7 oct. 2009

Candidatul care ma reprezinta


Am trecut destul de repede peste leapsa de la Mos Califar si mi-a parut rau. As vrea ca in urmatoarele randuri sa explic mai bine motivele pentru care voi vota cu Crin.

Dupa cinci am am ocazia sa nu ma folosesc de votul negativ. Dupa si mai multi ani am ocazia sa votez pentru Cotroceni un candidat liberal fara sa am vreo remuscare. In 2004 am fost nevoita sa votez asa-zisul «rau mai mic». Va mai aduceti aminte «cei doi fosti comunisti»? Am fost nevoiti sa votam un presedinte care nu ne reprezenta.

E timpul sa mai facem un pas. De va fi unul mic sau mare ramane sa vedem. Dar stiu ca Antonescu nu a facut compromisuri cu niciun regim. Cum multi dintre noi nu am facut. Cei mai multi...

Unii spun ca e Ratusca cea Urata. Altii ca nu are nicio sansa sa ajunga in turul doi. Eu cred in sansa lui. E cel mai tanar din cei patru primii clasati. E cel mai curat, si poate cel mai idealist. Nu (mai) sunt idealista si imi pare rau... Dar stiu ca doar datorita acestor nebuni frumosi lumea evolueaza.

Crin e reprezentantul electoratului care asculta rock. Nu mai suntem atat de tineri si nu am reusit pana acum sa impunem un reprezentant al generatiei noastre in blugi in cea mai inalta functie in stat. Poate ca e timpul nostru. La 20 de ani de la caderea regimului comunist. Un regim crud, caruia totusi i-a fost imposibil sa supuna spiritul rock.

Statistic vorbind, lucrurile nu stau rau deloc. Geoana are sansele cele mai mari sa INTRE in turul doi, dar cele mai mici sa IL BATA pe Basescu. Cu Oprescu lucrurile stau exact invers. Are sansele cele mai mari sa IL BATA in finala pe Basescu, dar cele mai mici sa INTRE. Si atunci de ce sa irosim votul pe unul dintre ei? De ce sa riscam?

Daca Oprescu a vrut, machiavellic, doar sa ii dea o mana de ajutor lui Crin, rupand electorat din stanga de la Geoana, dar si de la Basescu, furandu-i discursul anti-sistem, e foarte bine. Crin nu poate sa fie populist si demagog, si i-ar fi mai greu sa smulga voturi de la cei obisnuiti sa cada in plasa promisiunilor fara acoperire. Totul e ca Oprescu sa nu joace rolul asta chiar mai bine decat e scris in partitura, si sa ne trezim cu copia lui Basescu la Cotroceni. Desigur, o copie mai elevata.

Mi-a placut un comentariu de pe blogul lui Victor, pe care l-am gasit sub un sondaj, recent: «Am votat aici cu Crin. Cum facem sa nu mearga la vot toti tiganii, ciobanii si taranii si sa dea totul peste cap?» Eu as formula totusi putin altfel: nu as spune cum sa facem ca electoratul acela sa nu merga la vot. E dreptul lor sa aleaga. Insa as intreba cum sa facem sa mergem noi in numar mai mare decat ei.

Stiu ca nu suna prea bine ceea ce o sa spun, dar nu vreau ca presedintele sa mi-l impuna EL, cel din poza de mai jos. Electoratul urban, cel care il sustine pe Crin, e electoratul progresist. Ce poate sa ne mai aduca bun in viitor un presedinte ca Basescu, care se sprijina acum pe un electorat caruia ii place mai mult decat orice sa chiuie si sa dantzuiasca la chiolhanuri? Nu-mi doresc inca cinci ani de paranghelie si circ. Nu-mi doresc ca in tara sa dicteze mitocania. Pe EL poate il reprezinta Basescu. Pe mine nu.














