17 oct. 2009

Cum se numeste Primul ministru intr-o tara europeana

Alaltaieri, la B1TV, Basescu a mintit cu nerusinare, si e posibil ca Canibalul (cacofonie obligatorie cand vorbim despre acest personaj) sa-i fi pus in gura minciuna.

Afirmatia a fost: "Nicaieri in Europa nu se intampla ca partidul cu majoritatea de mandate sa nu poata forma guvernul. Nu il poti scoate de la guvernare avand in vedere ca are numarul cel mai mare de mandate." - joi 15.10.2009 B1TV - emisiunea "Nasul", citat din Hotnews.

Dintr-o scurta investigatie putem gasi cel putin noua dovezi pentru a demonta aceasta idee. Exista exemple pentru cazuri in care partidul al treilea clasat a desemnat primul ministru. Exista chiar exemplul actual al tarii care detine presedentia Consiliului UE, Suedia. Prim-ministrul Suediei, actualul presedinte al Consiliului European, vine din partidul clasat al doilea la alegeri. Si exista si exemplul francez, unde, conform Constitutiei, presedintele poate numi pe cine vrea. Dar sa vedem cateva din aceste exemple:

- Suedia (exemplul 1)
La ultimele alegeri, in 2006, partidul "castigator", cu cel mai mare numar de parlamentari a fost cel Social-Democrat (130 de parlamentari, 35% din voturi).
Pe locul doi au fost moderatii (conservatorii) cu 97 de parlamentari, si 26,2% din voturi (aproape 10 la suta mai putin!!!). Prim ministru a devenit liderul moderatilor Reinfeldt, aliindu-se cu trei alte partide mai mici de centru dreapta, care impreuna au o majoritate parlamentara (coalitia majoritara de centru-dreapta: 178 de parlamentari; opozitia: 171 de parlamentari; la mustata dar perfect democratic) .
Nimeni altul decat presedintele actual al Consiliului European este cel mai bun exemplu ca nu primul clasat da primul ministru, ci coalitia majoritara din parlament.

- Suedia (exemplul 2)
Acelasi lucru s-a intamplat si in 1991. Primii clasati au fost din nou Social-Democratii, cu 37,6% si 138 de parlamentari.
Moderatii conservatori ai lui Carl Bildt au fost pe locul doi cu doar 21,9% (diferenta de 15%!!!) si 80 de parlamentari. Bildt a devenit prim-ministru, in coalitie cu 3 partide mai mici, avand o majoritate de 171 parlamentari fata de 154 ai opozitiei.

- Franta (1986)
Partidul socialist (PS) al presedintelui Mitterand s-a clasat primul cu 212 parlamentari. Locul al doilea: conservatorii lui Chirac (RPR) cu 155 de parlamentari. Locul al treilea: liberalii de la UDF cu 131. Cu toate ca Mitterand putea numi pe cine dorea, fara consultari, asa cum aratam intr-o postare recenta, Mitterand a constatat in mod democratic ca RPR-UDF au o majoritate, si l-a numit pe Chirac prim- ministru.

- Austria (1996)
Locul trei da primul ministru. Locul unu: Social democratii (SPÖ) 65 de parlamentari. Locul al doilea: Nationalistii (FPÖ) 52 de parlamentari. Locul 3: conservatorii (ÖVP) lui Wolfgang Schüssel 52 de parlamentari (dar mai putine voturi ca locul al doilea). Prim-ministru a devenit Wolfgang Schüssel, in coalitie cu partidul clasat pe locul al doilea, iar partidul cu cei mai multi parlamentari a mers in opozitie.

- Germania Federala (in urma alegerilor din 1969, 1976 si 1980)
Din 1969 pana in 1982 social-democratii germani (SPD) au guvernat in coalitie cu partidul liberal (FDP). In aceasta perioada de 13 ani, au avut loc patru scrutinuri electorale. La trei dintre ele ('69, '76, '80) SPD s-a clasat pe locul al doilea. Formand insa o coalitie cu liberalii, a desemnat cancelarul, iar presedintele german, chiar daca a fost de alta culoare politica, l-a investit fara a clipi. La alegerile din 1969, partidul clasat pe locul intai (CDU, crestin-democrati) a avut chiar aproape 49% din voturi si parlamentari, ceea ce nu i-a scutit de opozitie.
1969: CDU 250 de parlamentari, SPD 237 parlamentari, cancelar SPD Willy Brandt (premiu Nobel pentru pace) in coalitie cu FDP.
1976: CDU 254 parlamentari, SPD 224 parlamentari, cancelar SPD Helmut Schmidt
1980: CDU 237 parlamentari, SPD 228 parlamentari, cancelar a ramas Helmut Schmidt, SPD, in coalitie cu FDP.

