16 oct. 2009

Cand democratia devine facultativa si discursurile populist sforaitoare


"In sfârşit, îmi văd visul cu ochii, adică un guvern transparent, susţinut în parlament, un guvern asumat de o majoritate parlamentară, ceea ce corespunde perceptelor de bază ale democraţiei. Pentru acest lucru doresc să mulţumesc ambelor partide că au fost capabile să realizeze compromisul în interesul public.(...) In ceea ce priveşte guvernul şi majoritatea lui parlamentară, observam la început că este un guvern cu o susţinere fără precedent în perioada postdecembristă, este cel mai puternic guvern pe care România l-a avut din ‘89 şi până acum. Această realitate vă aşează în faţa a două soluţii. Cea uşoară este aceea în care v-aţi complace în relaxarea pe care v-o dă majoritatea din parlament. Ar fi un mod de a guverna pe care sper să nu îl adoptaţi; nu o spun pentru că aş avea vreun semn legat de o astfel de atitudine, dar o spun pentru a putea sublinia cealaltă alternativă, alternativa în care guvernul şi majoritatea parlamentară profită una de alta în favoarea României.(...)Aş vrea ca în continuare să am un parteneriat cu majoritatea parlamentară, cu Guvernul, pentru ca lucrurile care sunt necesar a fi rezolvate să-şi primească rezolvarea de la această formidabilă majoritate. Vă rog să mă credeţi că, în 2005, am înţeles că România poate fi reformată numai de o majoritate foarte puternică. Atunci am făcut o tentativă şi a fost un eşec. De data aceasta, românii au dat la două partide suficiente voturi pentru a dobândi forţa politică să reformeze ţara. Am încrederea că o s-o faceţi, am încrederea că jurământul la care am asistat astăzi toţi va fi elementul care va urmări viaţa de zi cu zi a fiecăruia dintre miniştri şi vreau să vă asigur că voi aprecia extraordinar de mult orice invitaţie la un parteneriat, fie că vine din partea majorităţii parlamentare, fie că vine din partea Guvernului. Voi respecta autonomia fiecărei instituţii, dar separarea puterilor în stat nu înseamnă izolarea lor una de alta. Puterile statului trebuie să coopereze pentru a realiza obiectivele majore ale unei ţări."

PRESEDINTELE ROMANIEI
Departamentul de Comunicare Publică
22 Decembrie 2008

Pe vremea aia un Guvern sustinut de o majoritate puternica era bun, "in favoarea Romaniei", acum nu mai e. :)

22 de comentarii:

Lucia Verona spunea...

Cum vrea muşchii lui! A auzit de unul care zicea "Statul sunt eu" şi i-a plăcut foarte tare. Nouă, nu!

Lilick Auftakt spunea...

"Crăciun Florin spunea...
Un cald salut tuturor. Pace voua !

@hendrix m-a chemat aici pentru ca sunt discutii f.f. interesante. Am venit cu mare placere dupa ce mi-am facut datoria pe propriul blog.

Sunt de acord cu voi. Multumesc @hendrix pentru promovarea ca jurist.

Vin si va mai pun in discutie o problema:

Art. 109 - Raspunderea membrilor Guvernului -, prevede in alin. (1) "Guvernul raspunde politic numai in fata Parlamentului pentru intreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului raspunde politic solidar cu ceilalti membri pentru activitatea Guvernului si pentru actele acestuia".

Dispozitia normei constitutionale este clara: Guvernul raspunde numai in fata Parlamentului.

In fata Parlamentului raspunde si Presedintele. In toate actele sale, Presedintele raspunde in fata Parlamentului si, unele atributii, pentru a le putea indeplini, are nevoie de aprobarea Parlamentului.

Parlamentul raspunde numai in fata natiunii. Nu exista o alta raspundere a sa, deoarece Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman ((art. 61 alin. (1)) iar in exercitarea mandatului, deputatii si senatorii sunt in serviciul poporului ((art. 69 alin. (1)).