Nu-mi mai doresc un presedinte care isi schimba declaratiile la 180 de grade, dupa cum ii cresc sau ii scad noaptea sondajele. Nu mai vreau un om in fruntea statului care sa viseze intr-o zi un partid doar al lui, si a doua zi sa-l si inventeze. Nu mai vreau unul care trece de la stanga la dreapta esicherului politic mai repede decat mi-a luat mie sa scriu acest text. Nu mai vreau ca amanta presedintelui sa ajunga ministru.















M-am saturat sa imi fie rusine cand presedintele face deplasari oficiale in afara tarii. Cand batjocoreste ziaristi, institutii ale statului, sau grupuri sociale largi. Nu vreau sa mai aud ca presedintele e fluierat in cadrul celui mai important eveniment cultural romanesc, intr-o sala de concert. Mi-e rusine ca intelectualii au fost obligati sa faca SI gestul asta ca sa dea un semnal. Nu vreau sa mai avem, ca astazi, guverne de marionete, care impun, fara sa-i consulte pe cei votati de noi in Parlament, dorintele unui singur om.

Nu-mi pasa ca Patriciu, suparat din nu stiu ce motive, a ales sa nu mai sprijine financiar candidatul liberal decat intr-o foarte mica masura, iar ziarul lui nu ii da nicio mana de ajutor. Mi-e de-ajuns sa stiu ca Doina Cornea, Lucia Hossu Longin, Radu Portocala si altii, de acelasi calibru moral, vor fi alaturi de mine atunci cand voi baga votul in urna. Ma incurajeaza si ma reprezinta.

24 de comentarii:

Adrian spunea...

Excelenta analiza, sa te auda Dumnezeu. Doamne ajuta.

Lilick Auftakt spunea...

Doamne ajuta, Adrian!

Chat Noir spunea...

Ai făcut foarte bine că ai revenit mai pe larg asupra subiectului. Mi-a plăcut argumetul cu irositul voturilor ... o să-l folosesc și eu în discuțiile cu prietenii care nu stau pe NET și cu care mă mai întâlnesc. Ar fi bine să încercăm să convingem câți mai mulți oameni, fiecare după puteri, să voteze cu Crin.

Lilick Auftakt spunea...

@Chat Noir

Da.:) De ce sa voteze cu unul care are sanse mai mici sa intre in finala, sau cu celalalt, care are cele mai mici sanse sa il bata? Ii vom convinge pe multi intrebandu-i ce candidat ii reprezinta cu adevarat. Lumea e confuza inca.:)

codeus spunea...

'neata Lilick

Liviu spunea...

Sunt de acord cu analiza e care o faceti - si eu am sa-l votez probabil pe Antonescu.

Adevarata problema e ce facem in turul II cand - sa admitem - sansele lui Crin Antonescu de a se califica nu mi se par foarte mari.

Lilick Auftakt spunea...

'Neata Cody! :)


@Liviu

Am analizat, m-am gandit. Crin are niste atu-uri importante, pe care fiecare dintre noi le poate evidentia frumos in discutiile cu cei care nu prea intra pe net, asa cum spune Chat Noir. Nu stiu inca ce facem in turul doi, pentru ca nimeni nu stie cum va arata acel tur doi. Dar cred ca daca ne vom proiecta sa il vedem acolo pe Crin, vom avea o motivatie sa-l ajutam, fiecare dupa puterile noastre. Pana atunci eu ma bucur ca macar in primul tur nu voi fi obligata sa votez negativ. Daca as vota negativ, ar trebui probabil sa-l votez pe Oprescu. Nu vreau sa mai votez raul mai mic sub nicio forma acum. Mai ales cand liberalii au un candidat.

Lilick Auftakt spunea...

