29 oct. 2009

Cum votam la Referendum (II)

Fata de postarea precedenta am mai aflat un amanunt. Diana Tusa scrie pe blog urmatoarele:

"Conform HG de organizare a referendumului, în data de 22 noiembrie va exista o singură listă de prezenţă, cea prin care confirmi că ai fost la vot şi că ai luat buletinul de vot. Lista va avea însă două căsuţe: una pentru alegerile prezidenţiale şi una pentru referendum"

Deci va fi, asa cum imi imaginam, o singura lista, dar cu doua casute pentru semnaturi. Vorba lui Marius Danga care comenteaza pe blogul Dianei: daca vom pune o singura semnatura in casuta dedicata alegerii Presedintelui le vom oferi o mostra de semnatura de care se pot folosi.

Nu ne ramane decat varianta sa semnam chiar noi pentru referendum si, in cazul asta, ori sa ne anulam votul, ori sa votam NU. E periculos sa lasam spatiul gol in casuta. Le-am da tot concursul pentru frauda.

28 de comentarii:

Chat Noir spunea...

Ba eu am să scriu în a doua căsuță - "NU VOTEZ"

Lilick Auftakt spunea...

@Chat Noir

Excelent! Nu m-am gandit. Nu stiu daca e voie, dar ideea e ca acea casuta trebuie "ocupata" :)

mirko spunea...

vom da doua mostre de semnatura, la presh si referendum.a doua va da referinte despre prima si analizata atent de un grafolog aflat in fiecare sectie de votare, pe post de camera de supraveghere si va avea la rever, vizibil,carnetul de membru pd-l! :grin:

Vania spunea...

"Futu-l" se scrie oare cu cratimă, ca PD-L?...

Anonim spunea...

http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_votului_uninominal_alegere_deputati_senatori_alesi_locali_35_2008.php

Capitolul VIII – Votarea

Art. 41 (13) Pe durata votarii se interzice membrilor birourilor electorale si persoanelor acreditate sa poarte ecusoane, insigne sau alte insemne de propaganda electorala.

Art. 42 (2) In situatia in care alegatorul, din motive bine intemeiate, constatate de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate semna in lista electorala, se va face mentiunea in lista, cu confirmarea, pe baza de semnatura, a unui membru al biroului electoral.

Art. 42 (3) Accesul alegatorilor in sala de vot are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor. Fiecare alegator va prezenta cartea de alegator si actul de identitate biroului electoral al sectiei de votare care, dupa verificarea inscrierii in lista electorala permanenta, pe baza semnaturii in lista electorala permanenta, ii va incredinta buletinele de vot si stampila pentru votare. Alegatorului care refuza sa semneze lista electorala permanenta i se va refuza exercitarea dreptului de vot. Daca un alegator se prezinta cu duplicatul cartii de alegator, biroul electoral al sectiei de votare va mentiona aceasta in lista electorala.

Presupun că aceste articole si paragrafe raman valabile si uin cazul alegerilor prezidentiale si a referendumului.

Refuzi sa semnezi, nu poti vota, deci ramane casuta goala. Iar a spune NU VOTEZ in sectia de votare cred ca poate fi interpretat ca si propaganda electorala.

Cum se poate folosi Art42 (2) pentru a gasi acel motiv bine intemeiat pentru a nu semna in aceea casuta?

Nu sunt specialist in drept, asa ca nu vad solutia. Ori semnezi, ori nu semnezi si ai incredere ca nu vor reface semnatura. Asta da dilema.

Draghi spunea...

Vor fura oricum, nu cred ca mai putem impiedica asta. Ce mai putem face e sa lasam urme care sa poata fi folosite pentru a dovedi frauda. Si mai ales sa nu ne lasam dezbinatzi. First things first, cum spunea Peter Drucker. Basescu trebuie sa dispara din viatza politica. Dupa aceea mai vedem ce trebuie facut si care e calea optima.

lucian burjuiul spunea...

ii scriam lui Doc acum cateva zile:
+++
@Doc
Tocmai ai cazut in plasa lui Base daca votezi DA pentru reducerea numarului de parlamentari si NU pentru parlamentul unicameral. Basescu a dat un SAH mare cat consilierii lui cu acest referendum. Si mizeaza pe transarea dintr-un foc a problemei celor 322 (stii vorba aia - uita dar nu iarta) si a prezentei la vot taman prin culpabilizarea maselor (poate e fortat culpabilizarea). Indiferent cum tot el isi pune o tresa in piept.