Situatia provocata de Basescu este anormala. Indiferent ce spun constitutionalistii. Ei fac o interpretare abuziva a prevederilor constitutionale.

Basescu, un functionar public cu rang de demnitar vrea sa impuna "sefului" sau, Parlamentul, persoana care sa conduca administrativul (Guvernul) cu care nu are raporturi de subordonare (vezi art. 109) ci de colaborare ! Mi se pare cam mult.

De aici mergem la art. 103 din Constitutie. Desemnarea pe care o exploateaza Basescu este un act constitutional formal, premergator aprobarii unui Guvern de catre Parlament. Abia aprobarea de catre Parlament a premierului desemnat permite Presedintelui ideplinirea celorlalte acte formale, numirile in functii prin decrete prezidentiale.

Constitutionalistii care tot ies in sprijinul lui Basescu comit eroarea de a se referi doar la continutul art. X sau Y, fara a vedea Constitutia in ansamblul ei. Daca insa se vor uita la toate articolele din Constitutie vor trebui sa accepte ca desemnarea de catre Presedinte a candidatului la functia de prim-ministru este ca urmare a consultarii partidelor parlamentare si este conditionata de sustinerea parlamentara a acestuia.

Mai simplu de atata nu se poate. Basescu a incalcat prevederile Constitutiei. Vrea sa dicteze in "casa" Parlamentului ceea ce inseamna dictatura.

La Mihai Voicu am scris ca, daca PNL nu reactioneaza cu instrumentele prevazute de Constitutie la acest abuz se face complicele lui Basescu. Sesizarea CCR este obligatorie. Acum, nu cum spune Orban dupa respingerea lui Croitoru. Pentru ca Orban vrea sa vada daca PSD se mentine in majoritatea abia formata. NU are el treaba cu principiile constitutionale."

@Cepeca

Am mutat postarea ta si aici. E foarte clar cum explici. Chiar ma bucur ca le postezi si lor, liberalilor, aceste opinii atat de profesionist elaborate.

Vad ca la tv se discuta pe tema asta, a dizolvarii Parlamentului.

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia

Omul e psihopat. Cred ca mai prinde un fotoliu de presedinte (sau Rege, Zeu, ce vrea el) la Balaceanca, dar doar daca se grabeste. Se pare ca se grabeste. :)

Crăciun Florin spunea...

Multumesc Lilick. Datorita tie si lui @hendrix o a sa ajung "un jurist reputat".

Este evident ca Basescu forteaza nota. Ii sta in caracter. Comandant de nava fiind, a fortat motorul navei pe care o comanda pana cand acesta s-a stricat. Marinarii care au consemnat evenimentul, cu mult timp in urma, spuneau ca existau si alte solutii ca nava sa iasa din furtuna. Basescu insa nu a vrut sa asculte de recomandarile sefului mecanic (responsabilul cu motorul), a secundului si a celorlalti. Am inteles ca raportul trimis de el in tara avea ca principal vinovat seful mecanic si niste mecanici care se faceau vinovati ca "nu au intretinut motorul" in conditii corespunzatoare sa poata fi folosit la capacitate. Asta este omul.

Lilick Auftakt spunea...

@Florin

Nu te facem noi, esti! :)

L-am visat pentru prima data pe Basescu. Nu a fost chiar un cosmar. :)) Am ras cand m-am trezit. Se facea ca eram intr-o sala in care Crin urma sa aiba un discurs. Era la pupitru, in fata microfoanelor. Eu il vedeam din spate. Dintr-o data se deschide o usa si intra brusc Basescu. Vine in picioare langa Crin dar se uita luuung la mine. Ma uit la el si... aproape nu-l recunosc. Era batut, cu obrazul stang rupt, murdar de pamant, ochiul stang aproape i se scurgea pe fata si plangea. Dar nu putea sa spuna nimic, nimic, desi incerca sa deschida gura. In vis aproape ca m-a impresionat. Am incercat sa il intreb cine i-a facut asta si s-a uitat la Crin.
I-am spus: "Ce sa-ti fac?"

