punem la cale ne-alegerea lui Basescu. Ce naiba ! Sa avem incredere ca putem.

tony spunea...

Micutul Boc nu trebuie luat prea in serios.Are o minte care nu prea il ajuta,cred ca el vrea de fapt sa dea o ordonanta prin care sa modifice durata mandatului prezidential. :))

Pro DOC spunea...

Draga Lilick,

Rusii "si-au tras" mandatulul prezidential de sase ani chiar inaintea Anului Nou. Un "cadou" adus electoratului rus de darnicul Mos Gerila de la Kremlin, pe 30 decembrie 2008.

Postez si aici niste selectiuni din presa romaneasca de atunci, pe care le-am postat si pe blogul Luciei Verona. Merita citite mai ales comentariile analistului politic Sam Green.
Selectiuni din articolul publicat atunci in presa din Ro:

"Presedintele rus Dmitri Medvedev a semnat "reforma constitutionala" care a prelungit de la patru la sase ani mandatul prezidential, permitand intrarea sa in vigoare incepand cu urmatoarele alegeri prezidentiale, prevazute in 2012.

Reforma a fost adoptata in timp record, in mai putin de doua luni, Medvedev insusi propunand-o la inceputul lunii noiembrie.

Medvedev declarase ca prelungirea mandatului prezidential i se pare necesara pentru a garanta stabilitatea politica a Rusiei.

Sam Green, analist la centrul Carnegie din Moscova, comenta la momentul anuntarii initiativei ca Medvedev si Putin "formeaza una si aceeasi echipa", iar aceasta propunere are la baza "aversiunea fata de risc a grupului aflat la putere in Rusia". "Cu cat alegerile sunt mai rare, cu atat riscurile sunt mai reduse", a adaugat Green."

Pro DOC spunea...

O fugara privire comparativa

In martie 2009, parlamentul azer a votat limitarea mandatului prezidential de la sapte la 5 ani.

In 2007, Turcia a redus mandatul prezidential de la sapte la cinci ani.

In 2000, parlamentul din Chile a aprobat reducerea mandatului prezidential de la sapte la cinci ani.

DAR, la 30 Decembrie 2008, premierul rus Dmitri Medvedev a semnat reforma constitutiala care a prelungit mandatul prezidential de la patru la sase ani! "Reforma" din Rusia constituie totusi o solutie de compromis, din moment ce Putin ceruse prelungirea mandatului prezidential la exact… sapte ani.

Pro DOC spunea...

Lilick,

Iti tot trimit (cu repetitie) un comment, chiar dinainte a mi-l afisa tu pe cel care incepe cu "Draga Lilick", insa teama mi-e ca s-a dus direct in spam. Poate il poti recupera de acolo. :)

Iti multumesc.

Anonim spunea...

Dar de ce numai 7 ani? Sa fie pe viata!
Ce dracu, am schimbat clanul Ceausescu cu clanul Basescu?