Paradoxal numai votand taman pe dos adica contrar vointei lui Basescu poti anula efectul referendumului. Adica NU parlamentului unicameral si NU reducerii numarului de parlamentari. Doar asa i se poate transmite un mesaj lui Basescu.
Daca cumva castiga (doamne fereste) macar sa se loveasca de acelasi parlament bicameral si de acelasi numar mare de parlamentari. Iar aici se aplica principiul raului cel mai mic din 2. In cazul de fata nu parlamentul este raul cel mare. Parlamentul (clasa politica) fara indoiala trebuie sa se primeneasca dar nu din vointa lui Base.

Iar parlamentul/opozitia ar trebui sa solicite un alt referendum la al 2-lea scrutin, eventual pe alta tema constitutionala. O prezenta scazuta in al 2-lea tur il ajuta taman pe Base. Eu unul nu ma imbat cu sondajele actuale. Oricum e o circoteca ce se intampla... si singurii care pierd sunt romanii. Pe termen lung.
+++
Ceea ce incearca Basescu sa transmita e ca avem un parlament corupt alcatuit din parlamentari corupti. Asta prinde la populatie, scarbita de politica osului. Numai ca o face prost uitand evident ca si PDL-ul e partid parlamentar.

Lilick Auftakt spunea...

@Mirko

:D

@Vania

:)))))

@Andrei L

Multumim. Foarte bine venite articolele de lege. Si eu ma gandeam sa caut.

@Draghi

Sigur, nu ne lasam dezbinati. Trebuie sa scapam de mitocanie, grobianism, apucaturi securistice si alte mizerii din astea. Si vom scapa. :)

Lilick Auftakt spunea...

@Lucian

Ai dreptate. Oricum, eu sunt foarte suparata pe liberali ca s-au grabit cu legea aia cu reducerea numarului de parlamentari. O prostie de care nu avem nicio nevoie. Au mai facut ei gafe de genul asta. De ce? Ca sa arate ca referendumul e inutil? Pai asta va arata electoratul, ca si in 2007, pentru ca nu se va prezenta sa il valideze.

Matilda spunea...

Pericolul de fraudă este în mediul rural, mai ales în comunele cu primari PDL. Iar pe sărăcia asta, oamenii sunt uşor de păcălit. Dacă lui nea Gheorghe i se spune să semneze într-o căsuţă
( recomandare "asortată" cu un litru de ulei), e lesne de înţeles ce se va întîmpla cu cea de-a doua...

Moshul spunea...

Atunci e totul clar! Luăm toate buletinele, semnăm în ambele spaţii şi la referendum votăm NU în ambele căsuţe. Ideea mea de bază este să-l faultez pe Băsescu. ce să-i fac dacă îmi bagă pe gât buletinul de vot de la referendum...

Lilick Auftakt spunea...

@Matilda

Daca Basescu are de gand sa castige cu voturile alea de la tara, cumparate cu un litru de ulei, nu-l vad bine.

Lilick Auftakt spunea...

@Moshul

Din pacate acel NU nu are greutate. Prea putini vor vota asa. Insa conteaza la numarul de buletine, ceea ce nu ne avantajeaza. Ideea e ca referendumul sa fie invalidat.

lucian burjuiul spunea...

Lilick
N-ai de ce sa te superi. Trebuie acum cautata o metoda pentru un referendum si in turul doi.

codeus spunea...

atunci cel mai bine e sa votam Nu daca tot o facem ,o facem ca lumea, ca sa nu mai zica ca poporul asta nu si-a exprimat vointa

Lilick Auftakt spunea...

@Cody

Asta NU e cel mai bine, sa stii.

Lulutza spunea...

E "legal & constitutional" un referendum indreptat spre discreditarea Parlamentului si a tuturor partidelor, cu exceptia celui "prezidential"? E legala cheltuirea de fonduri publice in favoarea impunerii parerilor unui singur individ si a clanului sau servil? Si totusi, nu ma astept, din partea unui avocat al poporului si a unei curti constitutionale, la fel de servili in fata lui Basescu cum era CC PCR in fata lui Ceausescu, sa se autosesizeze pentru "violarea" constitutiei, democratiei si chiar a minimei morale politice... Halal curte constitutionala, parca-i un... buldog de pripas, gudurindu-se pe linga primul dictator care-i flutura osul pe la bot! CC(R) sucks! Parca ar fi "fostul" CC PCR!

In rest, despre referendumul prezidential, ce sa faca Maria Mea Alegatorul?! A carui "voce" se aude doar cu conditia sa-i cinte-n struna dictachiorului... "Maria Mea" isi va autoanula votul! Nu sint de acord sa-i arunce Marele Carmaci la gunoi pe Elena Udrea, Ridzi-Pitzi, Videanu, Hoara, Alin P., Roberta etc. Ci, dupa caz, la pirnaie sau in groapa adinca a uitarii!

