28 oct. 2009

Cum schimbam perceptia romanilor? Cum le redam increderea ca putem invinge?

Astazi, la mai putin de o luna pana la turul unu al alegerilor prezidentiale, avem o bariera de trecut pentru a-l impune pe Crin Antonescu pe mai departe in cursa electorala, in turul al doilea, si a scapa de blestemul de care vorbea in 2004 Traian Basescu: de a fi iar nevoiti sa alegem intre doi fosti comunisti. Bariera cu care ne confruntam e perceptia generala a publicului.

Va rog mai intai sa cititi acest articol care analizeaza un ultim sondaj de opinie comandat de Evenimentul Zilei si realizat de CURS. Ce observam? Ca votantii lui Crin Antonescu nu au de ajuns incredere ca va putea sa castige. Ca desi sunt multi care il simpatizeaza, ar prefera sa voteze un candidat cu sanse mai mari sa il invinga pe Traian Basescu. Ca sunt multi care ar vota, dar lehamitea fata de faptul ca nimic nu se va schimba in Romania ii tine acasa. Doar 9% (!!!) dintre noi avem puterea sa credem ca sistemul va fi invins. In ultimul discurs, la Pitesti, Crin Antonescu vorbeste exact despre asta:

"Astazi EI, si cand spun ei ma refer la multi oameni puternici de azi, incearca sa ne convinga pe noi, si pe cei mai multi dintre romani, ca jocurile sunt facute. Ca n-are importanta daca te duci sa votezi sau nu, ca n-are importanta ce votezi. Incearca sa ne convinga ca Romania nu are de ales decat intre Traian Basescu si Mircea Geoana. Ca Romania nu are de ales decat intre iminenta unei dictaturi vulgare, a lui Traian Basescu, cocotat pe o piramida de politruci transformati in slugoi, sau, in cel mai bun caz, raul cel mai mic, Romania lui Mircea Geoana, in care nu vom stii cine este presedinte: cand Hrebenciuc, cand Vanghelie, cand Oprisan, cand Nastase, cand Mitrea. Ca nu avem de ales decat intre clica lui Traian Basescu si baronii lui Geoana. Astazi, marile forte care au adus Romania aici, si care au tinut 20 de ani Romania unde stim, aceste forte se unesc."

Stiu ca multi dintre voi ati auzit aceasta remarca: "E bun Crin dar nu are sanse. Pacat!" Majoritatea romanilor, daca le aduni procentele, NU VOTEAZA CU BASESCU. Dar marea masa crede ca tot Basescu o sa castige.

Situatia azi, la noi, e exact ca in Serbia acum aproape 10 ani. Majoritatea sarbilor nu votau cu Milosevici, dar perceptia populara era ca o sa faca el ceva, o sa fure, si tot o sa iasa. Atunci, intr-o intalnire la Budapesta intre principalii lideri sarbi ai opozitiei si cativa consilieri americani, a reiesit aceasta concluzie : ca trebuie schimbata perceptia publicului. Au decis ca trebuie sa actioneze si au scos celebrul slogan "Gotov Je" ("E terminat"), slogan care l-a daramat intr-un final pe Milosevici, pentru ca a redat increderea sarbilor.

Stim acum ca, din punct de vedere al increderii, perceptia maselor e negativa atunci cand se analizeaza sansele lui Crin sa intre in turul doi. Si cel mai grav e ca asta nu il ajuta sa mai creasca. Ne intrebam poate : "De ce dracu’ s-a dus Geoana in sus fara sa faca nimic notabil in ultima vreme?" E simplu : oamenii ii dau sanse mai mari, chiar daca nu il plac. E posibil ca sondajele sa insele? Sigur. Ele pot sa creasca sau sa scada, dupa interes, procentul de la intentia de vot. Dar ATENTIE (!!!), nu si cel de la imagine, adica ce cred romanii ca o sa fie.