Sa stiti ca ce visez se intampla. Poate unii (Lulutza) mai tin de exemplu minte ca anul trecut (parca) i-am scris lui Patrasconiu pe blog ca l-am visat pe Dinescu coleg cu el, si dupa doua zile Dinescu a venit la Cotidianul. Asa ca... din 7 decembrie avem presedinte! Pe Crin! :)

Draghi spunea...

Individul chiar are nevoie de un control psihiatric...

Sau mai bine il rechemam in serviciu activ pe Octavian Gheorghiu. Ce mai incoace si incolo...

Ramstein spunea...

Antonescu merita toate felicitarile: propunerea "Iohannis" (si sustinerea obtinuta) este o lovitura de maestru - Antonescu castiga imagine indiferent care este deznodamantul. Si merita cu atat mai mult admiratia cu cat nu avem de a face cu o mutare tip "smecherul de cartier" (specifica lui Basescu). Surprinzator (in bine), Crin Antonescu

Stevie the LightningRod spunea...

heh, am preluat leapsa :)

Stevie the LightningRod spunea...

Basescu se contrazice de ieri pana azi, si pe tine te mai uimeste ce-a zis acum 10 luni?? :))
Acum cateva zile spunea ca el nu se lupta cu criza economica si apoi ca nu vrea premier tehnocrat. Acuma de-data prioritatea e criza si vrea sa puna premier tehnocrat...

gugu spunea...

Bai, e incredibil acest Basescu! A perorat, la Radio Romania Actualitati, o serie intreaga de prostii, dar una dintre ele le intrece pe toate.

A recunoscut ca NU poate, la o adica, sa dizolve Parlamentul acum, dar a zis ca, in caz de ceva, il va dizolva pe 7 decembrie, a doua zi dupa alegeri.

Cat tupeu! De ce? Pentru ca si adoua zi dupa alegeri... va fi tot IN PRIMUL MANDAT.

Ori Constitutia Romaniei precizeaza clar: "Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale MANDATULUI Preşedintelui României..." (Art.89 alin.3.)

Cu toate acestea, presedintele a spus textual:

"Deci poate fi in prima zi dupa alegeri, pe 7 decembrie. Presedintele in functie face treaba asta, nu asteapta nimeni pe noul presedinte".

DECI NU-L ASTEAPTA PE NOUL PRESEDINTE? CUM ASA?

Ei, deja orice demonstratie e de prisos... Ori e nebun ori deja interpreteaza legea fundamentala a tarii dupa bunul sau plac, ceea ce inseamna ca ne aflam deja intr-o dictatura!

Va rog rugati-l pe Cepeca sa-si spuna parerea, poate ca gresesc eu... Nu poate sa minta, sa dezinformeze sau sa interpreteze atat de deformat Constitutia, nu? E prea incredibil, nu-i asa?

Liviu spunea...

Pierdem vremea comentand ce spune primul nebun al tarii.

As prefera sa vad solutii sa-l dam jos si pana atunci sa-i contracaram actiunile :)

Lilick Auftakt spunea...

Hello Ramstein! :)

Crin a facut o miscare magistrala iar basescu, cum zice si Draghi si toata lumea e total dement.

@Paratraznetul fanica

Am fost pe la tine. :)

@Gugu

Dementa. Mie imi pare bine. Acum vede toata lumea cine e basescu. Si javrele alea proaste de portocalii care bantuie pe aici. :)

Ia uite cum il scuza Stanomir:

http://www.realitatea.net/constitutionalistii--basescu-trebuie-sa-fie-reales-pentru-a-putea-dizolva-parlamentul-pe-7-decembrie_642541.html

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Cred ca ne gandim toti la solutii cat mai rapide. Deja lumea s-a radicalizat, au spus ca merg la vot sa-l darame si oameni care n-au mai fost de multi ani la vot, totul merge bine. Numai sa nu faca asta ceva sa nu mai avem nici alegeri. E in stare.