Lulutza spunea...

Poate Marele Carmaci se gindeste deja cum sa faca sa puna una din intrebarile de la referendum in turul 1 si cealalta - in turul 2...

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza

Vad ca au inceput sa reactioneze ONG-urile.

http://www.ziare.com/actual/alegeri-prezidentiale-2009/10-29-2009/basescu-acuzat-de-prefraudarea-alegerilor-de-catre-patru-ong-uri-935427

Anonim spunea...

Va rog cine poate sa-mi spuna in ce context a spus cancelarul Merkel aceasta fraza ( sau un link eventual ) :

Präsident Basecu, bist du wirklich so blöd wie du ausschaust ? ...
Bundeskanzlerin Angela Merke

Mersi

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim

Acum nu stiu, dar daca aflu iti spun. Poate intre timp vede cineva care stie.

PS - Foloseste, te rog, un nick oarecare. :)

Sandi spunea...

Mersi Lilick. Astept.

Traian Breazu spunea...

@Sandi

nu cred ca Merkel a spus aceasta fraza, mai mult, sunt 100% convins de asta.

Nu doar ca Merkel nu e genul de om care sa vorbeasca asa, in nici un caz in public. Daca ar fi existat aceasta fraza sau citat ar fi creat un imens scandal diplomatic si politic si s-ar fi aflat.

Anonim spunea...

"În cazul în care alegătorul optează pentru participarea doar la referendum sau doar la Preşedinţie, acesta va semna în rubrica destinată respectivului drept de vot, preşedintele secţiei de votare urmând să bareze, în prezenţa alegătorului, rubrica neutilizată."

http://prezidentiale.evz.ro/emain/articolul/873882/La-alegeri-doua-voturi-un-singur-drum/

Deci se semneaza intr-o rubrica (sau in amandoua), iar cea neutilizata nu ramane goala, ca sa se poata frauda asa cum spuneti voi pe-aici. Bine, ingrijorarea era legitima, dar realitatea se dovedeste benigna.

Mai ramane problema referendumului in sine, care este, intr-adevar, o lipsa de fair-play din partea presedintelui. Totusi, e in acelasi timp si un "gamble", fiindca daca referendumul este respins, automat celalalt candidat castiga mult la imagine. Dar si reversul e la fel de adevarat: daca referendumul e favorabil presedintelui, sigur se va folosi de asta ca argument de campanie pentru turul 2. Sansele sunt insa in favoarea presedintelui, dat fiind dispretul general al romanilor fata de parlamentari. O sa vedem destul de curand.

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim

Daca nu scriam si nu atrageam atentia, lumea nu stia ce are de facut si nimeni nu preciza nimic.

Anonim spunea...

lilick,
sunt nedumerita: de ce trebuie neaparat invalidat votul pt referendum? oare badea floare' care voteaza cu base doar pt ca e presedinte e chiar asha sensibila la nuantze si chiar crede ca "daca referendumul este respins, automat celalalt candidat castiga mult la imagine". eu as zice sa nu-i acordam atata credit analitic lelii floare' ca disparem ca natie in curand cu atatie analisti imbecili si intelectuali idiotzi!

"Dar si reversul e la fel de adevarat: daca referendumul e favorabil presedintelui, sigur se va folosi de asta ca argument de campanie" sincer: te va face asta pe tine, lilick, sa-l votezi pe base?, ei bine, nici pe mine! atunci??? ma indoiesc ca-i va folosi cumva, decat in mintile pierdute in alcool, care-l voteaza oricum, si mai mult, cred ca e un caz de "ce ma fxxe grija"! sa ne numaram metaforele cand suntem doar in moarte clinica, de ce sa nu fim pragmatici, keep it simple, sa votam pentru referendum, da de scapam de vreo 200 de tradatori de tara (s-asa numarul parlamentarilor e mult exagerat fata de cati romani si-au luat lumea in cap) si bineinteles votul ANTI basescu. Cu un miracol, am putea scapa de amandoi! eu zic ca merita incercat, nu stim cand se va mai ivi o ocazie ca asta.

semnez crabby si-o dau anonima

Anonim spunea...

scuze, tot eu, nu ma pot opri sa visez basescu 10% si parlament redus -60%! sa fie chiar imposibil?desteapta-te romane!
crabby

Lilick Auftakt spunea...

@Crabby

Eu nu vreau mai putini parlamentari. Nu sunt de acord nici macar cu initiativa liberalilor, care vor o lege pt doua camere dar mai putini parlamentari. Mai putini = mai usor de cumparat si de manipulat.