Situatia se schimba categoric atunci cand sunt intrebati direct de turul doi, si se da de exemplu varianta Crin versus Basescu. Acum cei sondati il vad intr-o masura mult mai mare invingator pe Crin. De parca increderea oamenilor revine brusc... Si asa si e! Categoric. Pentru turul doi optiunea votantilor e clara. Net favorabila lui Antonescu. Garantia ca Antonescu ar putea intra in turul doi ar reda oamenilor increderea ca se poate. Ca putem infrange sistemul. Nu turul doi e periculos pentru Crin Antonescu. Ci turul unu.

Deloc curios, la Sorin Oprescu dihotomia e chiar si mai mare. Cei mai putini au incredere ca va trece in turul doi, dar cei mai multi cred ca daca s-ar confrunta direct cu Traian Basescu, Oprescu ar invinge.

Intre frica de furt electoral si intentia de vot a romanilor, prima ar putea sa aiba succes. Din cauza asta, puterea latenta a celor doi candidati, Crin si Oprescu, nu e lasata sa erupa. Si culmea e ca pe de o parte chiar noi nu o lasam, cu perceptia asta idioata ca daca nu au partide mari in spate nu au sanse. Perceptie intretinuta si voit, asa cum sugereaza Crin Antonescu in discurs. Adica le facem jocul.

Ei bine: ce e de facut? Cum schimbam perceptia romanilor? Cel care beneficiaza momentan masiv de asta e Geoana. Iar in final va fi Traian Basescu. Eu cred ca e deja periculos si trebuie actionat imediat.

30 de comentarii:

Chat Noir spunea...

O campanie mai agresivă. Noi sloganuri - pe categorii de vârstă. Apelarea la tineri ... "România se îneacă în umorile trecutului - Avem nevoie de endoCRINoterapie !"

Lilick Auftakt spunea...

@Chat Noir

Frumos: endoCRINoterapie. :))
Da, si eu cred ca trebuie o campanie mai agresiva. Bun-simt nu inseamna lipsa de imaginatie.

hendrix spunea...

Cum adica ,,ce e de facut? Cum schimbam perceptia romanilor? ''??? Chiar nu inteleg! Pai este sarcina mea, a alegatorilor la modul general, sa schimb PERCEPTIA??? Este sarcina mea sa inlatur falsa PERCEPTIE conform careia ,,daca nu au partide mari in spate nu au sanse. '' Pentru numele lui Dumnezeu, pai este tocmai rolul candidatilor sa CONVINGA electoratul ca ei chiar pot schimba ceva, ca ei sunt total diferiti fata de un marlan ca ba-secu! Ei trebuie sa DOVEDEASCA faptul ca sunt total diferiti, ca sunt oameni normali, sincer animati de principii si care doresc binele general, national. Ca ei POT UNI OAMENII si nu diviza, cum o face ba-secu.
Eu cred ca Crin este pe drumul cel bun! Acum el este pe val, este perceput pe buna dreptate ca fiind liderul opozitiei, cel care a gasit solutia Johannis. El este omul SCHIMBARII, asa cum Constantinescu era omul schimbarii in 1996. Lumea este scarbita de ba-secu, este scarbita de modul dezastruos in care coalitia dintre pedelepre si pesedisti au gestionat criza anul asta. Este scarbita de minciunile basesciene, de marlania lui, de hotiile mafiotilor sai. Este scarbita in special de acest scandal continuu generat de ba-secu, intretinut de acesrta. Oamenii vor doar o viata normala si nu un circ total.
Crin acuza de fapt altceva ieri la Pitesti: MANIPULAREA, inclusiv prin sondaje! El acuza, pe buna dreptate, lehamitea indusa oamenilor de catre politicienii fesenisti, care urmaresc sa-i determine pe oameni sa stea acasa, sa nu voteze. Manipularea care construieste o falsa realitate, in care conduc detasat in sondaje ba-secu si geoana, umar la umar. Asta doar in sondaje, precum cel indicat, facut de CURS. Crin acuza tot ieri, la Pitesti, puzderia de sondaje otravite care manipuleaza in sensul aratat mai sus. Crin stie ca sondajele mint si mai stie ca majoritatea oamenilor nu cred aceste sondaje mincinoase. Eu personal cred ca pe 22 noiembrie Crin va fi pe val si va fi in fata lui geoana. Turul doi va fi o formalitate. Trebuie doar sa avem INCREDERE in Crin, nimic altceva!