Neaparat urmatoarea constitutie trebuie sa prevada si astfel de cazuri. Ce facem cu un presedinte care innebuneste? Nu putem sa stam cinci ani cu el daca se imbolnaveste grav dupa un an de mandat, nu?
Doamne, cat de folositoare e acum cartea lui de Suter. Parca a scris-o studiindu-l pe el.

Lilick Auftakt spunea...

Ce s-a enervat saracul Iaru la Realitatea, incercand sa il combata pe prostul ala de Boureanu. Doamne, in ce hal am ajuns. Intelectuali ca el sa faca crize acolo din cauza unor jeguri politice. Ii venea sa sara de pe scaun, saracul. Si avea atata dreptate. :(

Liviu spunea...

Atata zic: pierdem vremea cu dizertatii kilometrice despre paranoicul asta.

As prefera sa discut actiunile CONCRETE si planurile clare ale opozitiei pentru a-l contracara.

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Curtea Constitutionala, invitati constitutionalisti la tv, sau ce propune Roxana pe blog (citeste, te rog). Postati orice idee. Numai ca mai intai avema nevoie sa ne lamurim cu Constitutia, nu?

Lilick Auftakt spunea...

La Biz Bazar, de la 19:00, invitati sunt Constantinescu si Iliescu. De la 20:00, la Stirea Zilei, vine PREMIERUL DEMIS Emil Boc.

Lulutza spunea...

Sa-i dau niste idei? Din categoria celor pe care le-a primit pina acum de la imeeeensa tehnocrata in ale interpretarii Constitutiei, Nutzy Spaima Constitutzii... Care este atit de inteligenta si principiala, incit functioneaza exclusiv dupa principiul juristilor "pe puncte" de... bordel politic: "Tot ce nu este explicit interzis, este permis"...

Soooo... 1) Ii interzice Constitutia actuala "shafului din capu' satului" sa se declare rege, imparat, os domnesc, monarh, plutarh etc? Nu! Cu aceasta ocazie ar rezolva si problema succesiunii la tronul cotrocenist, pe linie genetica, dinastica sau de amantlic... Si, in general, poate face ce vrea muschiul lui, ca de creier nici nu poate fi vorba!

2) ii interzice Constitutia actuala "shafului din capu' satului" sa declare stare de asediu, razboi, urgenta, necesitate? Nu! Cu aceasta ocazie, poate desfiinta opozitie, partide, asociatii neprietenoase cu "Omul prietenos", ONG-uri ostile etc etc etc. Si, in general, poate face ce vrea muschiul lui, ca de creier nici nu poate fi vorba!

3) Instituie drept criteriu de promovare in orice functie platita de stat apartenenta la PD-L, singurul partid al "oamenilor prietenosi", de buna credinta si inestimabila competenta multilateral dezvoltata... Oops! Asta a facut-o deja, pe cind Romania dormea si el veghea! Eh, nu-i nimic, ar putea sa ne oblige pe toti cirtitorii impotriva lui, a Nutzichi, a Ebai & Co, sa purtam vreun semn infamant, ar putea sa ne infiereze pe frunte ceva, ca sa putem fi ocoliti de adevaratii "oamenii prietenosi"...

Il impiedica oare Constitutia sa faca tot ce i-am sugerat mai sus? In gluma, dar cu multa amaraciune... Nuuuuu! Asadar, ne putem astepta oricind, la tot ce este mai rau, din partea acestor dementi "prietenosi", care-si inchipuie, in delirul lor de idioti care se cred eterni, ca tot ce nu este explicit interzis prin constitutii si legi le este permis!

Tuturor acestor "oameni prietenosi" din minunatul partid "semimajoritar" le aduc aminte ca si predecesorii lor de drept, de strimb, de odiosenie - PCR si Ceausescu - au sfirsit cumva anticonstitutional si antidemocratic. Desi propovaduiau si ei aceeasi democratie "populara", impusa de "partidul cu cele mai multe mandate" intr-un parlament profund uninominal si categoric unicameral...