Daca mai vrei inca un motiv pentru care sa il votam pe Crin, cititi va rog aici: http://dianatusa.ro/?p=1471

Citez:

"Eliminarea instituţiei martorului din procedura contravenţională, testarea alcoolemiei indiferent de motivul pentru care şoferul e oprit de poliţie, confiscarea autoturismului în cazul depăşirii cu 50km/h a vitezei maxime legale, înfiinţarea ANCA - Agenţia Naţională de Colectare a Amenzilor, care va avea dreptul să îţi intre direct în cont pentru a reţine amenda sunt doar câteva dintre prevederile cuprinse în Strategia Naţională pentru Siguranţă Rutieră, elaborată de Ministerul Transporturilor. Dacă vreţi să vă enervaţi, citiţi mai mult în Gândul.

Confiscare… accesarea contului bancar al unei persoane fără acordul proprietarului… testarea alcoolemiei indiferent de motiv… mie toate acestea îmi par încălcări ale drepturilor persoanelor. Asta într-o democraţie. Într-o dictatură, sunt doar chestiuni normale…"

Radu Humor spunea...

Crin are resurse si posibilitati reale de atragere a electoratului, si daca nu abandoneaza sinceritatea, discursul sau va fi la fel de bine primit/receptat si de cei prinsi in mrejele discursurilor populiste.
Romania tacuta se trezeste la realitatea ce a tinut-o captiva prin niste discursuri mincinoase a unor scursuri politice.
Problema cea mai grava o reprezinta furtul la urne sicumpararea de voturi, ce nu pot fi contrabalansate decat de prezenta masiva la vot a intelectualilor, care sper ca nu vor mai privi pasiv la degradarea acestei tari.
Ajunge !

Lilick Auftakt spunea...

@Radu

Asa e. Trebuie sa vina cat mai multi la vot. Sa opreasca aceasta degradare continua.

Claudia Muresan spunea...

Bravo, Lil!

Lilick Auftakt spunea...

Merci, Claudia! :)

INCERTITUDINI spunea...

LILICK!
EXCELENT, DOAMNA MEA PROFESOARA!!!!

Lilick Auftakt spunea...

@Gina!

:)

Anonim spunea...

criterii alegeri presidentiale***

fisa postului presedintelui,rezulta din
Constitutie TITLUL III - Autoritatile publice cap II
.unele din componentele practice ale acestei fise sunt:
• relatiile sale internationale,ca de economia interna se ocupa premierul si guvernul.de aceea,este recomandat ca presedinte un fost ministru de externe.altfel, striga un vecin-fratior mai tare si nu sare nimeni in ajutor.in concluzie, canditatii fara background (ministru) de externe n-au ce cauta pe liste alegeri presedinte.in plus,
•trebuie sa fie bun mediator intern intre partide.aceasta inseamna ca a detinut o functie inalta in parlament.similar, trebuie stabilite criterii si pt celelalte alegeri:euro,parlamentare,locale..
***atentie! s-a mai facut, in trecutul apropiat, experiente, pe diferite inalte posturi,cu niste profesorasi,la sfaturile unor poeti si filozofi.rezultate: si-au imbogatit cv-ul respectivii.atit.

Alexandru Marin spunea...

Din pacate, Oprescu e inteles cu Basescu! Intamplator il ajuta si pe Crin. Pe 22 noiembrie, societatea si oamenii care nu au nevoie de bani sa voteze or sa mearga la vot si o sa sustina primul candidat curat pe care-l propune Romania post-decembrista. Go, Crin!

dramoleta spunea...

Lilick,

Sincer, eu nu cred in sondajele astea deloc!
Stiu un singur lucru: cunosc pensionari, muncitori, intelectuali etc care il vor vota pe Crin Antonescu fara sa stea pe ganduri.
Si acum vine surpriza: nu vor da un vot impotriva lui Basescu,Oprescu sau Geoana, ci pur si simplu vor vota Antonescu pt faptul ca in perioada guvernarii liberale au dus-o cel mai bine. Pensiile si salariile au crescut, preturile nu au luat-o razna, s-au obtinut lejer credite pt nevoi personale, afacerile nu au fost sufocate. Oamenii au inteles atunci ce inseamna o politica liberala, atat cat poate fi ea dusa, deocamdata, in Romania.