Anonim spunea...

Paradoxal, dintotdeauna, unul din cei mai mari dusmani ai PNL a fost tocmai PNL-ul, si asta prin impotenta consensului, prin incapacitatea de mobilizare la un randament decent si prin sincopele organizatorice surprinzatoare si perdante.Intr-adevar, Traian Basescu e terminat, dar oare a aflat si Crin Antonescu? Uneori ne lasa impresia ca nu...

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Cred ca tu nu ai inteles. Tu nu vezi diferenta enorma dintre cei care l-ar vota in turul doi pe Crin si cei care ii dau sanse pentru turul unu? Lumea e scarbita de Basescu, da, dar, conform sondajelor, si ingrozita ca se va fura ORICUM. Lumea e demoralizata si nu poti sa negi asta. Eu am citit numai pe net zeci de opinii cum ca Crin ar fi bun dar nu are sanse. Deci nu inteleg unde te contrazici cu mine. Cum cine sa faca? Da, chiar Crin, da, echipa lui, liberalii, noi toti.

@teonegura

Ai foarte mare dreptate. Ar trebui sa vedem in discursurile liberalilor, si mai ales la Crin, ceva care sa schimbe aceasta perceptie. Sa demonstreze ca "buturuga mica rastoarna carul mare".

mirko spunea...

in situatia data,criza etc, dar si in vremuri normale, trebuie apelat la flexibilitatea romanului si la capacitatea lui de a accepta schimbarea. prima o rezolvi cu punguta electorala a doua, din pacate, doar cu ceva de import!

Lilick Auftakt spunea...

@Mirko

Apelat. OK. Cum?

Dan Stoica spunea...

Un prim pas ar fi sa nu mai existe motive pentru astfel de stiri: http://www.impactnews.ro/Politic/Patriciu:-%60Geoan%C4%83-are-spirit-liberal,-ar-putea-fi-premier%60-21929.
Dar citind-l de Doc (http://doc.hotnews.ro/jocul-politic-al-dlui-patriciu-pseudo-patriarhul-liberal.html) inteleg ca voi, liberalii, sunteti pusi la fezandat pana la turul doi cand veti fi pusi sa votati "raul cel mai mic"! Si cum stiu ce pondere au recomandarile lui Patruriciu in PNL (vezi congresul din primavara) banuiesc ca veti ajunge la inteleciunea lui Iliescu: sigur, Geoana are defectele lui, dar... :D
Va urez succes la primul tur dar, vazandu-l aseara pe Crin care a avut nevoie de cinci (!!!) minute ca sa explice de unde va gasi bani pentru reducerile de impozite, taxe, TVA, etc, etc (superoferta!) si nici atunci neraspunzand clar (calofilia este ca o boala), am serioase indoieli...

Lilick Auftakt spunea...

@Dan

Crin nu e economist si nici nu candideaza pentru postul de PM. Stiu liberalii unde sa gaseasca. Doar au mai demonstrat asta.

OK! Radicalizarea electoratului si omogenizarea lui pt turul doi se face foarte bine, dar de ce sa il avem pe Geoana presedinte, care e blat cu Basescu, si nu pe Crin?

Lilick Auftakt spunea...

Si, a propos de blat: A VAZUT CINEVA PRIN BUCURESTI VREUN AFIS ELECTORAL CU GEOANA?

Draghi spunea...

Trebuie actionat la nivelul emotiilor oamenilor nu la cel rational. Tebuie multe "mind bomb-uri" socante, brutale de genul celor facute de Greenpeace, cu salvarea puilor de foca, sau de opozantzii avorturilor din SUA. Mesaje simple si manipulative. Trebuie ca lumea sa asocieze subconstient numai lucruri urate cu TB pentur ca sa inteleaga maleficul pe care il degaja.

Desigur o sa-mi spunetzi ca asta nu are nimic de a face cu Romania bunului simtz. Ase e, dar vorba francezului, aux grand mals les grand remedes. Inteleg ca Crin nu e cel mai bine pozitionat sa faca asa ceva, si sincer mult sa gaseasca pe cineva care sa ii rezolve quadratura cercului.