- Ungaria (2002)
Clasament in urma alegerilor:
1: Fidesz (centru-dreapta) 188 de parlamentari
2: MSZDP (social-democrati) 178 de parlamentari, Megyessi
3: SZDSZ (liberali) 20 de parlamentari
Rezultat: Coalitie intre locurile doi si trei, iar candidatul MSZDP, Megyessi, prim ministru

Nu in ultimul rind, Rep Moldova (2009)
1: Comunistii lui Voronin, 44,7%, 48 de mandate
2: PLDM 16,6% (28% mai putin decat locul 1!!!), 18 mandate (seful lor: Vlad Filat)
3: PL 14,7%, 15 mandate
4: PDM 12,5%, 13 mandate
5: AMN, 7,4%, 7 mandate
Locurile 2-5 au format o coalitie, iar Vlad Filat este prim-ministru, chiar daca partidul sau a fost pe locul doi, cu doar 16,6% din voturi. Doar asa, cu aceasta coalitie perfect democratica si majoritara, Moldova a scapat de comunistii lui Voronin.

Ce ar mai fi de spus, ce ar mai fi de comentat, dupa aceste exemple cat se poate de elocvente? Ca Traian Basescu minte cum respira, din disperarea de a-si introduce portocaliii la guvernare cu orice pret? E de altfel singurul motiv pentru care face tot acest circ cu desemnarile candidatilor, cu sfidarea majoritatii parlamentare, si cu amenintarile cu dizolvarea Parlamentului. Cu siguranta e sfatuit in aceasta directie si de consilieri precum Catalin Avramescu, sau fosti consilieri precum Cristian Preda.

21 de comentarii:

codeus spunea...

semnificativa poza. vals in doi. ce zice boul zice si catarul. se intrec parca de cateva zile care spune mai mari tampenii si ineptii.'neata Lilick

Crăciun Florin spunea...

Buna Lilick.

Basescu se dezice de ce a sustinut pana acum de cand a ajuns la Cotroceni. In 2004, PSD avea cel mai mare numar de mandate. A ajuns premier Tariceanu care, la fel ca in exemplele tale din tarile democratice, avea la dispozitie o majoritate parlamentara.

Acum Basescu este pe dos. Tipul asta este pe dos mereu.

Lucia Verona spunea...

Ai făcut foarte bine că ai dat toate aceste date. Multă lume nu ştie cum stau lucrurile în alte ţări şi riscă să creadă minciunile lui Băsescu.

nicole spunea...

Cine mai asteapta normalitate si bun simt de la basescu? Minte asa cum respira.

Pro DOC spunea...

Excelenta postare, Lilick! Bine ar fi ca acum reprezentantii noii majoritati parlamentare sa evoce aceste exemple in toate emisiunile tv la care sunt invitati sa comenteze asupra interpretarii legii fundamentale. Macar liberalii sa faca acest lucru, fiindca majoritatea romanilor a fost complet bagata in ceata de interpretarea volunatarista pe care i-o fac Basescu si acolitii lui Constitutiei.

Vania spunea...

La B1 se spun lucruri interesante, păcat că le pierd mereu!,,,

Ramstein spunea...

Imi place poza aia cu pupaturile prezident/ex-premier. Aminteste de filmul "Nasul"

Lulutza spunea...

Poza asta imi aminteste de alt moment celebru de tandrete, "Kiss of Death". Aparuse pe atunci si un banc la rusi, din care va reproduc finalul, replica lui Brejnev: "Honecker asta, ca politician e un vax, dar ce bineeee saruta!" :) :

http://www.flickr.com/photos/35222678@N07/3266791781/

... care a avut o soarta trista:

http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-5530058-sarutul-ucigas-dintre-brejnev-honecker-disparut-zidul-berlinului-ampla-actiune-restaurare.htm

Iete mai jos "originalii", fie-le ţărîna cît de apăsătoare o merită:

http://aspirinab.weblog.com.pt/cop-breznef-honecker%5B1%5D.jpg

Istoria are prostul obicei sa se repete, dar nu ma astept ca "providentialii" astia doi sa invete ceva din prostiile predecesorilor... Nici macar din ale lor personale.