Cel mai important aspect subliniat foarte bine de tine este participarea la vot. Cu cat mai multi vom merge la vot din primul tur , cu atat mai multe voturi va primi candidatul liberal C.Antonescu. De asta sunt sigura, pt ca observ ce se intampla in jurul meu in fiecare zi.

p.s. ala din poza o fi ruda cu Basescu :))

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim

E parerea ta.

@Alex

Ce dovezi avem ca Oprescu e inteles cu Basescu? Si chiar daca ar fi, daca il salta pe Crin in turul doi, e foarte bine. :)

@Dramo,

Nici eu nu cred in sondaje. Nici macar daca le-as face eu. :)

Da, e un vot pozitiv pentru Antonescu.

PS :))

[D][S][N] spunea...

Daca in Romania ar fi mai multi oameni educati, nu ar mai fi fost nevoie de intrarea in cursa a lui Oprescu; prezenta lui Antonescu ar fi fost suficienta pentru a'l infrange ep Basescu!

Bogdan spunea...

Lilick eu in viata mea nu am vazut un asa nesimtit ca Avramescu... Asta are rang de secretar de stat???
pai suntem de rasu' curci!!!!
Imi vine sa urlu cand aud ca ii spune Rectorului Universitatii Babes ca este zero, prima universitate din tara intr-un top publicat la voi in ziar.....
Imi este sila si astfel de atitudini ar trebui sa fie mediatizate prin presa si tv cateva saptamani, sa vada lumea cine este secretar de stat, CONSILIER PREZIDENTIAL...... Sper ca DOMNUL MARGA sa informeze cancelarul Germaniei luna asta la intalnirea pe care o au despre acest personaj....

Anonim spunea...

@Lilick
Many Happy Returns of Your Birthday!
Here's a animated GIF(T) I've made especially for your birthday (sorry, missed it!).
http://babydac.files.wordpress.com/2009/10/crinsilver156x156a.gif
Hope you'll like it. Feel free to use it on your site and/or distribute.

Lilick Auftakt spunea...

@DSN

Asa e. Insa interesul "lor" nu e sa fie mai multi oameni educati.

@Bogdan

Am auzit ceva... Trebuie sa aflu ce a fost. Merci mult.

@Babydac

Multumesc din suflet. Fooarte frumos. Ce dragut esti.. :)Pacat ca nu stiu sa o pun animata si pe blog.

Chat Noir spunea...

Fiindcă am văzut ceva cu "free" - am pus și eu silvercrin-ul. Sper să nu te superi, ar fi trebuit să te întreb întâi. Dar cum e noapte și n-am somn, n-am mai avut răbdare. Arată așa frumooooos !

Anonim spunea...