Faptul atat de multi oameni cred ca Basescu va iesi presedinte, desi nu l-ar vota, e din cauza ca ei simt ca basescu e in stare de orice, chiar si sa o vinda pe ma-sa cum spune o expresie populara, pentru un nou mandat. Lumea a inteles ca Basescu pune la cale fraudarea masiva a alaegerilor. Poate un slogan de tipul "Arata-i lui Basescu ca nu iti poate fura votul!" i-ar mobiliza. Sau "Acum e acum. E care pe care. Noi sau Basescu".

P.S. Treba cu "Gotov je" din Serbia, a fost adusa acolo din afara si raspandita de agenturile, pardon, de societatea civila. Iar sarbii nu traiesc de loc bine in ziua de azi, oricat de legitima si necesara a fost bombardarea lor umanitara. Just so, for the record.

Lilick Auftakt spunea...

@Draghi

Exact. Oamenii, in majoritatea lor, stiu ca Basescu o sa fure masiv, dar parca se impaca cu gandul. Se impaca cu gandul ca jocurile se fac peste vointa majoritatii si nu avem incotro. Foarte bune indeile tale.

Anonim spunea...

Fostul ministru de Interne, Dan Nica, sustina ca planul lui Traian Basescu, in cazul unei noi victorii in alegeri, este de a o nominaliza prim-ministru pe Elena Udrea.

Nica mai spune ca acest plan are legatura cu faptul ca PDL vine in parlament nu cu un guvern de tehnocrati, asa cum anuntase initial, ci cu unul de pedelisti, condus de Lucian Croitoru. Explicatia lui Nica este ca pedelistii s-au temut ca guvernul de tehnocrati ar putea realmente sa treaca de parlament, caz in care planul presedintelui ar fi dat peste cap, transmite Inpolitics.

Dan Nica a declarat, la Realitatea TV ca exista acest plan, ca in eventualitatea ca presedintele Traian Basescu sa obtina un nou mandat, doamna Elena Udrea sa fie nominalizata pentru functia de prim-ministru. "Si sigur ca nominalizarea inainte de alegeri ar fi produs un mare scandal in Romania si atunci, este lasata pentru o perioada ulterioara datei de 6 decembrie", a precizat Nica.

Liviu spunea...

Sunt zile intregi cand, cel putin uitandu-te la televizor, nici nu-ti prea dai seama ca mai candideaza si Crin Antonescu - impresia subliminala e ca exista doar doi candidati, Geoana si Basescu.

Stiu ca lui Antonescu ii displac parangheliile si baile de multime, dar cred ca e o deosebire intre un miting electoral in aer liber si sarbatoarea cascavalei. Probabil insa ca PNL nu are capacitatea organizatorica de a-i organiza altceva decat sedinte prin cate o sala, cu public de partid.

In ultimul rand, contracandidatii lui Basescu cad usor in capcana acestuia si nu pun suficient accent pe economie, care s-ar putea dovedi calcaiul lui Ahile pentru presedinte, mai ales ca singur s-a bagat acolo. Pasivitatea adversarilor ii permite lui Basescu sa dezvolte false teme gen referendum sau - paradoxal - chiar Omar Hayssam.

Emigrantul spunea...

Vai de mine, ce analiza savanta!
Ce fineturi psihologice, ce subtilitati!
Ce preocupatiuni mintale sofisticate au bloggerii propagandisti, indiferent de culoarea politica!
Asta intr-o tara tiganizata, sufocata de vulgaritate, agresivitate si mizerie.
Unde loazirele principale ale romanului mediu sunt gratarul din spatele blocului, manelele la maxim si sourile teve cu tarky si sexy braileanca.
Dar pazea, vin marile sperante Crin (din penele, partidul lui paturiciu, norica si cristy david) si Sorin (independentul de la pesedeu, partidul lui nea nelu, ady sute de case si gionel, ginerele soacrei sale).
Crin, care pina acum s-a remarcat prin freza si logoree sterila.
Sorin, care pina acum s-a remarcat prin jmekerie tip cartierul primaverii.
Ei sunt alternativele la manelistul si securistul national basescu si camarila sa.
Ei vor civiliza poporul!
Sau poate nu.
Dar ce conteaza?
Important e sa iasa banul, ca doar nimeni nu face propaganda pe gratis.
Nu, lilick?