Jenika spunea...

Inca mai lupta...inca mai incearca.... e tipic pentru el....
Presimt ca daca tot ia iesit porumbelul din gura si daca tot a observat cum constitutia nu e de partea lui o sa faca ce stie mai bine....
Ce zici PDL o sa iasa din Parlament fortand alegeri anticipate asa cum isi si dorea de la inceput?
Nu stiu sigur insa singura mutare posibila care sa il apropie si mai mult de scopul sau nu se reduce decat la asta.....

simona ionescu spunea...

Binevenite exemplele astea, Lilick. Din pacate, oamenii fara acces la net cred mereu discursurile populiste, iar raportarea (in fals,bineinteles) la Europa e cel mai penetrant argument.
Citeste si scriptul emisiunii de la ProTv din aceasta dimineata, "Dupa 20 de ani". Interlocutorul a fost Traian Basescu. Si a recunoscut eroarea cu dizolvarea Parlamentului!

dramoleta spunea...

Majoritatea noastra reprezinta o minoritate pt el. Nu-i nimic! Sa pastram aceasta aritmetica si pentru vot. Poate atunci va intelege :))

Anonim spunea...

Doamne, cum sa vorbeasca Basescu despre Europa cand el in 5 ani de mandat ne-a apropiat de cele mai autoritare si disperate state din lume ?!

Lilick Auftakt spunea...

@Buna Cody :)

Vals in doi zici? :))

@Craciun Florin

Exact, exact!

@Lucia

In alte tari, si, cum zice @Florin, chiar la noi in 2004. :)

@Nicole

Probabil mai sunt 2-3 naivi. :)

@Pro Doc

Da, ar fi foarte bine. Ai vazut ce mesaj sforaitor patriotico-revolutionar are Mr Preda pe blog? M-am speriat! Omul e tot comunist!

@Vania

Hahah! Culmea e ca nici eu nu ma uit. Noroc ca ziarele preiau. B1? Ce-am avut si ce-am pierdut... :))

@Ramstein

Da. Si mie mi-a placut. Sintetizezza perfect ceea ce face Basescu acum. Ii pupa pe gura pe pedelei.

@Lulutza

stiam pozele dar merci mult ca mi-ai adus aminte de ele. :)

@Basescu se va mai lupta putin si dupa ce va pierde. Va spune ca a fost furat, va face scandal.

La ce te referi? Cum sa iasa PD-L din Parlament? Daca ies, sa fie sanatosi. Dar cum sa o faca???

@Simona

Multumesc mult, o sa ma uit. Nici nu stiam.

@Dramo

Sa-i dam cu votul peste bot! /floor

@Alexandru Marin

Asta e culmea, exact! :))

Deceneu spunea...

"Un nebun arunca piatra in apa si 100 de oamni normali incerca sa o scoata."

Cam asa-i si cu Basescu.
El stie foarte bine cand lanseaza o aberatie, si vine ulterior sa o repare dar, o parte afirmatiei isi face efectul.

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu

Asa e. Stie mizerabilul cum functionaeaza presa. Prima stire conteaza si are cel mai mare impact. 100 de dezmintiri, dupa, nu mai au acelasi efect.

razvan sidoreac spunea...

Felicitari pentru blog! Acum am dat peste el si cred ca il voi adauga in blogroll. Ori nu le gasesc eu, ori sunt prea putine bloguri (de calitate, daca pot sa le spun asa) ce abordeaza teme cu adevarat importante.

Cu respect,
Razvan

Lilick Auftakt spunea...

Multumesc mult, Razvan, si bine ai venit! :)

Codrin Scutaru, Blog de analiza politica si personala spunea...

Se pare ca Base incepe sa devina un Napoleon al III-lea autohton, detalii aici:
http://codrinscutaru.blogspot.com/2009/10/basescu-voda-le-prince-president.html

Liviu spunea...

Foarte instructive informatiile dvs.

Basescu are din ce in ce mai putin in comun cu un sef de stat european. A se vedea si emisiunile gen Nasul (presedintele in legatura directa cu 'romanii'), trimitere clara la dictatori gen Hugo Chavez)

Lilick Auftakt spunea...

Merci mult, Codrin. Esti in blogroll si te urmaresc oricum si pe facebook. :)

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Asa e. Nu stiu pe cine tot incearca el sa manipuleze, dar noua nu ni se mai adreseaza demult. :)