ROMANIA - APEL CATRE ROMANIA DE PRETUTINDENI !!!!!! Va solicit, TUTUROR ROMANILOR DE PRETUTINDENI, sa va pregatitzi, sufleteshte shi cu cea mai mare seriozitate shi daruire, PENTRU ROMANIA !!!! Vreau ca fiecare dintre dumneavoastra sa-shi aleaga cate un om, tanar, din Moldova, in responsabilitate, asha cum au nashii responsabilitate pentru miri. Daca m-atzi intreba pe mine ce ar trebui sa facetzi... In primul rand sa-i cunoashtetzi foarte bine, sa fitzi convinshi ca vor avea nevoie in primul rand de multa dragoste (chiar daca shi indiferent cat, de potrivnici/indiferentzi/batjocoritori vi se vor parea, eventual), sa fitzi convinshi ca vor fi foarte reactivi dupa atata amar de vreme, vor avea nevoie shi de bani, dar nu oricum, ci ca sa se formeze in a lucra intr-un job/rost de exemplu. Ar fi bine sa le oferitzi pur shi simplu un telefon mobil (cadou de la nashi:) prin care sa tzinetzi legatura via internet mobil cu ei la orice ora din zi shi din noapte. Va trebui sa le povestitzi ISTORIA REALA, cu grija ca sa nu o ia razna, va trebui sa va ingrijitzi sa devina oameni capabili shi puternici, cu adevarat puternici in sensul cel mai creshtinesc shi romanesc. De asemenea, fac apel catre TOTZI REVOLUTZIONARII DIN ROMANIA sa picheteze non-stop pe Ion Iliescu shi pe somnorila Sorin Oprescu, cei care se opun cu nemernicie cursivitatzii Neamului Romanesc. Pentru aceasta, pentru a putea picheta sediul PSD, sediul PMB, domiciliile lor, Casa Presei Libere (fosta "casa scanteii"), va trebui sa statzi in gazda, deci eu ash zice sa va alegetzi nishte batranele foarte dragalashe (avetzi grija sa nu nimeritzi in capcana la vreo farsoare care v-ar putea inventa nemernicii ulterior), sa le facetzi piatza, sa le mai reparatzi prin gospodarie, sa avetzi bani pentru a va cumpara abonamente metrou, ca sa va nu fitzi amendatzi, fiindca ashtia ar putea incita ministerul de interne contra voastra, sa avetzi telefoane mobile cu capacitate audio-video shi de stocare shi vetzi merge prin orash doar cu camera pornita shi fixat pe internet, pentru a prinde in cadru orice atac de intimidare. De asemenea, vetzi posta pe internet lozincile voastre shi chemarile la lupta romanilor pentru dreptate impotriva masacratorilor Neamului Romanesc. Vreau ca Traian Basescu sa fie cat mai exonerat de nocivitatea acestor monshtri antiromaneshti, Ion Iliescu shi Sorin Oprescu !!! Traian Basescu are OBLIGATZIA de a redeveni Preshedintele Romaniei !!! Regele are OBLIGATZIA de asigurare a Monarhiei !!! De asemenea, fac apel catre Jurnalishtii PATRIEI, sa-shi infiintzeze propria lor agentzie de presa, pe hartie, astfel ca ei sa fie shi patroni de Institutzie Media, shi jurnalishti, astfel ca orice cenzura/atac impotriva lor sa fie automat INCALCAREA CELOR MAI ELEMENTARE NORME EUROPENE SHI DE DREPTURILE OMULUI. Vetzi umple internetul cu chemari la Unitate Natzionala. Vetzi raspandi gratuit fluturashi xerox peste tot unde putetzi shi sunt bine-primitzi. Vetzi explica, vetzi convinge, vetzi insufletzi. Vreau ca fiecare Om al Neamului Romanesc sa simta ocrotirea shi ajutorul vostru la fiecare pas !!! Vetzi fi prezentzi la orice greva pentru a chema la Unitatea Natzionala astfel ca sa nu rezulte cumva contrariul (de la oameni crizatzi de saracia care i-a uscat sufleteshte). Fac apel catre totzi foshtii ofitzeri de servicii secrete, care-shi doresc UNITATEA NEAMULUI ROMANESC, sa ofere catre institutziile prezidentziale dovezi cat mai clare shi sigure contra celor care se impotrivesc Unitatzii Neamului Romanesc. Fac apel catre TOTZI ROMANII DE PRETUTINDENI: VREAU CA IN TOT ACEST AN SA DARUITZI CU TOATA FORTZA DE OAMENI SHI CRESHTINI SUFLUL UNITATZII NEAMULUI ROMANESC !!! SA FACETZI TOT POSIBILUL, CA OAMENI CRESHTINI SHI ROMANI !!! NIMIC DIN CEEA CE VETZI DARUI NU VI SE VA RETURNA, CI VA RAMANE IN VESHNICIA NEAMULUI ROMANESC !!! LUPTA PENTRU UNITATEA NEAMULUI ROMANESC NU CUNOASHTE NICI SUFERINTZA SHI NICI ODIHNA !!!!!!!


IOAN DUMITRU ORIGINAL