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Ai dreptate.


@Emigrantule

Esti si nesimtiti si prost. Scuze. Iti doresc din tot sufletul ca toti banii pe care ii vei lua tu de-acum incolo, pentru ceea ce muncesti, sa fie cat iau eu pentru textele mele. Adica zero. Bine ca am scapat de nesimtiti ca tine din tara, care nu ar misca un deget gratis. Prostule, as munci si de dimineata pana seara gratis, daca as stii sigur ca scapam de nemernicul de la Cotroceni.

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu,


Scuze dar ma enervase licheaua oportunista de mai sus. Revin: oare e imposibil pentru un politician azi sa castige fara bai de multime?

Liviu spunea...

De la Emigrantul am priceput urmatoarele:

- toti bloggerii cu o anumita opinie sunte musai platiti de cineva

- toti candidatii sunt o apa si-un pamant, asa ca mai bine il lasam in functie pe Basescu, nu?

Cam modesta si lipsita de originalitate prestatia.

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Da, asa e. Vin destui cu caractere mizerabile, dar desigur fara logica, care incearca sa ne fac sa renuntam. Din punctul meu de vedere nu reusesc decat... pe dos.

Vad ca Antonescu azi a continuat cu un discurs pe aceeasi tema, de ieri, de la Pitesti. Poate ca e bine...

Liviu spunea...

@Lilick

Eu nu pledez pentru 'baile de multime' a la Basescu - Geoana - Iliescu.

Altceva e un miting electoral in aer liber - despre care se stie clar ca e miting electoral si nu pomana cu mititei - si care ii permite candidatului sa se faca mai bine cunoscut.

Oricat de civilizate, sedintele prin diferite sali nu cred ca aduc cine stie ce folos.

Sa nu uitam, si Coposu vorbea la mitinguri.

Sau, cine stie, poate PNL nu are capacitatea organizatorica de a mobiliza oamenii. Asta e altceva. Una e sa nu vrei si sa poti, alta sa vrei si sa nu poti.

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Haha. Culmea, acum un minut vorbeam cu un alt blogger despre faptul ca trebuie un miting in Bucuresti. Ar veni multi tineri. Trebuie sa faca.

Marcel spunea...

S-a "rezolvat" si problema turului doi. A aparut azi un sondaj care chipurile demonstreaza ca din toti contracandidatii importanti ai lui Basescu Crin e singurul care ar pierde intr-o finala cu el!

Lilick Auftakt spunea...

@Marcel

Da. Sigur. Au observat greseala si au "rezolvat" problema.

Draghi spunea...

Emigrantule, si tu esti foarte activ pe diverse bloguri (de ex. la Ion Iliescu) si nu stiu cum, dar cumva reusesti sa ii enervezi pe toti. Tu cat primesti pentru asta? Sau e doar o metoda de a te refula pentru faptul ca nu iti gasesti locul in Canada?

Deceneu spunea...

@Lilick - nici Crin nici PNL-ul nu au facut mare lucru sa castige, si poate bine au facut. Poate asta au si vrut sa treaca perioada crizei in opozitie.

Daca voiau sa convinga alegatorii, parlamentarii PNL trebuiau sa ia la analizat legea electorala, hotaririle de guvern pentru alegeri si ale BEC, sa arate ca sunt "portite" de frauda lasate intentionat, si sa propuna amendamente concrete de eliminare a posibilitatilor de fraudare.

Am propus la Alina si la Mihai Voicu sa incerce sa amane alegerile pana cand guvernul va adopta amendamentele care sa reduca posibilitatea fraudarii.
Sa aiba initativa legislativa, prin care sa stabileasca masurile de desfasurare a alegerilor, daca guvernul nu o face prin HG.
HG opereaza acolo unde-i permite legea. Daca legea stabilea data alegerilor la inceputul lui februarie, pe motiv ca nu vor sa fie suprapuse cu referendumul, HG nu ar fi putut schimba legea.