Mai am si alte idei, bazate pe principiul suprem dupa care functioneaza oranjgutzanii, adica "tot ce nu este explicit interzis este permis", dar in folosul nostru, nu al lor! For a change... :)

Petrisor spunea...

Un mic off topic , te rog: http://www.yodablog.info/2009/10/ia-sa-va-vad-cine-ridica-mana-sus.html

Deceneu spunea...

La altii se poate: Presedintele Serbiei a fost trimis in justitie pentru ca a baut alcool pe stadion dupa meciul Serbia-Romania
"Politia din Belgrad a depus plangere la tribunalul local din Belgrad impotriva lui Tadici, a presedintelui Asociatiei sarbe de Fotbal Tomislav Karadzici, a ministrului sporturilor Snezana Markovici-Samardzici si a altor oficiali, pentru ca "au incalat legea pentru prevenirea violentei si comportamentului indecent la evenimentele sportive". Aceasta lege interzice vanzarea si consumul de alcool pe stadioane si in cluburi sportive.
Tadici a dat asigurari ca va plati amenda, daca va fi gasit vinovat


Presedintele Romania a baut in restaurant si a plecat la volan fara sa-l intrebe nimeni de sanatate, pentru ca a incalcat legea.
Ai nostrii procurori nu-l ancheteaza nici pentru fapte mai grave, pe motiv de imunitate.

Traian Breazu spunea...

Mitocania, impostura, insultarea inteligentei si bunului simt nu are limite. Sincer eu nici nu mai gasesc cuvinte, pentru a califica ultimele declaratii venite din partea cotrocenistilor. Minciuna sfruntata este inca o expresie prea politicoasa.

Intai spune ca esentiala e o coalitie stabila, cu o majoritate cat mai mare. A participat la 3 coalitii (96-2000, 2005-2007, 2009) pe care le-a dinamitat el insusi din interior dupa putine luni.

Pe urma vine si spune ca e prerogativa sa sa desemneze un PM si ignorand candidatul majoritatatii. Pe langa faptul ca il contrazice chiar manualul lui Boc, il contrazice spiritul Constitutiei si al democratiei. Este un grav precedent nedemocratic.

Sunt de acord cu Dnul Craciun, cine nu sanctioneaza un asemenea precedent se face compice. Acest argument constitutional si democratic trebuie folosit prin toate mijloacele.
Pe termen lung in opinia mea solutia este schimbarea constitutiei catre un sistem parlamentar. In special introducerea motiunii de cenzura "constructive" ca in germania. Unde daca o motiune de cenzura este depusa automat cei care depun motiunea trebuie sa aiba propriul lor candidat la functia de PM, iar daca motiunea trece acest candidat devine automat prim ministru.

Traian Breazu spunea...

Ce intrece orice culme a minciunii ordinare si nerusinate sunt afirmatiile de ieri si de azi, si care in opinia mea poarta amprenta lui Avramescu.

"Nicaieri in Europa nu se intampla ca partidul cu majoritatea de mandate sa nu poata forma guvernul. Nu il poti scoate de la guvernare avand in vedere ca are numarul cel mai mare de mandate."

Traian Basescu, joi 15.10.2009 la B1TV "Nasul", citat de hotnews

(http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-6287614-traian-basescu-soarta-lui-klaus-johannis-decis-grivco-catre-geoana-iliescu-voiculescu.htm).

In fapt exista nanumarate exemple din democratiile europene pentru faptul ca majoritatea desemneaza primul ministru indiferent chiar partidul cu cele mai multe mandate nu face parte din majoritate.

Apoi a venit iarasi cu uninominalul majoritar mintind ca
"În orice democraţie, aşa se face",
(http://www.realitatea.net/basescu-propune-un-sistem-de-vot-care-sa-duca-la-un-parlament-cu-doua-partide-mari-si-udmr--cum-comentati_642582.html)