Sa ceara cetatenilor sa nu recunoasca legitimitatea Presedintelui ales prin alegeri dubioase.
Alegerile sa fie transparente ca sa fie recunoscute si acceptate.
Sa propuna boicotarea alegerilor in actualele conditii.

Crin si PNL-ul trebuiau sa pretinda electoratului, care in proportie de peste 65% considera ca alegerile se fraudeaza, sa iasa in strada pentru demonstratii in sensul adoptarii amendamentelor.
Sa propuna posibilitatea de a vota impotriva tuturor, votul negativ sa nu se imaparta intre partide.

Daca iti amintesti Basescu l-a devansat pe Nastase intre cele doua tururi cu o asemenea tema a fraudarii, cu o agresivitate care a facut sa para un om hatarat, un luptator pentru justitie.
Crin e departe de a fi un luptator, e perceput ca un "papa-lapte" si PNL-ul la fel.

Sloganurile nu pot tine loc de initiative si de fapte.

Irina Iliescu spunea...

Normal ca cei mai multi romani si-au pierdut increderea, pentru ca, din pcacate, s-au OBISNUIT sa fie mintiti si tradati, iar acum se resemneaza. De 20 de ani de cand tot incearca sa schimbe ceva, si tot nu le iese; pana si cel mai increzator om are si limitele lui.
Eu cred ca singura solutie a lui Crin este sa apeleze la tineri. Ei sunt cei cu putere de convingere acum, parintii lor pentru ei voteaza. De promisiuni oricum s-a saturat toata lumea. Cei ce il voteaza pe Crin il voteaza pentru ca este un model demn de urmat, nu un papitzoi politic, iar el ar trebui sa fie constient de asta si sa dovedeasca faptul ca are cum sa se ridice deasupra norului de praf creat de ceilalti candidati.

nicole spunea...

Crin Antonescu face eforturi sa mobilizeze electoratul. Nu e usor sa alerge prin toata tara.
Ma deranjaza faptul ca romanii sunt comozi si asteapta mereu sa le faca altii treaba. Sa la rezolve "tatucul" problemele.
O alta problema: suntem dezbinati, nu reusim sa comunicam eficient.
Nu stiu nici eu ce argumente sa mai folosesc pentru cei care spun ca il prefera pe Antonescu dar voteaza cu cel de pe locul 2 in sondaje! Sondaje care sunt de obicei falsificate! Incerc sa le spun ca are sanse, mai ales daca ei il voteaza pentru ca il considera cinstit si capabil.

atreides spunea...

Chiar asa, sa faca PNL un miting in Bucuresti, sunt convins ca va veni ceva lume, as fi incantat sa urlu din toti rarunchii ''Jos basescu!''

Anonim spunea...

lilick,
sunt intru totul de acord cu tine, insa ai aspus-o chiar tu: diferenta intre situatia de la noi, acum, si serbia, sunt acei "specialisti americani", care aveau niscai interese pe-acolo,
e drept si ca sarbii sunt mult mai ..sa zic, eufemistic, disciplinati la minte decat noi..

noi romanii n-am vazut niciodata barna din ochiul nostru, si din pacate nu cred ca vom face exceptie nici acum

as vrea sa ma insel, insa basescu apeleaza la partea cea mai mizerabila a caracterului romanului, si e dificil sa depasesti acest mesaj subliminal

Geoana a crescut pt ca unii si-au reamintit cu caldura de familiara frica de PSD si vin sa pupe din nou talpile fostului stapan, in loc sa-l arunce cu scarba la cutia de gunoi a istoriei

poate o sa ma urati ca zic si eu, pacat de varianta crin, trebuia sa inceapa discursul de la Deva acum vreo 6 luni, cred ca acum e prea tarziu
sa fie sa ma insel !

Lilick Auftakt spunea...

Sa vedem, @Crabby, sa vedem. Mai sunt zile de campanie, totul se poate schimba.

Si, da, ai dreptate: Basescu apeleaza la ce-i mai mizerabil in om. De asta nu vreau nici referendumul.